Публикации

очи работа с компютър

Защитете своите очи при работа с компютър у дома

Ежедневната работа с компютър в условията на хоум офис може да се отрази негативно върху здравето на вашите очи. За да ги защитите е необходимо да превърнете домашния си офис в безопасно за очите работно пространство. Ето какви промени е нужно да внесете:

Настройте монитора на компютъра и внимавайте със стойката

Ако работите с настолен компютър, позиционирайте монитора на една ръка разстояние, точно срещу вас. Горната част на екрана трябва да бъде на нивото на очите ви или малко под него. Тази позиция гарантира максимален комфорт за очите. Тези правила важат и за работа с лаптоп. Избягвайте да го поставяте в скута си, а го позиционирайте върху бюро или удобна маса. Винаги работете в добра стойка на тялото – с изправен гръб, леко повдигнати китки и ходила, прилепени за пода.

Регулирайте яркостта и намалете отблясъците

Настройте яркостта на екрана на компютъра на комфортно за вас ниво. То трябва да бъде близко до това в средата, в която се намирате.

За да намалите отблясъците, отразявани от монитора, можете да използвате матов протектор. Ако носите очила и отблясъците ви пречат, помислете за лещи с антирефлексно покритие. Можете да намалите и естествените отблясъци от външната среда, като разположите монитора на компютъра така, че зад или пред него да няма прозорци.

Изберете подходящо осветление – една от най-важните стъпки за защита на вашите очи при работа с компютър у дома

Доброто осветление в помещението при работа с компютър е ключово за здравето на очите. Ако е прекалено ярко или твърде слабо може да повиши напрежението в очите и да предизвика главоболие. Най-добре е да заложите на естествената светлина. При изкуствено осветление в по-късните часове на деня, не стойте директно под източника. Удачно е да изберете едно голямо осветително тяло, което да осветява цялото помещение с умерена светлина.

Носете защитни очила за компютър

Синята светлина, излъчвана от екраните на дигиталните устройства, е силно концентрирана и очите не могат да я филтрират. В резултат, след пълен работен ден очите са преуморени, сухи, могат да парят и да болят. За да ги защитите е добре да носите очила за компютър с лещи, блокиращи синята светлина.

Правете редовни почивки за очи при работа с компютър

Не забравяйте, че дори и да работите в условия на хоум офис, почивките за очи са задължителни! Следвайте златното правило „20-20-20”. На всеки 20 минути работа с електронно устройство, почивайте по 20 секунди, като насочите погледа си към точка на 20 фута (около 6 метра) от вас.

Приемайте офталмопротектори за максимална защита на вашите очи при работа с компютър у дома

За оптимална защита на очите при работа с компютър в условията на хоум офис, започнете прием на Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът е иновативен офталмопротектор, съдържащ всички нужни пигментни филтри и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те осигуряват пълна пигментна и съдова протекция на очните структури. Неутрализират фототоксичното действие на синята светлина, обезвреждат свободните радикали, подобряват функцията на фоторецепторните клетки и остротата на зрението. Спомагат за облекчаване на сухотата и умората в очите, предизвикани от работа с електронни устройства.

За още по-мощно действие при синдром на компютърното око, се препоръчва офталмопротекторът да се комбинира с ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. Продуктът съдържа есенциални омега-3 мастни киселини, обогатени с витамин Е. Снабдява очите с най-важните липиди за подобряване на слъзната секреция и овладяне на очните смущения.

очна роговица

Очна роговица – действа като щит срещу коронавирус?

Нашата очна роговица (корнея) може би е „имунизирана“ срещу коронавирус (COVID-19). Това предполага изследване на учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, САЩ, публикувано в сп. Cell Reports. Ако предположението им се потвърди, те напълно ще оборят теорията, че очите са входната врата за коронавируса към организма и че конюнктивитът е възможен симптом на COVID-19.

Научете повече за изследването, което твърди, че нашата очна роговица е защитена от коронавирус

Учените решават да проверят как следните 3 вируса засягат роговицата:

 • вирусът Зика
 • вирусът на херпес симплекс (HSV)
 • SARS-CoV-2 – вирусът, който причинява COVID-19

Въпросните вируси са инокулирани (вкарани) в човешки роговици и роговици на мишки. Анализът на резултатите показва, че за разлика от останалите два вируса коронавирусът НЕ се репликира в човешката роговица. „Нашите данни показват, че новият коронавирус не навлиза в роговицата“, каза Джонатан Дж. Майнер, водещ автор на изследването.

Учените предполагат, че интерферони тип III (ламбда), открит в роговичната тъкан, е причината роговицата да е защитена от коронавирус. Само припомняме, че интерфероните играят важна роля в имунния отговор на тялото към чужди патогени – особено ракови клетки и вируси, и блокират вирусната репликация.

Заключенията на учените

„В нито една от анализираните човешки роговици коронавирусът не се репликира. Това обаче не означава, че роговицата по принцип устоява на коронавирусна атака. Възможно е да има хора, чиито роговици не са защитени от коронавируса“, подчертава Джонатан Дж. Майнер. Той допълва, че в бъдещи изследвания предстои да се установи дали други части на окото като слъзните канали и конюнктивата също устояват на набезите на вируса.

По отношение на конюнктивита, сочен като една от клиничните изяви на COVID-19, авторът на изследването е на мнение, че не е сигурно, че той е причинен от коронавируса. „Нужни са повече изследвания, за да се установи дали има връзка между конюнктивита и вируса на SARS-CoV-2“, категоричен е Джонатан Дж. Майнер.

Вече сте запознати с изследването, което подозира, че нашата очна роговица е недостъпна за коронавируса. Сега е време да разберете как да защитите още по-добре очите през настоящата пандемия

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Комби/Ocolut® Combi за осигуряване на цялостна пигментна и съдова защита на очите в условия на пандемия. Този мощен природен офталмопротектор е първият у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула съчетава в едно силата на лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Благодарение на допълващото и взаимно усилващо действие на съставките продуктът:

 • възстановява плътността на макулния пигмент
 • подобрява функцията на фоторецепторните клетки
 • предпазва и възстановява съдовете на ретината

Продуктът се използва успешно за профилактика и лечение на съдова патология – ретинопатия (диабетна, хипертонична, атеросклеротична). Намалява риска от развитие на най-често срещаните очни заболявания и рефракторни нарушения. Наличен е в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

коронавирус очи

Коронавирус и ефектът му върху човешките очи

Научно изследване хвърля светлина върху ефекта на новия коронавирус върху човешките очи. Научете повече по темата в редовете по-долу.

Увреждане на човешките очи след заразяване с коронавирус

SARS-CoV-2 засяга ендотелните клетки, намиращи се в белите дробове, сърцето, бъбреците, червата и мозъка с хистопатологични данни за ендотелиит и васкулит. Вирусната РНК на COVID-19 е открита и в ретината на пациентите. Последни научни публикации подчертават възможността за микроангиопатия на ретината при пациенти с коронавирус. Проучване на Майкъл Карампелас, Мария Даламага и Ирен Карампела посочва уврежданията, които коронавирусът може да нанесе върху човешкото око, в частност ретината.

Повече информация за въздействието на новия коронавирус върху човешките очи

COVID-19 инфектира гостоприемника, използвайки ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE), който се намира в няколко важни органа, включително ендотелните клетки в ретината. Хистопатологични проучвания показват пряко вирусно инфектиране на ендотелните клетки, ендотелиит и васкулит. Те засягат както артериалните, така и венозните клонове на кръвообращението. Тези възпаления на ендотелните клетки предизвикват оток, запушване и тромбози на малките кръвоносни съдове, които могат да доведат до исхемия на засегнатите органи. Тези научни данни предполагат, че COVID-19 е системно заболяване, включващо много органи чрез директна вирусна инвазия, както и имунномедиирано възпаление. То предизвиква широко разпространен ендотелиит, който може да доведе до микроваскуларна дисфункция и тъканна исхемия. Откритата РНК на вируса в ретината повдига хипотезата, че COVID-19 може да причини васкулит на ретината и исхемия.

Известно е, че острата ретинална исхемия е свързана с вътрешна ретинална хиперрефлективност при оптична кохерентна томография. А отделните хиперрефлективни области във вътрешната ретина са свързани с повърхностна капилярна исхемия.

Вирусната инфекция е рядка причина за ретинит, въпреки че са докладвани отделни случаи.

Заключения от проучването

Посочените доказателства потвърждават възможността новият коронавирус да причинява увреждания на ретината. Това заключение е особено важно за пациентите с хипертонична и диабетна ретинопатия, както и тези във висок риск. Нужно е да се отбележи, че именно диабетът и хипертонията са едни от най-известните рискови фактори за тежко боледуване и трайни последици от COVID-19.

Пълна защита на очите на хората с ретинопатия

Програма Очно здраве (Ocomed) предлага решение за защита на очите от увреждане и подкрепа на зрението на хората с ретинопатия по време на пандемия. То се състои от два синергично действащи продукта, осигуряващи пълна антиоксидантна, пигментна и съдова протекция на очните структури.

Околут Комби/Ocolut® Combi е природен офталмопротектор с най-високо съдържание на есенциални очни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те доказано защитават макулата и ретината от фототоксично, оксидантно и съдово увреждане. Укрепват колагена и еластина в съдовете, и ги предпазват от увреждане. Имат благоприятно действие при ретинопатии, проявяват противовъзпалителен и противооточен ефект. Спомагат за подобряване на функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и остротата на зрението.

Ентан/Entan® е универсален съдов протектор, който съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди. Той усилва действието на офталмопротектора, като осигурява мощна защита за съдовете в очите преди, по време и след прекаран COVID. Изключително подходящ за допълващо лечение и профилактика на ретинопатии.

очи проблеми

Проблеми с нашите очи в условия на социална изолация

Пандемията от коронавирус ни постави в условия на социална изолация, която допринесе за възникване на някои проблеми с нашите очи. Повече за очните смущения, засягащи работещите, учещите и всички останали хора, които прекарват дълго време у дома – вижте в следващите редове.

Синдром на сухото око, провокиран от дигиталните устройства

Хоум офисът и електронното обучение са добри алтернативи за продължаване на работата и учебните практики, дори и в трудните условия на пандемия. Възрастни и деца се възползват от тях, като продължават да се трудят и учат пред компютъра у дома. Освен това, те продължават да използват и други електронни устройства, като по този начин времето пред дигиталните екрани се увеличава многократно. Именно поради това не е учудващо, че зачестяват оплакванията от сухота, парене, сърбеж, напрежение, болка и замъгляване на очите. Тези смущения са характерни за т.н. синдром на сухото или на компютърното око. Той може да засегне хора от всички възрасти, като все по-често се наблюдава при най-малките.

Сухи очите в резултат на носенето на предпазни маски

Тази специфична сухота в очите не е провокирана точно от социалната изолация, но е изключително често срещана в условията на пандемия. Обикновено нейни „жертви” стават хората, които носят защитни маски в продължение на дълги часове, всеки ден. Наблюдава се по-скоро при не добре пасващите на лицето маски, и се дължи на потока на издишания въздух, който директно засяга очите. Той може да наруши стабилността на слъзния филм и да провокира сухота в очите.

Поява на зрителни нарушения – алармиращи проблеми, засягащи детските очи по време на социална изолация

Разпространението на късогледство по време на пандемията от COVID-19 се е увеличило с 1.4 до 3 пъти при китайски ученици на възраст между 6 и 8 години. Това нарастване на честотата на зрителното нарушение се дължи на повечето време, прекарано пред компютърния екран, и по-малкото игри навън. Според учените, по-малките деца са по-чувствителни на промени в заобикалящата ги среда. И именно тази възрастова група е в критичен период за развитие на късогледство. За това е от огромно значение родителите да прилагат мерки за защита на детското зрение по време на електронното обучение.

Решение за преодоляване на възможните проблеми с нашите очи, провокирани от условията на пандемия и социална изолация

Сухотата и натоварването на очите са основните проблеми, които възникват в условията на пандемия и социална изолация. За преодоляването им програма Очно здраве (Ocomed) предлага разработено решение. То включва прием на природни офталмопротектори за пълна пигментна и съдова защита на очите на възрастните и децата.

При синдром на сухото окото, засягащ възрастните, се препоръчва прием на комбинация от Околут Комби/Ocolut® Combi и ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. Те осигуряват мощна протекция на очните структури от синята светлина и насищат очите с най-важните пигменти, антиоксиданти и липиди. Облекчават сухотата и придружаващите неразположения, подобряват слъзната секреция и остротата на зрението.

За нежна и същевременно мощна грижа за очите на най-малките се препоръчва Околут/Ocolut®. Той съдържа двата есенциални за зрението на децата пигмента лутеин и зеаксантин, в необходимите дневни дози. Те действат като естествена храна за очите, като ги пазят от UV лъчите и уврежданията, които могат да причинят.

очите ковид

Очите по време на пандемия от Ковид-19 – мерки за защита

Очите, също както носа и устата, са идеалната „входна врата“ за Ковид-19. Ето защо те се нуждаят от специална защита сега по време на пандемията. Вижте няколко предпазни мерки, които да предприемете, за да избегнете заразяване и да запазите очното здраве в добро състояние.

Не търкайте очите

Така ще намалите риска от инфекция с коронавирус. Ако все пак по някаква причина се налага да докоснете очите, не го правете с пръсти, а с кърпичка за еднократна употреба.

В случай че страдате от сухи очи, вземете мерки за намаляване на сърбежа с ТриОмега 1000+/TriOmega 1000+.

Не забравяйте да измиете старателно ръцете с вода и сапун в продължение на 20-30 секунди преди и след поставяне на лекарство в очите.

Заменете контактните лещи с очила

Хората с контактни лещи имат склонност по-често да докосват очите си отколкото тези, които носят диоптрични очила. Ако сте един от тях, опитайте да носите очила. Те ще ви помогнат да намалите дразненето и ще служат като преграда, която ще ви пази от собствените ви ръце. Ако все пак държите на лещите, уверете се, че те са чисти и дезинфекцирани и винаги мийте добре ръцете си, преди да боравите с тях.

Винаги носете слънчеви/предпазни очила навън – добра предпазна мярка срещу заразяване с Ковид-19 през очите

Освен от вредните ултравиолетови лъчи, слънчевите очила предпазват очите и от атаките на коронавируса. Имайте предвид обаче, че те НЕ осигуряват 100% защита от нежелани аерозоли, които могат да проникнат под, над и отстрани на стъклата. Ето защо за максимална защита използвайте специално разработрените за целта предпазни очила.

Запасете се с нужните лекарства за очи

Аптеките са места с повишен риск от заразяване. Именно поради това е желателно да ги посещавате само в крайна нужда. Това обаче НЕ означава да прекъсвате назначеното от офталмолог лечение, защото състоянието ви може да се влоши необратимо. Просто се запасете за по-дълъг период с необходимите медикаменти.

Заложете на още по-надеждна защита за очите в условия на пандемия от Ковид-19

Офталмолозите от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Комби/Ocolut® Combi като средство за осигуряване на още по-добра защита на очите в условия на карантина. Благодарение на оптималното количество очни пигменти и антиоксиданти този мощен офталмопротектор осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите. Активните съставки – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg) – са комбинирани така че да предпазват от най-честите очни заболявания и рефракционни нарушения. Комплексното им действие:

 • възстановява плътността на макулния пигмент
 • подобрява функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и остротата на зрението
 • предпазва и възстановява съдовете на ретината
 • подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор

Продуктът няма противопоказания и е подходящ за продължителен прием. Икономичен е и стига за дълго време. Наличен е в аптеките. Може да се поръча и от сайта на онлайн магазин МоМо www.momo.bg.

слънчеви очила при макулна дегенерация

Съвети за избор на слънчеви очила при макулна дегенерация

Изборът на подходящи слънчеви очила при макулна дегенерация е важен за очното здраве на засегнатите. В текущата статия ще посочим няколко характеристики, които страдащите от макулна дегенерация да имат предвид, когато закупуват слънчеви очила.

Пълна протекция като задължителна характеристика на подходящите слънчеви очила при макулна дегенерация

Първата и най-важна характеристика на слънчевите очила при макулна дегенерация е лещата да осигурява пълна протекция от UVA и UVB светлина. Излагането на незащитено око на директна слънчева светлина може да причини опасно увреждане на роговицата, лещата и ретината. Когато избирате слънчеви очила, следете за етикети „100% UV защита” или „UV 400”.

Отлична видимост

Обратно на популярното вярване, по-тъмните лещи на слънчевите очила не носят по-голяма защита. Всъщност, тези лещи могат да възпрепятстват видимостта на хората с макулна дегенерация. Намалената видимост, от своя страна, затруднява различаването на детайли от заобикалящата среда, както и нормалните дейности на индивида. Изпробвайте слънчеви очила с различна степен на затъмненост на лещите, за да откриете тези с най-добрата за вас видимост.

Яснота

Дегенерацията на макулата поразява и детайлното зрение. За това трябва да сте сигурни, че слънчевите ви очила имат висококачествени лещи, които позволяват да виждате ясно. Материалът на лещата е от съществено значение за нейната яснота. Изпробвайте различни слънчеви очила, за да проверите дали лещите им не причиняват изкривяване или замъгляване на изображенията.

Блокиране на отблясъците – важно условие при избор на слънчеви очила при макулна дегенерация

Силната чувствителност към светлина е едно от неразположенията, което страдащите от макулна дегенерация изпитват. Тя може да бъде провокирана не само от директно излагане на слънце, но и от отблясъците на слънчевата светлина. За да защитите очите си, избирайте слънчеви очила с поляризиращи лещи. Те притежават специален филтър, който блокира отблясъците. Така намаляват умората в очите и осигуряват по-добра видимост.

Подобрен контраст

Страдащите от дегенерация на макулата могат да имат намалена способност за различаване на цветовете. За това те трябва да носят слънчеви очила с лещи, които осигуряват подобряване на констраста. Мнозина от засегнатите предпочитат жълтите или оранжеви лещи, тъй като те могат да подобрят контрастта и да създадат по-голяма дълбочина на възприятието. Очилата с цветни лещи обаче, могат да влошат възприемането на опрделени цветове. За това се препоръчва да не шофирате с очила с лещи, които блокират синята светлина. Те могат да ви попречат да различавате сигнализацията на светофарите.

След подбор на слънчеви очила при макулна дегенерация, пристъпете към следващата стратегия за поддържане на зрението

Хората с макулна дегенерация трябва да полагат пълни грижи за очите и зрението си. Освен да пазят очите отвън чрез подходящи слънчеви очила, те трябва да поддържат здравето им и отвътре. Най-удачно е това да става чрез прием на натуралния комплекс от есенциални пигменти за очи Околут Дуо/Ocolut® Duo. Офталмопротективният продукт съдържа най-високи количества лутеин и зеаксантин в максилмално пречистена форма. Приемът му осигурява мощна антиоксидантна защита и насищане на макулата и ретината с необходимите за правилното им функциониране пигменти. Увеличава ефекта на предписаното лечение на дегенерация на макулата. Може да се приема и като средство за превенция при висок риск от развитие на очното заболяване. Не предизвиква странични ефекти и е подходящ за продължителна употреба.

нощно зрение

Нощно зрение – 5 естествени начина да го подобрите

Ако искате лесно и напълно безопасно да подобрите качеството на вашето нощно зрение, вземете предвид 5-те съвета по-долу. Те са доказали своята ефективност във времето, така че спокойно можете да им се доверите.

Носете слънчеви очила с червени стъкла за по-добро нощно зрение

Това е трик, до който прибягват пилотите, когато не разполагат с достатъчно време, за да позволят на очите да се адаптират към тъмнината преди нощен полет. Червеният цвят на стъклата повишава видимостта при намалена светлина или лоши светлинни условия. Уверете се сами в това, като направите следния експеримент. Покрийте екрана на фенерче с червена хартия и след това го насочете към географска карта. Когато погледнете внимателно, ще забележите, че цветовете са по-наситени отвсякога и виждате значително по-добре в тъмното.

Избягвайте да гледате директно към източника на светлина

Когато в окото попада повече светлина, зеницата се свива. Това на свой ред увеличава времето, за което окото се адаптира към тъмнината. Подценяването на ситуацията крие сериозни рискове особено при нощно шофиране, когато водачът може да бъде заслепен от светлините на насрещно движещете се автомобили. С цел намаляване и предотвратяване на опасността препоръчваме да НЕ гледате светлините на насрещните автомобили.

Оставете очите да се настроят към тъмнината, за да имате по-добро нощно зрение

Най-добрият начин да виждате по-добре нощем е да оставите очите да свикнат бавно с тъмнината. За целта постойте с отворени очи за около 20-30 минути в тъмно помещение, преди да излезете на нощна разходка. В случай че не разполагате с толкова време, стиснете силно очи за 10 секунди в тъмното, както правят военните от специалните части.

Движете очите

Не гледайте втренчено в една точка. Изследвайте пространството с очи. Не забравяйте да мигате, за да може пръчиците в ретината, които са отговорни за остротата на нощното зрение, да не загубят чувствителност към светлината.

Правете си очен масаж

Затворете очи и ги притиснете леко с дланите на ръцете. След около 5-10 секунди отворете очи и се наслаждавайте на по-добро зрение в тъмнината!

И един безценен бонус съвет за по-добро нощно зрение от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) – осигурете си прием на…

Околут Комби/Ocolut® Combi – мощен офталмопротектор за здрава ретина и добро зрение денем и нощем. Редовният прием по 1 растителна капсулa дневно, след хранене доставя всички пигменти и антиоксиданти, необходими за нормалното функциониране на очите. Всяка растителна капсула е синергична комбинация от лутеин 10 mg, зеаксантин 750 µg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Съставките са съчетани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Благодарение на взаимодопълващото си действие те подобряват функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и остротата на зрението през деня и нощта.

Продуктът успешно се прилага при лечение на кокоша (нощна) слепота. Напълно безопасен е, има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Удачно решение е за вегани и вегетарианци, тъй като не съдържа животински продукти. За поръчки използвайте сайта на електронен магазин МоМо www.momo.bg, където ви очакват атрактивни промоции.

офталмологичен преглед

Офталмологичен преглед – ето защо е толкова важен!

Както за възрастните, така и за децата, профилактичният офталмологичен преглед е значима част от поддържането на общото здраве. Защо е важно да посещаваме офталмолога си за регулярен очен преглед – научете в следващите редове!

За актуализация на рецептите

Ако носите диоптрични очила или контактни лещи, е нужно да посещавате офталмолога си всяка година. Зрението ви може да се е променило с течение на времето. Ако не се поддържат правилно, контактните лещи и дипотрични очила могат да предизвикат проблеми с очите и зрението. Това подчертава нуждата от редовни офталмологични прегледи и актуализация на предписанията.

Профилактичният офталмологичен преглед засича очни заболявания с или без симптоматика

По време на офталмологичен преглед, специалистът проверява не само силата на зрението. Той обикновено провежда редица тестове, които могат да разкрият различни очни заболявания. Общите тестове включват оценка на движението на очите, възприятие на дълбочината, острота на зрението и преглед на вътрешната структура на окото. Симптомите на катаракта, глаукома и макулна дегенерация се проверяват много внимателно. Офталмологът проверява и за състояния, като синдром на сухото око или цветна слепота.

Някои очни заболявания, като глаукома, в началните си стадии често протичат без симптоми. Ако не се открие на време, глаукомата може да причини загуба на зрението. Тук се откроява значимостта на профилактичния очен преглед за защита на зрението.

Годишният офталмологичен преглед помага за откриване на общи заболявания

Очите могат да издават нашето здравословно състояние. За това при офталмологичен преглед може да се открие протичащо общо заболяване. Подробен преглед на кръвоносните съдове може да помогне при откриване на диабет, хипертония, висок холестерол, заболявания на щитовидната жлеза, автоимунни и злокачествени заболявания. Ранното идентифициране на текущо заболяване е с огромна значимост за хода на болестта и нейното овладяване.

Важен е за учениците

Друга причина, поради която офталмологичните прегледи са важни за децата и тийнейджърите, е обучението в училище. Доброто зрение е с голяма значимост за процеса на учене. Голяма част от учебния материал се предлага на учениците под визуална форма. Неоткрит очен проблем може да предизвика затруднения във възприемането на уроците.

Регулярните офталмологичните прегледи на детските очи осигуряват ранно откриване на зрителни нарушения и заболявания, успешното им коригиране и лечение.

Честота за провеждане на профилактични очни прегледи и друга важна информация

Американската академия по офталмология препоръчва следните честоти за профилактични офталмологични прегледи според възрастта:

 • между 20 и 30-годишна възраст – веднъж на 5-10 години
 • от 40 до 54 години – веднъж на 2-4 години
 • от 55 до 64 години – веднъж на 1-3 години
 • 65+ години – всяка година, или веднъж на 2 години

За деца:

 • първи скрининг между 6 и 12-месечна възраст
 • профилактични прегледи на очите през цялото детство
 • скрининг на зрението и оценка на очното подравняване при деца в училищна възраст – веднъж на 1-2 години

Не пренебрегвайте очното си здраве! Погрижете се за него, като потърсите съдействие от програма Окомед. Тя представлява отлично стикована мрежа от висококвалифицирани офталмолози, медицински услуги, природни продукти за поддържане на очното здраве и информация, свързана с очните заболявания и начините за тяхното лечение и превенция. Запишете още сега офталмологичен преглед при нас – всички контакти за връзка ще откриете тук.

сухи очи сутрин

Сухи очи сутрин подсказват за синдром на сухото око

Ако се будите със сухи очи сутрин, вероятно страдате от синдром на сухото око. Научете повече за това неприятно състояние и за начините, по които можете да се справите със сутрешния дискомфорт в очите.

Най-важното за синдром на сухото око

Сухотата в очите е едно от най-честите оплаквания в практиката на офталмолозите. Това състояние е свързано с намалена продукция или ускорено изпаряване на сълзите, и/или с нарушена пропорция в съставките на слъзния филм. Може да засегне хора от всяка възраст. Проявява се с усещане за парене и болка в очите, болезнени слепоочия, лесна умора на очите, непоносимост към светлина (фотофобия), чувство за наличие на чуждо тялото в окото, замъглено зрение. Състоянието може да се влоши под влияние на различни фактори, да започне да напомня за себе си още от сутринта и симптомите да се задълбочат.

Причини за сухи очи сутрин

 • продължително застояване пред екрана на компютъра и останалите дигитални устройства
 • дълъг престой в суха среда
 • хормонални промени
 • имунни нарушения
 • неправилно използване на контактни лещи
 • неблагоприятни фактори на околната среда – студ, запрашен и сух въздух, силен вятър

Общи препоръки при сухи очи сутрин

Най-важното е да се избягват всякакви ситуации, които могат да влошат проблема. При отопление на помещенията през зимата въздухът не бива да се пресушава, а при работа с компютър тряба да се спазват няколко прости правила. Препоръчително е да се работи с очила с антирефлексно покритие, да се увеличи шрифтът на текстовите файлове, очите да се откланяват от монитора за 10 минути на всеки час и да се прави очна гимнастика.

При излизане навън е желателно да се носят слънчеви очила. Те не само предпазват от слънцето, но и осигуряват щит срещу сняг, пясък и вятър, които също могат да навредят на очите.

Уникална природна комбинация при сухи очи сутрин

Офталмолозите от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) ви препоръчват приема на следните два продукта при сутрешна сухота в очите:

Околут Комби/Ocolut® Combi е природен офталмопротектор, който осигурява на очите всички необходими пигменти и антиоксиданти. Всяка растителна капсула гарантира комплексна грижа за очното здраве, като доставя отпимално количество от четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките така се допълват, че осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Освен при сухота в очите продуктът успешно се прилага при висок риск от очни заболявания, както и за профилактика и лечение на съдова патология.

ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ допълва лечението на сухота в очите. Това е научно разработен продукт с максимална чистота и високо качество, който съдържа оптимално количество стандартизирани омега-3 мастни киселини, обогатени с витамин E. Приемът му овладява симптоми като парене, усещане за „пясък“ в окото и дразнене при силна светлина.

И двата продукта са с висок профил на безопасност и имат отлична поносимост. Подходящи са за продължителен прием.

заболявания очи

Заболявания, които могат да влошат здравето на вашите очи

Определени заболявания поразяват множество аспекти от организма, включително и човешките очи. Ако страдате от едно от следващите изброени – задължително започнете активно да се грижите за здравето на очите си!

Диабет

Невъзможността на тялото да произвежда инсулин може да има огромен ефект върху целия организъм. Ретината на окото е много чувствителна към хранителния и химичния дисбаланс, който диабетът създава в тялото. Тя може да бъде силно увредена, като в резултат на това се развие очното заболяване диабетна ретинопатия. Ако не се лекува, диабетната ретинопатия може да предизвика болка, дискомфорт и подуване. Усложнение на състоянието може да доведе и до слепота.

Хипертония

Хипертонията е болестно сърдечно-съдово състояние, което се развива в резултат на комбинация от генетични фактори и такива от начина на живот. При високо кръвно налягане, артериите работят на пълни обороти, за да осигурят поток на кръвта в цялото тяло. Често обаче, високото кръвно налягане води до запушване и свиване на кръвоносните съдове. Това довежда до ограничаване на потока на кръвта до органите и тъканите, а един от резултатите е развитие на хипертонична ретинопатия. Очното заболяване може да е придружено от главоболие, проблеми със зрението и кървене в задната част на очите.

Розацея

Розацеята е кожно състояние, което предизвиква зачервяване на лицето. Когато засегне дермата около очите, може да причини сухота, сърбеж, парене и зачервяване на очите. Състоянието може да доведе още до подуване на клепачите и да повиши чувствителността към светлина.

Сърповидно-клетъчни заболявания, които увреждат човешките очи

Съпровидно-клетъчните нарушения са наследствени заболявания на кръвта, най-известно от които е съпровидно-клетъчната анемия. Причиняват абнормално оформени кръвни клетки и крият редица здравни рискове. Могат да увредят кръвоносните съдове в очите и при ненавременно овладяване – да предизвикват загуба на зрение.

Автоимунни заболявания, водещи до увреждане на очи и зрение

Автоимунните заболявания обикновено засягат множество органи и тъкани, в това число и очите. Пример за заболявания с автоимунна природа, които могат да засегнат очите, са лупус, ревматоиден артрит, улцерозен колит и болест на Крон. Те могат да причинят изтъняване на роговицата, замъгляване на зрението, главоболие, възпаление, сухота и болки в очите, както и фоточувствителност. Болестта на Грейвс, или още базедова болест, е друго автоимунно заболяване, поразяващо зрителните органи. То може да предизвика възпаление и подуване на очните тъкани. Натрупването на течност в очите причинява болка, сълзене и замъгляване на зрението.

Как да се погрижите за здравето на своите очи при някое от тези заболявания?

Ако страдате от някое от посочени заболявания, значи попадате в групата на хората с висок риск от очни проблеми. Но не се тревожете – можете да предпазите очите си, като започнете прием на Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът е мощен природен офталмопротектор, предназначен да защитава очите и зрението от увреждания. Той осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите, посредством комбинацията си от незаменими очни пигменти и антиоксиданти. Има изразен съдово-протективен и антиоксидантен ефект, действа противовъзпалително и противооточно. Насища и възстановява макулния пигмент, подобрява функцията на фоторецепторните клетки и пази очите от преждевременно стареене. Може да се използва като допълващо лечение при вече развити ретинопатии. Не проявява странични ефекти при дългосрочен прием.