Публикации

упражнения за по-добро зрение

Упражнения за по-добро зрение, които наистина работят

Подготвили сме ви серия от упражнения за по-добро зрение. Изпълнявайте ги редовно, за да се радвате на здрави очи и орлов поглед до дълбока старост.

С тези упражнения за по-добро зрение ще забравите за често срещани проблеми като уморени очи и очна сухота

Палминг – едно от най-ефективните базови упражнения за по-добро зрение

Наименованието на това базово упражнение за очи произлиза от английската дума за „длан“ – palm. Начинът на изпълнение е следният:

Настанете се удобно и разтривайте дланите една в друга, докато се сгреят. Затворете очи и ги покрийте с длани. Стремете се да не оказвате натиск и да не затруднявате дишането. Желателно е да не прониква светлина през пръстите ви. Представете си непрогледен мрак и се фокусирайте върху мисълта за него. Опуснете се и дишайте бавно и дълбоко в продължение на 3 минути.

Широко затворени/отворени очи

Затворете плътно очи за 3-5 секунди. След това ги отворете широко за 3 до 5 секунди. За постигане на оптимален резултат повторете упражнението 7 пъти.

Масаж с възглавничките на пръстите

Затворете очи и ги масажирайте нежно с възглавничките на пръстите за 2-3 секунди. Натиснете леко с три пръста горните клепачи. Повторете упражнението отначало 5 пъти.

Кръгове с очи

Седнете спокойно и започнете да движите очите си в кръг – първо по посока на часовниковата стрелка, а след това наобратно. Изпълнете упражнението веднъж, като правите по 21 повторения в посока. Мигайте няколко пъти при смяна на посоката.

Приближаване и отдалечване на молив

Вземете молив и изпънете ръката на нивото на очите. Гледайте върха на молива, докато бавно го приближавате към носа. Продължавайте да го следите с поглед, докато го отдалечавате. Повторете упражнението между 7-21 пъти.

Промяна на фокуса

Фокусирайте се върху отдалечен предмет за няколко секунди. После бавно приближете погледа върху близкоразположен предмет, който е разположен приблизително в същата равнина. След няколко секунди отново насочете очи към далечната точка. Повторете 21 пъти.

Ефектът от посочените упражнения за по-добро зрение може да е още по-добър с помощта на…

Ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) горещо препоръчваме да усилите ефективността на упражненията с мощния офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Неговата специална формула съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин, проантоцианидин. Съставките са така подбрани, че да осигурят пълна пигментна и съдова защита на очите. Научно доказано е, че при редовен прием Околут Комби успява да усили остротата на зрението, да забави стареенето на очните клетки и да възстанови плътността на макулния пигмент. Това обаче не е всичко! Околут Комби подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор и намалява пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан.

Многостранното действие на Околут Комби го превръща в идеално средство за намаляване на риска от очни заболявания и рефракторни нарушения. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ е за продължителен прием.

чувствителност на очите към светлина

Чувствителност на очите към светлина – защо възниква фотофобията?

Чувствителност на очите към светлина, или още фотофобия, е често срещано очно смущение. Характеризира се с дискомфорт и болка в очите при излагане на слънчева, флуорисцентна или инкадесцентна светлина. Фактът, че хората изпитват чувствителност към светлина е изключително интересен, предвид огромната роля, която светлината играе в способността ни да виждаме. Светлината стои в основата на многоетапен процес, който включва множество части на окото. Поради сложността на процеса „виждане”, различни части на очите могат да бъдат причина за чувствителност към светлина или фотофобията да бъде симптом на очно заболяване. Нека разгледаме причините, които могат да доведат до появата ѝ.

Причини за възникване на чувствителност на очите към светлина

 • излагане на очите на ярка светлина без предпазни средства
 • продължително носене на контактни лещи или използване на неподходящи такива
 • синдром на сухото око
 • очни инфекции, алергии, травми или претърпяна очна операция
 • ерозия или язва на роговицата
 • катаракта
 • конюнктивит
 • кератит
 • увеит
 • менингит
 • мигрена или клъстерно главоболие
 • прием на определени медикаменти

Съвети за намаляване на дискомфорта при фотофобия

Тъй като повишената чувствителност на очите към светлина може да е симптом на редица очни заболявания, при поява на фотофобия насрочете преглед при офталмолог. За да облекчите състоянието, можете да приложите следващите мерки за намаляване на дискомфорта и протекция на очите:

 • Изчакайте няколко секунди при преминаване през места с различна осветеност, за да се приспособят очите ви.
 • Защитавайте очите си, когато сте на открито.
 • Носете качествени слънчеви очила с поляризация и UV филтър за намаляване на слънчевите отблясъци и предпазване на очите от ултравиолетовите лъчи.
 • Обмислете носене на фотохроматични очила – техните лещи реагират бързо на промените в светлинните условия, като потъмняват навън и изсветляват на закрито.

Пълна офталмологична грижа за здрави очи и добро зрение

Можете да поддържате очите си здрави и защитени по най-добрия начин – като приемате очни пигменти. Те имат редица позитиви при облекчаване на най-често срещаните очни проблеми, включително и фотофобия. Предпазват очите от увреждане, подобряват зрението и са удачна превенция при висок риск от очни заболявания.

Очните пигменти не се синтезират в човешкото тяло, а се набавят отвън. Тъй като приемът им чрез храната не може да обезпечи нужното дневно количество, е подходящо да се приемат под формата на офталмопротектор с природен произход. На посочения профил отговаря Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът съдържа рационална комбинация от два незаменими очни пигмента – лутеин и зеаксантин, и два мощни антиоксиданта – астаксантин и проантоцианидин. Околут Комби осигурява пълна съдова и пигментна защита на очите и подобрява състоянието при фотофобия или друго очно смущение. Напълно безопасен е и може да се приема продължително време.

зрение вреди

Навици, които нанасят най-големи вреди на нашето зрение

Знаете ли, че някои навици могат да причинят сериозни вреди на нашите очи и зрение? Не можем да контролираме определени увреждащи зрението фактори, като генетично обусловени заболявания или влошаване на зрението с напредване на възрастта. Но със сигурност можем да преустановим някои на пръв поглед безобидни навици, които вредят на очите. В следващите редове ще посочим тези от тях, които засягат най-силно зрението ни.

Тютюнопушенето вреди най-много на нашето зрение

Всекидневната употреба на тютюневи изделия повишава опасността от развитие на катаракта, възрастово обусловена макулна дегенерация, глаукома и диабетна ретинопатия. Някои токсични вещества, намиращи се в тютюневите изделия увреждат кръвоносните съдове и влошават кръвоснабдяването на окото. Тютюневият дим може да причини сухота, зачервяване, сърбеж и парене, както и други очни и зрителни смущения.

Прекарване на часове пред компютърния екран

Използването на електронни устройства в ежедневието се е превърнало в навик за всички нас. Няма съмнение обаче, че точно този навик е един от най-вредните за нашите очи и зрение. Продължителното взиране в монитора на компютъра или екрана на смартфона „насища“ очите с увреждаща синя светлина и редуцира броя на миганията. Това води до лесно уморяване на окото, чувство за сухота, парене и замъглено виждане.

Пренебрегването на нуждата от качествени слънчеви очила вреди на нашето зрение

Слънчевите очила не са само красив аксесоар, а и много важен протектор на очите и зрението. Продължителното излагане на пряка слънчева светлина може да причини сериозни увреждания на очите като катаракта или злокачествени образувания на клепачите. Офталмолозите са единодушни, че трябва да избираме внимателно само качествено изработени слънчеви очила. Те трябва да имат стъкла с филтър срещу ултравиолетови лъчи и да се носят дори и през зимата, особено ако има сняг.

Пропускането на годишния офталмологичен преглед също вреди на нашето зрение

Често се случва да страдаме от зрително нарушение, но да не му отдаваме необходимото внимание. В такъв случаи само специалист може да ни помогне своевременно да овладеем проблема и да се радваме на отлично зрение. Постарайте се всяка година да отделите един час за офталмологичен преглед.

Преустановяване на вредните за очите навици в комбинация с прием на природни офталмопротектори

Tова е препоръката на специалистите от програма Окомед за отлично очно здраве. Те ни съветват да се доверим на най-добрите висококачествени продукти за здрави очи и остро зрение – Околут.

Натуралните офталмопротектори Околут осигуряват максимална защита за очите срещу най-често срещаните очни заболявания и зрителни нарушения. Отличаващи се с висок профил на ефективност, продуктите Околут са пръв избор на редица специалисти и доволни потребители. Продуктите Околут насищат макулата със специфични очни пигменти, предпазват съдовете на ретината и подобряват остротата на зрението. Оказват мощна протекция срещу оксидативния стрес и забавят очното стареене.

заболявания на роговицата

Заболявания на роговицата – ето едно от най-опасните!

Роговичната неоваскуларизация е сред най-коварните заболявания на роговицата. В настоящата статия ще разберете в какво се състои то, кои са причините за появата му и как може да им се противодейства.

Роговична неоваскуларизация – какво представлява?

Роговичната неоваскуларизация се нарежда на едно от челните места в списъка с опасни заболявания на роговицата. Причината е, че може да доведе до необратима слепота. Нека обаче не изпреварваме хода на събитията и да научим как се стига до появата на този очен проблем.

При нормални условия роговицата е прозрачна и няма кръвоносни съдове, минаващи пряко през нея. Когато е изложена на въздействието на някои специфични фактори обаче, може да се провокира образуването на такива. Обикновено „отговорни“ за това са контактни лещи, очни инфекции и травми, изгаряния, имунни реакции. Те затрудняват достъпа на кислород до роговицата, т.е. водят до хипоксия. Хипоксията предизвиква специфични реакции и промени в роговицата. Стимулира се образуването на ендотелни ангиогенни фактори. Това е метод за сигнализация за нужда от образуване на нови кръвоносни съдове. Крайният ефект е разрастване на очните кръвоносни съдове в стремежа да осигурят на роговицата необходимия кислород и хранителни вещества.

Процесът на разрастване на повърхностните или дълбоки кръвоносни съдове на окото към роговицата е известен като неоваскуларизация

Според причинителя ѝ се говори за неоваскуларизация с хипоксична или възпалителна природа.

Неоваскуларизацията на роговицата може да се появи по всяко време и във всяка възраст. Ако се развие след травма или инфекция, може да засегне само едното око. В случай че причината е носенето на лещи или специфична имунна реакция, е възможно да засегне и двете очи.

Как контактните лещи могат да увредят окото и зрението и да доведат до едно от най-опасните заболявания на роговицата – роговична неоваскуларизация?

Контактните лещи са ефективно и удобно средство за коригиране на зрението или изравняване повърхността на роговицата. Офталмологичната практика обаче сочи, че те са колкото полезни, толкова и вредни за роговицата. Както вече споменахме, продължителното им присъствие в окото травмира роговицата. Пречи на транспортирането на кислород до клетките ѝ и способства за появата на хипоксия. Това състояние предизвиква специфични метаболитни изменения в епителните клетки на роговицата.

Затрудненото снабдяване с кислород провокира отделянето на специални активни вещества като сигнал за стимулиране изграждането на нови кръвоносни съдове (неоваскуларизация). Целта е подобряване на кръвоснабдяването и преборване на хипоксията.

Разрастването на съдовото дърво и изграждането на нови кръвоносни съдове е естествен процес в периода на вътреутробното развитие на човек. Неоваскуларизацията, предизвикана от носенето на контактни лещи, обаче е патологична реакция. Тя предизвиква необратими изменения в окото, влошава зрението и може да доведе до слепота.

Като необходима мярка срещу развитието на такива процеси се препоръчва максимално редуциране на времето на носене на лещите. По възможност замяната им с очила. Засилване на профилактичните грижи за предпазване на окото и блокиране на неоваскуларизацията в него.

Симптоми на неоваскуларизация на роговицата

Симптомите, които алармират за неоваскуларизация на роговицата, са:

 • сълзене
 • влошено зрение
 • чувствителност към светлина (фотофобия)
 • болка в очите

Неглижирането на оплакванията крие риск от загуба на зрението на засегнатото око.

Лечение на роговична неоваскуларизация, едно от най-притеснителните заболявания на роговицата

Методите на лечение на роговична неоваскуларизация са свързани с премахване действието на причинителите. За постигане на оптимален ефект се препоръчва прием на продукти, забавящи или прекратяващи процесите на разрастване на кръвоносните съдове. Доказано ефективен за целта е предлаганият от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) продукт Неостат/Neostat®. Той модулира имунната система и потиска реакциите, отговорни за неоваскуларизацията. Включеният в състава му екстракт от хрущял от акула има силно изразено потискащо действие по отношение на неоваскуларизацията.

Така спомага за поддържане на нормалната структура на кръвоносните съдове и защитава здравето на очите. Това обаче не е всичко! Неостат съдейства за намаляване на риска от някои очни заболявания като диабетна ретинопатия, дегенерация на макулата и неоваскуларна глаукома. Модулира имунния отговор и неутрализира свободните радикали.

Неостат има много добра поносимост и е безвреден дори при продължителна употреба. Дозира се по 1 капсула 3 пъти на ден след хранене. Дозировката може да се адаптира според тежестта на оплакванията.

очни проблеми при децата

Очни проблеми при децата – как да ги разпознаете?

Често симптомите на очни проблеми при децата се откриват твърде късно, когато вече се налага лечение. За да не допуснете това, следете за важните симптоми, които могат да ви помогнат да разпознаете зрителните проблеми при малчуганите.

Много очни проблеми при децата се развиват в началото безсимптомно

Рядко се замисляме върху факта, че около 80% от информацията, която получаваме за света около нас се дължи на правилните ни зрителни възприятия. Това е особено важно за децата, които непрекъснато научават нови неща от заобикалящата ги среда. В този аспект, ако детето страда от недиагностициран проблем с очите, това може силно да повлияе цялото му бъдещо развитие.

Множество очни проблеми при децата са трудни за диагностициране. Те нямат изразена симптоматика при появяването си. Това подчертава ролята на родителите, които трябва да успеят сами да открият появата на проблем с очите на детето си. Ето защо, ще представим няколко показателни знаци, по наличието на които да се ориентирате, че детето ви се нуждае от преглед при очен лекар. Ето как да разпознаете, че зрението на малчугана е нарушено:

Стоенето близо до телевизора и четенето на малко разстояние

Днес все по-често се споменава, че вредното влияние на съвременните електронни устройства върху зрението е просто остарял мит. Но истината е, че дългото стоене пред телевизионния или компютърния екран уврежда зрението както на децата, така и на възрастните.

Гледането на телевизия или четенето от много близко разстояние може да е знак, че детето има късогледство. Ако детето непрекъснато ползва пръста си, за да отбелязва докато чете, също може да се възприеме като зрително смущение. Много специалисти считат това за сигурен знак за трудности при фокусиране на погледа на детето. Това важи особено при по-големите деца, които вече не би следвало да ползват показалка, докато четат.

Често търкане на очите като сигнал за очни проблеми при децата

При децата това е нормален процес, когато са изморени и им се спи. Енергичното разтъркване на очите без видима причина, придружено от сърбеж, парене или болка, може да се счита за предупредителен симптом. Детето също така може да има проблеми с фокусирането, да присвива очи и да не успява да концентрира погледа си. Когато родителите забележат подобни прояви, е добре да се консултират с офталмолог.

Силна чувствителност към светлина и сълзене на очите – основен симптом на очни проблеми при децата

Това състояние е известно като фотофобия и често се придружава от гадене и главоболие. Показателен симптом за наличие на проблеми с очите на детето. Към алармиращите сигнали можем да прибавим е очното зачервяване, което не отминава с дни.

Затваряне на едното око и гледане само през другото при извършване на определени занимания също е сигнал, че зрението на малчугана е компрометирано. Много очни заболявания засягат само едното око и подобен навик е знак, че нещо със зрението не е наред.

Още предупредителни знаци за очни проблеми при децата

 • оформяне на малки кори и гнойни образувания в ъглите на окото или на клепачите
 • “играене” на очите наляво-надясно или нагоре-надолу
 • често мигане
 • ако очите на детето са прекалено изпъкнали, това също може да е симптом на заболяване

Как да действат родителите, ако е налице някой от горепосочените симптоми за очни проблеми при децата?

В наши дни, много деца имат зрителни смущения – очите им се зачервяват, появява се сърбеж, сълзене и др. Някои очни заболявания, като глаукома, все по-често засягат и малчугани, а някои деца дори се раждат с тях. Всичко това засилва нуждата от профилактични офталмологични прегледи в ранна детска възраст. Те трябва да се правят поне 2 пъти годишно.

За отлична очна грижа, специалистите от програма Очно здраве съветват родителите да обърнат внимание на офталмопротективни продукти за деца. Препоръчван от видни офталмолози е природният продукт Околут/Ocolut®.

Околут съдържа двата основни зрителни пигменти – лутеин и зеаксантин. Тези очни пигменти са наричани още „храна за очите“ и имат невероятен антиоксидантен ефект. Околут е изключително подходящ и препоръчван продукт за профилактика и овладяване на зрителни смущения в детска възраст. Околут подпомага зрението и подобрява функцията на макулата и лещата на окото. Продуктът е безопасен при продължителна употреба и няма странични ефекти.

Околут се дозира по 1 растителна капсула на ден, след хранене.

макулна дегенерация

Какво е макулна дегенерация и как да предпазим зрението?

Макулна дегенерация е заболяване на очите, което ако се неглижира, води до силно влошаване на зрението. Какво представлява дегенерацията на макулата и може ли да се контролира?

Макулната дегенерация протича с влошаване на централното зрение

Влошеното централно зрение е вследствие на увреждане на макулата – централната зона на ретината. Най-често периферното зрение остава незасегнато. Вследствие на това се затруднява четенето, фокусирането на заобикалящите предмети и различаването на лица.

Макулната дегенерация се проявява в две форми – суха и мокра (неоваскуларна). Сухата форма се наблюдава по-често и се счита за по-безобидна – прогресира бавно, сравнително рядко води до слепота. Мократа форма е тази, която прогресира по-бързо. Макар да е диагностицирана само при около 10% от засегнатите, напоследък се наблюдава тенденция за по-широкото ѝ разпространение.

Наблюденията на честотата на разпространение на заболяването при отделни групи хора са довели до обособяването на няколко рискови фактора. Счита се, че в определен момент те се оказват водещи за развитие на макулна дегенерация.

Основният фактор за поява на макулна дегенерация се свързва с напредване на възрастта

Ето защо това заболяване най-често е наричано възрастово обусловена макулна дегенерация или макулна дегенерация, свързана с възрастта. Причината се крие във възрастово обособените изменения в кръвоснабдяването и преноса на кислород и хранителни вещества до ретината и макулата. Това води до некроза и атрофия на клетките им.

Други фактори, за които се предполага, че провокират развитие на макулна дегенерация

 • пол – установено е, че по-често от макулна дегенерация страдат жените
 • фамилна обремененост
 • висок холестерол и кръвно налягане – това са основни причини за развитие на атеросклероза и увреждане на кръвоносните съдове
 • тютюнопушене
 • свободни радикали и оксидативен стрес – фоточувствителните ретинални клетки са особено уязвими към действието на свободните радикали

Трудности в разпознаване на цветовете – това е един от първите симптоми на макулна дегенерация

Хората с макулна дегенерация изпитват затруднения в различаването на един от друг цвят в тъмната и светлата гама.

При наличие на макулна дегенерация, в началото на заболяването се наблюдава подобрение на симптомите при силна светлина. С течение на времето тази зависимост намалява.

Замъглено виждане – при него най-вече е засегнато централното зрение

Увреждането на фоторецепторните клетки води до трудно фокусиране на заобикалящите обекти, букви или лица. Един от първите признаци за замъглено зрение е повишената нужда от силна светлина по време на четене, както и при писане. Засегнатите от макулна дегенерация имат проблем с преминаването от места със силна светлина към места със слаба, и обратното.

Макулна дегенерация се свързва и с нарушено разпознаване на правите линии

В по-напреднал етап от заболяването, засегнатите трудно разпознават правите линии в централното зрително поле, като ги възприемат с вълнообразна форма. Това е и един от първите, но за съжаление късни симптоми, каращи страдащите да потърсят лекарска намеса.

Добрата новина е, че макулната дегенерация може да бъде успешно повлияна

Можем да обособим няколко навика, чието прилагане действа ефективно в защита на зрението ни.

 • увеличаване приема на каротеноиди – това означава по-често присъствие на трапезата на пресни цветни плодове и зеленчуци. Зрението е един от многото компоненти на организма, които те укрепват. Никак не е случайно толкова честото насърчаване на приема им – те доставят незаменими очни пигменти.
 • прием на омега-3 мастни киселини и витамин D – рибата и ядките са първият избор на всеки, решил да оптимизира приема си на мастни киселини и витамин D
 • допълнителна помощ от добре подбрани природни средства

Клинични проучвания доказват, че приемът на високи количества очни пигменти забавя хода на прогресията на макулна дегенерация и подобрява зрението

Офталмолозите от програма Очно здраве препоръчват при макулна дегенерация приема на природния продукт Околут Дуо/Ocolut® Duo.

Околут Дуо е натурално средство за отлично зрение, което съдържа оптимални количества от двата очни пигмента – лутеин и зеаксантин.

Продуктът има мощно офталмопротективно действие. Съставките му се натрупват избирателно в макулата. Филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV – лъчението. Обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината. Действат като “храна за окото” и като вътреочен филтър.

Околут Дуо се прилага при лечение и профилактика на макулна дегенерация и при очното заболяване пигментен ретинит.

Околут Дуо се предлага в иновативна форма – растителни капсули (Solucaps), които могат да се приемат от вегетарианци и вегани. Продуктът е изключително удобен за прием, може да се употребява продължително и няма странични действия.

диабетна ретинопатия

Диабетна ретинопатия – същност, видове и лечение

Всеки, който живее с диагноза захарен диабет тип 1 и тип 2 е потенциално застрашен от развитие на диабетна ретинопатия. Какво представлява това заболяване, какви видове има и как се лекува? Отговорите на тези и още много въпроси ще разберете в редовете по-долу.

Диабетна ретинопатия – какво представлява?

Диабетна ретинопатия е офталмологично заболяване, пряка последица от захарния диабет. Както подсказва наименованието, то засяга ретината, най-вътрешната обвивка на очната ябълка, където електромагнитните светлинни сигнали се трансформират в нервни импулси. Характеризира се с нарастване на очните кръвоносните съдове, увеличаване на тяхната пропускливост и формиране на плаки.

С течение на времето се стига до неоваскуларизация на ретината (растеж на малки и чупливи кръвоносни съдове, които лесно кървят). Това естествено води до влошаване на зрението. Новите съдове са причина за нарушения в кръвотока в зрителния орган. Всичко това представлява сериозна предпоставка за развитието и на глаукома (очно заболяване, свързано с промени във зрителното поле).

Диабетна ретинопатия – коя е причината за възникване на заболяването?

Високата кръвна захар е главната причина за поява на диабетна ретинопатия. Голямото количество глюкоза в кръвта предизвиква каскада от процеси, водещи до ендотелни нарушения и дисфункция на кръвоносните съдове на ретината.

Основните фактори, които водят до ендотелна дисфункция са:

 • патологично влияние върху клетъчния метаболизъм
 • изменения в междуклетъчната сигнализация и в нормалната секреция на растежни фактори
 • ускорено формиране на свободни радикали и увеличен оксидативен стрес
 • акумулиране на сорбитол (глюцитол) – смята се, че това вещество, уврежда ендотелните клетки в ретиналните кръвоносни съдове
 • хронично увреждане на ендотелните клетки в ретината, поради патологично завишаване синтеза на медиатори на възпалението
 • повишена секреция на съдов ендотелен растежен фактор от ендотелните клетки в кръвоносните съдове на окото и ретината

Като краен резултат се наблюдава ретинална исхемия (намалено кръвоснабдяване) и патологично завишена съдова пропускливост. Стига се до клинична изява на диабетна ретинопатия. Настъпва влошаване на зрението поради абнормна неоваскуларизация (изграждане на нови кръвоносни съдове в ретината).

Диабетна ретинопатия – какви са последиците?

При неглижиране симптомите на диабетна ретинопатия могат да възникнат много усложнения като:

 • запушване на кръвоносни съдове на очите
 • поява на увеличено количество течност в ретината
 • образуване на макулен едем – сериозно нарушение, което води до тежки зрителни увреждания
 • очни кръвоизливи
 • отлепване на ретината или ириса поради напредваща фиброза или неоваскуларна глаукома
 • пълната загуба на зрение

Диабетна ретинопатия – какви видове има?

В зависимост от степента на прогресиране на диабетна ретинопатия се разграничават следните две форми на на заболяването:

Непролиферативна

С термина „непролиферативна диабетна ретинопатия“ се означава ранният стадий на заболяването. При него се наблюдава леко подуване на стените на очните капиляри. За това говори появата на малки червени точки върху ретината. Няма видими симптоми. Наличието на патологичен процес може да бъде установено единствено от офталмолог.

Пролиферативна

Това е напредналият стадий на диабетна ретинопатия. Характеризира се с растеж на патологични кръвоносни съдове върху вътрешната повърхност на ретината и по повърхността на стъкловидното тяло, което изпълва вътрешността на окото. Новообразуваните кръвоносни съдове са „чупливи“ и кървят. Образуват мрежа, която причинява тракции (издърпване, изтегляне) върху кръвоносните съдове и ретината, водещи до кръвоизливи и отлепване на ретината. Кръвта във вътрешността на окото може да доведе до силно намаляване на зрението, дори слепота. В случай че не се лекуват, около 60% от пациентите с пролиферативна диабетна ретинопатия губят зрението си до 5 години от поставяне на диагнозата.

Диабетна ретинопатия – как се лекува?

Целта на лечението на диабетна ретинопатия е ранно откриване и забавяне на патологичните процеси, тъй като те водят до влошаване качеството на живот, а в нередки случаи и до слепота.

За налагане на ефективен контрол над коварното очно заболяване ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчване на засегнатите да заложат на две изпитани природни средства, които да допълнят лечението.

Мощният офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi осигурява на очите необходимите дневни дози очни пигменти и антиоксиданти. Всяка капсула съчетава в себе си силата на лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Прецизно дозирани и високопречистени, съставките действат в пълен синхрон и взаимно допълват своето действие. Перфектното съчетание помежду им води до забележителни резултати.

Приеман според предписанието, Околут Комби възстановява съдовете на ретината и плътността на макулния пигмент, подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор и намалява пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан

Положителното въздействие на Околут Комби върху очите може да се увеличи значително с помощта на универсалния съдов протектор Ентан/Entan®. Пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди (проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони) в състава му допринася за укрепването на малките кръвоносни съдове в ретината.

а постигане на оптимален ефект се препоръчва Околут Комби и Ентан да се приемат продължително време. Дълговременната употреба не крие риск за здравето поради 100% натуралния произход на продуктите.

често мигане

Често мигане при децата – неприятен и опасен симптом!

Здравните специалисти алармират, че през последните години броят на децата с често мигане се увеличава. „Родителите трябва да знаят, че този на пръв поглед безобиден симптом може да алармира за редица заболявания на детските очи“, категорични са експертите. Преди обаче да разберем повече за проблема и за начините за неговото разрешаване, ще се запознаем с ролята на мигането и неговите характерни особености в детска възраст.

Функция на мигането

Биологичният смисъл на мигането е периодично овлажняване на роговицата от прекомерния слъзен филм. Целта е непрестанно предпазване на очните повърхности от неблагоприятното въздействие на външните фактори и дозирано пропускане на светлина в окото, за да се обработи светлинната информация на висше, централно-мозъчно ниво.

Особености на мигането при децата

Мигането има свои характери особености във всеки един от етапите на детското развитие.

В кърмаческия период (до 6-месечна възраст) бебетата мигат значително по-рядко от възрастните. Причината за това е, че те прекарват по-голямата част от денонощието в сън.

Когато поотраснат малко, мъниците започват да мигат значително по-често. Броят на миганията обаче пак е по-малък от този при възрастните. Ако родителите забележат, че наследниците им мигат учестено и очите им са зачервени, подути и сълзят, те непременно трябва да им запишат час при офталмолог.

След като навършат 3 години, малчуганите започват да мигат толкова често, колкото и възрастните – около 10-20 мигания в минута. При често мигане на децата в този период своевременно трябва да се потърси консултация със специалист.

Причини за често мигане при децата

Офталмолозите посочват следните три основни групи причини за често мигане при децата:

Вродени

Към вродените причини за често мигане при малчуганите се отнасят генетична предразположеност, анатомични нарушения на клепачите, нарушена функция на клепачите, слъзните жлези и увредена очна повърхност.

Придобити

Такива са ниското телесно тегло, силното нервно напрежение, някои заболявания от общ характер, инфекциозни и алергични състояния, влияние на отрицателните фактори на средата и очните травми.

Комбинирани

Както подсказва наименованието, комбинираните причини за често мигане при децата са комбинация от вродените и придобитите.

Начини за профилактика на често мигане при децата

С цел предпазване на децата от проблеми с очите като често мигане специалистите приканват родителите да приучат мъниците да:

 • поддържат изрядна хигиена на очите
 • посещават редовно офталмолог
 • не прекарат прекалено дълго време пред екраните на дигиталните устройства

Доказаното природно средство за профилактика на очни проблеми като често мигане в детска възраст

За да е още по-надеждна профилактиката на очни проблеми като често мигане, ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) горещо препоръчваме на родителите да осигурят на децата природния продукт Околут/Ocolut®. Този офталмопротектор е специално създаден за защита на изключително уязвимите детски очи. В състава му са вложени високи количества от двата специфични очни пигмента лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg). Те действат като „храна за окото“ и вътреочен филтър. Натрупват се избирателно в макулата (централната зона на ретината). Филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчението. Обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината. По този начин Околут предпазва очите и зрението на малчуганите от сериозни офталмологични проблеми. Освен за профилактика продуктът се използва успешно и за лечение на очни заболявания при деца.

Безотказното действие на Околут се дължи на способността да подпомага зрението, функцията на макулата и лещата на окото

Околут е произведен според изискванията за добра производствена практика. Притежава сертификатите Халал и Кашер. Предлага се в иновативни растителни капсули (VGcaps) без аналог на пазара у нас. Те са 100% натурални, хипоалергични, не съдържат консерванти и изкуствени овкусители. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула.

Околут има отлична поносимост и е практически безвреден. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. За постигане на оптимален ефект се препоръчва Околут да се приема продължително време по 1 капсула дневно сред хранене. Дълговременната употреба не крие риск за здравето поради 100% натуралния произход на съставките. Продуктът е икономически изгоден.

катаракта

При катаракта – как да поддържаме добро зрение?

Катаракта е едно от най-честите заболявания в офталмологията. За съжаление днес, въпреки напредъка на медицината и технологиите, все още не е изобретено средство, което да излекува напълно катаракта, без оперативна намеса. Затова от ключово значение за поддържане на зрението са профилактичните офталмологични грижи.

Особености при развитие на катаракта

Неслучайно катарактата е известна като „старческо перде“. Заболяването се дължи на възрастовите дегенеративни промени, които увреждат лещата на окото с течение на годините. Вследствие на това, тя помътнява, губи прозрачността си и се образува т.н. „перде на окото“.

Основната причина за развитие на катаракта е помътняването, уплътняването и загубата на еластичността на лещата, разположена зад ириса на окото. Като основна причина за тази патология се посочват окислителните процеси, протичащи в окото под действие на свободните радикали. Те се считат за основен враг на зрението, действащ все по-отчетливо с напредване на възрастта.

Катарактата се посочва като най-изявената причина за слепота в света. Заболяването се проявява с постепенно влошаване на зрението, промени в цветоусещането, заслепяване при силна светлина. Общо оплакване, споделяно от засегнатите е усещането, че сякаш гледат през замърсено стъкло – с напредване на заболяването образите стават все по-неясни. Това налага рано или късно да се предприеме оперативна намеса. “При катаракта – операция” – това засега е най-честото медицинско решение и най-ефективният метод за преодоляване на заболяването. Оперативната намеса обаче, не е достатъчно решение за бъдещо поддържане на качествено зрение и здрави очи.

Тревожно е мнението на офталмолозите, че катарактата се „подмладява“

Проблемите със зрението се появяват естествено с напредване на възрастта. Днес хората над 40-годишна възраст се считат за рискова група за развитие на различни очни болести. В миналото от катаракта са страдали предимно хора на 60-70-годишна възраст. В последните години, голяма част от засегнатите са с десетилетие по-млади.

Значение на антиоксидантите в борбата с катаракта

Учени са установили, че повишеният прием на основния очен пигмент – лутеин, не само предпазва от катаракта, но има способност да забави започналия процес. Плазменото ниво на лутеин нараства правопропорционално на приетата доза. То достига най-висока стойност при доза от 20 мг на ден. Но само лутеин не е достатъчен за пълна протекция на очите – необходимо е и високо количество зеаксантин.

Последните изследвания показват, че недостигът на витамин С в диетата на възрастните хора също може да увеличи опасността развитието на очни проблеми. Вече има доказателства в полза на употребата на антиоксиданти с цел превенция на катаракта.

Учените са анализирали хранителните навици и концентрацията на витамин С при над 5600 доброволци на възраст над 60 години. Хората, които приемали достатъчно количество от полезния витамин били с 39% по-малко застрашени от катаракта.

Освен витамин С ефективни протектори на зрението са лутеинът и зеаксантинът – основните мастноразтворими специфични пигменти на макулата. Те не са пигменти, които се произвеждат в човешкия организъм, а трябва да се набавят отвън чрез храната или природни продукти. Лутеинът и зеаксантинът имат офталмопротективен ефект и действат като “природни слънчеви очила”. Предотвратяват увреждането на макулата вследствие на външни фактори като UV-лъчи, слънчеви лъчения, работа с компютър, дегенеративни заболявания, тютюнопушене и др.

Пълна офталмологична грижа при катаракта и профилактика на заболяването

За влошаване на зрението основно допринасят непълното снабдяване на организма с незаменими зрителни пигменти, както и някои системни заболявания. Основната защитна сила, от която окото има нужда срещу действието на свободните радикали е антиоксидантното действие на очните пигменти.

Ние, екипът на програма Очно здраве, приканваме всички страдащи от катаракта да се погрижат за очното си здраве. Според редица специалисти, Околут Комби и ТриОмега 1000+, са идеална природна комбинация за подобряване и поддържане на зрението при очни заболявания. Природните продукти се препоръчват на всеки пациент с катаракта или за превенция на очното заболяване.

Околут Комби/Ocolut® Combi съдържа четири изцяло естествени съставки – антиоксидантите астаксантин, проантоцианидин и очните пигменти – лутеин и зеаксантин. Приемът им подобрява зрението и спомага за профилактика при хора с висок риск от очни заболявания. Комбинацията им осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите при катаракта, късогледство, повишено очно налягане и „кокоша слепота“.

ТриОмега 1000+/TrIOmega® 1000+ е изцяло натурален продукт, който гарантира постъпването в организма на оптимално количество биологично активни Омега-3 мастни киселини. Те естествено се натрупват във високи концентрации в ретината и са изключително важни за зрението.

Комбинираният прием на двата продукта е изключително лесен и икономичен. Околут Комби се дозира по 1 растителна капсула дневно, по време на хранене. ТриОмега 1000+ се приема по 1-2 капсули дневно – след хранене.

очни заболявания

Очни заболявания – как да се предпазим от тях?

В последните години наши и чужди офталмолозите отчитат бум на очни заболявания. Това подтиква учените да търсят начини за помощ на засегнатите, и за превенция на тези, които все още нямат зрителни оплаквания. Преди обаче да разберем докъде са стигнали в търсенията си, ще се запознаем с основните причини за този здравен бич и с начините, по които ефективно може да им се противодейства.

Рискови фактори за появата на очни заболявания

Като главни отговорни за възникването на очни заболявания специалистите посочват:

 • напреднала възраст
 • тютюнопушене
 • прекомерен прием на алкохол
 • продължително излагане на UV лъчения с незащитени очи
 • някои заболявания (диабет, хипертония)
 • липсата на основни незаменими вещества за очите – очни пигменти (лутеин, зеаксантин) и антиоксиданти (астаксантин и проантоцианидин)

Основни рискови групи

Като основна рискова група за развитие на очни заболявания се посочат възрастните хора. Това обаче не бива да успокоява хората в трудоспособна възраст, тъй като има тенденция за подмладяване на много офталмологични болести. Относно това дали мъжете, или жените са по-уязвими специалистите са единодушни – дамите са в по-голям риск. Основните причините са:

 • по-дългата продължителност на живот при жените, респективно по-голяма предразположеност към възрастово обусловени заболявания на очите (макулна дегенерация, катаракта и глаукома)
 • хормоналните промени през бременността и менопаузата
 • ограничения достъп до здравни услуги в развиващите се страни

Начини за предпазване от очни заболявания

Познаване на фамилната анамнеза

Когато става въпрос за очни заболявания, не бива да се забравя, че наследствеността играе главна роля във възникването им. Ето защо провеждането на своеобразно проучване дали някой от рода е страдал от проблеми с очите трябва да е приоритет за всеки, и най-вече за по-възрастните жени.

Подлагане на профилактични прегледи

От медицинска гледна точка провеждането на редовни профилактични прегледи е най-сигурният начин за предпазване от заболявания. Те позволяват навременното диагностициране и своевременното предприемане на мерки за лечение. Именно поради това е препоръчително хората над 60 години да посещават офталмолог поне веднъж годишно.

Прием на повече храни, богати на антиоксиданти

Към многобройните ползи на антиоксидантите може да се добави още една – те са истински пазители на зрението. Именно в тях се крие разковничето, за да се запази това сетиво непокътнато до дълбока старост. Ето защо източници на тези чудодейни вещества трябва да присъстват по-често на трапезата. А такива са цитрусовите плодове, тъмнолистните зеленчуци, ядките и рибата.

Изследвания, които показват, че храненето е тясно свързано с появата на очни заболявания

Офталмолози от университета в Сидни

анализират зрението на почти 3000 души, вземайки предвид техните хранителни предпочитания. Резултатите показват, че употребата на риба веднъж седмично понижава риска от проблеми със зрението с 31%, а на ядки (1-2 шепи дневно) – с 35%. „Мастните киселини, съдържащи се в тези продукти, ефективно предпазват очите, като предотвратяват натрупването на плаки в артериите. Премахват възпалението и нормализират работата на ретиналните клетки“, обясняват авторите на проучването.

Според друго изследване

хората, които често консумират храни, богати на трансмазнини, развиват по-често макулна дегенерация. По думите на учените трансмазнините, съдържащи се в маргарина, колбасите и готовите печива предизвикват възпалителни процеси, способстващи за възрастовото увреждане на ретината. За разлика от тези „лоши“ мазнини, незаменимите омега-3 мастни киселини предпазват очите от увреждане на ретината. Причината е, че съдържат силни антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. В този ред на мисли приемът на около 100 мл растителни мазнини седмично, които съдържат омега-3 киселини като зехтина, намалява вероятността от развитие на сериозни очни заболявания.

За ролята на очните пигменти в превенцията на очни заболявания

Научно доказано е, че двата очни пигмента – лутеин и зеаксантин, имат силно офталмопротективно действие. То се състои във филтриране и неутрализиране на фототоксичното въздействие на ултравиолетовите лъчи и антиоксидантна активност, изразяваща се в обезвреждане на свободните радикали в макулата и ретината. Зеаксантинът се натрупва в макулата, а лутеинът в ретината. Изследвания доказват, че 6 мг лутеин дневно намалява риска от увреждане на макулата с 43%.

Предпазване от очни заболявания с изпитани природни средства

Ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) горещо препоръчваме на хората от рисковите групи да намалят опасността от очни заболявания с приема на два доказани продукта от фамилия Околут.

Околут Дуо/Ocolut® Duo е специално създаден и разработен, за да противодейства на причините за макулна дегенерация и пигментен ретинит. Това е възможно благодарение на рационалната комбинация от лутеин и зеаксантин в състава му. Действайки в пълен синхрон, те осигуряват на ретината и макулата двойно офталмопротективно действие и ефективно ги предпазват от негативното действие на свободните радикали.

Околут Комби/Ocolut® Combi съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Този мощен офталмопротектор съчетава силата на лутеин, зеаксантин, проантоцианидин и астаксантин. В резултат на взаимодопълващото действие на активните съставки Околут Комби гарантира пълна пигментна и съдова защита на очите. Така редица очни заболявания и рефракторни нарушения стоят надалече.

Освен за превенция Околут Дуо и Околут Комби се използват успешно и за поддържащо лечение на редица офталмологични болести. За постигане на оптимален ефект се препоръчва и двата продукта да се приемат продължително време. Дълговременната употреба не крие риск за здравето поради 100% натуралния произход на съставките.