Публикации

глаукома превенция

Глаукома – препоръки за ефективна превенция

Заболяването глаукома, известно още като „тих крадец на зрението“, може да бъде предотвратено с помощта на нашите съвети за превенция. Запознайте се с тях още сега и осигурете добро здраве на своите очи.

Повече двигателна активност

Според скорошно европейско проучване физическата активност е от ключово значение за превенция на глаукома. Английски учени установяват, че активният начин на живот носи дългосрочна полза за очното здраве. Той подобрява ниското перфузионно налягане в съдовата система на ретината – рисков фактор за възникване на глаукома. Тук отваряме една скоба, за да поясним, че перфузионното налягане се определя от разликата между системното артериално налягане и вътреочното налягане.

А сега да се върнем на изследването

Резултатите показват, че участниците, които са практикували умерена физическа активност през последните 15 години преди началото на проучването, са изложени на 25% по-нисък риск от намалено перфузионно налягане. „По всичко личи, че перфузионното налягане зависи до голяма степен от състоянието на сърдечно-съдовата система. Не можем да коментираме причината, но определено има връзка между заседналия начин на живот и рисковите фактори за развитие на глаукома. Поддържането на активен начин на живот е един от пътищата за намаляване на опасността от глаукома“, казва доц. д-р Пол Джей Фостър от Института по офталмология към Лондонския университетски колеж.

Измерване на вътреочното налягане веднъж годишно – важна крачка към превенция на глаукома

Повишеното вътреочно налягане е основен рисков фактор за развитие на глаукома. С оглед на това се препоръчва ежегодно да се проверяват стойностите му. Това важи с особена сила за хората над 40 години и тези с фамилна обремененост.

Проучване на семейната история

По правило хората с генетична предразположеност са изложени на по-висок риск от глаукома. Ето защо е добре всеки да познава историята на заболяванията на своите роднини. В случай че някой от семейството (родители, баби, дядовци, чичовци и лели по бащина и майчина линия) има или е имал глаукома, или високо вътреочно налягане визитата при очен специалист не бива да се отлага нито ден.

Природно средство за ефективна превенция на глаукома

За още по-успешна профилактика на глаукома ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчваме приема на Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е мощен природен офталмопротектор, който осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите. Широкоспектърното действие на продукта се дължи на пълния набор от очни пигменти и антиоксиданти. Всяка капсула доставя на очите оптимално количество от четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Благодарение на взаимодопълващия си ефект съставките допринасят за:

 • възстановяване плътността на макулния пигмент
 • по-добро очно здраве и по-силно зрение
 • намалена пропускливост на капилярите и перивенозната тъкан

Продуктът успешно се прилага за намаляване на риска от очни заболявания и съдови патологии (ретинопатии) при рисковите групи от населението (хора над 40-годишна възраст, такива с фамилна обремененост и пушачи). Няма противопоказания. Подходящ за продължителен прием. Предлага се в иновативни растителни капсули (VGcaps), което го превръща в идеално решение за вегани и вегетарианци.

засилване на зрението

Засилване на зрението – няколко полезни съвета

Ако търсите начини за засилване на зрението, сте попаднали на правилната статия. Ще ви дадем препоръки как да се сдобиете с орлов поглед. Вижте ги и ги приложете на практика.

Починете си от очилата и лещите

Носенето на диоптрични очила и контактни лещи е предпочитан начин за корекция на зрението. Бърз, безболезнен и лесен! Има обаче един основен недостатък – прави очите мързеливи. Очните структури не разчитат на собствените си механизми да възстановят зрението и с времето стават лениви. Така диоптърът неусетно нараства. За щастие, има начин да излезете от порочни кръг. Сваляйте очилата и лещите винаги когато ви се отвори подходяща възможност през деня. В началото няма да ви е комфортно. Малко по малко зрението ще се избистри и ще усетите как виждате по-добре. За да постигнете оптимални резултати увеличавайте по малко всеки ден времето, което прекарвате без очила и лещи.

Сменяйте перспективата за засилване на зрението

Животът в града буквално ни ограничава между 4 стени – от офиса вкъщи и обратно. Това оказва пагубен ефект върху зрението, тъй като се губи способността да се гледа надалеч. Дори когато сме навън, пак не можем да дадем простор на погледа, защото сме обградени от сгради. Ето защо, когато отидете на море или планина винаги упражнявайте далечното виждане. Рейте поглед в безбрежната морска шир и в хоризонта! Очите определено ще са ви благодарни!

Свалете напрежението в очите

В съвременния дигитален свят зрението твърде често се влошава от очна преумора. Продължителните часове пред екната на компютъра, телевизора, мобилния телефон и останалите дигитални устройства си казват своето. Очите започват да отслабват и рано или късно се появяват зрителни проблеми. Естествено този сценарий няма да се развие, ако спазвате определена култура на работа, правите си почивки и очна гимнастика.

Гледайте във всички посоки

За да виждате по-добре, трябва да поддържате очните мускули в топ форма. Звучи амбициозно, но е напълно възможно. Просто отделете малко време да движите очите във всички възможни посоки – нагоре, надолу, вляво, вдясно, по диагонал…

Отговорът на природата за засилване на зрението

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват приема на Околут Комби/Ocolut® Combi за подобряване на зрението по естествен начин. Този природен продукт съчетава в едно всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи за орлов поглед. Активните съставки – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин – са съчетани така, че подобряват функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и зрителните способности. Това обаче не е всичко! Продуктът забавя стареенето на очите и намалява опасността от редица очни заболявания и рефракторни нарушения. Възстановява плътността на макулния пигмент, благоприятства кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор и намалява пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан.

За оптимален ефект е желателен продължителен прием по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Няма противопоказания.

зрението на учениците

Зрението на учениците – наръчник за младежи и родители

Зрението на учениците е важна и винаги актуална тема. Ние, екипът на програма Очно здраве, приканваме младежите и родителите да се запознаят с текущата статия. В нея ще посочим основните зрителни проблеми, с които могат да се сблъскат учениците между 13 и 18 години. Ще предложим и препоръки как да се поддържа доброто очно здраве на младите хора.

Често срещани проблеми със зрението на учениците между 13 и 18 години

Между 13-тата и 18-тата година зрението на тийнейджърите все още се развива. Точно в този времеви период могат да се появят проблеми със зрението, които са свързани пряко с пубертета. Ето с кои най-често се сблъскват младежите:

 • Синдром на сухото око
 • Ултравиолетово увреждане на очите
 • Миопия (късогледство)
 • Хиперопия (далекогледство)
 • Астигматизъм
 • Спортни травми на очите
 • Дигитална умора

Важно е да се отбележи, че всеки един проблем със зрението може да бъде диагностициран чрез бърз и безболезнен пълен офталмологичен преглед. След него ще бъде назначено персонализирано лечение за подобряване на зрението.

Препоръки за поддържане на добро зрение при младежите

 • Хранете се пълноценно

Здравословната диета, съдържаща разнообразие от плодове, зеленчуци, ядки и храни, богати на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, осигурява отлично здраве за очите.

 • Избягвайте консумацията на джънк фуудс

Намалете консумацията на обработени, мазни и като цяло нездравословни храни. Те причиняват натрупване на плаки в кръвоносните съдове, като ограничават потока на кръв. Очите силно страдат от това, защото техните кръвоносни съдове са малки и претърпяват допълнително свиване.

 • Спортувайте

Физическата активност е отличен начин за поддържане на цялостното здраве. Тя подобрява циркулацията на кръвта в тялото, повишава притока на кислород към очите и премахва натрупаните токсини.

 • Набавяйте си достатъчно сън

Качественият сън подобрява и физическото, и психическото здраве. Младежите е добре да дадат приоритет на добрия сън, като средство за разтоварване от стреса, по-добра памет и концентрация, и отлично очно здраве.

 • Бъдете внимателни с електронните устройства

Дългите часове пред дигиталните екрани могат да увредят очите. Ограничете използването им до колкото е възможно. Носете специални очила, блокиращи синята светлина, и си взимайте почивка на всеки 20 минути.

Още добри практики за зрението на учениците

Най-добра грижа за очите и зрението на учениците се осигурява чрез редовни очни прегледи. Ежегодните прегледи гарантират навременно диагностициране на евентуално смущение или заболяване. Това, което специалистите препоръчват след преглед, е целогодишно поддържане на очното здраве чрез прием на офталмопротектори от фамилия Околут. Те осигуряват пълна пигментна и съдова защита за зрението чрез мощните си комбинации от естествени очни пигменти и антиоксиданти. Грижат се за очите и зрението, като:

 • Възстановяват плътността на макулния пигмент
 • Подобряват остротата на зрението и нощното виждане
 • Предпазват ретиналните съдове
 • Увеличават кръвоснабдяването на очите
 • Борят се със сухотата и дигиталната умора
 • Предпазват очите от фототоксично увреждане
 • Подходящи са за превенция и поддържащо лечение на очни заболявания

За деца се препоръчва прием на Околут/Ocolut®, а за младежи – Околут Комби/Ocolut® Combi. Всички продукти от известната марка са с естествен състав и не носят риск за здравето при продължителен прием.

как да се грижа за очите си

Как да се грижа за очите си през есента? Ето отговорите!

Как да се грижа за очите си през есенния сезон? Това е въпрос, над който е добре да си замислите в края на лятото. Побързайте! Отговорите идват в следващите редове!

Как да се грижа за очите си през есенните месеци? Тук сме, за да ви отговорим

Ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчваме да осигурите максимален комфорт на очите през есента чрез:

Намаляване на риска от алергия

Есента е сезонът, в който много от алергиите се обострят. Освен хрема, кихане и кашлица, алергичната реакция се проявява и със зачервяване, сърбеж и сълзене на очите. Симптомите не са опасни, но предизвикват силен дискомфорт. Качеството на живот се влошава и изпълнението на рутинните задължение се превръща в истинско изпитание. Ако имате или сте предразположени към типичните за сезона алергии към полени, акари, мухъл и домашен прах, направете всичко възможно, за да се предпазите. Избягвайте, доколкото е възможно срещата със съответния алерген. За целта:

 • носете предпазни очила и маска, когато излизате навън
 • поддържайте подовете и мебелите чисти
 • следете за влажността на въздуха у дома и в офиса
 • намалете конденза, за да предотвратите появата на мухъл
 • спете на антибактериален матрак или протектор, за да се предпазите от бактерии
 • проветрявайте често помещенията
 • чистете редовно праха с влажна кърпа

Вземане на мерки при работа с компютър

Завръщането в офиса след летните почивки предполага продължителен престой пред компютъра. Това крие неподозирани опасности за очното здраве. Зрителна умора, сухота и зачервяване на очите са само част от проблемите, които могат да ни сполетят в резултат на дългото взиране в компютърния екран и по-малкото мигане. За щастие, всичко това може да се предотврати, ако се спазва добра хигиена на работа и се правят повече почивки. За оптимални резултати се препоръчва на всеки 20 минути погледът да се отклонява от екрана и да се премества в далечна точка в пространството. При наличие на повече време и желание е желателно да се прави очна гимнастика.

Прием на висококачествен офталмопротектор – един от най-важните отговори на въпроса как да се грижа за очите си през есента

Заложете на Околут Комби/Ocolut® Combi за здрави очи и силно зрение през есента. Това е офталмологично изпитан продукт с изцяло природен състав. Всяка капсула съдържа всички необходими очни пигменти (лутеин и зеаксантин) и антиоксиданти (зеаксантин и проантоцианидин).
Формулата на продукта допринася за:

 • по-добра работа на фоторецепторните клетки
 • по-силно зрението
 • по-бавно стареене на очите
 • възстановяване плътността на макулния пигмент
 • защита на ретиналните съдовете
 • по-добро кръвообращение в зоната на зрителния анализатор
 • по-ниска пропускливост на капилярите и перивенозната тъкан

Благодарение на своето комплексно действие продуктът се прилага за профилактика на най-честите очни проблеми. Няма противопоказания. Подходящ е за продължителен прием.

упражнения за уморени очи

Упражнения за уморени очи с висока ефективност

След дългия работен ден пред компютърния екран със сигурност ще са ви нужни ефективни упражнения за уморени очи. Ето с кои ще облекчите умората в очите и ще подобрите размазаното зрение.

Въртене на очите

Също както въртеливите движения на главата помагат за раздвижване на скования врат, така и въртенето на очите отпуска мускулите на зрителните органи. За да изпълните упражнението правилно затворете клепачи и започнете бавно да въртите очите си в кръг. Изпълнявайте по 10 пълни кръга два пъти на ден. Освен че снема умората, тази практика спомага и за овлажняване на очите и облекчаване на неприятните усещания, като сърбеж, парене или бодеж.

Осмици – едно от най-добрите упражнения за уморени очи

Популярното упражнение за уморени очи се изпълнява по следния начин. Седнете на стол с изправен гръб, прибрана брадичка, длани, отпуснати в скута и ходила, залепени за пода. След това вдигнете дясната си ръка на ниво на очите с палец, сочещ нагоре. Дръжте главата си неподвижна и погледнете палеца. Използвайте го, за да изписвате осмици във въздуха, като държите ръката си неподвижна. Следете палеца си с очи, без да движите главата. Направете по 5 повторения с ляв, а после и с десен палец.

Писане с очи по стената

Звучащата като излязла от фантастичен филм практика всъщност е много добра за заздравяване на мускулите на зрителните органи. Започнете упражнението, като застанете пред празна стена, на около 3 метра разстояние. На стената не трябва да има абсолютно нищо – нито картини, нито прозорци. След това започнете да изписвате кратки думи само с очи. Пишете думи в продължение на 20 секунди, след това вземете кратка почивка. За най-добри резултати повторете упражнението за общо 2 минути. То ще подобри движението на очите, ще заздрави и най-слабите очни мускули и ще допринесе за снемане на натрупаното напрежение.

Поглед към хоризонта

За да отпочинат очите ви, отправете поглед към обект в далечината (напр. ако сте в затворено помещение, погледнете през прозореца навън). Фокусирайте се върху обекта, който виждате най-ясно, като отпуснете лицето и очите си. Поемете дълбоко въздух, релаксирайте за няколко секунди и насочете поглед към друг обект в далечината. Продължете с успокояващата практика, като местите поглед от един обект на друг, на различни разстояния от вас.

Още упражнения за уморени очи и други ефективни практики за подобряване на очното здраве

Ако умората в очите често присъства в ежедневието ви, научете всички полезни техники за облекчаване на напрежението и поддържане на очите в отлична форма чрез програма Очно здраве (Ocomed). Една от най-ефективните практики, която офталмолозите от Очно здраве препоръчват, е прием на природния офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Той осигурява пълна пигментна и съдова грижа за зрителните органи чрез оптималните количества очни пигменти и антиоксиданти в състава си. Тези натурални незаменими вещества се натрупват в макулата, като възстановяват нейния пигмент, остротата на зрението и пазят очите от фототоксично увреждане. Редовният прием на продукта защитава очите от нарушения на зрението и очни заболявания. Особено подходящ е за прием при синдром на сухото око или честа дигитална умора на очите. Поради напълно натуралния състав и високо качество на активните съставки, продуктът няма странични ефекти и може да се приема продължително време.

какво вреди на зрението

Какво вреди на зрението? Научете отговора тук!

Ние знаем отговора на въпроса какво вреди на зрението. Приканваме ви да прочетете статията докрай, за да го научите и вие.

Ето какво вреди на зрението

Специалистите по очно здраве напомнят, че зрението „страда“ от:

Пушенето

Тютюнопушенето вреди на всеки орган в човешкото тяло включително и на очите. Вредните вещества в цигарения дим увеличават риска от развитие на катаракта и заболявания на ретината, които могат да доведат до пълна загуба на зрението. Това обаче не е всичко! Токсичните вещества в цигарите изострят съществуващи вече очни заболявания. Вредят на кръвообращението, възпрепятстват притока на кислород и доставката на хранителни вещества до очите и така създават предпоставка за възникване на очни проблеми.

Излагане на UV лъчи без слънчеви очила

Очите и зрението са не по-малко застрашени от ултравиолетовите лъчи от кожата. Неконтролираното излагане на слънчевата радиация влияе негативно на очните структури и клетки. В дългосрочен план това увеличава опасността от проблеми с очите и зрението. С оглед на казаното дотук офталмолозите приканват малки и големи винаги да носят висококачествени слънчеви очила навън.

Наранявания в ежедневието

Невероятно, но факт! Най-големите проблеми със зрението не са резултат от тежки очни травми, а от наранявания в ежедневието. Обикновено подобни инциденти се случват при извършването на тривиални задачи като косене на трева. Ето защо специалистите приканват винаги да се носят защитни очила.

Пренебрегване на здравето

Човешкият организъм е перфектен механизъм, в който всичко е взаимосвързано. Това обяснява защо когато кръвното налягане, холестеролът и захарта са високи, това влияе негативно на очите и зрението. Знаейки това, хората трябва да се грижат за здравето си.

Продължително застояване пред компютъра

Взирането в компютърния екран за дълъг период от време има пагубен ефект върху зрението. Причини за това не липсват:

 • честотата на мигането намалява, което води до изсъхване на повърхностния слой на окото
 • погледът се фокусира върху една точка прекалено дълго време, което уморява очните мускули

Препоръката на специалистите е да не се стои прекалено дълго пред компютъра и да се спазва добра хигиена на работа.

Вече знаете какво вреди на зрението, а сега вижте какво му помага

Висококвалифицираните специалисти от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Комби/Ocolut® Combi за поддържане на добро зрение и профилактика на очни заболявания при възрастни. Това е мощен офталмопротектор, който няма аналог на пазара у нас. Всяка капсула доставя на очите четири от най-мощните протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките му са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Подобряват функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и остротата на зрението. Забавят очното стареене. Предпазват и възстановяват съдовете на ретината.

Благодарение на своята формула продуктът се прилага успешно за профилактика на най-често срещаните очни заболявания и рефракторни нарушения. Подходящ е за продължителен прием.

сок за очите

Сок за очите – не един, а цели пет, които да опитате още сега

Търсите сок за очите, с който да подобрите зрението по естествен начин? Ние сме насреща – ще ви предложим не един, а цели пет. Вижте какво съдържат и как да ги приготвите.

Ето нашите пет предложения за сок за очите за по-добро зрение

Нектар от папая

Папаята е екзотичен плод, който носи много ползи за здравето. Има силно изразени антиоксидантни, слабителни, диуретични и храносмилателни свойства. Консумацията ѝ повлиява благоприятно функцията на дихателната, слуховата и зрителната система. За да приготвите нектар е необходимо да подберете добре узрели плодове. Пасирайте пулпата, добавете вода и малко тръстикова захар. Пийте веднага, след като го приготвите.

Сок за очите от цвекло, морков и ябълка

Тази вкусна плодово-зеленчукова комбинация влияе благоприятно върху зрителната острота. Причината за това се корени във факта, че доставя на очите високо количество витамин А, който е изключително полезен за зрението. За направата на сока трябва да блендирате съставките до получаване на гладка смес и да добавите малко вода. По желание можете да добавите няколко капки лимон. Пийте сутрин на гладен стомах.

Сок от морков, спанак и ябълка

Този сок е много подобен на предишния. Вместо цвекло обаче съдържа спанак, който освен че е полезен за зрението помага за подобряване здравето на косата, кожата и зъбите. Приготвя се по същия начин. Може да обогатите вкуса му с лъжица пшеничен зародиш.

Сок от боровинки

Тези малки плодчета имат голяма антиоксидантна сила. Поддържат организма млад, намаляват риска от заболявания на венците и засилват зрението. За да приготвите сок от тях, е нужно да ги смелите в кухненски робот, да добавите вода и да оставите сместа да ври на слаб огън 3-4 минути. След това прецеждате течността, връщате на котлона за още 15 минути, добавяте сока от лимон и варите 2-3 минути. За оптимален ефект приемайте напитката в ранните часове на деня.

Сок от червена чушка, морков и джинджифил

И трите съставки на този сок влияят положително на зрението. Смелете ги в блендер, добавете синапени листа и лайм. За подслаждане използвайте малко мед.

Вече знаете рецептите не за един сок за очите, а за цели пет. А сега вижте как да усилите ефекта на вкусните напитки

Ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчваме Околут Комби/Ocolut® Combi като допълващо средство за усилване на зрението. Този мощен офталмопротектор доказано подобрява функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и зрителната острота. Положителният му ефект върху зрението се дължи на рационалното съчетание от лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани така че да осигуряват пълна грижа за очите и зрението. Благодарение на комплексното им действие забавят стареенето на очите, възстановяват плътността на макулния пигмент и подобряват кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор. Съставките са не само ефективни, но и напълно безопасни. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

здраве на очите

Полезни хранителни съвети за по-добро здраве на очите

Правилните хранителни навици могат да осигурят по-добро здраве на очите. Превърнете следващите хранителни практики в полезни привички. Те не само ще подобрят очното ви здраве, но и ще допринесат за цялостното благосъстояние на организма.

Вкусни и полезни хитрини за по-добро здраве на очите

Ленено семе към закуската

Лененото семе е един от най-богатите източници на полезните омега-3 мастни киселини. Всекидневният му прием спомага за успешно справяне със сухотата в очите или популярния синдром на компютърното око. Лененото семе има способността да овладява дискомфорта, зачервяването и парещото усещане, причинени от сухотата в очите. В дългосрочен план се счита, че полезните семена спомагат за намаляване на риска от развитие на очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта. За да оптимизирате ежедневния си прием, добавете ленено семе към сутрешното смути или йогурт. Още омега-3 мастни киселини можете да си набавите чрез консумация на сьомга, орехи и соя.

Шепа бадеми между храненията

С високото си съдържание на витамин Е, бадемите си отреждат място сред най-добрите храни за очното здраве. Витаминът защитава очните тъкани от оксидативно увреждане и неблагоприятни влияния на околната среда. Също така спомага за овлажняване на окото и предпазване от изсушаване и съпътстващи раздразнения. Регулярният прием на витамин Е може да намали опасността и от развитие на възрастово-обусловени очни заболявания.

Боб или кафяв ориз към основното хранене за по-добро здраве на очите

Бобовите култури са богати на цинк – минерал с огромни ползи за здравето. Цинкът спомага за абсорбиране на витамин А и има силни антиоксидантни свойства. Чрез тях предпазва очите, а и целия организъм от увреждащия оксидативен стрес. Кафявият ориз, от своя страна, контролира кръвната захар и поддържа остротата на зрението.

Ягоди след хранене

Ягодите са отличен източник на важния за здравето на целия организъм витамин C. Консумацията на малките червени плодове заздравява кръвоносните съдове и съединителната тъкан в очите. В допълнение, ягодите са богати още на фолиева киселина, фибри и фитохимикали, и подобряват усвояването на желязото в организма. За да се възползвате от последното им свойство ги хапвайте след консумация на месо.

Още един полезен съвет за по-добро здраве на очите

Подкрепете оптимално здравето на очите си, като след хранене приемате очния протектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът съдържа само в една капсула силата на очните пигменти и антиоксиданти лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те са най-важните компоненти, от които очите ви имат нужда! Грижат се за предпазване на макулата и ретината от свободните радикали, неутрализират увреждащото действие на ултравиолетовите лъчи и имат мощен съдово-протективен ефект. Подобряват остротата на зрението, справят се със сухотата и синдрома на уморените очи.

Околут Комби няма противопоказания поради високото качество и природен произход на активните съставки.

Изберете го за пълна грижа за очите на децата. Той съдържа комбинация от очни пигменти, съобразена с изискванията на детските очи. Приемът му предпазва от очни заболявания или допълва лечението на такива. Подпомага зрението, функцията на макулата и лещата на окото. Напълно природен продукт е – няма странични ефекти и се препоръчва за продължителен прием.

какво издават очите

Какво издават очите за нашето здравословно състояние?

На въпроса „Какво издават очите?” може да се отговори еднозначно – по очите се познава здравословното ни състояние.

Какво издават очите – здравословни проблеми, които се „четат” по очите

Протичаща инфекция

Ако носите контактни лещи вместо диоптрични очила, следете за наличието на бели петънца по роговицата (прозрачната външна обвивка на очната ябълка). Този проблем е често срещан сред хората, които носят контактни лещи, и може да е сигнал за протичаща инфекция на роговицата.

Какво издават очите – развитие на диабет

Замъгленото зрение обикновено подсказва за очно смущение или заболяване като катаракта или възрастово обусловена макулна дегенерация. Но в много случаи замъгляването на зрението може да е знак за диабет. Проучвания показват, че над 70% от пациентите с диабет споделят, че зрението им се замъглява. Дори и без явни проблеми със зрението, вашият офталмолог може да определи дали страдате от диабет въз основа на изменения на ретината.

Висок холестерол

Ако забележите формиране на бял кръг около ириса на окото, насрочете прегледи при офталмолог и при личния си лекар. Появата на кръг около ириса е характерна за напредване на възрастта, но може още да бъде индикатор за високи нива на холестерол и триглицериди в кръвта.

Жълтеница

Пожълтяването на склерата (бялото на окото) е сигнал за протичащ здравословен проблем. Става дума за жълтеница – състояние, което е признак за заболяване на черния дроб. Жълтеницата възниква при високи нива на билирубин – жълто съединение, което се образува при разграждане на червените кръвни телца. При невъзможност на черния дроб да филтрира тези клетки, билирубинът се натрупва в организма и става причина за пожълтяване на очите и кожата. Жълтеницата може да подсказва още за хепатит, алкохолна стеатоза или проблеми с жлъчката.

Научихте какво издават очите за здравословното състояние, а знаете ли как да поддържате тяхното здраве?

Здравето на очите е особено актуална тема в модерното технологично време. Днес, повече от всякога, проличава колко лесно зрителните органи могат да бъдат увредени и колко важна е ролята ни да ги запазим здрави. В тази връзка, офталмолозите съветват всички да не пропускат годишните си офталмологични прегледи и винаги да търсят професионална помощ при възникване на проблем с очите и зрението. Друга важна препоръка на специалистите е ежедневно поддържане на зрението по лесен и удобен за всички хора начин. Всекидневна грижа за очите и зрението е удачно да се извършва чрез прием на офталмопротектори. Тези продукти са създадени да осигуряват всички необходими вещества за правилното функциониране на зрителните органи. Препоръчвани от офталмолозите у нас са продуктите за очна грижа с марка Околут. Те се отличават от всички на пазара с високо качество, изцяло природен състав, доказан в практиката ефект и стабилен профил на безопасност. Разработени за деца и възрастни, продуктите Околут осигуряват цялостна пигментна и съдова защита на очите само в една капсула дневно.

влошаване на зрението причини

Причини за влошаване на зрението – как ежедневно вредим на очите си?

Влошаване на зрението може да бъде резултат от редица причини, като генетична предразположеност, възраст, навици и фактори на заобикалящата среда. В публикацията ще наблегнем върху ежедневните навици, които влошават зрението.

Ежедневни навици, които се превръщат в причини за влошаване на зрението

Прекалено дълго време пред екрана на смартфона

Усилието да четете текстове с дребен шрифт от екрана на смартфона води до умора в очите и може да влоши качеството на зрението. Прекарването на дълги часове пред електронното устройство често причинява сухота в очите, замъгляване на зрението, замаяност, главоболие и гадене. За да запазите доброто си зрение, редуцирайте прекараното време пред екрана на смартфона. Правете почивки на всеки 20 минути от използване на устройството и увеличете размера на шрифта, ако изпитвате затруднение при четене.

Често разтъркване на очите – сред малко познатите причини за влошаване на зрението

Честото търкане на очите може да е вреден навик, но е възможно и да подсказва за умора в очите или протичаща инфекция, която предизвиква сърбеж и дискомфорт. Силното разтъркване води до по-бързо състаряване на деликатната кожа около очите. То може да причини и увреждане на крехките капиляри по клепачите. Облекчете дискомфорта чрез поставяне на студен компрес.

Диета, бедна на полезни витамини за очи

Някои плодове и зеленчуци са особено важни за доброто здраве на очите и остротата на зрението. Добавете към менюто си тези с високо съдържание на цинк, омега-3 мастни киселини, витамини C и Е. Очите „обичат” обагрените в жълто и оранжево плодове и зеленолистните зеленчуци – те са богати на каротеноиди. Тези органични пигменти се натрупват в макулата и подпомагат зрението и очното здраве.

Недостатъчен прием на вода

Добрата хидратация е есенциална за производство на слъзна течност и овлажняване на очите. Намалената продукция на сълзи може да доведе до т.н. синдром на сухото око. Той се характеризира със сухота, чувство за наличие на чуждо тяло в окото, умора, раздразнение, зачервяване и подуване на очите. За да избегнете тези проблеми, си набавяйте достатъчно количество вода – между 1.5 и 3 литра дневно.

Много причини за влошаване на зрението – едно природно решение за подобряване на очното здраве!

Ако сте установили, че по-горе описаните причини често присъстват в ежедневието ви, се погрижете за здравето на очите си! Осигурете мощна подкрепа на зрението с Околут Комби/Ocolut® Combi. Природният офталмопротектор е най-доброто средство на пазара у нас за пълна съдова и пигментна защита на очите. Благодарение на комбинацията от естествени очни пигменти и антиоксиданти, Околут Комби подобрява остротата на зрението, забавя стареенето на очите и ги предпазва от увреждане. Спомага за овладяване на очни смущения, като сухота, умора, зачервяване и замъгляване на зрението. Особено препоръчителен е за прием при висок риск от очни увреждания и заболявания, при ежедневна работа с компютър или друго електронно устройство.