Публикации

лечение на късогледство при деца

Лечение на късогледство при деца – 2 лесни правила

Подходите за лечение на късогледство при деца са изключително актуална тема, тъй като броят на малчуганите с миопия прогресивно нараства през последните години. Въпреки че наследствената предразположеност си казва думата за развитието на късогледство при децата, факторите на околната среда също са от значение. Те включват ограничено време, прекарано на открито и увеличено време на закрито за извършване на дейчности пред екраните на дигитални устройства. Д-р Кимбърли Чан, оптометрист в Бостънското детско отделение по офталмология, има надежда, че въпреки прогнозите, че половината от световното население ще бъде с късогледство до 2050 г., то може да бъде предотвратено.

Превенцията е най-доброто лечение на късогледство при деца

Детето е по-застрашено от развитие на късогледство, ако родителите му го имат. Но проучванията показват, че прекарването на ограничено време на открито също излага децата на повишен риск от миопия. Когато хората са изложени на дневна светлина, мозъкът увеличава освобождаването на допамин – хормон, който изпраща съобщения до нервните клетки в цялото тяло. Подходящото количество допамин към ретината ще забави удължаването на окото.

Дейностите, които децата извършват на закрито, също са свързани с повишен риск от късогледство. У дома и в училище малчуганите натоварват очите си от много четене, писане и други дейности, които изискват фокусиране върху обект на близко разстояние. Разбира се ролята на родителите не е да ограничават времето за образование на децата, а да направят учебните дейности по-безопасни за очното здраве. Ето защо е важно да се насърчават честите почивки при четене и особено при взиране в монитор, телефон или таблет. Американската академия по офталмология препоръчва на всеки 20 минути работа пред дигитален екран децата да фокусират погледа си върху обект на разстояние 20 фута за поне 20 секунди.

Другата основна препоръка към родителите е да насърчават времето, прекарано на открито от децата

Дали ще бъде игра, разходка или друга ангажираща дейност, няма значение, стига детето да бъде извеждано ежедневно навън. „Ако децата прекарват повече време навън, вероятно стоят по-малко на закрито, извършвайки дейности, натоварващи окото“, казва д-р Чан. Проучванията показват, че прекарването на около два часа на ден на открито може да предотврати късогледството. В допълнение препоръките за предотвратяване или забавяне на прогресията на миопия предпазват детските очи и от други опасни заболявания, като катаракта и глаукома.

Природно допълнение за здравето на детските очи

На нашия пазар се предлага отлично средство за профилактика и лечение на детско късогледство. Околут / Ocolut® е 100% природен офталмопротектор за добро зрение, препоръчван от специалистите от програма Окомед. Изцяло природният продукт е специално разработен с грижа за детското зрение. Съставът му е рационална комбинация от естествените очни пигменти лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg. Съставките са дозирани прецизно и осигуряват нужната дневна доза от очни пигменти за добро зрение.

Продуктът не само помага за подобряване на зрителната острота, нощното виждане и късогледството, но и допринася за намаляване на риска от макулна дегенерация и катаракта. Напълно безопасен е. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Дозировката е удобна за децата и икономически изгодна за родителите – по 1 капсула дневно, след хранене. Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

миопия при деца

Миопия при деца – един актуален проблем

Проблемът с късогледството, наричано още миопия, при деца става все по-актуален с годините. А социалната изолация покрай Ковид пандемията изглежда само засилва негативната тенденция. Предполагаемата причина за ръста в броя на засегнатите от късогледство деца е увеличеното време, прекарано на закрито пред екраните на дигиталните устройства.

Миопия при деца

Миопията е увреждане на очите, при което обектите в далечината изглеждат замъглени, докато близките обекти могат да се видят ясно. Късогледството е сред основните проблеми на здравната система в световен мащаб. Обикновено започва в детството и засяга едно на всеки шест деца в Обединеното кралство до 15-годишна възраст. Има наследствена обремененост за късогледство. Когато и двамата родители са с миопия, има 50% по-висок риск и детето да страда от увреждане на очите, а когато само единият родител е с късогледство, то рискът при детето е около 30%. Но миопия развиват и деца, чиито родители нямат зрително нарушение, което доказва, че за появата на състоянието допринася значително и начина на живот. Според проучване от 2020 г., проведено в Китай и обхващащо периода между 2015 г. и 2019 г. процентът на шестгодишните деца с късогледство се е увеличил от 5,7 до 21,5. По-малко ясно обаче е защо това се случва.

Причини за нарастващия брой на деца с късогледство

Основна причина за разпространението на късогледство при деца е работата отблизо или по-конкретно взирането в близки предмети и обекти за продължителен период от време. В този ред на мисли рисков фактор за влошаване на детското зрение са не само дигиталните устройства, но и всички дейности, които изискват взиране отблизо, като четене, писане, рисуване и гледане на телевизия. Проблемът е, че при изпълняването на тези дейности се повлиява естествения растеж на окото, причинявайки повишена скорост на растеж на очната ябълка. Гледането отблизо е особено рисково за малките деца, защото те са по-чувствителни към промените в околната среда спрямо по-големите.

Проучвания също така доказват, че очната ябълка нараства по-бързо при липса на светлина. Ето защо за добро зрение се препоръчва децата да играят много на открито – в идеалния случай два часа всеки ден, а минимумът е 80 минути. Родителите също така трябва да следят дали децата правят почивки, когато извършват дейности с взиране отблизо. На всеки 20-30 минути е желателно окото да се разсейва за по 30 секунди. Доброто осветление и разположението на предметите като книга или телефон на 30 см разстояние от очите също помага за съхраняване на детското зрение.

Природна профилактика за добро очно здраве при най-малките

Околут / Ocolut® е 100% природен офталмопротектор за добро зрение, препоръчван от специалистите от програма Окомед. Изцяло природният продукт е специално разработен с грижа за детските очи. Съставът му е рационална комбинация на естествените очни пигменти лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg. Съставките са дозирани прецизно и осигуряват нужната дневна доза от очни пигменти за добро зрение.

Продуктът не само помага за подобряване на зрителната острота, нощното виждане и късогледството, но и допринася за намаляване на риска от макулна дегенерация и катаракта. Напълно безопасен е. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. За постигане на оптимален ефект продуктът трябва да се взема продължително време.

диагноза миопия

Диагноза миопия – рискът нараства при децата!

Родените между 2002-2021 г. са по-засегнати от диагноза миопия (късогледство) в сравнение с предишни поколения. Имайки предвид това, очакванията са над 50% от световното население да е или да бъде с късогледство. Обезпокояващите данни са изнесени по време на Международния конгрес по оптометрия, контактология и офталмологична оптика (OPTOM 2022) в Испания.

Диагноза миопия – опасности, причини и тенденции

Специалистите обръщат внимание, че според последните проучвания нелекуваното късогледство увеличава риска от редица сериозни очни проблеми и заболявания. Такива са катаракта, глаукома, отлепване на ретината, миопична макулопатия (миопична макулна дегенерация). В някои случаи е възможно да се стигне дори до трайна загуба на зрението.

Като главна причина за влошаване на очното здраве на най-младите хора в последните години експертите посочват засилената употреба на дигитални устройства. Допълнителни утежняващи обстоятелства от началото на пандемията от ковид-19 са социалната изолация и дистанционното обучение.

Относно детското късогледство специалистите казват, че към момента то е с разпространение от 30-40%. През следващите години обаче се очаква случаите да нараснат до 60%.

Предвид надвисващата опасност от увеличаване на късогледството сред децата и младежите офталмолозите препоръчват редовна профилактика на очите

Те са категорични, че открито навреме рефракционното нарушение може да бъде коригирано успешно. Напомнят още, че подобряването на зрителната функция оказва положителен ефект върху представянето на учениците в училище. Това си има своето логично обяснение – чрез очите се получава над 80% от информацията за заобикалящата ни среда. „Обикновено късогледството се появява на възраст между 6-10 години. Развива се бавно в периода на израстване и се стабилизира между 21-25-годишна възраст. Знаейки това, родителите трябва да водят децата на профилактичен преглед при офталмолог поне веднъж годишно“, казват специалистите. Те посочват още, че ранното откриване на късогледство предоставя най-добра възможност за овладяване на прогресията му. За целта помагат очила, офталмологични лещи и прием на офталмопротектори.

Природното решение при диагноза миопия сред малки деца и деца в училищна възраст

Офталмолозите от програма Окомед препоръчват на родителите да осигурят на децата Околут / Ocolut® от едноименната серия продукти за очно здраве. Това е специално разработено средство в подкрепа на детските очи и зрение. Формулата съдържа двата незаменими очни пигмента лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg. Те взаимно се допълват и усилват ефекта си. В резултат от редовния прием прогресията на късогледството в детска възраст се забавя. Зрителната острота се увеличава и рискът от увреждане на макулата значително намалява.

Продуктът е с изцяло натурален състав. Не съдържа консерванти и изкуствени овкусители. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула. За да има ефект, трябва да се приема продължително време. Дозировката е по 1 капсула дневно по време на хранене. Продава се в аптеките без рецепта. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

детско късогледство лечение

Детско късогледство – навлиза ли нов подход за лечение?

Проучване, проведено в Дания, открива нов подход за превантивно лечение на детско късогледство. Иновативното средство е метаболит на кофеина – 7-метилксантин или 7-MX, който забавя развитието на миопия при деца. Според статистиката над една четвърт от населението на света страда от късогледство. Състоянието се изявява в намалена способност за виждане на отдалечени обекти. Ако не се овладее своевременно, може да предизвика пълна слепота посредством развитие на катаракта, глаукома, дегенерация на макулата и отлепване на ретината. Към момента подходите за коригиране на миопия са чрез очила или лещи. В следващите редове споделяме нещо ново по темата.

Детско късогледство – повече за новото лечение

Късогледството е рефракторно нарушение, при което светлинните лъчи не се пречупват правилно и не се фокусират точно върху ретината. Основните причини за нарушена рефракция са удължаване на очната ябълка в посока назад, влошено състояние на роговицата и намалена еластичност на лещата на окото. В резултат зрителната острота намалява, а далечните предмети и обекти се виждат размазано и неясно. Специалистите по очно здраве проследяват развитието на късогледство чрез измерване на увеличенията на аксиалната дължина. Този процес изглежда може да се забави от метаболита на кофеина – 7-метилксантин.

В Дания е проведено пилотно проучване, което изследва възможностите за лечение на детско късогледство с помощта на 7-метилксантин под формата на перорално лекарство. Данните от пилотното изпитване показват, че при деца, приемащи 400 mg от метаболита на кофеина дневно, се наблюдава 0,04 mm по-малко аксиално удължение през първата година в сравнение с участници, които приемат плацебо.

Настоящ наблюдателен анализ предполага около 0,07 mm по-малко аксиално удължаване през първата година за деца, приемащи 1000 mg 7-MX на ден в сравнение с деца, които не го приемат, и натрупано намаляване на 0,18 mm в рамките на 6 години. Предполага се, че приемът на 7-метилксантин ще работи отлично в комбинация с настоящите средства за овладяване на късогледство, като носене на очила.

Препоръки във връзка с новото проучване

Водещият автор на изследването д-р Клаус Триер посочва, че са необходими по-мащабни проучвания за 7-метилксантин при късогледство.

Експертът препоръчва работа в следните 4 направления:

 • Проследяване на евентуални негативни ефекти при децата в дългосрочен план
 • Влияние при различни етноси и популации (към момента е тестван само върху датчани)
 • Проверка на ефективността при комбиниране с други методи за овладяване на късогледство
 • Рандомизирани контролирани проучвания

Овладяване на късогледството при деца с помощта на природен продукт

На нашия пазар се предлага отлично средство за профилактика и лечение на детско късогледство. Околут / Ocolut® е 100% природен офталмопротектор за добро зрение, препоръчван от специалистите от програма Окомед. Изцяло природният продукт е специално разработен с грижа за детските очи и зрение. Съставът му е рационална комбинация на естествените очни пигменти лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg. Съставките са дозирани прецизно и осигуряват нужната дневна доза от очни пигменти за добро зрение.

Продуктът не само помага за подобряване на зрителната острота, нощното виждане и късогледството, но и допринася за намаляване на риска от макулна дегенерация и катаракта. Напълно безопасен е. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. За постигане на оптимален ефект продуктът трябва да се взема продължително време.

Зрение при деца

Зрение при деца и ролята на дигиталните устройства

През последните години, когато говорим за зрение при деца, няма как да пропуснем влиянието на дигиталните устройства върху очното здраве. А при най-малките то е от ключово значение за различни аспекти от развитието на детето. Зрението се отразява върху ученето, растежа и поведението на детето. А използвани неразумно цифровите устройства могат да го увредят още от най-ранна възраст. Родителите имат нелеката задача да осъществят контрол върху взаимодействието на детето с телевизионно съдържание, мобилни телефони, таблети, компютри и др. В следващите редове споделяме повече за тяхната роля в очното здраве и развитието на малчуганите.

Дигитализация – какви могат да бъдат последиците?

Дигиталните устройства безспорно улесняват ежедневието, но относно детското очно здраве те крият и някои рискове. Според проучване от 2021 г. използването на цифрови устройства само с развлекателна цел достига до 9 часа дневно при тийнейджъри и 6 часа дневно при деца до 12 години. И при двете възрастови групи престоят пред екраните се е увеличил със 17% от началото на Ковид пандемията. Прекомерната употреба на смарт технологиите натоварва и изморява детската зрителна система, която в резултат не работи оптимално.

От друга страна дигиталните медии могат да доведат до пристрастяване към самите устройства, към социалните мрежи, различни игри и предавания. Проучвания с ядрено-магнитен резонанс доказват, че пристрастяването към игрите и смарт телефоните променя физическата структура на мозъка по начин, който наподобява други две зависимости – наркотиците и хазарта.

Дигитални устройства – как влияят на крехкото зрение при деца?

Според специалистите по очно здраве способността на зрителния анализатор да фокусира предмети и обекти на близки и далечни разстояния зависи от възрастта. Прекомерното натоварване върху зрителната система без подходяща хигиена отслабва виждането дори при най-малките. Когато прекарват повече време пред екраните на дигиталните устройства, децата често скъсяват дистанцията, забравят да мигат и да правят почивки за очите. В резултат следват оплаквания като намалена зрителна острота, сухота в очите и зрителна умора, която може да се изразява в размазано виждане, главоболие, гадене и замайване. Друга сериозна последица от дигитализацията за детското зрение е значителното увеличаване на случаите на късогледство при най-малките. Освен самата употреба на устройствата, за проблема допринася и факта, че повечето деца се взират в екраните от прекалено близо. За забавяне на прогресията и овладяване на късогледство при деца учените доказват, че игрите на открито са работещ подход.

Природен продукт – верен помощник на родителите в протекцията на детското зрение

Специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) съветват родителите да се доверят спокойно на Околут / Ocolut®. Този природен продукт е създаден специално за профилактика и овладяване на зрителните проблеми при деца. Ефектът му се дължи на факта, че осигурява двата най-важни пигмента за добро зрение – лутеин и зеаксантин, на детските очи. При редовен прием се наблюдава по-добро зрение, оптимална функция на макулата и очната леща. Особено подходящ е за защита на детските очи през летните месеци, защото действа като естествен UV филтър, който неутрализира вредните слънчеви лъчи и обезврежда свободните радикали в макулата и ретината. Дозировката е по 1 растителна капсула (VGcaps) дневно, след хранене. Оптимални резултати се наблюдават при дълговременна употреба. Продуктът е напълно безопасен като няма данни за противопоказания и странични ефекти. Може да закупите от аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

как се лекува късогледство при деца

Как се лекува късогледство при деца – игрите навън помагат!

Днес, когато дигиталните устройства навлизат в живота ни от ранна възраст, много родители си задават въпроса „как се лекува късогледство при деца“. Оказва се, че прекарването на повече време навън, освен разтоварващо за психиката, е полезно за очното здраве на най-малките. Според изследвания по темата игрите на открито забавят и дори предотвратяват развитието на късогледство (миопия) в детството. В следващите редове споделяме какви са ползите и как и да пазим очите при престой на открито през летните месеци.

Повече време навън – какви са ползите за детското зрение?

През детството се развива зрението на най-малките, а някои фактори от околната среда пряко повлияват този процес. Късогледството е едно от най-честите рефракторни нарушения в детска възраст. Малчуганите с миопия виждат размазано далечните предмети и обекти. Според офталмолозите причината е нарастване на аксиалната дължина на окото (тоест нарастване на очната ябълка повече от нормалното). Това се определя както от генетичната предразположеност, така и от някои навици. Например прекомерното взиране в близки обекти, като телевизор, книга, телефон и др., може да доведе до прогресия на късогледството.

Добрите новини са, че прекарването на повече време навън, значително намалява рисковете от късогледство при деца. Мета-анализ на проучвания по темата установява, че прекарването на време на открито, на слънчева светлина, подпомага правилното развитие на зрителния анализатор при деца на възраст между 6 и 12 години. Доказано е, че под влияние на слънчевата светлина се освобождава ретинален невротрансмитер, който забавя увеличаването на дължината на окото. По този начин времето на открито забавя прогресията на късогледство при деца. Овен това докато играят навън, малчуганите често гледат надалеч, проследяват обекти от по-голяма дистанция и развиват компоненти на зрението, които са важни за очното здраве. Трябва да уточним, че споменатите ползи от прекарването на повече време навън важат само за периода, през който очите се развиват, тоест детството, но не и за възрастните.

Как да защитим детските очи при продължителен престой навън?

Престоят навън през топлите месеци може да бъде нож с две остриета. Грижата за очното здраве на най-малките изисква родители да осигурят подходяща протекция срещу слънчевите лъчи. За безопасна игра навън детето е добре да има навика да носи слънчеви очила. За целта те трябва да бъдат леки и удобни, рамката им да приляга плътно на детското лице, а протекцията да бъде 100-процентова UV защита. От полза ще бъде също така носенето на шапка, която освен тила на децата, защитава очите от лъчите, които проникват отстрани и отгоре. Не на последно място през топлите летни месеци не е препоръчително малчуганите да играят навън през най-горещите часове от деня (от 12:00 до 16:00).

Как се лекува късогледство при деца – има природно решение!

Специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) съветват родителите да се доверят на природно средство за профилактика и овладяване на зрителните нарушения при най-малките. Околут/Ocolut® е специално разработена за деца комбинация от двата най-важни пигмента за очи – лутеин и зеаксантин. Изяло натуралният продукт подобрява зрението, функцията на макулата и очната леща при малчуганите. Средството подхранва детските очи и действа като естествен UV филтър, който неутрализира вредните слънчеви лъчи и обезврежда свободните радикали в макулата и ретината. Това го прави особено подходящ за защита на зрителния анализатор през топлите месеци, докато децата играят навън. Продуктът е напълно безвреден. Приеман редовно помага при късогледство и подобрява зрителната острота. Дозировката е удобна и икономически изгодна – по 1 растителна капсула (VGcaps) дневно, която се приема след хранене. Може да закупите от аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

пресбиопия операция

Пресбиопия – полезна информация за лечение с операция

Лечението с операция е единствената възможност за някои хора с пресбиопия (известна и като старческо далекогледство). Това обаче не бива да е повод за притеснение. Интервенцията не е тежка и времето за възстановяване обикновено е кратко. Благодарение на нея се повишава качеството на живот на засегнатите и биха могли да се коригират други зрителни смущения.

Пресбиопия – най-важното за лечението с операция

Има различни хирургични методи за лечение на пресбиопия. Те се прилагат вече над 2 десетилетия и са доказали своята ефективност.

Най-често използваният метод за хирургично лечение на пресбиопия в съвременната практика е:

 • имплантиране на високотехнологична мултифокална (многофокусна) леща на мястото на увредената очна леща

Това позволява да се вижда добре на близко, средно и далечно разстояние.

Процедурата не изисква специална подготовка от страна на пациента. Единственото, което е необходимо, е при първата предоперативна консултация засегнатият да се подложи на цялостен офталмологичен преглед. Въз основа на него специалистът:

 • преценя състоянието на всеки пациент
 • взема правилното решение дали пациентът е подходящ за операция и коя е най-целесъобразната техника

Операцията се извършва в амбулаторни условия с локална упойка (няколко капки анестетик в окото), за да няма дискомфорт.

По правило времето за възстановяване е кратко, а следоперативният период – лек

„На практика интервенцията е безболезнена и бърза. След сравнително кратко време пациентът може да се върне към обичайния си живот, като полага основни грижи за очното здраве“. Това казват експертите. Като друго предимство на операцията те изтъкват възможността да се коригират и други зрителни смущения. „Благодарение на интервенцията и на факта, че лещите са персонализирани могат да бъдат коригирани други свързани зрителни нарушения при пациента. Примери за такива са миопия (късогледство), хиперметропия (далекогледство) и/или астигматизъм“, казват специалистите. В допълнение експертите отбелязват, че чрез отстраняване на увредената очна леща се предотвратява появата на катаракта в бъдеще. И накрая, но не по значение – пациентите изпитват подобрение в качеството на живот. Причината – вече няма нужда да носят прогресивни очила или очила за близко виждане, за да извършват ежедневните си дейности.

Ефектът от лечението на пресбиопия с операция може да е още по-добър с приема на…

Околут Комби/Ocolut® Combi – мощен офталмопротектор, който доставя оптимално количество от най-важните пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула съдържа лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Формулата е такава, че да осигурява пълна пигментна и съдова очна защита.

ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ – осигурява есенциалните омега-3 мастни киселини и токоферол – най-активната форма на витамин Е. Така се грижи за здравето на очните тъкани.

И двата продукта са напълно безопасни и са подходящи за продължителен прием. Препоръчани са от висококвалифицираните офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed).

късогледство при децата

Късогледство при децата – ето нещо любопитно по темата

По-вероятно е да се появи късогледство при децата, родени през лятото и прекарващи часове пред телефона. Това е заключението от проучване на английски изследователи. Резултатите са публикувани в онлайн изданието на British Journal of Ophthalmology от 6 ноември 2018 г.

Късогледство при децата, които са се появили на бял свят през летните месеци и прекаляват с телефона

„Има генетична обусловеност към късогледство. И все пак с податливостта не може да се обясни драматичното увеличение на това нарушение на зрението сред децата“. Коментарът е на д-р Кристофър Хамънд, професор по офталмология в Кралския колеж в Лондон.

В търсене на причините за нарастване случаите на детско късогледство проф. Хамънд и екипът му:

 • анализират данни на близо 2000 близнаци на възраст от 2 до 16 години, родени в Обединеното кралство в периода 1994-1996 г.

Учените преглеждат резултатите от очни тестове и се запознават със социални, икономически, образователни и поведенчески изследвания по въпроса. Молят родители и учители да попълнят въпросници по темата за късогледство в детска възраст.

При сравнителния анализ на резултатите от изследването учените установяват, че:

 • децата започват да носят коригиращи очила за късогледство около 11-годишна възраст
 • близо 5% от децата имат амблиопия (мързеливо око), а 5% – страбизъм (кривогледство)
 • общо 26% от близнаците са с миопия (късогледство)

Изследователите забелязват още, че рискът от късогледство е значително по-висок при онези деца, които…

По думите на учените опасността от късогледство е по-висока при децата, проплакали за пръв път през лятото, тъй като:

 • те започват образованието си на по-малка възраст от връстниците си, родени през зимата

Това на свой ред е свързано с ранно четене, което увеличава риска от късогледство.

За профилактика и неоперативно лечение на късогледство при децата специалистите офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват…

Околут/Ocolut® – висококачествен натурален офталмопротектор, специално разработен и създаден за детските очи и зрение. Формулата съчетава незаменимите очни пигменти лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg.

Редовният прием на продукта подпомага зрителните функции, работата на макулата (централната част на ретината) и лещата на окото. В допълнение осигурява пигментна защита на очите чрез специфични филтри.

Приемът е удобен – по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Не предизвиква нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула. Не съдържа консерванти и изкуствени овкусители. Може да бъде закупен от аптеките в страната и от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

деца с късогледство

Нараства броят на деца с късогледство – вижте защо!

Офталмолози съобщават, че диагностицират все повече деца с късогледство покрай пандемията от коронавирус. В следващите редове споделяме кои са факторите, увреждащи детските очи и какви превантивни мерки могат да вземат родителите, за да защитят зрението на най-малките.

Причини за ръст в броя на деца с късогледство

Късогледството е рефракционна грешка в зрението, при която виждаме добре близо разположените обекти, а далечните са неясни и замъглени. При децата този проблем обикновено започва да се развива в ранна училищна възраст, прогресира постепенно и в края на пубертета диоптрите спират да растат. Причините за поява на късогледство в детска възраст не са напълно изяснени. До скоро като основен фактор за появата му в ранна детска възраст се смяташе фамилната обремененост. Но коронавирусната пандемия извежда на преден план още един „виновник“ за по-честите зрителни проблеми при децата.

В последната година физическите класни стаи се превърнаха във виртуални, което наложи на учениците да прекарват дълги часове пред дигиталните устройства. Социалната изолация и намалените контакти, от своя страна, допринесоха за прекарване на повече време у дома и ограничиха редица активности при децата като спорт, групови занимания и др. Комбинацията от тези фактори оказва съществено влияние върху здравето на очите. Постоянното взиране в електронните екрани на дигиталните устройства, разположени на твърде близко разстояние, и ограниченото гледане на обекти в далечина, създава предпоставка за развитие на късогледство.

Децата между 6 и 8 години са 3 пъти по-склонни да развият късогледство през 2020 година, от своите връстници в предишни години – ето как да противодействате на тази тенденция

За да се намали вероятността от развитие на късогледство в ранна детска възраст, родителите трябва да следят за спазването на следните правила у дома:

 • Повече разстояние (около 50-70 сантиметра) между екраните на дигиталните устройства и детските очи
 • По-малко време пред компютъра извън учебните часове
 • Редовни почивки – оптималният вариант е погледът на детето да се отклонява от устройството на всеки 20 минути
 • Подходящо осветление в помещението – за препоръчване 3 пъти по-ярко от фона на екрана

За максимална защита на детските очи от късогледство специалистите препоръчват прием на изцяло природен продукт

Околут/Ocolut® е специално разработен офталмопротектор, който покрива специфичните нужди на детските очи от есенциални пигменти и антиоксиданти – лутеин и зеаксантин. Те се натрупват избирателно в макулата, и действат като „храна за очите” и вътреочен филтър. Неутрализират фототоксичното действие на синята светлина, излъчвана от електронните устройства. Обезвреждат свободните радикали. Пазят очните структури и подобряват остротата на зрението. Спомагат за преборване на сухотата и умората в очите, провокирани от дългите часове пред екраните на дигиталните устройства. Защитават от очни смущения и заболявания в детска възраст, както и подпомагат овладяването на вече възникнали такива. Продуктът не съдържа консерванти и изкуствени оцветители. Има висок профил на ефективност и безопасност. Дозира се по 1 растителна капсула дневно. Подходящ е за продължителен прием.

как да пазим очите си

Ето как да пазим очите си, докато четем

Как да пазим очите си при четене? Това е наистина важен въпрос, чиито отговори трябва да знаем. А ето ги и тях…

Осигуряване на добро осветление, подходяща температура и влажност

Доброто осветление е особено важно за комфорта на очите по време на четене. Естествено или изкуствено, то трябва да е достатъчно силно, за да гарантира по-малко натоварване на очите и да забавя умората. И все пак не е нужно да се стига до крайности! Не бива да се забравя, че излагането на пряк източник на светлина би напрегнал вместо да успокои и релаксира очите.

Температурата и важността също имат отношение към очния комфорт при четене. Градусите в помещението не бива да надхвърлят 26, а влагата – 60%.

Даване на почивка за определен период от време – един от отговорите на въпроса как да пазим очите си, докато четем

Като всяко занимание и четенето трябва да е с мярка. Прекали ли се с него рискът от зрителна умора и дискомфорт се увеличава. За да се спестят посочените проблеми, е желателно през определено време погледът да се вдига от страницата и да се фокусира върху отдалечена точка в пространството.

Поддържане на нужната дистанция

Оптималното разстояние на очите от страницата, била тя хартиена или дигитална, е 50-60 см. То трябва да се спазва стриктно, за да се запази очното здраве. Препоръката важи с особена сила за децата в училищна възраст, които имат навика да четат от прекалено близо.

Мигане

Четенето (особено за удоволствие) е завладяващо. Часовете летят неусетно и сякаш нищо друго няма значение. Дори честотата на такъв естествен рефлекс като мигането намалява. За да се избегне изсъхване на повърхностния слой на окото, е силно препоръчително да се мига. Това е нещо толкова просто, а толкова ефективно! Мигането овлажнява очната повърхност и защитава от сухота.

А ето още как да пазим очите си по време на четене

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват следните два избрани продукта от серията Околут за здрави очи:

Околут/Ocolut® е офталмологичен природен продукт, предназначен специално за детските очи и зрение. Той съдържа оптимално количество от най-важните пигменти за очи – лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg). Съставките действат като „храна за окото“ и вътреочен филтър. Обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината. Подпомагат зрението, макулната функция и очната леща.

Околут Комби/Ocolut® Combi е мощен офталмопротектор за възрастни, който осигурява всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула съчетава силата на лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани така, че заедно осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.
Продуктите са практически безопасни, имат отлична поносимост и могат да се приемат продължително време.