Публикации

лечение на късогледство при деца

Лечение на късогледство при деца – 2 лесни правила

Подходите за лечение на късогледство при деца са изключително актуална тема, тъй като броят на малчуганите с миопия прогресивно нараства през последните години. Въпреки че наследствената предразположеност си казва думата за развитието на късогледство при децата, факторите на околната среда също са от значение. Те включват ограничено време, прекарано на открито и увеличено време на закрито за извършване на дейчности пред екраните на дигитални устройства. Д-р Кимбърли Чан, оптометрист в Бостънското детско отделение по офталмология, има надежда, че въпреки прогнозите, че половината от световното население ще бъде с късогледство до 2050 г., то може да бъде предотвратено.

Превенцията е най-доброто лечение на късогледство при деца

Детето е по-застрашено от развитие на късогледство, ако родителите му го имат. Но проучванията показват, че прекарването на ограничено време на открито също излага децата на повишен риск от миопия. Когато хората са изложени на дневна светлина, мозъкът увеличава освобождаването на допамин – хормон, който изпраща съобщения до нервните клетки в цялото тяло. Подходящото количество допамин към ретината ще забави удължаването на окото.

Дейностите, които децата извършват на закрито, също са свързани с повишен риск от късогледство. У дома и в училище малчуганите натоварват очите си от много четене, писане и други дейности, които изискват фокусиране върху обект на близко разстояние. Разбира се ролята на родителите не е да ограничават времето за образование на децата, а да направят учебните дейности по-безопасни за очното здраве. Ето защо е важно да се насърчават честите почивки при четене и особено при взиране в монитор, телефон или таблет. Американската академия по офталмология препоръчва на всеки 20 минути работа пред дигитален екран децата да фокусират погледа си върху обект на разстояние 20 фута за поне 20 секунди.

Другата основна препоръка към родителите е да насърчават времето, прекарано на открито от децата

Дали ще бъде игра, разходка или друга ангажираща дейност, няма значение, стига детето да бъде извеждано ежедневно навън. „Ако децата прекарват повече време навън, вероятно стоят по-малко на закрито, извършвайки дейности, натоварващи окото“, казва д-р Чан. Проучванията показват, че прекарването на около два часа на ден на открито може да предотврати късогледството. В допълнение препоръките за предотвратяване или забавяне на прогресията на миопия предпазват детските очи и от други опасни заболявания, като катаракта и глаукома.

Природно допълнение за здравето на детските очи

На нашия пазар се предлага отлично средство за профилактика и лечение на детско късогледство. Околут / Ocolut® е 100% природен офталмопротектор за добро зрение, препоръчван от специалистите от програма Окомед. Изцяло природният продукт е специално разработен с грижа за детското зрение. Съставът му е рационална комбинация от естествените очни пигменти лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg. Съставките са дозирани прецизно и осигуряват нужната дневна доза от очни пигменти за добро зрение.

Продуктът не само помага за подобряване на зрителната острота, нощното виждане и късогледството, но и допринася за намаляване на риска от макулна дегенерация и катаракта. Напълно безопасен е. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Дозировката е удобна за децата и икономически изгодна за родителите – по 1 капсула дневно, след хранене. Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

дегенерация на макулата симптоми

Дегенерация на макулата – ето по кои симптоми се познава

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата засяга централното зрение на човек, а издайническите симптоми са свързани с появата на тъмни петна, изкривяване на форми и линии и замъглено зрение. Очното заболяване обикновено възниква с напредване на годините. Ако не се третира своевременно, може да доведе до необратимо увреждане на зрението. Макулната дегенерация е сред водещите причини за слепота в световен мащаб. В следващите редове споделяме повече за коварното очно заболяване.

Симптоми при възрастова дегенерация на макулата

Коварното при възрастово обусловената макулна дегенерация е, че в повечето случаи заболяването прогресира без да има характерни симптоми в началните стадии. Добрата новина е, че при очен преглед може да се идентифицира наличието на т.нар. друзи – малки жълти отлагания в ретината. Това е един от най-честите ранни признаци на възрастова дегенерация на макулата. Ето защо профилактичните посещения при офталмолог са толкова важни, особено за рисковите групи. Предпоставките, повишаващи опасността от дегенерация на макулата включват наследствена предразположеност, възраст над 55 години и тютюнопушене.

Макар и в началото макулната дегенерация да няма характерни симптоми, в междинните етапи на състоянието пациентите започват да забелязват постепенно отслабване на зрението.

Оплакванията включват по-конкретно:

 • Замъгляване на зрението
 • Трудности при фокусиране на погледа
 • Виждане на вълнообразни линии вместо прави контури
 • Проблеми с цветното виждане
 • Поява на тъмни петна в зрителното поле

Поради тези симптоми, подсказващи за загуба на централното зрение, човек може да изпитва затруднения при четене, шофиране, разпознаване на познати лица и др. Макулната дегенерация има две форми – суха и мокра. Сухата форма възниква поради изтъняването на макулата с възрастта. Влажната макулна дегенерация причинява по-бърза загуба на зрение и възниква поради растежа на атипични кръвоносни съдове, които увреждат макулата. И двете разновидности на болестта се проявяват със сходни симптоми.

Кога настъпва загуба на зрението?

Обикновено загубата на зрение при възрастово-обусловена макулна дегенерация настъпва бавно, ако не се полагат грижи за овладяване на болестта. Ранното откриване и назначаването на подходящо лечение могат да забавят прогресията на очното заболяване и да съхранят зрението максимално дълго. Основните препоръки на специалистите по очно здраве включват редовни очни прегледи, балансирано хранене, повече физическа активност и отказ от тютюнопушенето.

Допълнителна природна грижа за очите при макулна дегенерация

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Дуо / Ocolut® Duo при макулна дегенерация. Продуктът е вдъхновен от силата на природата. Всяка растителна капсула (VGcaps) комбинира висока концентрация на естествените очни пигменти лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg. Съставките са подбрани внимателно, а самата формулата – прецизно балансирана.

Новите проучвания показват, че високите количества лутеин не само предпазват от макулна дегенерация, но имат способност да възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004). Високото количество зеаксантин допълва ефекта на лутеина и така съдейства за подобреното зрение и очния комфорт.

Приемът е удобен – само по 1 капсула дневно, след хранене, което улеснява придържането към терапията и е икономически изгодно. Продуктът е подходящ за вегани, вегетарианци и постещи хора.

глаукомата

Глаукомата – чаят като превантивно средство

Редовният прием на топъл кофеинов чай може да се окаже оръжие срещу глаукомата при възрастни. Това предполагат резултатите от американско проучване, публикувано в онлайн изданието на сп. British Journal of Ophthalmology (BJO) от 14 декември 2017 г.

Глаукомата, чаят и потенциалната им връзка

Подтик за изследването дават проучвания с противоречиви данни. Според някои от тях хората, които пият много кафе, са в по-висок риск от глаукома. Докато други сочат, че кофеинът в кафето временно повишава вътреочното налягане и теоретично няма опасност от очното заболяване.

Американските изследователи, начело с д-р Ан Колеман от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), се заемат да изяснят и разширят познанията по въпроса. Целта им е да проверят дали има връзка между глаукома и кафе, чай, безалкохолни напитки (със и без кофеин).

Използваните данни са от национално представително проучване на САЩ, участниците, в което са преминали очен преглед и са попълнили анкета за храненето.

Резултатите сочат, че от близо 1700 изследвани лица 5% са с глаукома.

При анализа на данните учените установяват нещо интересно

Оказва се, че хората, които приемат топъл чай с кофеин над 6 пъти седмично са със 74% по-нисък риск от глаукома. За сравнение служат хората, които не са любители на чая. Зависимостта се запазва дори когато се вземат предвид фактори като възраст, тегло, наличие на диабет, тютюнопушене.

„Изключително интересна подробност е, че не кой да е, а топлият чай с кофеин се свързва с по-нисък риск от глаукома. При безкофеиновия и студения чай, както и при кафето (със или без кофеин) не се открива такава зависимост“, посочва д-р Колеман. Тя и колегите ѝ не са наясно как точно помага топлият кофеинов чай в борбата срещу глаукома. Предположенията им са, че комплексът от противовъзпалителни вещества в напитката предпазват клетките от увреждане.

Приемът на очни пигменти и антиоксиданти е най-добрата превенция на глаукомата

В това са категорични офталмолозите от програма Очно здраве (Окомед) у нас.

Оптимално количество пигменти и антиоксиданти за очи се съдържат в Околут Комби / Ocolut® Combi. Формулата съдържа лутеин 10 mg, зеаксантин 750 µg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg, които имат доказан положителен ефект върху очното здраве. Съставките са комбинирани така, че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.

Продуктът подпомага зрението и функцията на ретината, макулата и лещата на окото. Оказва благоприятно влияние на зрителния анализатор при стареене. Съдейства за поддържане на зрителната острота.

Дозировката е по 1 растителна капсула дневно, след хранене. Това улеснява придържането към терапията и е гаранция за постигане на по-добър профилактичен ефект.

Продуктът се предлага в аптеките (без рецепта) и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

глаукома наследственост

Глаукома – пряката наследственост увеличава риска!

При хората с пряка наследственост за глаукома вероятността от развитие на очното заболяване е до 9 пъти по-висока. Това става ясно от изказване на експерти от института по офталмология „Гомес-Уля“ в испанския град Сантяго де Компостела. Информацията идва по повод Световния ден за борба с глаукомата, отбелязван всяка година на 12 март.
Призивът на специалистите е хората с фамилна предразположеност към глаукома редовно да посещават офталмолог още след 40-годишна възраст. Ето какво трябва да имат предвид тези пациенти!

Глаукома и наследственост – полезна информация

„Първичната откритоъгълна глаукома, известна още като хронична глаукома, е най-честата форма на заболяването. Тя протича безсимптомно затова си е спечелила прозвището „тих крадец на зрението“. Симптоми като болка, зачервяване или чувство на натиск в окото, сърбеж и намалена зрителна острота се появяват при достигане крайната фаза на глаукома“. Това пояснява д-р Фернандо Лопес, началник на отдела по въпросите за глаукома към института по офталмология „Гомес-Уля“.

Той подчертава нещо много важно. А то е, че провеждането на офталмологичен преглед е единственият начин за оценка на състоянието на зрителния нерв и на факторите, които могат да го увредят. „Важно е да се знае, че увреждането на зрителния нерв при глаукома е необратимо“, предупреждава д-р Лопес.

За момента намаляването на вътреочното налягане е единствената стратегия за лечение на глаукома, която ефективно забавя развитието на заболяването

Понастоящем първата линия на лечение включва монотерапия с хипотензивни капки или лазерна трабекулопластика.

Лазерната трабекулопластика е метод, която подобрява преминаването на очната течност през трабекуларната мрежа в предната очна камера под ъгъла между ириса и роговицата. Тя се прилага тогава, когато лечението с капки е недостатъчно за постигане на оптимално вътреочно налягане.

Ако и лазерната трабекулопластика не помогне, се прибягва към хирургични методи за намаляване на вътреочното налягане.

Превенция на глаукома поради наследственост

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват на хората с наследствена обремененост Околут Комби/Ocolut® Combi за успешна профилактика на глаукома. Това е мощен природен офталмопротектор, който осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите.

Широкоспектърното действие на продукта се дължи на пълния набор от очни пигменти и антиоксиданти.

Всяка растителна капсула осигурява на очите оптимално количество от четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg).

Благодарение на взаимодопълващия си ефект съставките допринасят за:

 • възстановяване плътността на макулния пигмент
 • по-добро очно здраве и по-силно зрение
 • намалена пропускливост на капилярите и перивенозната тъкан

Продуктът е напълно безопасен. Има отлична поносимост дори при продължителен прием. Подходящ за вегани и вегетарианци. Наличен е в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

миопия при деца

Миопия при деца – един актуален проблем

Проблемът с късогледството, наричано още миопия, при деца става все по-актуален с годините. А социалната изолация покрай Ковид пандемията изглежда само засилва негативната тенденция. Предполагаемата причина за ръста в броя на засегнатите от късогледство деца е увеличеното време, прекарано на закрито пред екраните на дигиталните устройства.

Миопия при деца

Миопията е увреждане на очите, при което обектите в далечината изглеждат замъглени, докато близките обекти могат да се видят ясно. Късогледството е сред основните проблеми на здравната система в световен мащаб. Обикновено започва в детството и засяга едно на всеки шест деца в Обединеното кралство до 15-годишна възраст. Има наследствена обремененост за късогледство. Когато и двамата родители са с миопия, има 50% по-висок риск и детето да страда от увреждане на очите, а когато само единият родител е с късогледство, то рискът при детето е около 30%. Но миопия развиват и деца, чиито родители нямат зрително нарушение, което доказва, че за появата на състоянието допринася значително и начина на живот. Според проучване от 2020 г., проведено в Китай и обхващащо периода между 2015 г. и 2019 г. процентът на шестгодишните деца с късогледство се е увеличил от 5,7 до 21,5. По-малко ясно обаче е защо това се случва.

Причини за нарастващия брой на деца с късогледство

Основна причина за разпространението на късогледство при деца е работата отблизо или по-конкретно взирането в близки предмети и обекти за продължителен период от време. В този ред на мисли рисков фактор за влошаване на детското зрение са не само дигиталните устройства, но и всички дейности, които изискват взиране отблизо, като четене, писане, рисуване и гледане на телевизия. Проблемът е, че при изпълняването на тези дейности се повлиява естествения растеж на окото, причинявайки повишена скорост на растеж на очната ябълка. Гледането отблизо е особено рисково за малките деца, защото те са по-чувствителни към промените в околната среда спрямо по-големите.

Проучвания също така доказват, че очната ябълка нараства по-бързо при липса на светлина. Ето защо за добро зрение се препоръчва децата да играят много на открито – в идеалния случай два часа всеки ден, а минимумът е 80 минути. Родителите също така трябва да следят дали децата правят почивки, когато извършват дейности с взиране отблизо. На всеки 20-30 минути е желателно окото да се разсейва за по 30 секунди. Доброто осветление и разположението на предметите като книга или телефон на 30 см разстояние от очите също помага за съхраняване на детското зрение.

Природна профилактика за добро очно здраве при най-малките

Околут / Ocolut® е 100% природен офталмопротектор за добро зрение, препоръчван от специалистите от програма Окомед. Изцяло природният продукт е специално разработен с грижа за детските очи. Съставът му е рационална комбинация на естествените очни пигменти лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg. Съставките са дозирани прецизно и осигуряват нужната дневна доза от очни пигменти за добро зрение.

Продуктът не само помага за подобряване на зрителната острота, нощното виждане и късогледството, но и допринася за намаляване на риска от макулна дегенерация и катаракта. Напълно безопасен е. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. За постигане на оптимален ефект продуктът трябва да се взема продължително време.

макулна дегенерация на очите

Макулна дегенерация на очите – забавяне на прогресията

Възрастово-обусловената макулна дегенерация на очите е тревожна диагноза, особено когато става въпрос за влажната форма на заболяването. Но докато естествените процеси на стареене и генетиката са предпоставки за макулна дегенерация, които са извън нашия контрол, то има и фактори, върху които можем да повлияем. Макар и по-рядко срещана влажната форма на макулна дегенерация е по-опасна от сухата, която засяга близо 80% от пациентите със заболяването. Добрата новина е, че съвременните медикаменти показват положителни резултати в лечението на влажната дегенерация на макулата. А ето какви са съветите на експертите за забавяне прогресията на очната болест.

Правило №1 – придържане към назначената терапия за овладяване на влажна макулна дегенерация на очите

Най-важната стъпка, която трябва да предприемете за забавяне на прогресията на влажната макулна дегенерация е да посещавате редовно кабинета на офталмолог и да се придържате стриктно към назначеното от него лечение. Към момента за най-ефективна терапия се счита лекарството, известно като анти-васкуларен ендотелен фактор, което се инжектира директно в окото. Тези инжекции работят за свиване на необичайните новообразувани кръвоносни съдове в макулата и ретината. Най-добра успеваемост от лечението се постига, когато диагнозата е поставена в по-ранен етап и терапията започне своевременно. Ето защо рутинните очни прегледи и споделянето за симптоми, като замъглено виждане и поява на слепи петна, са толкова важни.

Отказ от тютюнопушенето

До определена степен можем да повлияем за забавяне прогресията при макулна дегенерация чрез ежедневните си избори. Отказът от цигарите е една от първите препоръки на специалистите при диагноза на очното заболяване. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ тютюнопушенето причинява негативни промени в окото. Това включва намаляване нивата на ключовия хранителен елемент лутеин, което може да удвои риска от развитие на макулна дегенерация, свързана с възрастта. Също така цигарения дим е свързан с увреждане на кръвоносните съдове, включително в окото. Проучване, проведено върху мишки, установява, че тютюнопушенето намалява ефективността на лечението с анти-васкуларен ендотелен фактор.

Повече движение

Според изследвания физическата активност е потенциален фактор, забавящ прогресията на влажната макулна дегенерация. Скорошно проучване показва, че движението помага за забавяне на свръхрастежа на кръвоносните съдове в очите на мишки с до 45%. Тези резултати дават надежда за бъдещи изследвания, които да докажат потенциалните ползи от физическата активност за забавяне или предотвратяване на загубата на зрение при пациенти с влажна възрастово-обусловена макулна дегенерация. Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ препоръчва на всички възрастни да отделят минимум 150 минути седмично за избрана от тях физическа активност. Упражненията се свързват с редица ползи за тялото, като например нормализиране на кръвното налягане, което също е свързано с очното здраве.

Природно допълнение при макулна дегенерация на очите

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Дуо / Ocolut® Duo при макулна дегенерация. Продуктът е вдъхновен от силата на природата. Всяка растителна капсула (VGcaps) комбинира висока концентрация на естествените очни пигменти лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg. Съставките са подбрани внимателно, а самата формулата – прецизно балансирана.

Новите проучвания показват, че високите количества лутеин не само предпазват от макулна дегенерация, но имат способност да възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004). Високото количество зеаксантин допълва ефекта на лутеина и така съдейства за подобреното зрение и очния комфорт.

Приемът е удобен – само по 1 капсула дневно, след хранене, което улеснява придържането към терапията и е икономически изгодно.

Продуктът е подходящ за вегани, вегетарианци и постещи хора. Търсете в аптеките в страната или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

дегенерация на макулата причини

Дегенерация на макулата – потенциално нови причини

Идентифицирани са редки генетични варианти, които биха могли да изяснят общите причини и механизма за дегенерация на макулата при възрастни. Заслугата е на учени от Американския национален офталмологичен институт (NEI). Резултатите от работата са публикувани в сп. Iscience.

Въпросните генетични варианти произвеждат белтъци, които нарушават стабилността на мембранно-атакуващия комплекс (membrane attack complex, MAC). По този начин MAC се разглежда като потенциална терапевтична цел за забавяне или спиране прогресията на очното заболяване.

Непознати досега причини за появата на сенилна дегенерация на макулата

Налице са научни доказателства, че много генетични варианти увеличават или намаляват индивидуалния риск от макулна дегенерация. Специфичното тук е, че поотделно ролята на всяка една от генетичните промени за възникване на заболяването е малка.

„Известно ни е, че редица генетични варианти влияят върху риска за развитие на дегенерация на макулата. Само няколко от генетичните промени обаче са способни да причинят заболяването“, уточнява главният автор на проучването д-р Ананд Сваруп. Той е началник на Лабораторията по невробиология, невродегенерация и възстановяване на Американския национален офталмологичен институт.

В идентифицирането на генетични варианти, които имат пряка връзка с появата на макулната дегенерация, активно участие взема и д-р Майкъл Клайн. Той е известен специалист в областта на заболявания на ретината, и по-специално дегенерация на макулата, от Университета по здравни науки в Орегон (OHSU).

Коментарът на експертите

„Анализирахме данните на многолюдни фамилии с много редки генетични варианти, където болестта се предава от поколение на поколение. В резултат открихме два протеина, които са пряко свързани с развитието на макулна дегенерация при възрастните. В бъдеще тези протеини могат да са терапевтична цел за лечение на очното заболяване“, обнадежден е д-р Сваруп.

Данните от генетични изследвания на възрастово обусловени очни заболявания на Американския национален офталмологичен институт са недвусмислени. Протеините C8 и други протеини в каскадата на комплемента имат ключова роля за развитието на сенилна макулна дегенерация.

Дългосрочно решение на дегенерация на макулата

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Дуо / Ocolut® Duo при макулна дегенерация. Продуктът е вдъхновен от силата на природата. В една растителна капсула (VGcaps) се съдържа висока концентрация на естествените очни пигменти лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg.

Всяка съставка е внимателно подбрана, а самата формулата е прецизно балансирана.

Новите проучвания показват, че високите количества лутеин не само предпазват от макулна дегенерация, но имат способност да възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004).

Високото количество зеаксантин допълва ефекта на лутеина и така съдейства за подобреното зрение и очния комфорт.

Приемът е удобен – само по 1 капсула дневно след хранене, което улеснява придържането към терапията.

Продуктът е подходящ за вегани, вегетарианци и постещи хора. Търсете в аптеките в страната или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

дегенерация на макула

Дегенерация на макула – свързана с лошото хранене

Типичната западна диета (твърде много червено месо и мазни храни) повишава тройно риска от дегенерация на макула в късен стадий. Това сочи изследване на американски учени, публикувано в броя от декември 2019 г. на Британския журнал по офталмология (British Journal of Ophthalmology).

Лошият хранителен режим като рисков фактор за дегенерация на макула

„Хората са наясно, че хранителният режим влияе върху риска от заболявания на сърдечно-съдовата система и от затлъстяване. Явно е обаче, че дори не подозират как начинът на хранене се отразява на зрението“. Коментарът идва от главната авторка на изследването Ейми Милън. Тя е доцент във Факултета по епидемиология и обществено здравеопазване в Специализираното училище по обществено здраве към Университета на Бъфало в щата Ню Йорк.

Учените анализират данните на близо 1300 души от национална представителна извадка. Повечето от изследваните лица нямат макулна дегенерация. 117 са с ранен стадий на очното заболяване, а 27 – с късен.

По време на продължилото 18 години проучване всички участници без изключение двукратно са анкетирани за хранителния си режим. Изследователите класифицират храните в 19 категории, за да извършат по-прецизна оценка на ефекта от диетата върху очното здраве.

Резултатите са колкото изненадващи, толкова и очаквани

Анализът е категоричен. Хората, които се хранят по западен маниер, т.е. наблягат на червеното месо и мазното, са в много по-голяма опасност от развитие на късна макулна дегенерация.

Оказва се, че червените и преработени меса, маргаринът и маслото, пълномаслените млечни продукти и пържените храни най-много увеличават риска от очното заболяване.

„За щастие, храненето е модифицируем рисков фактор за заболеваемост от дегенерация на макулата. Или казано по друг начин – опасността може да бъде намалена чрез подобряване на диетата“, посочва доц. Милън. В заключение тя подчертава, че проучването е наблюдателно и не доказва пряка причинно-следствена връзка. Категорична е, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере ролята на хранителните избори при развитие на макулна дегенерация.

Мощно природно оръжие срещу дегенерация на макула

Околут Дуо / Ocolut® Duo е изцяло природен продукт за оптимална защита от макулна дегенерация. Формулата му е такава, че намалява рисковете за здравето на ретината и макулата (централната част на ретината, отговорна за финото зрение и цветоусещането). Всяка капсула съдържа висока концентрация естествени очни пигменти – лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg.

Все повече нови проучвания сочат, че високите количества лутеин предпазват от макулна дегенерация и имат способност да възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004). Плазменото ниво на лутеина нараства правопропорционално на приетата доза от 20 mg/ден.

Високото количество зеаксантин допълва ефекта на лутеина и така съдейства за пълната протекция на очите. Приемът е удобен – по 1 капсула дневно след хранене, което улеснява придържането към терапията. Продуктът е подходящ за вегани и вегетарианци, тъй като се предлага в растителни капсули (VGcaps). Предлага се в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

развитие на глаукома

Развитие на глаукома – и налягането в черепа е от значение!

Вътречерепното налягане има ключова роля за развитие на глаукома (особено при глаукома с нормално вътреочно налягане). Това установява международен изследователски екип, ръководен от литовски учени. Резултатите са публикувани в сп. Diagnostics.

По-конкретно изследователите откриват, че ниското вътречерепно налягане корелира с намалената зрителна острота (най-вече в назалната зона) при пациентите.

Развитие на глаукома и роля на вътречерепното налягане

Започваме с уточнението, че при глаукома с нормално очно налягане зрителният нерв се уврежда, въпреки че очното налягане е в рамките на нормалното. Тази глаукома е широко разпространена. Причина е за до 50% от всички случаи на коварното очно заболяване.

„Съвременната медицина разполага с доста методи и средства за лечение на повишено очно налягане и забавяне или дори спиране на увреждането на зрителния нерв. Тези методи обаче не работят при глаукома с нормално очно налягане. Дори и това е достатъчно, за да стане ясно едно нещо. Глаукомата може да е резултат както от налягането в окото, така и от налягането в черепа“. На това обръща внимание проф. Арминас Рагаускас от Технологичния университет в гр. Каунас, Литва. Именно той е създателят на иновативен метод за неинвазивно измерване на вътречерепното налягане, използван в изследването.

Проучването е проведено сред близо 80 пациенти с ранна глаукома с нормално вътреочно налягане

Участниците са подбрани сред 300 души, които в периода януари-октомври 2018 г. са пациенти на Очната клиника към Литовския университет по здравни науки.

Учените събират данни за вътреочното налягане и вътречерепното налягане на участниците. Обследват състоянието на зрителния нерв. Извършват периметрия на зрителното поле, което за целите на проучването е разделено на 5 зони – назална, темпорална, периферна, централна и парацентрална.

Резултатите показват статистически значими корелации между вътречерепното налягане, трансламинарната разлика в налягането и промените в зрителното поле. Колкото по-голяма е трансламинарната разлика в налягането, толкова по-голямо е увреждането на зрителното поле. Впечатление прави, че най-силно намаляване на зрителното поле е настъпило в назалната зона.

„Загубата на зрителното поле означава само едно – човек губи способността си да вижда. Важно е да разберем причините за глаукома, за да можем да им противодействаме“, казва в заключение проф. Рагаускас.

Природна подкрепа срещу развитие на глаукома

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Комби / Ocolut® Combi за превенция на глаукома. Това е първият изцяло природен офталмопротектор на българския пазар, който осигурява пълна пигментна и съдова протекция на очите и очните структури.

Широкоспектърното действие на продукта се дължи на пълния набор от най-важните очни пигменти и антиоксиданти. Всяка капсула доставя на очите оптимално количество лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Благодарение на взаимодопълващия си ефект съставките допринасят за:

 • възстановяване плътността на макулния пигмент
 • по-добро очно здраве и по-остро зрение
 • намалена пропускливост на капилярите и перивенозната тъкан

Продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост дори при дълговременна употреба. Подходящ е дори за вегани и вегетарианци, тъй като се предлага в иновативни растителни капсули (VGcaps).

зачервени очи причини

Зачервени очи – причини и решения

Повечето причини за зачервени очи са напълно безобидни и състоянието отминава бързо, но има и случаи, когато е необходима консултация със специалист. Когато зачервяването е временно, навярно се дължи на безобидна реакция към прах или друг алерген. Но ето какво трябва да знаем за случаите, когато зачервеното око остане за по-дълъг период.

Сухота – една от честите причини за зачервени очи

Ако зачервяването е съпроводено от усещане за чуждо тяло в окото, парене и сърбеж, то вероятно става въпрос за сухота в очите. Състоянието се появява, когато естественото овлажняване в окото не е достатъчно поради намалена продукция или ускорено изпаряване на слъзен секрет. Причините за развитието на състоянието са разнородни – от алергия, през дългите часове взиране в екраните на дигиталните устройства, до приема на някои лекарства. Добрата новина е, че има начин да накарате очите ви да се чувстват по-добре. Използването на изкуствени сълзи донякъде компенсира дефицита на естествени такива и спомага за преодоляване на дразненето в краткосрочен план. Откриването и елиминирането (ако е възможно) на първопричината за сухота в очите е пътят към окончателното решение на проблема.

Закритоъгълна глаукома

Течността в окото се оттича по естествен път посредством сложна дренажна система. Ако изходните каналчета на зрителния анализатор по някакъв начин се блокират, това може да доведе до внезапно рязко повишаване на вътреочното налягане. Видим симптом на това сравнително рядко, но опасно очно заболяване, са именно зачервените очи. Други симптоми са силна болка, главоболие, гадене и замъглено зрение. Рискът от закритоъгълна глаукома нараства с възрастта. Болестта е по-често срещана сред хора с фамилна анамнеза за очното заболяване.

Конюнктивит

Мнозина са изпитвали дискомфорта, който причинява конюнктивитът, на свой гръб. Това е възпаление на конюнктивата, породено от инфекция (вирусна, бактериална), алергия, травма и др. В детска възраст конюнктивитът може да съпътства инфекция на горните или долните дихателни пътища. Освен зачервяването на едното или двете очи, потърпевшите при конюнктивит усещат парене, сърбеж, дразнене и отделяне на секрет. Зачервяването е предизвикано от повишено кръвоснабдяване на областта в отговор на възпалението. За лечение на конюнктивит е препоръчително да се консултирате с офталмолог.

Природен продукт, който работи независимо от различните причини за зачервени очи

Експертите от програма Очно здраве (Ocomed) горещо препоръчват прием на Околут Комби/Ocolut® Combi за подобряване на очното здраве при сухота в очите, конюнктивит, глаукома и другите най-разпространени очни болести и рефракторни нарушения. Тайната на този офталмопротектор е в пълния набор от очни пигменти и антиоксиданти. Всяка капсула съдържа оптимални количества от четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките се допълват взаимно и осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. При продължителен и редовен прием продуктът предпазва и възстановява съдовете на ретината, подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор и възвръща нормалната зрителна острота. Няма данни за противопоказания и нежелани реакции.