Публикации

антиоксиданти

Антиоксиданти – верните „пазители“ на нашето зрение

За доброто очно здраве е необходим ежедневен прием на антиоксиданти. Какво е тяхното влияние върху зрението – прочетете в текущата публикация.

Антиоксиданти – най-полезната „храна“ за очите

Темата за антиоксидантите и техните полезни свойства винаги е била и ще бъде актуална. Причината е, че тези биохимични вещества предпазват организма от различни заболявания. Антиоксидантите ни пазят още от преждевременно влошаване на зрението. Това обяснява защо те ежедневно трябва да бъдат доставяни на организма.

Процесът на отслабване на зрението с напредване на годините е естествен в човешкия организъм. Причината е, че очите са пряко изложени на действието на свободните радикали в обкръжаващата ни среда. Вследствие на увреждащото действие на свободните радикали се увеличава рискът от очни заболявания, отслабване на зрението и дори слепота.

Как свободните радикали увреждат зрението?

Свободните радикали са химични съединения, които са загубили един електрон от състава си, в резултат на което са нестабилни и силно реактивоспособни. За да възвърнат стабилността си, се опитват да възстановят липсващия си електрон. Те реагират с различни клетъчни компоненти, предизвиквайки оксидативен стрес и увреждайки клетките. При хората, последиците от оксидативния стрес са ясно забележими при стареенето на организма – изменение на структурата на кожата, поява на бръчки, влошаване на зрението.

Ултравиолетовите слънчеви лъчи могат да предизвикат последствия, подобни на тези на свободните радикали. Директното им попадане върху ретината силно оксидира клетките ѝ, водейки до бързо увреждане и загуба на зрение. Разрушаването на ретиналните клетки може да стане и постепенно под ежедневното въздействие на слънчевата светлина или възрастовото деградиране на антиоксидантната система на организма. Понижаването на количеството на антиоксидантите се счита за главния фактор за увреждането на зрението с възрастта. Приемът на достатъчно антиоксиданти, които да неутрализират свободните радикали, осигурява по-добри условия за поддържане на очното здраве.

Приемът на антиоксиданти е най-доброто решение срещу увреждащото действие на свободните радикали

Това е най-естествения и безопасен начин за запазване на здравето на всеки един от нас. Приемът на антиоксиданти блокира вредното влияние на свободните радикали, забавя процеса на стареене и оказва комплексно въздействие върху здравето на очите.

Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, доставяйки им безвъзмездно един свой електрон. Това ги стабилизира и намалява негативното им въздействие върху клетъчните структури.

Тялото произвежда само някои антиоксидантни молекули – глутатион, ензими като супероксид дисмутаза, коензим Q10 и др. За тяхната синтеза е необходим правилен хранителен режим и прием на достатъчно градивни техни компоненти. Много други антиоксиданти обаче, не се синтезират в организма и е необходим допълнителният им прием.

Кои антиоксиданти са най-важни за здравето на очите?

  • лутеин – предпазва очите от въздействието на ултравиолетовата светлина. Ключов пигмент за предпазване от макулна дегенерация
  • зеаксантин – от първостепенна важност за предпазване от катаракта, макулна дегенерация и др.
  • астаксантин – един от най-силните природни антиоксиданти. Локализира се в клетъчната мембрана и извън нея. Действа като мост при улавянето и транспортирането на свободните радикали към полярните зони на клетката

Най-мощният познат антиоксидант – астаксантин

Австралийският учен Ренак Караппасвами открива, че в черупката на омарите се съдържа вещество, което принадлежи към групата на каротиноидите. Известни като пигменти от растителен произход, каротиноидите притежават мощно антиоксидантно действие. В групата на този вид антиоксиданти спадат лутеинът, зеаксантинът, ликопенът и много други. Сред тях се отличава най-силният антиоксидант – астаксантин.

По-късно се установява, че астаксантин се съдържа и в обвивките на останалите видове ракообразни животни. Той е отговорен за характерното им червено оцветяване.

Доказано е, че астаксантин има много по-силен протективен характер от останалите представители от групата на каротеноидите. Астаксантин има забележителното 550 пъти по-силно антиоксидантно действие от Витамин Е.

Доказано е, че този антиоксидант оказва цялостен протективен ефект върху човешкия организъм. Астаксантин успешно преминава кръвните бариери на ретината и мозъка и се натрупва в кожата и мускулните тъкани. Той оказва противовъзпалително действие и осигурява защита срещу вредното въздействие на UV-лъчите. Освен всички изброени предимства, астаксантин влияе изключително благоприятно върху един от най-важните органи в човешкото тяло – очите. Доказано е, че приемът на астаксантин значително подобрява зрението чрез подпомагане функцията на макулата, лещата и ретината, и поддържане на зрителната острота.

Пълна пигментна и съдова протекция за вашето зрение с един продукт

Отличната грижа за офталмологичното здраве е каузата на програма Окомед. Екипът от специалисти на Окомед препоръчва прием на антиоксиданти под формата на висококачествен естествен продукт за пълна пигментна и съдова офталмопротекция.

Пречистен екстракт от най-мощния познат антиоксидант – астаксантин, се съдържа в природния продукт Околут Комби/Ocolut® Combi. Неговото действие се допълва и усилва от комбинацията на още три жизненонеобходими антиоксиданти с благоприятен ефект върху очното здраве – лутеин, зеаксантин и проантоцианидин. Този уникален състав превръща Околут Комби в мощен защитаващ зрението продукт без аналог. Околут Комби осигурява оптимална защита от свободните радикали, максимално добро оросяване на очите и гарантира здрава ретина и добро зрение.

Околут Комби намалява чувството на умора в очите, подобрява адаптацията към тъмнина и кръвоснабдяването на ретината, поддържа зрителната острота. Приемът на продукта намалява неприятното чувство на сухота в очите и предпазва зрението от синдрома на компютърното око. Поради специалната си фармацевтична форма – растителни капсули, Околут Комби е изключително подходящ и за вегетарианци и вегани. Дозира се по 1 растителна капсула дневно, след хранене и не предизвиква нежелани ефекти.

ултравиолетови лъчи

Ултравиолетови лъчи – „враговете“ на зрението

Слънчевите ултравиолетови лъчи през студените сезони могат да бъдат също толкова опасни, колкото и през лятото. С какво ни вредят и как да ги избегнем?

Същност на ултравиолетовите лъчи

Ултравиолетовото лъчение е електромагнитно излъчване с дължината на вълните по-къса от тази на видимата светлина. Земната атмосфера блокира по-голямата част от слънчевата радиация, но една част от лъчите преминават през озоновия слой. Освен слънцето, съществуват и други източници на ултравиолетови лъчи. Сред тях са добре познатите ни солариуми, халогенни светлини, флуоресцентни крушки, луминисцентни и живачни лампи, някои видове лазери. Влиянието на UV лъчите върху човешкото здраве има позитивни и негативни ефекти.

Прекомерното излагане на слънце носи негативни последствия за целия организъм

Ултравиолетовите лъчи забързват процеса на кожно стареене. Те разрушават колагена и съединителната тъкан под горния кожен слой. Негативните последици са появата на бръчки, тъмни петна и загуба на еластичност. Причината за получаване на тен през лятото е пигментът меланин. Той абсорбира ултравиолетовите лъчи. Когато организмът усети слънчево изгаряне изпраща меланин до клетките. Пигментът ги предпазва от увреждане и това му действие довежда до потъмняване на кожата.

Освен върху кожата, големите количества UV лъчи имат вреден ефект и върху имунната система. Извънредното ултравиолетово лъчение има подтискащо имунната система действие. Учени доказват, че слънчевото изгаряне влияе върху функциите на белите кръвни клетки в организма до 24 часа след излагането. Повторното прекомерно подлагане на UV радиация причинява още по-голям имунен срив.

Ултравиолетовите лъчи вредят на зрението

Всички сме чували предупрежденията на офталмолозите относно опасностите за очите, които крият ултравиолетовите лъчи. Но малцина от нас са наясно с рисковете за зрението, които произтичат от незащитения зрителен орган срещу ултравиолетови лъчи. Интензивното ултравиолетово лъчение води до увреждане на зрението.

UV лъчите през най-студения сезон на годината могат да бъдат също толкова опасни, колкото и през лятото. Продължително излагане на UV лъчение може да доведе до парещото усещане, наречено „снежна слепота“. Натрупалият сняг спомага за нейното развитие. Снежната слепота се дължи на отразената от обширни водни, снежни или ледени повърхности слънчева светлина. В повечето случаи оплакванията изчезват до дни, но могат и да доведат до усложнения в бъдеще.

Интензивното ултравиолетово лъчение води до увреждане на клетките на роговицата. В зависимост от силата и интензитета, може да се получи ерозия на роговицата, увреждане на ретината и предния очен дял. Изследвания на негативния ефект на UV лъчите доказват, че дори и в малки количества, могат да доведат до катаракта и други очни заболявания. В най-лошия случай може да се стигне до частична, пълна, временна или постоянна слепота.

Методи за предпазването от вредното влияние на UV лъчите

Както вече споменахме прекаленото излагане на слънце носи негативни последици. За това трябва да бъдем внимателни и да вземем определени мерки за предпазване от вредното въздействие. Освен кожата, не бива да забравяме и за протекция на зрението. Ще ви дадем няколко съвета за защита от ултравиолетовите лъчи.

  • Избягвайте прекалените посещения на солариум
  • Използвайте редовно слънцезащитни продукти. Тяхното предназначение е да ни пазят от вредните лъчения през всички сезони.
  • През топлите месеци носете подходящи дрехи, които да предпазват откритите части от кожата при продължителен престой под слънчевите лъчи
  • Не прекалявайте със излагането на слънце, особено в обедните часове на летния сезон
  • Носете шапка, която да предпазва очите ви от силното слънце
  • Изберете слънчеви очила с висока защита срещу вредните ултравиолетови лъчи

Осигурете на зрението си пълна защита

Защитата от UV лъчите се състои в ефективното им филтриране. Ние, екипът на програма Очно здраве, ви съветваме да се грижите пълноценно за офталмологичното си здраве. Нашите специалисти са категорични, че приемът на очните пигменти – лутеин и зеаксантин, е ефективен метод за защита от вредните лъчи. Лутеинът и зеаксантин са наричани още „природни слънчеви очила“ и осъществяват пълна офталмопротекция. В оптимални количества те се съдържат в изцяло естествените продукти от семейството на Околут.