слънчеви очила ползи

Слънчеви очила – ползи и вреди за зрението

Темата относно потенциалните ползи и вреди за зрението от носенето на слънчеви очила се дискутира активно в публичното пространство. Истината е, че този любим на мнозина аксесоар е абсолютно задължителен за предпазване на очите от вредното влияние на UV лъчите. Единственото условие е слънчевите очила да бъдат качествени и правилно подбрани.

UV лъчите – опасни за зрението

Когато сме навън, неизбежно сме изложени на вредното влияние на UVA и UVB лъчите, чийто източник е слънцето. Незащитеният престой на открито крие сериозни рискове за зрението в дългосрочен план.

Катарактата е една от най-опасните очни болести, която протича с потъмняване на очната леща. Може би най-характерния симптом на заболяването, наричано още перде на окото, е замъгленото зрение. Ако не се овладее своевременно, катарактата може да причини необратима загуба на зрението. Стареенето е най-честата причина за катаракта, но излагането на UV лъчите ускорява „спускането“ на старческото перде. При хора, които са изложени на UVB лъчи за дълъг период от време, помътняването на лещата обикновено се развива в частите, върху които пада директна слънчева светлина. Изчислено е, че развитието на катаракта може да бъде намалено с приблизително 5% с подходяща UV защита.

Освен това излагането на високи нива на вредните слънчеви лъчи може да увеличи почти три пъти риска от свързана с възрастта макулна дегенерация. Очното заболяване може да доведе до загуба на централното зрение. Не на последно място незащитения престой на слънце повишава риска от злокачествени заболявания на очите, като базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и увеален меланом.

Слънчеви очила – ползи и вреди

Слънчевите очила са най-добър приятел за вашето здраве, ако лещите блокират ултравиолетовите лъчи и аксесоарът се носи правилно (като носовият мост на рамката докосва лицето ви). Очите филтрират повечето, но не всички UV лъчи. Всяка стратегия, която ограничава излагането на UV лъчите, намалява риска за очното здраве. Безспорно предимство на слънчевите очила е, че освен зрението, предпазват клепачите и кожата около очите.

Но дали носенето на слънчеви очила може да навреди на зрението? Според експертите опасност има единствено когато аксесоарът е неправилно подбран и некачествен. Очите се адаптират към околната светлина и зениците се разширяват, когато осветлението е слабо или носите тъмни слънчеви очила. Това създава по-голяма зона за UV достъп до окото. Ако лещите на очилата са просто оцветени и не блокират UV лъчите, сте изложени на риск от увреждане на очите. Също така не бива да създавате пространство между рамките и очите, като издърпате очилата си напред. Този луфт улеснява проникването на UV лъчите и излага зрението на споменатите рискове.

Природен вътреочен филтър за оптимална защита на зрението

Специалистите офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Комби / Ocolut® Combi за защита на очите отвътре навън. Този натурален офталмопротектор съчетава пълна гама от необходимите пигменти и антиоксиданти за добро зрение. Съставът на продукта е рационална комбинация от лутеин 10 mg, зеаксантин 750 μg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Достатъчно е да се приема по 1 растителна капсула (VGcaps) дневно, след хранене, за осигуряване на пълна пигментна и съдова защита на зрителния анализатор. Дозировката е удобна и икономически изгодна. Редовният прием осигурява защита от UV лъчите. В допълнение гарантира подобряване на зрението при страдащите от различни очни болести. Натуралното средство е особено подходящо за пациенти с катаракта или за превенция на очното заболяване, защото подобрява функцията на очната леща, зрителната острота и нощното виждане. За оптимални резултати се препоръча по-продължителен курс на терапия. Няма данни за противопоказания и странични ефекти. Търсете в аптеките в страната и онлайн на сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари