развитие на глаукома

Развитие на глаукома – и налягането в черепа е от значение!

Вътречерепното налягане има ключова роля за развитие на глаукома (особено при глаукома с нормално вътреочно налягане). Това установява международен изследователски екип, ръководен от литовски учени. Резултатите са публикувани в сп. Diagnostics.

По-конкретно изследователите откриват, че ниското вътречерепно налягане корелира с намалената зрителна острота (най-вече в назалната зона) при пациентите.

Развитие на глаукома и роля на вътречерепното налягане

Започваме с уточнението, че при глаукома с нормално очно налягане зрителният нерв се уврежда, въпреки че очното налягане е в рамките на нормалното. Тази глаукома е широко разпространена. Причина е за до 50% от всички случаи на коварното очно заболяване.

„Съвременната медицина разполага с доста методи и средства за лечение на повишено очно налягане и забавяне или дори спиране на увреждането на зрителния нерв. Тези методи обаче не работят при глаукома с нормално очно налягане. Дори и това е достатъчно, за да стане ясно едно нещо. Глаукомата може да е резултат както от налягането в окото, така и от налягането в черепа“. На това обръща внимание проф. Арминас Рагаускас от Технологичния университет в гр. Каунас, Литва. Именно той е създателят на иновативен метод за неинвазивно измерване на вътречерепното налягане, използван в изследването.

Проучването е проведено сред близо 80 пациенти с ранна глаукома с нормално вътреочно налягане

Участниците са подбрани сред 300 души, които в периода януари-октомври 2018 г. са пациенти на Очната клиника към Литовския университет по здравни науки.

Учените събират данни за вътреочното налягане и вътречерепното налягане на участниците. Обследват състоянието на зрителния нерв. Извършват периметрия на зрителното поле, което за целите на проучването е разделено на 5 зони – назална, темпорална, периферна, централна и парацентрална.

Резултатите показват статистически значими корелации между вътречерепното налягане, трансламинарната разлика в налягането и промените в зрителното поле. Колкото по-голяма е трансламинарната разлика в налягането, толкова по-голямо е увреждането на зрителното поле. Впечатление прави, че най-силно намаляване на зрителното поле е настъпило в назалната зона.

„Загубата на зрителното поле означава само едно – човек губи способността си да вижда. Важно е да разберем причините за глаукома, за да можем да им противодействаме“, казва в заключение проф. Рагаускас.

Природна подкрепа срещу развитие на глаукома

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Комби / Ocolut® Combi за превенция на глаукома. Това е първият изцяло природен офталмопротектор на българския пазар, който осигурява пълна пигментна и съдова протекция на очите и очните структури.

Широкоспектърното действие на продукта се дължи на пълния набор от най-важните очни пигменти и антиоксиданти. Всяка капсула доставя на очите оптимално количество лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Благодарение на взаимодопълващия си ефект съставките допринасят за:

  • възстановяване плътността на макулния пигмент
  • по-добро очно здраве и по-остро зрение
  • намалена пропускливост на капилярите и перивенозната тъкан

Продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост дори при дълговременна употреба. Подходящ е дори за вегани и вегетарианци, тъй като се предлага в иновативни растителни капсули (VGcaps).

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари