глаукома наследственост

Глаукома – пряката наследственост увеличава риска!

При хората с пряка наследственост за глаукома вероятността от развитие на очното заболяване е до 9 пъти по-висока. Това става ясно от изказване на експерти от института по офталмология „Гомес-Уля“ в испанския град Сантяго де Компостела. Информацията идва по повод Световния ден за борба с глаукомата, отбелязван всяка година на 12 март.
Призивът на специалистите е хората с фамилна предразположеност към глаукома редовно да посещават офталмолог още след 40-годишна възраст. Ето какво трябва да имат предвид тези пациенти!

Глаукома и наследственост – полезна информация

„Първичната откритоъгълна глаукома, известна още като хронична глаукома, е най-честата форма на заболяването. Тя протича безсимптомно затова си е спечелила прозвището „тих крадец на зрението“. Симптоми като болка, зачервяване или чувство на натиск в окото, сърбеж и намалена зрителна острота се появяват при достигане крайната фаза на глаукома“. Това пояснява д-р Фернандо Лопес, началник на отдела по въпросите за глаукома към института по офталмология „Гомес-Уля“.

Той подчертава нещо много важно. А то е, че провеждането на офталмологичен преглед е единственият начин за оценка на състоянието на зрителния нерв и на факторите, които могат да го увредят. „Важно е да се знае, че увреждането на зрителния нерв при глаукома е необратимо“, предупреждава д-р Лопес.

За момента намаляването на вътреочното налягане е единствената стратегия за лечение на глаукома, която ефективно забавя развитието на заболяването

Понастоящем първата линия на лечение включва монотерапия с хипотензивни капки или лазерна трабекулопластика.

Лазерната трабекулопластика е метод, която подобрява преминаването на очната течност през трабекуларната мрежа в предната очна камера под ъгъла между ириса и роговицата. Тя се прилага тогава, когато лечението с капки е недостатъчно за постигане на оптимално вътреочно налягане.

Ако и лазерната трабекулопластика не помогне, се прибягва към хирургични методи за намаляване на вътреочното налягане.

Превенция на глаукома поради наследственост

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват на хората с наследствена обремененост Околут Комби/Ocolut® Combi за успешна профилактика на глаукома. Това е мощен природен офталмопротектор, който осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите.

Широкоспектърното действие на продукта се дължи на пълния набор от очни пигменти и антиоксиданти.

Всяка растителна капсула осигурява на очите оптимално количество от четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg).

Благодарение на взаимодопълващия си ефект съставките допринасят за:

  • възстановяване плътността на макулния пигмент
  • по-добро очно здраве и по-силно зрение
  • намалена пропускливост на капилярите и перивенозната тъкан

Продуктът е напълно безопасен. Има отлична поносимост дори при продължителен прием. Подходящ за вегани и вегетарианци. Наличен е в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари