Публикации

навици които вредят на очите

Ежедневни навици, които вредят на очите и зрението

Макар и да не го осъзнаваме, някои от ежедневните навици, които вредят на очите, постепенно могат да предизвикат сериозни зрителни нарушения. Редовните посещения при офталмолог помагат за проследяване на всички промени в зрителния анализатор и за откриване на очни заболявания като глаукома, катаракта и макулна дегенерация. За тяхната превенция може да помогне преустановяването на някои на пръв поглед безобидни дейности, които застрашават зрението. В следващите редове вижте кои са те.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето вреди цялостното на организма, включително и на очите. Веществата от цигарения дим намаляват ефективността на антиоксидантите, увреждат кръвоносните съдове и влошават кръвоснабдяването на зрителния анализатор с необходимите кислород и хранителни вещества. Така тютюнопушенето се оказва рисков фактор за развитие на очни заболявания като глаукома, катаракта, ретинопатии и възрастово обусловена макулна дегенерация. Освен това токсичните вещества ускоряват развитието на вече съществуващи зрителни проблеми. Цигареният дим може да раздразни окото и да предизвика чувство за сухота, сърбеж и парене.

Продължително взиране в екраните на дигиталните устройства – лидер сред навиците, които вредят на очите

При работа на компютър, гледане на телевизия или взиране в екрана на смартфон е препоръчително периодично да отместваме поглед, за да могат очите да починат. В противен случай често се появяват оплаквания като сухота в очите, парене и замъглено виждане. Една от причините е, че докато се взираме в екраните на дигиталните устройства мигаме средно веднъж на 10 секунди, а е препоръчително да го правим на всеки 4 секунди. Освен това синята светлина, която излъчват екраните и фокусирането на погледа в една точка уморяват очните мускули и се усеща напрежение в зрителния анализатор. В дългосрочен план много от хората които работят или учат на компютър развиват късогледство (миопия).

Често разтъркване на очите

Разтъркването на очите понякога се използва за облекчаване на умората и сърбежа в зрителния анализатор. Но този навик може да доведе до ускорено стареене на деликатната кожа, да увреди роговицата и крехките капиляри по клепачите. Затова е препоръчително, ако изпитвате очна умора или раздразнение да ги облекчите чрез поставяне на студен компрес и почивка от екраните на дигиталните устройства.

След като споделихме най-честите навици, които вредят на очите, вижте природен продукт, който осигурява добро зрение

Висококвалифицираните специалисти от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват прием на Околут Комби/Ocolut® Combi за добро зрение и профилактика на очни заболявания при възрастни. Този мощен офталмопротектор подобрява функцията на фоторецепторните клетки и зрителната острота, забавя очното стареене, предпазва и възстановява съдовете на ретината. Благоприятният му ефект е резултат от рационалната комбинация от четирите най-мощни протектора на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките взаимно допълват действието си и осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Продуктът е подходящ за профилактика на най-често срещаните очни заболявания и рефракторни нарушения. Оптимален ефект се наблюдава при продължителен прием. Дозира се по 1 капсула на ден, след хранене, което го прави икономически изгоден и улеснява придържането към терапията.

признаци на макулна дегенерация

Признаци на макулна дегенерация – налице отрано!

Изследване установява, че основните признаци на макулна дегенерация, свързана с възрастта, могат да се появят много преди загубата на зрението. Това откритие предоставя възможност за проучване на ранно лечение, което да забави развитието на коварното очно заболяване.

Признаци на макулна дегенерация при възрастни

Проучването е ръководено от изследователи от университета в Саутхемптън, Англия. Екипът изследва генетични и здравни данни на над 30 000 пациенти, регистрирани в Биобанката на Великобритания. На участниците е извършено сканиране на ретината (третият и най-вътрешен слой на очната ябълка).

Изводите, публикувани в сп. Scientific Reports, показват, че:

 • хората със здрави очи и без анамнеза за макулна дегенерация имат по-тънка ретина, ако носят рисковите гени за очното заболяване

„Понастоящем лечението на възрастово обусловена макулна дегенерация започва едва, когато са налице сериозни проблеми със зрението. Ето защо е много важно да научим повече за причината за заболяването. Резултатите от изследването ни помагат да разберем ранните етапи на болестта, още преди тя да е клинично очевидна. Това ни дава възможност да се намесим по-рано и да успеем да запазим зрението“, казва авторът на проучването Андрю Лотъри. Той е професор по офталмология в университета в Саутхемптън.

И още от изследването…

По-подробен анализ на данните от скенера на ретината на пациентите от Биобанката показва, че:

 • фоточувствителните клетки в ретината (фоторецептори), които реагират на светлината, са по-тънки при хората, които носят рискови фактори за макулна дегенерация

Учените подчертават, че това им помага да:

 • разберат по-добре ранните етапи на очното заболяване
 • идентифицират клетките, които да са основна цел за бъдещи проучвания

„Резултатите са от полза и за определяне на участниците в бъдещи клинични изпитания за ранно лечение на макулна дегенерация“. Това казва в заключение проф. Лотъри и допълва, че докато се разработи въпросното лечение за забавяне прогресията на заболяването допринасят:

 • придържането към средиземноморски режим на хранене
 • повишаване на двигателната активност
 • отказване от тютюнопушенето

При първи признаци на макулна дегенерация помага и…

Околут Дуо/Ocolut® Duo – изцяло природен офталмопротектор с висока концентрация на естествени очни пигменти – лутеин и зеаксантин.

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) информират, че:

 • според най-новите проучвания високите количества лутеин не само предпазват от макулна дегенерация, но и възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004)

За още по-мощен ефект и цялостна протекция и очна грижа към лутеина е добавена оптимална доза зеаксантин. Двете съставки се допълват и взаимно усилват действието си. Резултатът е двойна пигментна защита на очите.

Продуктът има удобен прием. Дозира се по 1 капсула дневно, след хранене. Предлага се в иновативна технологична форма – VGcaps (растителни капсули), подходящи за вегетарианци, вегани и постещи. Наличен е в аптечната мрежа в страната и в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

катаракта лечение

Катаракта – полезна информация за методите на лечение

Методите за лечение на катаракта се определят от степента на прогресия на заболяването, което се характеризира с потъмняване на лещата на окото. Тъй като в повечето случаи катаракта се развива при хора в напреднала възраст, се нарича още старческо перде. Ако не се вземат своевременни мерки заболяването води до прогресивни нарушения на зрението. Най-често подходът за лечение в напреднал стадий включва оперативна намеса.

Съвети за пациенти с катаракта в начална фаза

В ранните етапи на развитие катарактата води до леки изменения в зрителните способности, но обикновено те не възпрепятстват изпълняването на ежедневните дейности. При някои пациенти лещата на окото просто се свива, причинявайки късогледство, вместо да се замъгли. В такъв случай следните съвети могат да повлияят добре на състоянието и да не се наложи хирургична намеса.

 • Консултирайте се с очен лекар за изработка на диоптрични очила или контактни лещи
 • Осигурете по-ярко осветление у дома, особено когато четете или работите на компютър
 • Използвайте контрастни цветове, например поставете тъмно одеяло върху светъл стол, за да виждате по-добре

Когато катарактата възпрепятства извършването на ежедневни дейности и влошава качеството на живот, специалистите насочват към оперативно лечение

Премахването на старческото перде чрез хирургична операция е ефективен и сигурен начин за справяне с проблема. Целият курс на лечение обикновено отнема около два месеца, тъй като първо се оперира едното око и ако е необходимо, след възстановяването му, лекарите оперират и другото. Самата интервенция се извършва с местна упойка и отнема около 20 минути. Единственото оплакване след оперативно лечение на катаракта обикновено е замъгляване на зрението. Постепенно окото възвръща нормалните си функции и зрителната острота при повечето пациенти след интервенция за отстраняване на старческо перде е 20/40 или по-добра.

През първите месеци след операция на катаракта пациентите трябва да са по-внимателни и да избягват следните дейности:

 • Вдигане на тежко – през първата седмица след интервенцията
 • Нанасяне на грим за очи – поне през първите две седмици след операцията
 • Посещение на плувни басейни или взимане на горещи вани – отново две седмици след подмяна на лещата

За по-бързо възстановяване след оперативно лечение на катаракта може да се доверите на…

Околут Комби/Ocolut® Combi – изцяло природен продукт, който съдържа рационална комбинация от всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула насища зрителния анализатор с лутеин 10 mg, зеаксантин 750 μg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Съставките са съчетани така, че да оказват пълна пигментна и съдова защита на очите. Препоръчителният прием от 1 капсула дневно осигурява пълноценна грижа за окото и гарантира подобряване на зрението при страдащите от различни очни болести. Продуктът е подходящ за вегани, вегетарианци и постещи, тъй като се предлага в иновативни, изцяло растителни капсули (VGcaps).

по-добро зрение

По-добро зрение с червена светлина сутрин

Контролирано 3-минутно излагане на червена светлина веднъж седмично сутрин помага за по-добро зрение. Това установяват изследователи от Юнивърсити Колидж Лондон (UCL), Великобритания. Резултатите от проведеното проучване са публикувани в сп. Scientific Reports.

Червена светлина за по-добро зрение

Проучването се основава на по-ранни изследвания, които доказват, че:

 • всекидневното триминутно излагане на интензивна дълговълнова червена светлина стимулира митохондриите, действащи като фабрика за енергия на ретиналните клетки

По този начин се усилва намалялата с възрастта острота на зрението.

 • времето от деня влияе върху натоварването на митохондриите

В новото проучване целта на учените е да установят ефекта от еднократна триминутна експозиция на по-ниски нива на червената светлина. Изследователите сравняват сутрешното и вечерното провеждане на тази своеобразна процедура.

При анализа на резултатите членовете на научния екип забелязват, че:

 • 3-минутното сутрешно излагане на 670 nm червена светлина води до подобряване на контрастното зрение на участниците средно със 17%

При това ефектът е налице поне седмица след процедурата. Подобрение в контрастната чувствителност не е наблюдавана при провеждане на теста в следобедните часове на деня.

Водещият автор на проучването проф. Глен Джефри от Института по офталмология към Юнивърсити Колидж Лондон смята, че…

„На практика става дума за проста процедура. Тя обаче може да има значително въздействие върху качеството на живот на хората в напреднала възраст. Прилагането ѝ най-вероятно би спомогнало за намаляване на социалните разходи, свързани с проблемите на слабото зрение“, казва проф. Джефри. Той и колегите му са на мнение, че откритието е пробив в науката. Надяват се въз основа на него да се разработят ефективни домашни терапии за усилване на зрението при възрастни хора.

Възможно е да минат години, докато постигането на по-добро зрение с червена светлина стане факт

Предвид това офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват друг метод за усилване на зрението – прием на Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е мощен офталмопротектор, който доставя на очите всички необходими очни пигменти и антиоксиданти. Формулата е съчетание от лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани по начин, който гарантира подобряване на зрението дори при страдащите от различни очни болести.

Продуктът е произведен според изискванията за добра производствена практика. Не предизвиква нежелани ефекти. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба. Иновативна технологична форма – VGcaps (растителни капсули), го превръща в идеално решение за вегетарианци и вегани. Има го в аптеките в цялата страна. Може да бъде поръчан лесно и бързо от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

сухота в очите през зимата

Сухота в очите през зимата – чести причини и решение на проблема!

За сухота в очите през зимата говорим, когато зрителният орган не произвежда достатъчно слъзна течност. Климатичните промени, характерни за сезона, са предпоставка за обостряне на проблема. В повечето случаи оплакванията включват сърбеж, зачервяване, усещане за чуждо тяло в окото, временно замъгляване на зрението и повишена чувствителност към светлина. В следващите редове вижте какви са причините за сухота в очите през студения сезон и как да се погрижите за състоянието.

Причини за сухота в очите през зимата

Двата основни фактора, които водят до сухи очи през зимата са понижаването на температурите навън и използването на отоплителни уреди в затворени пространства. Студеният вятър и понижената влажност на въздуха изсушават очите. Климатиците и конвекторите, използвани за отопление, буквално „изсмукват“ водата от организма като дехидратират повърхността на зрителния орган, особено ако въздушната струя е насочена към лицето. Върху очното здраве през зимните месеци се отразяват и ултравиолетовите лъчи, които макар и по-оскъдни отколкото през лятото, проникват през облаците и вредят на зрението.

Какво включва грижата за очите през зимата?

Има някои лесни за изпълняване съвети за поддържане здравето на очите през студените месеци.

 • Качествено овлажняване
 • Използване на слънчеви очила
 • Подходящо хранене

Първата стъпка, която може да се предприеме, за защита на очите от негативното влияние на сухия въздух, е използването на овлажнител в затворените пространства. Този уред отговоря за поддържане на оптимални нива на влажност (около 50-60%) в обитаваните помещения и предпазва очите от изсушаване. За да стимулирате производството на слъзна течност, е важно да мигате редовно и да приемате достатъчно течности, за предпочитане вода.

Специалистите съветват още да се използват слънчеви очила, дори и през зимните месеци. За да защитят очите, те трябва да отговарят на следните изисквания: да осигуряват пълна протекция срещу UVА и UVB лъчите и да намаляват светлинните отблясъци. Освен от вредното въздействие на слънцето, очилата предпазват до известна степен очната повърхност и от студения вятър.

Режимът на хранене през зимата е добре да включва богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци. За очното здраве се препоръчва прием на омега-3 мастни киселини. Може да си ги набавите с консумацията на риби като сьомга, пъстърва и скумрия или чрез прием на добавки (ТриOмега 1000+/TriOmega® 1000+).

За превенция и овладяване на сухото око специалистите у нас препоръчват…

Околут Комби/Ocolut® Combi – изцяло природен офталмопротектор за пълна съдова и пигментна защита. Приемът му през студените месеци осигурява всички необходими пигменти и антиоксиданти за добро очно здраве. Всяка растителна капсула гарантира комплексна грижа като доставя оптимално количество от четирите най-мощни протектора на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Рационалната комбинация помага за поддържане на добро зрение, като възстановява плътността на макулния пигмент, подобрява функцията на фоторецепторните клетки и кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор. Освен от сухота в очите, продуктът предпазва от най-честите очни заболявания и рефракторни нарушения. Дозира се по 1 капсула дневно след хранене. Подходящ е за продължителен прием.
Може да закупите в аптеките в страната и в електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

възстановяване на зрителния нерв

Възстановяване на зрителния нерв – от мечта до реалност

Отстраняването на мембрана от ретината може да помогне за възстановяване на зрителния нерв. Откритието е на изследователи от Медицинското училище към университета „Джон Хопкинс“ в САЩ. Така се отварят нови хоризонти за възвръщане на зрението при хора с глаукома и заболявания, които засягат зрителния нерв. Резултатите са публикувани в сп. Stem Cell Reports.

Работещият начин за възстановяване на зрителния нерв според проучването

„Преди десетилетия идеята за възстановяване на зрението при пациент с увреден зрителния нерв щеше да се смята за научна фантастика. Днес обаче това е възможно благодарение на напредъка в биологията на стволовите клетки през последните 5 години“, казват учените.

За целите на експеримента изследователите култивират в лабораторни условия ретина на мишки. След това прикрепят ганглийни клетки, получени от човешки ембрионални стволови клетки, към повърхността на мишите ретини.

В хода на изследването учените наблюдават, че:

 • по-голямата част от трансплантираните човешки клетки не се интегрират в тъканта на ретината, съставена от няколко вида клетки
 • малък брой трансплантирани човешки клетки са в състояние да се разположат равномерно в определени области на мишите ретини

По-внимателен анализ показва, че трансплантираните човешки клетки са се интегрирали добре, там където изследователите са направили разрези в ретината на мишките. Посредством разрезите някои клетки са проникнали в ретината и са се разположили на точното място в тъканта.

Като използват ензим за разхлабване на съединителните влакна, учените отстраняват вътрешната ограничаваща мембрана и прикрепят трансплантираните човешки клетки към ретината

Резултатът е впечатляващ – повечето трансплантирани ганглийни клетки се интегрират по-добре в ретината. Освен това показват признаци на установяване на нови нервни връзки с останалата част на ретината. „Нашите наблюдения предполагат, че премахването на вътрешната ограничаваща мембрана е необходимата стъпка за регенериране на клетките в увредените ретини“. Това казват с надежда изследователите.

Само времето ще покаже дали това е пътят за възстановяване на зрителния нерв

Хората с глаукома обаче се нуждаят от експресна помощ. Ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) знаем това и препоръчваме на засегнатите да подобрят зрението си с приема на:

Околут Комби/Ocolut® Combi – мощен природен офталмопротектор, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Формулата му съчетава лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Иновативната комбинация осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите и гарантира подобряване на зрението.

ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ – научно разработен продукт с максимална чистота и високо качество. Съдържа висока концентрация биологично активна форма на омега-3 мастни киселини и витамин E в активната му форма (токоферол) 10 mg. Повлиява положително възпалението и спомага за понижаване на вътреочното налягане.

Продуктите са безопасни и с отлична поносимост. Подходящи са за продължителен прием.

уморени очи при деца

Дигитални устройства – причина за уморени очи при деца

С преминаването към онлайн форма на обучение оплакванията от уморени очи при деца зачестяват. Дългият престой пред домашния компютър значително повишава риска от късогледство и други зрителни проблеми сред децата и юношите. В следващите редове споделяме препоръки, които ще ви помогнат да предотвратите зрителната умора при децата.

Чести почивки – задължителни, за да предотвратите уморени очи при деца

Най-добрата защита срещу зрителна умора е да се ограничи времето прекарано пред екраните на дигиталните устройства. Обикновено децата са толкова погълнати от това, което правят, че не забелязват симптомите на умора в очите. Тук е ролята на родителите да напомнят за по-чести почивки. От Американската оптикометрична асоциация препоръчват да се следва правилото 20/20/20. Желателно е на всеки 20 минути децата да отклоняват поглед от екрана и да го фокусират върху отдалечен на 20 фута (6 м) обект за 20 секунди. Тази техника облекчава мускулите на очите, като предпазва от дигитална умора. По време на почивките е добре вниманието на детето да е ангажирано с различно занимание, за да не посегне към друго дигитално устройство.

Подходящо осветление

Позиционирайте компютъра на детето така, че светлината да не се отразява в екрана. Това ще намали напрежението в очите, защото когато светлината попада върху работната повърхност, създава отблясъци, които изморяват зрението. Ако се наложи детето да използва дигитално устройство през тъмната част на деня, оставете лампата включена.

Повече мигане

Погълнати от дигиталните устройства, децата често забравят да мигат достатъчно. Изследване сочи, че взирането в компютърния екран намалява мигането с над 50%, което, от своя страна, е предпоставка за сухота в очите. Повърхността изсъхва, окото се зачервява и изморява. За да предотвратите това неприятно състояние, помогнете на детето да си създаде полезен навик, а именно на определен интервал от време да мига бързо в продължение на 2 минути. През студените месеци отоплителните уреди като климатик и конвектор изсушават въздуха и са още една предпоставка за сухота и дразнене в очите. За оптимален зрителен комфорт е препоръчително да използвате овлажнител за въздух.

Специалистите препоръчват прием на изцяло природен продукт срещу уморени очи при деца

Повечето часове прекарвани пред екраните на дигиталните устройства още от ранна детска възраст засилват нуждата от профилактични очни прегледи. Те трябва да се правят поне 2 пъти годишно. За отлична грижа за зрението на най-малките, специалистите от програма Очно здраве съветват родителите да обърнат внимание на офталмопротективни продукти за деца. Препоръчван от видни офталмолози е натуралния продукт Околут/Ocolut®. Той съдържа двата основни зрителни пигмента – лутеин и зеаксантин, наричани още „храна за очите“ заради мощните им антиоксидантни свойства. Продуктът е изключително подходящ и препоръчван за профилактика и овладяване на зрителни смущения в детска възраст. Подпомага зрението и подобрява функцията на макулата и лещата на окото. Безопасен е при продължителна употреба и няма странични ефекти. Дозира се по 1 растителна капсула на ден, след хранене.

хигиена на очите

Хигиена на очите – задължителна за всеки човек

Темата за хигиена на очите надхвърля почистването на клепачите и миглите и отвежда към съвкупност от грижи за очното здраве.

Хигиена на очите – изключително необходима за всички във всяка възраст

Полагането на хигиенни грижи за очите е важно за децата. Причината е ясна – детските очи са уязвими. Освен това малчуганите често докосват очната зона с мръсни ръце.

Носещите контактни лещи също трябва да обгрижват очите си. Основното, което трябва да знаят, е, че преди и след използването на лещите е абсолютно задължително да използват изкуствени сълзи.

И хората в напреднала възраст не бива да пропускат да се погрижат за очите. В противен случай рискуват да се сблъскат с проблеми като очна сухота, рани на роговицата и конюнктивит.

Някои основни продукти за очна хигиена

 • разтвор за промивка на очи, който едновременно почиства и хидратира
 • кърпички за очи за хидратация и почистване на клепачите, миглите и деликатната зона около очите
 • рол-он за подхранване на деликатната зона около очите
 • споменатите вече изкуствени сълзи за овлажняване на очите
 • специфични пигменти и антиоксиданти за очи

Начини за хигиена на очите

Много полезни навици помагат за поддържане на здрави очи и добро зрение:

За оптимален комфорт и хигиена на очите специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват…

Околут/Оcolut® – офталмопротектор за деца. Активни съставки са двата най-важни естествени очни пигмента за детските очи и зрение – лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg). Те са комбинирани така, че да подпомагат зрението, функцията на макулата и ретината. Действат като вътреочен филтър и „храна“ за окото.

Околут Комби/Ocolut® Combi – офталмологичен природен продукт за възрастни. Освен с пигментите лутеин (10 mg) и зеаксантин (750 μg) той снабдява очите и с антиоксидантите астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 мг). Четирите съставки допълват и взаимно усилват действието си. Резултатът от синергията помежду им е пълна пигментна и съдова защита за очите.

И двата продукта са практически безопасни и имат отлична поносимост дори при продължителен прием. Стигат за дълго време и са икономически изгодни. Има ги в аптеките в страната и в електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

как да пазим очите си

Ето как да пазим очите си, докато четем

Как да пазим очите си при четене? Това е наистина важен въпрос, чиито отговори трябва да знаем. А ето ги и тях…

Осигуряване на добро осветление, подходяща температура и влажност

Доброто осветление е особено важно за комфорта на очите по време на четене. Естествено или изкуствено, то трябва да е достатъчно силно, за да гарантира по-малко натоварване на очите и да забавя умората. И все пак не е нужно да се стига до крайности! Не бива да се забравя, че излагането на пряк източник на светлина би напрегнал вместо да успокои и релаксира очите.

Температурата и важността също имат отношение към очния комфорт при четене. Градусите в помещението не бива да надхвърлят 26, а влагата – 60%.

Даване на почивка за определен период от време – един от отговорите на въпроса как да пазим очите си, докато четем

Като всяко занимание и четенето трябва да е с мярка. Прекали ли се с него рискът от зрителна умора и дискомфорт се увеличава. За да се спестят посочените проблеми, е желателно през определено време погледът да се вдига от страницата и да се фокусира върху отдалечена точка в пространството.

Поддържане на нужната дистанция

Оптималното разстояние на очите от страницата, била тя хартиена или дигитална, е 50-60 см. То трябва да се спазва стриктно, за да се запази очното здраве. Препоръката важи с особена сила за децата в училищна възраст, които имат навика да четат от прекалено близо.

Мигане

Четенето (особено за удоволствие) е завладяващо. Часовете летят неусетно и сякаш нищо друго няма значение. Дори честотата на такъв естествен рефлекс като мигането намалява. За да се избегне изсъхване на повърхностния слой на окото, е силно препоръчително да се мига. Това е нещо толкова просто, а толкова ефективно! Мигането овлажнява очната повърхност и защитава от сухота.

А ето още как да пазим очите си по време на четене

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват следните два избрани продукта от серията Околут за здрави очи:

Околут/Ocolut® е офталмологичен природен продукт, предназначен специално за детските очи и зрение. Той съдържа оптимално количество от най-важните пигменти за очи – лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg). Съставките действат като „храна за окото“ и вътреочен филтър. Обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината. Подпомагат зрението, макулната функция и очната леща.

Околут Комби/Ocolut® Combi е мощен офталмопротектор за възрастни, който осигурява всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула съчетава силата на лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани така, че заедно осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.
Продуктите са практически безопасни, имат отлична поносимост и могат да се приемат продължително време.

Кофеин синдром на сухото око

Кофеин и синдром на сухото око – каква е връзката!

Консумацията на кофеин може да повлияе симптомите при синдром на сухото око. Пациентите с този проблем съобщават за дискомфорт в очите като усещане за парене и болка, лесна умора, непоносимост към светлина (фотофобия), чувство за наличие на чуждо тялото, замъглено зрение. В следващите редове споделяме какво показват изследванията за връзката между кофеин и сухите очи.

Кофеин – помага или вреди при синдром на сухото око?

Проучвания успяват да открият връзка между консумацията на кафе и сухите очи. Резултатите показват, че кофеинът може да стимулира производството на сълзи. Според проучване проведено „на сляпо“ през 2012 г., в което участват 78 души, при тези, които са приемали кофеинови таблетки, производството на сълзи се е подобрило, в сравнение с участниците, приемали плацебо таблетки. Тези резултати са обещаващи, но са необходими по-мащабни изследвания, за да се потвърдят ползите от кофеина при хора със синдром на сухото око.

През 2018 г. изследователи откриват положителна връзка между консумацията на кафе и синдром на сухото око. Хората, които са пили по 3 или повече чаши кафе на ден са имали най-ниски нива на сухота в очите. Това е в сравнение с участниците, които са консумирали една до две чаши дневно или по-малко от чаша кафе на ден.

Тези резултати опровергават предходно разбиране, че кофеинът може да провокира сухота в очите поради диуретичните си свойства. Изводът е, че основната съставка на кафето не вреди на сухите очи, стига да няма други налични здравословни проблеми. Но са необходими по-мащабни проучвания в бъдеще, за да се потвърдят ползите от кафето при сухота в очите. Ако решите да консумирате кофеинови напитки се препоръчва да изберете чистото кафе. То съдържа редица полезни за организма вещества като калий, магнезий, ниацин и антиоксиданти. Препоръчителната дневна доза кофеин за възрастни без здравословни проблеми е до 400 милиграма.

Общи препоръки при сухота в очите

Ако страдате от сухота в очите е важно да се предпазвате от влиянето на фактори, които могат да влошат проблема. Хората, които работят пред компютър, често са изложени на риск и трябва да спазват някои прости правила. Важно е да не забравяте да мигате, когато сте пред екрана и да отклонявате погледа от монитора за 10 минути на всеки час. Препоръчва се очна гимнастика. При излизане навън е желателно да се носят слънчеви очила. Те не само предпазват от слънцето, но и осигуряват щит срещу сняг, пясък и вятър, които също могат да навредят на очите. Сухият въздух в затворените помещения предизвиква появата на сухота в очите. Затова е добре да инвестирате в овлажнител за въздух, който гарантира оптимално ниво на влажност на закрито.

Уникална природна комбинация помага при синдром на сухото око

Офталмолозите от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) ви препоръчват приема на Околут Комби/Ocolut® Combi. Този природен офталмопротектор осигурява на очите всички необходими пигменти и антиоксиданти. Всяка растителна капсула гарантира комплексна грижа за очното здраве, като доставя отпимално количество от четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките така се допълват, че осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Освен при сухота в очите продуктът успешно се прилага при висок риск от очни заболявания, както и за профилактика и лечение на съдова патология.