Повишено очно налягане

Повишено очно налягане – причини, симптоми, лечение и превенция

Като повишено очно налягане (очна хипертензия) се определя състоянието, при което вътреочната течност упражнява опасно висок натиск върху структурите на окото. Това ги поставя пред риск от перманентно увреждане. Затова страдащите от повишено очно налягане са сериозно застрашени от загуба на зрението.

Вътреочното налягане се измерва в стандартни единици – милиметри живачен стълб. За повишено очно налягане се говори, когато стойностите надвишат 21 mmHg. Най-чувствителен към тези стойности е очния нерв Продължителното въздействие на повишеното очно налягане върху него е основен рисков фактор за развитие на глаукома.

Повишено очно налягане – причини и симптоми

Патологично повишаване на очното налягане настъпва в 2 случая:

  1. При затруднено оттичане на вътреочната течност през дренажната система на окото
  2. При свръхсекреция на вътреочна течност

В основата на тези патологични изменения стоят няколко фактора, които се разглеждат като ключови причини за повишено очно налягане:

  • генетична обремененост
  • късогледство
  • диабет

Генетичните фактори в най-силна степен провокират проблеми с оттичането на вътреочната течност. От друга страна, постоянното напрягане на очите при късогледство допринася сериозно за повишаване на очното налягане. В допълнение, увреждането на кръвоносните съдове на окото при диабетиците провокират допълнително натрупване на течност в окото и повишаване на налягането в него.

Характерно е, че в началните фази състоянието не провокира оплаквания. Симптоматика се проявява едва след сериозно увреждане или възпаление на очния нерв – състояние, предшестващо глаукомата.

Най-характерните симптоми за хронично повишено очно налягане включват:

  • болки в окото
  • замъглено зрение
  • поява на ареоли около наблюдаваните обекти

Важно е да се отбележи, че навременната реакция при поява на симптомите помага за овладяване на проблема. Ако не се вземат мерки и се развие глаукома, възстановяването на зрението е невъзможно.

Повишено очно налягане – лечение и профилактика

Най-сигурният метод за лечение на повишено очно налягане е ранното диагностициране на състоянието. В болшинството от случаите повишено очно налягане се установява случайно при очен преглед или рутинно изследване за назначаване на диоптър. Навременните мерки помагат за овладяване на проблема и избягване на тежките последствия.

Програма Очно здраве (Ocomed) предлага серия от природни продукти за овладяване на повишено очно налягане и профилактика на коварната глаукома.

Като ефективно допълващо лечение на повишено очно налягане се прилага комбинацията от Околут Комби/Ocolut® Combi и ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. За максимална протекция на очния нерв към тях може да се добави и Оксибор Мемори/Oxybor® Memory. Тези природни продукти действат доказано ефективно за защита на всички компоненти на зрителния анализатор, податливи на увреждане при повишено очно налягане.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари