очно здраве

Очно здраве: Как да го запазим при работа с компютър?

Човешкото око не е биологично приспособено да възприема информацията от компютърния екран. Затова до голяма степен значение има каква е организацията ни при работа с компютър и полагаме ли качествени грижи за своето очно здраве. Защото технологиите ще продължават да се развиват, но дали не изостава грижата, която полагаме за очите си…

Ето кои способи ще помогнат да съхраним своето очно здраве:

1. Подходящо осветление

Прекалено силната слънчева или изкуствена светлина при ползване на компютър допълнително уморява окото. Добре е мониторът да е разположен встрани от прозореца, за да не се затруднява допълнително зрителната работа.

2. Намаляване на отблясъците

Антирефлексното покритие на дисплея и подходящите очила ще отслабят дразнещите отблясъци по стените, полираните повърхности и екрана на компютъра.

3. Избор на дисплей

Трептенето на екрана увеличава зрителното напрежение на окото при работа с компютър. Работата с кристални дисплеи е малко по-уморителна, отколкото при монитори с катодно-лъчеви тръби. За предпочитане са екрани с висока резолюция и острота на изображението. При избор на монитор трябва да се взима предвид осигурява ли по-лесна работа с текст.

4. Регулиране на яркостта и контраста

В идеалния случай нивото на светлината на дисплея и на работното място са едни и същи. Освен това контрастът между фона на текста и на екрана трябва да е максимален.

5. Мигане

Изследвания показват, че при работа с компютър мигаме 5 пъти по-малко. Това е неблагоприятно за нашето очно здраве, защото сухотата в очите може да стане хронична. Климатиците и други електроуреди допълнително увеличават скоростта на изпаряване на слъзния филм на очите. В това отношение можем да си помогнем с качествени природни офталмопротекторни препарати.

6. Упражнения за очи

За облекчаване напрежението на цилиарния мускул, на всеки 20 минути се препоръчва погледът да се отправя към по-отдалечен предмет за около 10-15 секунди и да се връща към близък предмет. Упражнението се повтаря 10 пъти.

7. Почивка и пълноценен сън

Добре да даваме на организма си нужната почивка и да спим 7-8 и не по-малко от 6 часа на денонощие.

8. Подходяща подредба на вещите около бюрото

Прекалено много струпани и разхвърляни по цялото бюро вещи допълнително разсейват и затормозяват зрението. Необходимо е да си наложим да подреждаме добре вещите около монитора. Например – поставка за хартия на нивото на монитора и асиметрично да подредим музикална поставка или компютърна лампа от другата страна на монитора. Мониторът трябва да е на 60-70 см разстояние и 10-20 см под нивото на очите.

9. Очила за компютър

При продължителна работа с компютър контактните лещи може да предизвикат сухота и дразнене на очите и да причинят допълнителен дискомфорт. Очилата за четене също може да не са удобни. Затова е добре да се ползват специални очила за работа с компютър.

10. Офталмологичен преглед

Според експертите, некоригираните рефракционни нарушения (нарушена функция на окото да пречупва светлинните лъчи и да ги събира в една точка) намаляват ефективността на работата с компютър с над 20%. Това предполага необходимостта от преглед при специалисти, които могат да окажат необходимата помощ за нашето очно здраве.

11. Комплексна грижа и защита на очното здраве с доказано ефективни природни средства

Околут Комби/Ocolut® Combi е природен продукт, който съдържа всички необходими очни пигменти и антиоксиданти за нормалната зрителна функция. Околут Комби се препоръчва за превенция и възстановителна ефективност при синдром на компютърно зрение. Той е мощен офталмопротектор, който осигурява защита и грижа за очното здраве на всички, които работят с компютър.

Продуктите от Програма Очно здраве оказват цялостна грижа, според индивидуалната необходимост за постигане на добро очно здраве.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари