Публикации

очите ковид

Очите по време на пандемия от Ковид-19 – мерки за защита

Очите, също както носа и устата, са идеалната „входна врата“ за Ковид-19. Ето защо те се нуждаят от специална защита сега по време на пандемията. Вижте няколко предпазни мерки, които да предприемете, за да избегнете заразяване и да запазите очното здраве в добро състояние.

Не търкайте очите

Така ще намалите риска от инфекция с коронавирус. Ако все пак по някаква причина се налага да докоснете очите, не го правете с пръсти, а с кърпичка за еднократна употреба.

В случай че страдате от сухи очи, вземете мерки за намаляване на сърбежа с ТриОмега 1000+/TriOmega 1000+.

Не забравяйте да измиете старателно ръцете с вода и сапун в продължение на 20-30 секунди преди и след поставяне на лекарство в очите.

Заменете контактните лещи с очила

Хората с контактни лещи имат склонност по-често да докосват очите си отколкото тези, които носят диоптрични очила. Ако сте един от тях, опитайте да носите очила. Те ще ви помогнат да намалите дразненето и ще служат като преграда, която ще ви пази от собствените ви ръце. Ако все пак държите на лещите, уверете се, че те са чисти и дезинфекцирани и винаги мийте добре ръцете си, преди да боравите с тях.

Винаги носете слънчеви/предпазни очила навън – добра предпазна мярка срещу заразяване с Ковид-19 през очите

Освен от вредните ултравиолетови лъчи, слънчевите очила предпазват очите и от атаките на коронавируса. Имайте предвид обаче, че те НЕ осигуряват 100% защита от нежелани аерозоли, които могат да проникнат под, над и отстрани на стъклата. Ето защо за максимална защита използвайте специално разработрените за целта предпазни очила.

Запасете се с нужните лекарства за очи

Аптеките са места с повишен риск от заразяване. Именно поради това е желателно да ги посещавате само в крайна нужда. Това обаче НЕ означава да прекъсвате назначеното от офталмолог лечение, защото състоянието ви може да се влоши необратимо. Просто се запасете за по-дълъг период с необходимите медикаменти.

Заложете на още по-надеждна защита за очите в условия на пандемия от Ковид-19

Офталмолозите от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Комби/Ocolut® Combi като средство за осигуряване на още по-добра защита на очите в условия на карантина. Благодарение на оптималното количество очни пигменти и антиоксиданти този мощен офталмопротектор осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите. Активните съставки – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg) – са комбинирани така че да предпазват от най-честите очни заболявания и рефракционни нарушения. Комплексното им действие:

 • възстановява плътността на макулния пигмент
 • подобрява функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и остротата на зрението
 • предпазва и възстановява съдовете на ретината
 • подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор

Продуктът няма противопоказания и е подходящ за продължителен прием. Икономичен е и стига за дълго време. Наличен е в аптеките. Може да се поръча и от сайта на онлайн магазин МоМо www.momo.bg.

слънчеви очила при макулна дегенерация

Съвети за избор на слънчеви очила при макулна дегенерация

Изборът на подходящи слънчеви очила при макулна дегенерация е важен за очното здраве на засегнатите. В текущата статия ще посочим няколко характеристики, които страдащите от макулна дегенерация да имат предвид, когато закупуват слънчеви очила.

Пълна протекция като задължителна характеристика на подходящите слънчеви очила при макулна дегенерация

Първата и най-важна характеристика на слънчевите очила при макулна дегенерация е лещата да осигурява пълна протекция от UVA и UVB светлина. Излагането на незащитено око на директна слънчева светлина може да причини опасно увреждане на роговицата, лещата и ретината. Когато избирате слънчеви очила, следете за етикети „100% UV защита” или „UV 400”.

Отлична видимост

Обратно на популярното вярване, по-тъмните лещи на слънчевите очила не носят по-голяма защита. Всъщност, тези лещи могат да възпрепятстват видимостта на хората с макулна дегенерация. Намалената видимост, от своя страна, затруднява различаването на детайли от заобикалящата среда, както и нормалните дейности на индивида. Изпробвайте слънчеви очила с различна степен на затъмненост на лещите, за да откриете тези с най-добрата за вас видимост.

Яснота

Дегенерацията на макулата поразява и детайлното зрение. За това трябва да сте сигурни, че слънчевите ви очила имат висококачествени лещи, които позволяват да виждате ясно. Материалът на лещата е от съществено значение за нейната яснота. Изпробвайте различни слънчеви очила, за да проверите дали лещите им не причиняват изкривяване или замъгляване на изображенията.

Блокиране на отблясъците – важно условие при избор на слънчеви очила при макулна дегенерация

Силната чувствителност към светлина е едно от неразположенията, което страдащите от макулна дегенерация изпитват. Тя може да бъде провокирана не само от директно излагане на слънце, но и от отблясъците на слънчевата светлина. За да защитите очите си, избирайте слънчеви очила с поляризиращи лещи. Те притежават специален филтър, който блокира отблясъците. Така намаляват умората в очите и осигуряват по-добра видимост.

Подобрен контраст

Страдащите от дегенерация на макулата могат да имат намалена способност за различаване на цветовете. За това те трябва да носят слънчеви очила с лещи, които осигуряват подобряване на констраста. Мнозина от засегнатите предпочитат жълтите или оранжеви лещи, тъй като те могат да подобрят контрастта и да създадат по-голяма дълбочина на възприятието. Очилата с цветни лещи обаче, могат да влошат възприемането на опрделени цветове. За това се препоръчва да не шофирате с очила с лещи, които блокират синята светлина. Те могат да ви попречат да различавате сигнализацията на светофарите.

След подбор на слънчеви очила при макулна дегенерация, пристъпете към следващата стратегия за поддържане на зрението

Хората с макулна дегенерация трябва да полагат пълни грижи за очите и зрението си. Освен да пазят очите отвън чрез подходящи слънчеви очила, те трябва да поддържат здравето им и отвътре. Най-удачно е това да става чрез прием на натуралния комплекс от есенциални пигменти за очи Околут Дуо/Ocolut® Duo. Офталмопротективният продукт съдържа най-високи количества лутеин и зеаксантин в максилмално пречистена форма. Приемът му осигурява мощна антиоксидантна защита и насищане на макулата и ретината с необходимите за правилното им функциониране пигменти. Увеличава ефекта на предписаното лечение на дегенерация на макулата. Може да се приема и като средство за превенция при висок риск от развитие на очното заболяване. Не предизвиква странични ефекти и е подходящ за продължителна употреба.

нощно зрение

Нощно зрение – 5 естествени начина да го подобрите

Ако искате лесно и напълно безопасно да подобрите качеството на вашето нощно зрение, вземете предвид 5-те съвета по-долу. Те са доказали своята ефективност във времето, така че спокойно можете да им се доверите.

Носете слънчеви очила с червени стъкла за по-добро нощно зрение

Това е трик, до който прибягват пилотите, когато не разполагат с достатъчно време, за да позволят на очите да се адаптират към тъмнината преди нощен полет. Червеният цвят на стъклата повишава видимостта при намалена светлина или лоши светлинни условия. Уверете се сами в това, като направите следния експеримент. Покрийте екрана на фенерче с червена хартия и след това го насочете към географска карта. Когато погледнете внимателно, ще забележите, че цветовете са по-наситени отвсякога и виждате значително по-добре в тъмното.

Избягвайте да гледате директно към източника на светлина

Когато в окото попада повече светлина, зеницата се свива. Това на свой ред увеличава времето, за което окото се адаптира към тъмнината. Подценяването на ситуацията крие сериозни рискове особено при нощно шофиране, когато водачът може да бъде заслепен от светлините на насрещно движещете се автомобили. С цел намаляване и предотвратяване на опасността препоръчваме да НЕ гледате светлините на насрещните автомобили.

Оставете очите да се настроят към тъмнината, за да имате по-добро нощно зрение

Най-добрият начин да виждате по-добре нощем е да оставите очите да свикнат бавно с тъмнината. За целта постойте с отворени очи за около 20-30 минути в тъмно помещение, преди да излезете на нощна разходка. В случай че не разполагате с толкова време, стиснете силно очи за 10 секунди в тъмното, както правят военните от специалните части.

Движете очите

Не гледайте втренчено в една точка. Изследвайте пространството с очи. Не забравяйте да мигате, за да може пръчиците в ретината, които са отговорни за остротата на нощното зрение, да не загубят чувствителност към светлината.

Правете си очен масаж

Затворете очи и ги притиснете леко с дланите на ръцете. След около 5-10 секунди отворете очи и се наслаждавайте на по-добро зрение в тъмнината!

И един безценен бонус съвет за по-добро нощно зрение от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) – осигурете си прием на…

Околут Комби/Ocolut® Combi – мощен офталмопротектор за здрава ретина и добро зрение денем и нощем. Редовният прием по 1 растителна капсулa дневно, след хранене доставя всички пигменти и антиоксиданти, необходими за нормалното функциониране на очите. Всяка растителна капсула е синергична комбинация от лутеин 10 mg, зеаксантин 750 µg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Съставките са съчетани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Благодарение на взаимодопълващото си действие те подобряват функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и остротата на зрението през деня и нощта.

Продуктът успешно се прилага при лечение на кокоша (нощна) слепота. Напълно безопасен е, има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Удачно решение е за вегани и вегетарианци, тъй като не съдържа животински продукти. За поръчки използвайте сайта на електронен магазин МоМо www.momo.bg, където ви очакват атрактивни промоции.

сухи очи сутрин

Сухи очи сутрин подсказват за синдром на сухото око

Ако се будите със сухи очи сутрин, вероятно страдате от синдром на сухото око. Научете повече за това неприятно състояние и за начините, по които можете да се справите със сутрешния дискомфорт в очите.

Най-важното за синдром на сухото око

Сухотата в очите е едно от най-честите оплаквания в практиката на офталмолозите. Това състояние е свързано с намалена продукция или ускорено изпаряване на сълзите, и/или с нарушена пропорция в съставките на слъзния филм. Може да засегне хора от всяка възраст. Проявява се с усещане за парене и болка в очите, болезнени слепоочия, лесна умора на очите, непоносимост към светлина (фотофобия), чувство за наличие на чуждо тялото в окото, замъглено зрение. Състоянието може да се влоши под влияние на различни фактори, да започне да напомня за себе си още от сутринта и симптомите да се задълбочат.

Причини за сухи очи сутрин

 • продължително застояване пред екрана на компютъра и останалите дигитални устройства
 • дълъг престой в суха среда
 • хормонални промени
 • имунни нарушения
 • неправилно използване на контактни лещи
 • неблагоприятни фактори на околната среда – студ, запрашен и сух въздух, силен вятър

Общи препоръки при сухи очи сутрин

Най-важното е да се избягват всякакви ситуации, които могат да влошат проблема. При отопление на помещенията през зимата въздухът не бива да се пресушава, а при работа с компютър тряба да се спазват няколко прости правила. Препоръчително е да се работи с очила с антирефлексно покритие, да се увеличи шрифтът на текстовите файлове, очите да се откланяват от монитора за 10 минути на всеки час и да се прави очна гимнастика.

При излизане навън е желателно да се носят слънчеви очила. Те не само предпазват от слънцето, но и осигуряват щит срещу сняг, пясък и вятър, които също могат да навредят на очите.

Уникална природна комбинация при сухи очи сутрин

Офталмолозите от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) ви препоръчват приема на следните два продукта при сутрешна сухота в очите:

Околут Комби/Ocolut® Combi е природен офталмопротектор, който осигурява на очите всички необходими пигменти и антиоксиданти. Всяка растителна капсула гарантира комплексна грижа за очното здраве, като доставя отпимално количество от четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките така се допълват, че осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Освен при сухота в очите продуктът успешно се прилага при висок риск от очни заболявания, както и за профилактика и лечение на съдова патология.

ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ допълва лечението на сухота в очите. Това е научно разработен продукт с максимална чистота и високо качество, който съдържа оптимално количество стандартизирани омега-3 мастни киселини, обогатени с витамин E. Приемът му овладява симптоми като парене, усещане за „пясък“ в окото и дразнене при силна светлина.

И двата продукта са с висок профил на безопасност и имат отлична поносимост. Подходящи са за продължителен прием.

заболявания очи

Заболявания, които могат да влошат здравето на вашите очи

Определени заболявания поразяват множество аспекти от организма, включително и човешките очи. Ако страдате от едно от следващите изброени – задължително започнете активно да се грижите за здравето на очите си!

Диабет

Невъзможността на тялото да произвежда инсулин може да има огромен ефект върху целия организъм. Ретината на окото е много чувствителна към хранителния и химичния дисбаланс, който диабетът създава в тялото. Тя може да бъде силно увредена, като в резултат на това се развие очното заболяване диабетна ретинопатия. Ако не се лекува, диабетната ретинопатия може да предизвика болка, дискомфорт и подуване. Усложнение на състоянието може да доведе и до слепота.

Хипертония

Хипертонията е болестно сърдечно-съдово състояние, което се развива в резултат на комбинация от генетични фактори и такива от начина на живот. При високо кръвно налягане, артериите работят на пълни обороти, за да осигурят поток на кръвта в цялото тяло. Често обаче, високото кръвно налягане води до запушване и свиване на кръвоносните съдове. Това довежда до ограничаване на потока на кръвта до органите и тъканите, а един от резултатите е развитие на хипертонична ретинопатия. Очното заболяване може да е придружено от главоболие, проблеми със зрението и кървене в задната част на очите.

Розацея

Розацеята е кожно състояние, което предизвиква зачервяване на лицето. Когато засегне дермата около очите, може да причини сухота, сърбеж, парене и зачервяване на очите. Състоянието може да доведе още до подуване на клепачите и да повиши чувствителността към светлина.

Сърповидно-клетъчни заболявания, които увреждат човешките очи

Съпровидно-клетъчните нарушения са наследствени заболявания на кръвта, най-известно от които е съпровидно-клетъчната анемия. Причиняват абнормално оформени кръвни клетки и крият редица здравни рискове. Могат да увредят кръвоносните съдове в очите и при ненавременно овладяване – да предизвикват загуба на зрение.

Автоимунни заболявания, водещи до увреждане на очи и зрение

Автоимунните заболявания обикновено засягат множество органи и тъкани, в това число и очите. Пример за заболявания с автоимунна природа, които могат да засегнат очите, са лупус, ревматоиден артрит, улцерозен колит и болест на Крон. Те могат да причинят изтъняване на роговицата, замъгляване на зрението, главоболие, възпаление, сухота и болки в очите, както и фоточувствителност. Болестта на Грейвс, или още базедова болест, е друго автоимунно заболяване, поразяващо зрителните органи. То може да предизвика възпаление и подуване на очните тъкани. Натрупването на течност в очите причинява болка, сълзене и замъгляване на зрението.

Как да се погрижите за здравето на своите очи при някое от тези заболявания?

Ако страдате от някое от посочени заболявания, значи попадате в групата на хората с висок риск от очни проблеми. Но не се тревожете – можете да предпазите очите си, като започнете прием на Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът е мощен природен офталмопротектор, предназначен да защитава очите и зрението от увреждания. Той осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите, посредством комбинацията си от незаменими очни пигменти и антиоксиданти. Има изразен съдово-протективен и антиоксидантен ефект, действа противовъзпалително и противооточно. Насища и възстановява макулния пигмент, подобрява функцията на фоторецепторните клетки и пази очите от преждевременно стареене. Може да се използва като допълващо лечение при вече развити ретинопатии. Не проявява странични ефекти при дългосрочен прием.

диабетна ретинопатия лечение

Диабетна ретинопатия – лечение с домашни средства

Днес ще ви покажем как да подсилите назначеното от вашия лекар лечение на диабетна ретинопатия – едно от най-честите усложнения на диабета. Доверете ни се и си осигурете по-добро зрение.

Наблегнете на боровинковия сок

Пийте ежедневно сок от боровинки. Тези малки тъмносини плодчета крият невероятни ползи за здравето на засегнати от диабетна ретинопатия очи. Причината за положителния им ефект е високото съдържание на антоцианозиди. Това са флавоноиди, за които е доказано, че укрепват кръвоносните съдове на окото и намаляват кървенето на ретината.

Приемайте чай от гинко билоба, за да усилите ефекта от предписаното лечение на диабетна ретинопатия

Гинкото е едно от най-добрите природни средства за овладяване на диабетна ретинопатия. Благодарение на силно изразените си антиоксидантни свойства това древно растение подобрява кръвообращението и защитава нервните клетки на очите от увреждания. Насладете се на ползите му, като си приготвите чай. За целта запарете за 5 мин. 1 с.л. листа от Гинко билоба в 250 мл вряща вода. Прецедете, след като течността се охлади. Пийте по 1 чаша дневно.

Пийте чай от глухарче и репей

Според практикуващите традиционна китайска медицина състоянието на очите е пряко свързано с това на черния дроб. Ето защо, за да подобрят очното здраве, те препоръчват детоксикация на организма. Особено удачни за целта са растения с детоксикиращ ефект като глухарчето (радика) и репея. Уверете се лично в ползата им, като си направите запарка от тях. Добавете 1 ч.л. глухарче и 1 ч.л. репей в 250 мл вряща вода. Запарете за 5 минути, прецедете и пийте ежедневно.

Добавете фреш от портокал и грозде към закуската

Изстискайте сока на един портокал. Изсипете го в блендер и добавете 7 зърна грозде и малко вода. Блендирайте за няколко секунди. Пресипете в чаша и пийте на малки глътки. Благотворният ефект на напитката върху зрението се дължи на съдържащия се в нея флавоноид рутин, който оказава положително действие върху кръвообращението на ретината.

Доверете се на два доказани природни продукта, които допълват назначеното лечение на диабетна ретинопатия

Ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчваме комбинирания прием на две изпитани природни средства, с които засегнатите от диабетна ретинопатия да допълят лечението.

Околут Комби/Ocolut® Combi гарантира пълна пигментна и съдова защита на очите, като ги снабдява с всички необходими пигменти и антиоксиданти. Всяка растителна капсула на мощния офталмопротектор доставя оптимално количество лутеин (10 мг), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 мг), проантоцианидин (50 мг). Съставките са комбинирани така че да:

 • предпазват и възстановяват съдовете на ретината
 • подобряват кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор
 • намаляват пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан

Ентан/Entan® е универсален съдов протектор, който съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди (проантоцианидин и екстракт от Гинко билоба – флавон гликозиди и терпин лактони). Активните вещества подобряват кръвообращението и допринасят за укрепването на малките кръвоносни съдове в ретината.

И двата продукта са напълно безопасни, имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием.

късогледство при деца

Късогледство при деца – всичко за зрителното нарушение

Родители, ще дадем повече гласност на една важна тема, а именно късогледство при деца. С какво се характеризира зрителното смущение, какво го причинява, как да го разпознаете и овладеете. На тези въпроси ще отговорим в следващите редове.

Какво представлява късогледството?

Късогледство или още миопия, е рефракционна грешка в зрението, при която виждаме добре близо разположените обекти, а далечните са неясни и замъглени. Зрителното смущение възниква в резултат на аномалии във формата на очната ябълка, роговицата или лещата. Това води до неправилно пречупване на светлината и фокусирането ѝ пред ретината, вместо върху нея.

Състоянието може да се развие в пубертета, както и в ранна детска възраст (6-12 години).

Причини за късогледство при деца

Причините за поява на късогледство в детска възраст не са напълно изяснени. Смята се, че главен, но не и единствен фактор, е фамилната обремененост. Ако и двамата родители са късогледи, е много вероятно и техните деца да развият същото зрително смущение. Освен унаследено, късогледството може да бъде придобито в резултат на излагане на детските очи на рискови фактори. Някои специалисти смятат, че четенето и гледането на дигитални екрани от прекалено близко разстояние могат да причинят нарушаване на детското зрение. Тези фактори се свързват и с по-малкото прекарвано време в игри навън, което също може да доведе до смущения в зрението. Счита се още, че в стадия на развитие на късогледството изкуствената светлина може да доведе до увеличаването му. За това е необходимо да се намери баланс между времето, което децата прекарват у дома и навън.

Сигнали за късогледство при деца

Детето може да страда от миопия, ако:

 • държи книгата или електронното устройство близо до лицето
 • гледа телевизия от твърде близко разстояние
 • присвива очи при четене
 • често го боли глава
 • очите му сълзят
 • разтърква очите си
 • не разпознава обектите, разположени в далечина

Каква е следващата стъпка за родителите?

Ако смятате, че детето ви може да има проблем със зрението, насрочете преглед при офталмолог. Той ще определи дали има реално смущение на зрението и какво е то. При установяване на късогледство специалистът ще предпише диоптрични очила за коригиране на зрението. Това, което можете да направите, за да подкрепите зрението на малчугана, е да му осигурите най-важните пигменти за очи лутеин и зеаксантин. Тези есенциални вещества:

 • предпазват очите от фототоксично увреждане
 • неутрализират свободните радикали
 • осигуряват правилно функциониране на макулата и ретината
 • подобряват остротата на зрението
 • защитават от усложнения, развитие на други зрителни смущения и очни заболявания

Специфичните очни пигменти с висока чистота и качество ще откриете в продукта за добро детско зрение Околут/Ocolut®. Той е препоръчван от офталмолозите за допълваща грижа и профилактика на късогледство. Има удобен прием – по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Не съдържа консерванти и изкуствени овкусители. Напълно безопасен е за детското здраве.

пигментен ретинит симптоми

Пигментен ретинит – основни симптоми и тяхното овладяване

Запознайте се с главните симптоми на очното заболяване пигментен ретинит, за да ги разпознаете навреме и да предприемете адекватни мерки за овладяването им.

Загуба на нощно зрение

Това състояние, известно още като „нощна или кокоша слепота“, се характеризира с нарушена зрителна адаптация към тъмнина. Засегнатият губи способността да се ориентира по здрач или по тъмно. Среща сериозни трудности в неосветени пространства – спъва се, залита, пада. Трудно се справя с нощното шофиране. Среща проблеми при гледането на филми в киносалони или в слабо осветени стаи. През деня зрението е нормално.

Намаляване на зрителното поле – един от водещите симптоми на пигментен ретинит

Полето на видимост на окото постепенно се смалява, като най-потърпевшо е периферното зрение. Прогресивното намаляване на страничното зрение води до състояние, познато като „тунелно зрение“. Както подсказва наименованието, потърпевшият започва да вижда като в тунел – централната част на зрителното поле е запазена, а периферията е замъглена.

За да компенсират загубата на нормалното периферно зрение и да виждат какво се случва около тях, засегнатите са принудени непрестанно да извъртат главата си. Зрителният проблем увеличава риска от спъване и получаване на травми.

Намалена зрителна острота

За замъгленото зрение е характерно замъгляването на зрителното поле. В резултат детайлите не се виждат ясно и възприемането на формите е затруднено.

Загуба на централно зрение

Макар и рядко при някои хора се наблюдава загуба на централното зрение. Това затруднява възприемането на фините детайли на наблюдаваните обекти и възпрепятства изпълнението на дейности като вдяване на игла, които изискват повече прецизност.

Фотопсия – още един от онези симптоми, които могат да подсказват за пигментен ретинит

С този термин се означава възприятието на проблясъци, светкавици или звездички в зрителното поле, които затрудянват зрението особено при излагане на силна светлина. Оплакването налага носене на защитни очила със специални филтри.

Нарушения на цветното зрение

Проблемите с цветоусещането обикновено се проявяват в напреднал етап от развитието на пигментния ретинит. Най-често хората срещат трудности при различаването на синьо-жълтата гама.

Природна помощ за овладяване на посочените симптоми на пигментен ретинит

При наличие на някои от посочените симптоми незабавно потърсете помощ от специалист. Ако диагнозата бъде потвърдена, той ще ви назначи подходяща терапия. Спокойно можете да допълните лечението с Околут Дуо/Ocolut® Duo. Това е двукомпонентен природен продукт, който поддържа нормалната зрителна функция и успешно се прилага при пигментен ретинит. Всяка негова капсула съдържа оптимално количество лутеин (20 mg) и зеаксантин (1500 μg). Активните съставки са в максимално пречистена форма. Комбинирани са така че да гарантират максимално насищане на ретината и макулата с незаменимите очни пигменти и да неутрализират свободните радикали.

Продуктът е напълно безопасен и има удобен прием. Дозира се по 1 растителна капсула дневно, след хранене, което улеснява придържането към терапията. Не са наблюдавани странини ефекти и нежелани реакции дори при дълговременна употреба.

затруднено нощно виждане

Затруднено нощно виждане – причини за „кокоша слепота”

С намаляване на продължителността на деня през студените месеци, хората със затруднено нощно виждане изпитват задълбочаване на проблема. Научете повече за причините за състоянието и терапевтичните подходи за неговото овладяване.

Очни заболявания – главни органични причини за затруднено нощно виждане

Катарактата, глаукомата, пигментният ретинит и диабетната ретинопатия са сериозни очни заболявания, които могат да бъдат първопричини за лошо нощно виждане.

Замъгляването на зрителното поле се дължи на замъгляване на лещата при „перде на окото”, или катаракта. Заболяването силно повлиява както дневното, така и нощното зрение.

Глаукомата е друга очна болест, която прогресира бавно, но сигурно, като уврежда различни части от зрението. По този начин нарушава и виждането на тъмно.

Ако страдате от т.н. „тунелно виждане”, вероятно става дума за генетичното очно заболяване пигментен ретинит. Един от първите му симптоми е увреждане на нощното зрение.

Диабетната ретинопатия е специфично заболяване, засягащо хората с диабет. Може да причини значително увреждане и загуба на зрението, и е основна причина за ретинална слепота при хората под 65 години.

Напредване на възрастта

Кокошата слепота по-често засяга нощното зрение на възрастните хора. Причината се крие в това, че с напредване на възрастта зениците спират да се разширяват на тъмно толкова, колкото преди. Това намалява количеството светлина, която навлиза в очите и не ни позволява да виждаме добре в тъмнината. Роговицата също „страда” при естествения процес на стареене. Тя става по-малко ясна, което допринася за виждане на отблясъци и смущаване на нощното зрение.

Некоригирани зрителни проблеми

Много хора имат по-добро зрение през деня, тъй като тогава зениците са по-малки и осигуряват по-голяма дълбочина на зрителното поле. Това компенсира евентуални зрителни смущения. През нощта обаче, зениците се разширяват. Появата на затруднение при нощното виждане може да се дължи на некоригирано късогледство, далекогледство, астигматизъм или други рефрактивни отклонения.

Травми и операции на очите

Нараняване на очите или травма на частта от мозъка, отговаряща за зрението, могат да причинят нарушения в нощното виждане. Лазерна корекция на зрението също може да предизвика нарушения във виждането на тъмно. Този страничен ефект може да бъде временен или постоянен.

Хранителни дефицити

Дефицит на някои микроелементи, важни за здравето на очите и доброто зрение, може да се изрази в нарушаване на нощното виждане. Такива могат да се развият при липса на Витамин А, витамини от група B и есенциални очни пигменти.

Подход за подобряване на остротата на зрението при затруднено нощно виждане

Ако забелижите смущения във виждането на тъмно, насрочете преглед при офталмолог. След установяване на причината за зрителния проблем, специалистът ще насрочи подходящо лечение. Това, с което вие сами можете да спомогнете за подобряване на зрението си, е да започнете прием на природния офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът е специално създаден, за да осигурява на очите необходимите незаменими очни пигменти и антиоксиданти лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те даряват зрителните органи с пълна пигментна и съдова защита. Подобряват функцията на фоторецепторните клетки и плътността на макулния пигмент, като по този начин засилват остротата на зрението. Забавят стареенето на очите, укрепват съдовете им и ги предпазват от увреждане. Изпълняват сигурна профилактика срещу дефицити на есенциални вещества за очите и очни болести.

дегенерация на макулата на окото

Дегенерация на макулата на окото – ето как да се забави

Днес ще ви представим няколко природни средства, с чиято помощ можете успешно да забавите развитието на дегенерация на макулата на окото – една от водещите причини за загуба на зрението.

Чай от шафран

Шафранът е изключително ефективен за спиране прогресията на макулна дегенерация. Той има високо антиоксидантно съдържание, подпомага снабдяването на тъканите с кислород и предотвратява клетъчната смърт (апоптоза). Това сочи изследване на Католическия университет на Светото сърце в Италия. Авторите на проучването посочват, че съдържащият се в екзотичната подправка шафранал намалява дегенерацията на очните клетки, улавящи светлината, и подобрява функцията на кръвоносните съдове на очите.

Уверете се в ползите на шафрана, като си приготвите чай от него. Сложете 1 ч.л. (около 5 гр) шафран в 250 мл вряща вода. Отстранете от котлона и запарете за 5 минути. Прецедете течността и по желание подсладете с мед.

Тиквени семки

Семената от тиква са друго природно средство за забавяне развитието на макулна дегенерация. Това е заключението от изследване на Университета Лесли в Кеймбридж, САЩ. Причината е, че са богати на цинк и незаменими мастни киселини – все вещества, които са важни в борбата срещу очните заболявания.

Препоръчителната дневна доза тиквени семки е 3 с.л. (около 24 гр). Желателно е да ги консумирате сурови и безсолни.

Чай от Гинко билоба – помага за забавяне дегенерация на макулата на окото

Известно е, че Гинко билоба е периферен вазодилататор, венозен вазоконстриктор, невропротектор и диуретик. Благодарение на високото съдържание на флавоноиди подобрява кръвообращението в тялото и в частност в зрителния нерв. Изследване на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина потвърждава ефективността му срещу дегенерация на макулата. Включените в проучването пациенти с макулна дегенерация са разделени на 2 групи. Първата приема 60 мг Гинко билоба дневно, а втората – 240 мг. Сравнителният анализ на резултатите показва, че доброволците от втората група значително са подобрили зрението си.

Изпитайте ползите от Гинко билоба, като си приготвите чай или си осигурите прием на универсалния съдов протектор Ентан/Entan®.

Мощен природен продукт, който успешно се прилага срещу дегенерация на макулата на окото

За още по-добър ефект ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчваме да комбинирате приема на посочените семена и напитки с Околут Дуо/Ocolut® Duo. Това е изцяло натурален продукт, който съдържа оптимално количество естествени очни пигменти – лутеин (20 мг) и зеаксантин (1500 μg). Съставките са комбинирани така че да осигуряват мощно офталмопротективно действие и двойна защита на очите и зрението. Продуктът се прилага успешно както за превенция, така и за поддържащо лечение на макулна дегенерация, особено за възрастово-обусловената (сенилната) форма. Предлага се в иновативни растителни капсули (VGcaps), подходящи за вегани и вегетарианци. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба. Дозира се по 1 растителна капсула дневно, след хранене.