дегенерация на макулата симптоми

Дегенерация на макулата – ето по кои симптоми се познава

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата засяга централното зрение на човек, а издайническите симптоми са свързани с появата на тъмни петна, изкривяване на форми и линии и замъглено зрение. Очното заболяване обикновено възниква с напредване на годините. Ако не се третира своевременно, може да доведе до необратимо увреждане на зрението. Макулната дегенерация е сред водещите причини за слепота в световен мащаб. В следващите редове споделяме повече за коварното очно заболяване.

Симптоми при възрастова дегенерация на макулата

Коварното при възрастово обусловената макулна дегенерация е, че в повечето случаи заболяването прогресира без да има характерни симптоми в началните стадии. Добрата новина е, че при очен преглед може да се идентифицира наличието на т.нар. друзи – малки жълти отлагания в ретината. Това е един от най-честите ранни признаци на възрастова дегенерация на макулата. Ето защо профилактичните посещения при офталмолог са толкова важни, особено за рисковите групи. Предпоставките, повишаващи опасността от дегенерация на макулата включват наследствена предразположеност, възраст над 55 години и тютюнопушене.

Макар и в началото макулната дегенерация да няма характерни симптоми, в междинните етапи на състоянието пациентите започват да забелязват постепенно отслабване на зрението.

Оплакванията включват по-конкретно:

  • Замъгляване на зрението
  • Трудности при фокусиране на погледа
  • Виждане на вълнообразни линии вместо прави контури
  • Проблеми с цветното виждане
  • Поява на тъмни петна в зрителното поле

Поради тези симптоми, подсказващи за загуба на централното зрение, човек може да изпитва затруднения при четене, шофиране, разпознаване на познати лица и др. Макулната дегенерация има две форми – суха и мокра. Сухата форма възниква поради изтъняването на макулата с възрастта. Влажната макулна дегенерация причинява по-бърза загуба на зрение и възниква поради растежа на атипични кръвоносни съдове, които увреждат макулата. И двете разновидности на болестта се проявяват със сходни симптоми.

Кога настъпва загуба на зрението?

Обикновено загубата на зрение при възрастово-обусловена макулна дегенерация настъпва бавно, ако не се полагат грижи за овладяване на болестта. Ранното откриване и назначаването на подходящо лечение могат да забавят прогресията на очното заболяване и да съхранят зрението максимално дълго. Основните препоръки на специалистите по очно здраве включват редовни очни прегледи, балансирано хранене, повече физическа активност и отказ от тютюнопушенето.

Допълнителна природна грижа за очите при макулна дегенерация

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Дуо / Ocolut® Duo при макулна дегенерация. Продуктът е вдъхновен от силата на природата. Всяка растителна капсула (VGcaps) комбинира висока концентрация на естествените очни пигменти лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg. Съставките са подбрани внимателно, а самата формулата – прецизно балансирана.

Новите проучвания показват, че високите количества лутеин не само предпазват от макулна дегенерация, но имат способност да възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004). Високото количество зеаксантин допълва ефекта на лутеина и така съдейства за подобреното зрение и очния комфорт.

Приемът е удобен – само по 1 капсула дневно, след хранене, което улеснява придържането към терапията и е икономически изгодно. Продуктът е подходящ за вегани, вегетарианци и постещи хора.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари