Публикации

очите през зимата

Очите през зимата – възможни проблеми и превенция

На редица опасности са изложени очите през зимата. Кои са най-честите проблеми и как биха могли да се предотвратят те? Всичко това ни разкрива д-р Емилио Доронсоро, завеждащ отделението по офталмология в университетска болница „Ла Моралеха“ в Мадрид, Испания.

Потенциални рискове за здравето на очите през зимните месеци

По-ниските температури през зимата са предпоставка за сълзене на очите и поява на очно дразнене и дискомфорт. Това пък би могло да доведе до сърбеж, парене, замъглено зрение и усещане за чуждо тяло в окото, предупреждава д-р Доронсоро.

Друга опасност, която е свързана със зимния студ и заплашва очното здраве, е пренебрегването на UV лъчите. „Обикновено през зимата намаленото слънчево греене води до подценяване на риска от излагането на слънце с незащитено око“, коментира специалистът. Той отчита това като груба грешка и дебело подчертава, че:

 • макар и оскъдно слънцето през зимата е също толкова опасно за очите, колкото през лятото
 • продължителното и незащитено излагане на UV лъчи увеличава риска от развитие на редица очни патологии – катаракта, макулна дегенерация, птеригиум, фотокератит

Работещи начини за предотвратяване на посочените проблеми за очите през зимата

За предотвратяване на упоменатите рискове за очите и зрението през зимата д-р Доронсоро предлага серия от лесни за изпълнение съвети. Те целят очите да се поддържат хидратирани и защитени през студените зимни дни. Препоръките включват:

 • по-често мигане, за да се овлажнява очната повърхност
 • прилагане на изкуствени сълзи при нужда, за да се запази влажността на очите
 • при подозрение за чуждо тяло в очите – внимателна очна промивка с физиологичен разтвор или вода
 • регулиране на стайната температура и влажност
 • употреба на овлажнител за въздух
 • носене на висококачествени слънчеви очила при излизане навън

Към препоръките на д-р Доронсоро за защита на очите през зимата офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) у нас добавят…

И двата продукта са напълно натурални, имат отлична поносимост и са подходящи за дългосрочна употреба. Ефектът им е правопропорционален на продължителността на прием. В основата на протективното им действие стои рационалната формула.

Активни съставки в продукта за възрастни са лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Те са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.

Продуктът за деца снабдява очите с най-важните пигменти на макулата (централната част на ретината) – лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg).

И двата продукта филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчението по напълно естествен начин. Това ги превръща в истински природни очила!

Търсете в аптеките в страната или поръчайте от онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

признаци на макулна дегенерация

Признаци на макулна дегенерация – налице отрано!

Изследване установява, че основните признаци на макулна дегенерация, свързана с възрастта, могат да се появят много преди загубата на зрението. Това откритие предоставя възможност за проучване на ранно лечение, което да забави развитието на коварното очно заболяване.

Признаци на макулна дегенерация при възрастни

Проучването е ръководено от изследователи от университета в Саутхемптън, Англия. Екипът изследва генетични и здравни данни на над 30 000 пациенти, регистрирани в Биобанката на Великобритания. На участниците е извършено сканиране на ретината (третият и най-вътрешен слой на очната ябълка).

Изводите, публикувани в сп. Scientific Reports, показват, че:

 • хората със здрави очи и без анамнеза за макулна дегенерация имат по-тънка ретина, ако носят рисковите гени за очното заболяване

„Понастоящем лечението на възрастово обусловена макулна дегенерация започва едва, когато са налице сериозни проблеми със зрението. Ето защо е много важно да научим повече за причината за заболяването. Резултатите от изследването ни помагат да разберем ранните етапи на болестта, още преди тя да е клинично очевидна. Това ни дава възможност да се намесим по-рано и да успеем да запазим зрението“, казва авторът на проучването Андрю Лотъри. Той е професор по офталмология в университета в Саутхемптън.

И още от изследването…

По-подробен анализ на данните от скенера на ретината на пациентите от Биобанката показва, че:

 • фоточувствителните клетки в ретината (фоторецептори), които реагират на светлината, са по-тънки при хората, които носят рискови фактори за макулна дегенерация

Учените подчертават, че това им помага да:

 • разберат по-добре ранните етапи на очното заболяване
 • идентифицират клетките, които да са основна цел за бъдещи проучвания

„Резултатите са от полза и за определяне на участниците в бъдещи клинични изпитания за ранно лечение на макулна дегенерация“. Това казва в заключение проф. Лотъри и допълва, че докато се разработи въпросното лечение за забавяне прогресията на заболяването допринасят:

 • придържането към средиземноморски режим на хранене
 • повишаване на двигателната активност
 • отказване от тютюнопушенето

При първи признаци на макулна дегенерация помага и…

Околут Дуо/Ocolut® Duo – изцяло природен офталмопротектор с висока концентрация на естествени очни пигменти – лутеин и зеаксантин.

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) информират, че:

 • според най-новите проучвания високите количества лутеин не само предпазват от макулна дегенерация, но и възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004)

За още по-мощен ефект и цялостна протекция и очна грижа към лутеина е добавена оптимална доза зеаксантин. Двете съставки се допълват и взаимно усилват действието си. Резултатът е двойна пигментна защита на очите.

Продуктът има удобен прием. Дозира се по 1 капсула дневно, след хранене. Предлага се в иновативна технологична форма – VGcaps (растителни капсули), подходящи за вегетарианци, вегани и постещи. Наличен е в аптечната мрежа в страната и в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

какво е лутеин

Какво е лутеин и защо очите ни се нуждаят от него?

Следващите редове са за всички, любопитни да разберат какво е лутеин и какви са ползите от него. Пигментът лутеин се съдържа в листата и цветовете на растенията, в плодовете, водораслите и някои микроорганизми. Той е изключително важен за съхранение на зрителната острота и за здравето на очите.

Какво е лутеин – вид каротеноид, съдържащ кислород

Каротеноидите са отговорни за естествените жълти, оранжеви и червени пигменти на плодовете и зеленчуците. Организмът ни не ги произвежда самостоятелно, така че трябва да си ги набавяме чрез храната. Каротеноидите биват два вида:

 • Ксантофили – съдържат кислород и обикновено допринасят за жълтите пигменти
 • Каротени – не съдържат кислород и предизвикват оранжево оцветяване

Лутеинът спада към първата група. Той се открива в ретината на окото заедно с друг ксантофил, наречен зеаксантин. Лутеин и зеаксантин са наричани още макулни пигменти. Малката област в центъра на ретината, наречена макула, е изградена от фоторецепторни клетки. Те отговарят за преобразуване на светлината в детайлни цветни образи в мозъка. Концентрацията на двата пигмента в задната част на зрителния орган ги прави полезни за очното здраве.

След като изяснихме какво е лутеин споделяме ползите от пигмента за очното здраве

Проучване изследва ползите, които оказва пигментът за зрението. Резултатите сочат, че приемът на лутеин и зеаксантин намалява свързаната с възрастта макулна дегенерация с 25% за 5 години при хора, които вече страдат от това увреждане на очите. Антиоксидантните способности на лутеина се борят с вредите от свободните радикали, причинени от синята светлина и от излагането на слънце, намаляват възпалението и оксидативния стрес. Това прави пигмента изключително ефективен за превенция на очни състояния като глаукома, диабетна ретинопатия и макулна дегенерация. Пигментът показва добри свойства и при лечение на сухота в очите. Недостигът на лутеин в организма е предпоставка за развитие на споменатите проблеми с очите.

Човешкият организъм не синтезира лутеин и зеаксантин

Това означава, че грижата за здравето на очите и добро зрение включва прием на двата пигмента с храната или чрез природни продукти. Следните дарове от природата са с високо съдържание на лутеин:

 • тъмни листни зелени зеленчуци като спанак, зеле, броколи
 • червено грозде
 • магданоз
 • яйчен жълтък

Редовната консумация на изброените храни допринася за предпазване на очите от оксидативния стрес и предотвратява появата на зрителни смущения.

Осигурете на очите си необходимото количество лутеин с помощта на…

Околут Комби/Ocolut® Combi – природен офталмопротектор за пълна съдова и пигментна протекция. Той съдържа специално подбрана комбинация от незаменими очни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Приемът на продукта се грижи за доброто здраве на очите. Облекчава сухотата и умората, предпазва ретината и макулата от действието на свободните радикали, подобрява остротата на зрението и забавя стареенето на очите. Продуктът е под формата на растителни капсули и се дозира по 1 капсула дневно, след хранене. Няма данни за нежелани реакции.

профилактика на очни заболявания

Профилактика на очни заболявания, водещи до слепота

Нов метод е ефективен за профилактика на очни заболявания, които причиняват слепота като възрастова макулна дегенерация, диабетна ретинопатия и наследствени болести на ретината. Досега той е изпробван върху животински модели, но резултатите са изумителни. Разберете повече от статията.

Методът за профилактика на очни заболявания, водещи до загуба на зрението, е базиран на употребата на липиди в ретината

Става въпрос за дълговерижните полинаситени мастни киселини AGP-CLP, които се образуват в организма под въздействие на ензима ELOVL4. Те рядко се приемат по естествен път чрез храната и не са налични в достатъчни количества на пазара. Това прави доста сложно провеждането на изследването върху животни или хора. Авторът на проучването д-р Пол С. Бърнстейн и колегите му от Катедрата по химия на Университета в Юта, САЩ, променят парадигмата. Те намират начин да синтезират достатъчно количество AGP-CLP, за да оценят потенциалните му ползи за запазване на доброто зрение. Методът и резултатите са поместени в изследване, публикувано в сп. PNAS в началото на месец февруари 2021 г.

Резултатите от проучването сочат, че приемът на AGP-CLP под формата на добавки:

 • повишава нивата на липидите в ретината
 • подобрява зрението

Резултатите са в сила както при здрави мишки, така и при такива с дефект в действието на ензима ELOVL4. „Това е обещаващо начало“, казва д-р Бърнстейн.

Синтезът на AGP-CLP отваря нова област на изследване

„Проучването повдига интересни въпроси за това как пероралното приложение на AGP-CLP подобрява зрението. И още – как въпросните мастни киселини се транспортират в кръвта и как селективно се насочват към ретината“, коментира д-р Бърнстейн. По думите му, за да се достигне до отговори първо трябва да се оптимизира синтеза на AGP-CLP. След това е нужно да се определят дозата и честотата на приема.

„В човешкото око има много варианти на тези дълговерижни полинаситени мастни киселини. Надяваме се да успеем да синтезираме някои от тях“, казва Джон Д. Рейние, който е професор по органична химия и съавтор на изследването.

Естественият начин за профилактика на очни заболявания, които водят до намалено зрение и слепота

Офталмолозите от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват продукта Околут Комби/Ocolut® Combi за превенция на тежки заболявания на очите. Това е първият 100% природен продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула съдържа оптимално количество лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките се допълват и взаимно усилват ефекта си.

Лутеинът предпазва ретината и макулата (централната зона на ретината) от отрицателния ефект на свободните радикали. В комбинация със зеаксантинът неутрализира UV лъчите. Астаксантинът блокира негативното действие на свободните радикали върху докозахексаеновата киселина в ретината. Тази мастна киселина е от ключово значение за доброто зрение. Проантоцианидинът подобрява микроциркулацията в зоната на ретината.

Благодарение на комплексното си действие продуктът осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите. Подходящ е за продължителен прием. Предлага се под формата на иновативни изцяло растителни капсули (VGcaps) и може да се приема от вегани и вегетарианци.

за добро зрение

За добро зрение – вижте тези 5 лесни препоръки

За да си гарантирате отлично очно здраве, е добре да спазвате някои лесни правила за добро зрение. Проблемите с очите засяга милиони хора. Някои от тях могат да се коригират с контактни лещи или очила, но други, за съжаление, водят до трайно увредено зрение или слепота.

Според Националния очен институт в периода между 2010-2050 г. броят на хората, засегнати от първични очни заболявания, включително макулна дегенерация, катаракта, диабетна ретинопатия и глаукома, ще се удвои. За да не се примиряваме с мисълта, че зрението ни ще се влоши с напредване на възрастта, е добре да вземем своевременни мерки.

5 стратегии за добро зрение

 • Носете слънчеви очила, когато сте навън – това е правило номер едно за добро зрение през лятото. Този аксесоар предпазва очите от вредните ултравиолетови лъчи. При избора на слънчеви очила заложете на първо място на високата UV защита. Подходящи са модели, които блокират 99-100% от UVA и UVB лъчите.
 • Консумирайте храни, полезни за зрението – доказано е, че богатата на плодове и зеленчуци диета подобрява очното здраве. Листните зеленчуци, например зеле и спанак, съдържат антиоксидантите лутеин и зеаксантин. Те са полезни за предотвратяване развитието на катаракта. Гроздето предпазва ретината от негативните ефекти, причинени от оксидативен стрес. Рибата и морските дарове са богати на омега-3 мастни киселини. Те облекчават възпаленията на очната повърхност и симптомите на дразнене, свързани със сухота на окото.
 • Поддържайте здравословно тегло – наднорменото тегло или затлъстяването ви излагат на риск от развитието на диабет или други здравни нарушения, които могат да доведат до проблеми със зрението. Според някои изследвания редуцирането на излишните килограми може да обърне хода на очните увреждания, причинени от диабет, високо кръвно налягане или затлъстяване. Добрата новина е, че никога не е късно да се погрижите за здравето си с правилен хранителен и тренировъчен режим.
 • Осигурете почивка за очите – целодневната работа пред компютър води до по-рядко мигане и зрителна умора в края на деня. Специалистите предлагат да спазваме правилото 20-20-20. То гласи, че на всеки 20 минути работа пред екран, е добре да се вгледаме в обект на разстояние от 20 фута, за 20 секунди. Това ще намали напрежението в очите. Проучвания изчисляват, че до 2050 г. половината от населението ще бъде с късогледство. Основният виновник за това е продължителното време, прекарано пред екраните на устройствата.
 • Ходете на редовни очни прегледи – за добро зрение е задължително регулярно да посещавате очния лекар. Дори и към момента да нямате оплаквания е добре периодично да се подлагате на очни изследвания. Това ще помогне за ранна диагностика и превенция на очни заболявания.

Към профилактиката за добро зрение добавете…

Висококвалифицираните офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват природните продукти от серията Околут.

Околут Дуо се препоръчва за профилактика и допълващо лечение на възрастово обусловена макулна дегенерация и пигментен ретинит. Този продукт съдържа високо количество естествени очни пигменти – лутеин (20 mg) и зеаксантин (1500 μg). Резултатът от взаимно допълващите се съставки е двойна протекция на очите и зрението.

Околут Комби защитава очите ни от екраните на електронните устройства, оказва положителен ефект при глаукома и диабетна ретинопатия. Това е първият продукт на българския пазар, който съдържа пълна гама от всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка растителна капсула доставя на очите оптимално количество лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са съчетани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.

И двата продукта са напълно безопасни, имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием.

очни болести при възрастни

Очни болести при възрастни – спортът ни пази от тях!

Ново проучване сочи спортуването като начин за превенция на очни болести при възрастни. Откритието би могло да предостави нови възможности в профилактиката на възрастово-обусловена макулна дегенерация (ВМД), глаукома и диабетна ретинопатия.

Изследването потвърждава резултатите от редица предишни проучвания, според които активният начин на живот намалява риска от възрастово-обусловени очни заболявания. То обаче надгражда и разширява техния обхват, като разглежда директно ефекта от двигателната активност върху очното здраве.

„Проучването е интересно и важно. То подкрепя с лабораторни доказателства вече направени констатации, предполагащи връзка между повишената физическа активност и профилактиката на възрастови заболявания на очите“. Това казва офталмологът д-р Дж. Кевин Макини. Той е председател на Комитета за обучение на пациенти към Американската академия по офталмология (AAO) и изпитващ в Американския съвет по офталмология (ABO).

Повече за проучването, което потвърждава, че двигателната активност пази от очни болести при възрастни

Учените изследват две групи мишки. Първата има достъп до колело за гризачи, а втората няма. Четири седмици след началото на експеримента с помощта на лазер изследователите симулират в очите на гризачите промените, които настъпват в очите на хората с напредване на възрастта. Сравнителният анализ сочи, че увреждането на очите при активните мишки е с 45% по-ниско от това при неактивните.

Въз основа на лабораторните резултати учените предполагат, че физическата активност:

 • повишава устойчивостта на човешкото око към външни стимули
 • предпазва от поява на новообразувани капиляри и съединителна тъкан, което се случва при неоваскуларна глаукома, възрастово-обусловена макулна дегенерация и диабетна ретинопатия

На учените тепърва им предстои да разберат по какъв начин упражненията защитават очите

Едно обаче е ясно – редовните упражнения с умерена интензивност са полезни за очното здраве. Припомняме, че от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), Световната здравна организация (WHO) и Американската кардиологична асоциация (AHA) препоръчват:

 • 150 минути аеробна активност с умерена интензивност седмично в това число ходене, колоездене, плуване, танци и дори занимания в градината

За още по-успешна профилактика срещу очни болести при възрастни…

Висококвалифицираните и опитни офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват следните два природни продукта от продуктова линия Околут:

Околут Дуо/Ocolut® Duo за превенция на възрастово обусловена макулна дегенерация. Този двукомпонентен продукт съдържа най-високо количество естествени очни пигменти – лутеин (20 mg) и зеаксантин (1500 μg). Съставките допълват и взаимно усилват ефекта си. Резултатът е двойна протекция на очите и зрението.

Околут Комби/Ocolut® Combi за защита от глаукома и диабетна ретинопатия. Това е първият природен продукт на българския пазар, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка растителна капсула доставя на очите оптимално количество лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са съчетани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.

И двата продукта са напълно безопасни, имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием.

зрение при възрастни

Грижи за здрави очи и добро зрение при възрастни хора

В следващите редове ще обърнем внимание на една по-малко коментирана тема, а именно поддържане на добро зрение при възрастни хора. Ще дадем препоръки за поддържане и предпазване на очите и зрението с напредване на възрастта. А вие се погрижете да ги следвате!

Контрол над общите заболявания

С напредване на възрастта много хора развиват различни състояния и заболявания, като диабет, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Те оказват негативен ефект и върху здравето на очите. Неадекватният им контрол може да доведе до развитие на очни заболявания и да компрометира зрението. За това приемайте предписаните от лекар медикаменти и спазвайте добри навици на живот.

Следене за смущения в зрението

Катаракта, глаукома и макулна дегенерация са трите най-често срещани очни заболявания, които се развиват с течение на годините. Сигналите, които подсказват, че може да сте застрашени от очни заболявания и сериозно увреждане на зрението, са:

 • избледняване на цветовете
 • изкривяване на правите линии
 • трудно четене, дори с очила
 • трудно шофиране през нощта
 • замъглено зрение
 • двойно виждане
 • ореол около ярките светлини
 • зачервяване на очите
 • напрежение в областта на очите
 • главоболие

Редовни офталмологични прегледи

Редовният офталмологичен преглед е единственият начин едно очно заболяване да бъде засечено навреме. С особена сила тази препоръка важи за възрастните хора със съпътстващи заболявания, като диабет и хипертония. Те попадат във висок риск от развитие на диабетна или хипертонична ретинопатия. Възрастните хора над 60 години е добре да посещават офталмолог всяка година или веднъж на две години. Препоръчва се да не чакат годишния преглед при изпитване на смущения в зрението.

Здравословни навици на живот в подкрепа на доброто зрение при възрастни

 • За да бъдат очите ви здрави във всяка възраст, следвайте балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци. Сред тях особено полезни са яркообагрените и зелените на цвят.
 • Откажете вредните навици, като тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол – те вредят на очното здраве и са предпоставка за заболявания.
 • Наспивайте се добре всяка нощ. По време на сън очите се овлажняват и изчистват от ежедневни дразнители, като прах и дим.
 • Движете се повече в ежедневието. Физическата активност подобрява кръвообращението и насища с кислород очните структури.
 • Използвайте подходяща светлина за четене и не прекалявайте със стоенето пред телевизора и смартфона.

Пълна пигментна и съдова грижа за здрави очи и добро зрение при възрастни

Офталмолозите на програма Очно здраве (Ocomed) съветват всички хора над 40 години да започнат прием на Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът е предназначен за пълна пигментна и съдова защита на очните структури и подпомагане на зрението. В състава му се открива мощна комбинация от всички необходими на очите вещества. Това са есенциалните очни пигменти и антиоксиданти с най-висок капацитет – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те съдействат за уплътняване на макулния пигмент, предпазване и възстановяване на съдовете в ретината, и подобряване на функцията на фоторецепторните клетки. Подобряват кръвоснабдяването на окото, неутрализират натрупаните свободни радикали, забавят стареенето на очите и подпомагат доброто зрение.

Продуктът е подходящ при зрителни смущения, профилактика и поддържащо лечение на катаракта и ретинопатии. Дозира се удобно и икономично – по 1 растителна капсула на ден. Действа без странични ефекти.

слънчеви очила при макулна дегенерация

Съвети за избор на слънчеви очила при макулна дегенерация

Изборът на подходящи слънчеви очила при макулна дегенерация е важен за очното здраве на засегнатите. В текущата статия ще посочим няколко характеристики, които страдащите от макулна дегенерация да имат предвид, когато закупуват слънчеви очила.

Пълна протекция като задължителна характеристика на подходящите слънчеви очила при макулна дегенерация

Първата и най-важна характеристика на слънчевите очила при макулна дегенерация е лещата да осигурява пълна протекция от UVA и UVB светлина. Излагането на незащитено око на директна слънчева светлина може да причини опасно увреждане на роговицата, лещата и ретината. Когато избирате слънчеви очила, следете за етикети „100% UV защита” или „UV 400”.

Отлична видимост

Обратно на популярното вярване, по-тъмните лещи на слънчевите очила не носят по-голяма защита. Всъщност, тези лещи могат да възпрепятстват видимостта на хората с макулна дегенерация. Намалената видимост, от своя страна, затруднява различаването на детайли от заобикалящата среда, както и нормалните дейности на индивида. Изпробвайте слънчеви очила с различна степен на затъмненост на лещите, за да откриете тези с най-добрата за вас видимост.

Яснота

Дегенерацията на макулата поразява и детайлното зрение. За това трябва да сте сигурни, че слънчевите ви очила имат висококачествени лещи, които позволяват да виждате ясно. Материалът на лещата е от съществено значение за нейната яснота. Изпробвайте различни слънчеви очила, за да проверите дали лещите им не причиняват изкривяване или замъгляване на изображенията.

Блокиране на отблясъците – важно условие при избор на слънчеви очила при макулна дегенерация

Силната чувствителност към светлина е едно от неразположенията, което страдащите от макулна дегенерация изпитват. Тя може да бъде провокирана не само от директно излагане на слънце, но и от отблясъците на слънчевата светлина. За да защитите очите си, избирайте слънчеви очила с поляризиращи лещи. Те притежават специален филтър, който блокира отблясъците. Така намаляват умората в очите и осигуряват по-добра видимост.

Подобрен контраст

Страдащите от дегенерация на макулата могат да имат намалена способност за различаване на цветовете. За това те трябва да носят слънчеви очила с лещи, които осигуряват подобряване на констраста. Мнозина от засегнатите предпочитат жълтите или оранжеви лещи, тъй като те могат да подобрят контрастта и да създадат по-голяма дълбочина на възприятието. Очилата с цветни лещи обаче, могат да влошат възприемането на опрделени цветове. За това се препоръчва да не шофирате с очила с лещи, които блокират синята светлина. Те могат да ви попречат да различавате сигнализацията на светофарите.

След подбор на слънчеви очила при макулна дегенерация, пристъпете към следващата стратегия за поддържане на зрението

Хората с макулна дегенерация трябва да полагат пълни грижи за очите и зрението си. Освен да пазят очите отвън чрез подходящи слънчеви очила, те трябва да поддържат здравето им и отвътре. Най-удачно е това да става чрез прием на натуралния комплекс от есенциални пигменти за очи Околут Дуо/Ocolut® Duo. Офталмопротективният продукт съдържа най-високи количества лутеин и зеаксантин в максилмално пречистена форма. Приемът му осигурява мощна антиоксидантна защита и насищане на макулата и ретината с необходимите за правилното им функциониране пигменти. Увеличава ефекта на предписаното лечение на дегенерация на макулата. Може да се приема и като средство за превенция при висок риск от развитие на очното заболяване. Не предизвиква странични ефекти и е подходящ за продължителна употреба.

дегенерация на макулата на окото

Дегенерация на макулата на окото – ето как да се забави

Днес ще ви представим няколко природни средства, с чиято помощ можете успешно да забавите развитието на дегенерация на макулата на окото – една от водещите причини за загуба на зрението.

Чай от шафран

Шафранът е изключително ефективен за спиране прогресията на макулна дегенерация. Той има високо антиоксидантно съдържание, подпомага снабдяването на тъканите с кислород и предотвратява клетъчната смърт (апоптоза). Това сочи изследване на Католическия университет на Светото сърце в Италия. Авторите на проучването посочват, че съдържащият се в екзотичната подправка шафранал намалява дегенерацията на очните клетки, улавящи светлината, и подобрява функцията на кръвоносните съдове на очите.

Уверете се в ползите на шафрана, като си приготвите чай от него. Сложете 1 ч.л. (около 5 гр) шафран в 250 мл вряща вода. Отстранете от котлона и запарете за 5 минути. Прецедете течността и по желание подсладете с мед.

Тиквени семки

Семената от тиква са друго природно средство за забавяне развитието на макулна дегенерация. Това е заключението от изследване на Университета Лесли в Кеймбридж, САЩ. Причината е, че са богати на цинк и незаменими мастни киселини – все вещества, които са важни в борбата срещу очните заболявания.

Препоръчителната дневна доза тиквени семки е 3 с.л. (около 24 гр). Желателно е да ги консумирате сурови и безсолни.

Чай от Гинко билоба – помага за забавяне дегенерация на макулата на окото

Известно е, че Гинко билоба е периферен вазодилататор, венозен вазоконстриктор, невропротектор и диуретик. Благодарение на високото съдържание на флавоноиди подобрява кръвообращението в тялото и в частност в зрителния нерв. Изследване на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина потвърждава ефективността му срещу дегенерация на макулата. Включените в проучването пациенти с макулна дегенерация са разделени на 2 групи. Първата приема 60 мг Гинко билоба дневно, а втората – 240 мг. Сравнителният анализ на резултатите показва, че доброволците от втората група значително са подобрили зрението си.

Изпитайте ползите от Гинко билоба, като си приготвите чай или си осигурите прием на универсалния съдов протектор Ентан/Entan®.

Мощен природен продукт, който успешно се прилага срещу дегенерация на макулата на окото

За още по-добър ефект ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчваме да комбинирате приема на посочените семена и напитки с Околут Дуо/Ocolut® Duo. Това е изцяло натурален продукт, който съдържа оптимално количество естествени очни пигменти – лутеин (20 мг) и зеаксантин (1500 μg). Съставките са комбинирани така че да осигуряват мощно офталмопротективно действие и двойна защита на очите и зрението. Продуктът се прилага успешно както за превенция, така и за поддържащо лечение на макулна дегенерация, особено за възрастово-обусловената (сенилната) форма. Предлага се в иновативни растителни капсули (VGcaps), подходящи за вегани и вегетарианци. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба. Дозира се по 1 растителна капсула дневно, след хранене.

здраве на очите

Полезни хранителни съвети за по-добро здраве на очите

Правилните хранителни навици могат да осигурят по-добро здраве на очите. Превърнете следващите хранителни практики в полезни привички. Те не само ще подобрят очното ви здраве, но и ще допринесат за цялостното благосъстояние на организма.

Вкусни и полезни хитрини за по-добро здраве на очите

Ленено семе към закуската

Лененото семе е един от най-богатите източници на полезните омега-3 мастни киселини. Всекидневният му прием спомага за успешно справяне със сухотата в очите или популярния синдром на компютърното око. Лененото семе има способността да овладява дискомфорта, зачервяването и парещото усещане, причинени от сухотата в очите. В дългосрочен план се счита, че полезните семена спомагат за намаляване на риска от развитие на очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта. За да оптимизирате ежедневния си прием, добавете ленено семе към сутрешното смути или йогурт. Още омега-3 мастни киселини можете да си набавите чрез консумация на сьомга, орехи и соя.

Шепа бадеми между храненията

С високото си съдържание на витамин Е, бадемите си отреждат място сред най-добрите храни за очното здраве. Витаминът защитава очните тъкани от оксидативно увреждане и неблагоприятни влияния на околната среда. Също така спомага за овлажняване на окото и предпазване от изсушаване и съпътстващи раздразнения. Регулярният прием на витамин Е може да намали опасността и от развитие на възрастово-обусловени очни заболявания.

Боб или кафяв ориз към основното хранене за по-добро здраве на очите

Бобовите култури са богати на цинк – минерал с огромни ползи за здравето. Цинкът спомага за абсорбиране на витамин А и има силни антиоксидантни свойства. Чрез тях предпазва очите, а и целия организъм от увреждащия оксидативен стрес. Кафявият ориз, от своя страна, контролира кръвната захар и поддържа остротата на зрението.

Ягоди след хранене

Ягодите са отличен източник на важния за здравето на целия организъм витамин C. Консумацията на малките червени плодове заздравява кръвоносните съдове и съединителната тъкан в очите. В допълнение, ягодите са богати още на фолиева киселина, фибри и фитохимикали, и подобряват усвояването на желязото в организма. За да се възползвате от последното им свойство ги хапвайте след консумация на месо.

Още един полезен съвет за по-добро здраве на очите

Подкрепете оптимално здравето на очите си, като след хранене приемате очния протектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът съдържа само в една капсула силата на очните пигменти и антиоксиданти лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те са най-важните компоненти, от които очите ви имат нужда! Грижат се за предпазване на макулата и ретината от свободните радикали, неутрализират увреждащото действие на ултравиолетовите лъчи и имат мощен съдово-протективен ефект. Подобряват остротата на зрението, справят се със сухотата и синдрома на уморените очи.

Околут Комби няма противопоказания поради високото качество и природен произход на активните съставки.

Изберете го за пълна грижа за очите на децата. Той съдържа комбинация от очни пигменти, съобразена с изискванията на детските очи. Приемът му предпазва от очни заболявания или допълва лечението на такива. Подпомага зрението, функцията на макулата и лещата на окото. Напълно природен продукт е – няма странични ефекти и се препоръчва за продължителен прием.