Публикации

проблеми със зрението

Проблеми със зрението – заплаха на работното място

Рискът от проблеми със зрението по време на работа е напълно реален. За това предупреждават специалисти офталмолози и приканват веднага да се отиде на преглед в случай на очен дискомфорт, възникнал на работното място.

Проблеми със зрението – никой работещ не е защитен

Зрителните нарушения в службата често са резултат от продължителна работа на компютър, очни изгаряния и травми, попадане на чуждо тяло в окото. Вероятността от очни наранявания е най-голяма при мъжете в млада възраст, които работят с ръцете си и са с малко професионален опит.

„Опасността от механични, химически, термични или електрически наранявания е особено висока при работи с машини или вещества, криещи риск за очите. Носенето на лични предпазни средства е единственият начин, да се намали опасността в случая“. На това обръща специално внимание офталмологът д-р Фернандо Льовет, един от съоснователите на испанската офталмологична клиника „Бавиера“.

Рисковете за очите при работа в офис също са налице. Те са свързани основно със застояването пред компютъра

„Дългото взиране в екрана на компютъра води до намаляване на мигането. Това на свой ред провокира умора, зачервяване и болка в очите. Причинява замъглено зрение и повишена чувствителност към светлина (фотофобия). Съвкупността от тези симптоми предупреждава за синдром на компютърното зрение“, посочва д-р Льовет.

Рискът от подобен проблем може да бъде сведен до минимум с прилагане на добре известното правило 20-20-20. То се състои в следното – на 20 минути погледът спира за 20 секунди на обект, отдалечен на 20 метра.

Д-р Льовет информира, че осветлението в офиса също може да увреди зрението. „Много служители излагат очите си на риск, тъй като работят на изкуствена светлина. Този вид светлина често създава отблясъци по екрана на компютъра и допълнително изморява очите. Решението е в правилното позициониране на дисплея“, информира експертът.

Мощен природен офталмопротектор срещу проблеми със зрението на работа

В допълнение към съветите дотук висококвалифицираните офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) предлагат прием на Околут Комби / Ocolut® Combi. Това е първият природен продукт на българския пазар, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Една растителна капсула (VGcaps) доставя нужната дневна доза от лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Иновативната комбинация осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите. Подпомага функциите на ретината, макулата (централната част на ретината) и очната леща. Оказва благоприятно въздействие върху зрителния анализатор при стареене и умора. Усилва зрителната острота и действа антиоксидантно на очите.

Продуктът има отлична поносимост и е практически безвреден. Подходящ е дори за вегани и вегетарианци. Може да бъде закупен от аптеките в страната. Наличен е и в онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

влошено зрение

Влошено зрение – последствие от хронични заболявания

Причината за влошено зрение понякога може да не е пряко свързана с очното здраве, а с цялостното състояние на организма. Хроничните болести често рефлектират и върху зрението, така че ако живеете с някое от следните „тихи“ състояния, ви съветваме да наблегнете на профилактиката на очното здраве.

Диабет – причина за влошено зрение

Поддържането на високи нива на кръвна захар при диабет в дългосрочен план може да увреди кръвоносните съдове в тялото, включително тези в ретината. Захарната болест, ако не се открие и третира своевременно, крие опасност от стесняване или дори запушване на малките ретинални съдове. Това създава невъзможност за снабдяване на ретината с необходимите количества кислород. Недостатъчното оросяване води до увреждане на ретиналната тъкан и развитие на диабетна ретинопатия. Това заболяване е сред основните „виновници“ за загуба на зрението в световен мащаб. Обикновено началните фази протичат без ясно изразена симптоматика, защото първоначално се образуват нови кръвоносни съдове, които да компенсират влошеното кръвоснабдяване на ретината. Те обаче са много деликатни и пропускливи.

Преминаването на кръвна плазма през тях и натрупването й в ретиналната тъкан е втората причина за появата на диабетна ретинопатия. Освен тази очна болест, пациентите с неконтролирани нива на глюкоза са рискова група за развитието на катаракта и глаукома. С оглед на казаното дотук съветваме диабетиците да бъдат особено внимателни в грижата за очното здраве. Силно се препоръчва ежегодното посещение на офталмолог за профилактика.

Високо кръвно налягане и влошено зрение

Хипертонията е още едно заболяване, което бавно, но прогресивно може да влоши зрението. И тук причината е, че високото кръвно налягане уврежда кръвоносните съдове в окото. Стесняването и втвърдяването на ретиналните съдове може да доведе до кръвотечения, микроаневризми, а при по-тежките случаи крие риск от макулен едем (оток на макулата). Високото кръвно налягане уврежда още нервните клетки в окото. В дългосрочен план опасността от развитие на оптична невропатия е реална. Тя се изразява в разрушаване на нервните клетки на зрителния анализатор. Може да предизвика кървене и дори загуба на зрение.

Множествена склероза

Тази болест е особено опасна за зрението. При множествената склероза имунната система атакува миелиновата обвивка. Тя защитава зрителния нерв и подпомага бързото и ефективно предаване на сигнали от очите към мозъка. Когато този процес е компрометиран, настъпва възпаление на зрителния нерв и бърза загуба на зрението. Това се нарича оптичен неврит. Състояние води до усещане за болка при движението на очите, замъглено виждане, загуба на цветно зрение, дупка в центъра на зрителното поле, главоболие и дори слепота в някои редки случаи.

Природна профилактика за очите при хронични заболявания

Специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) силно препоръчват на пациентите с хронични заболявания, които уреждат кръвоносните съдове, комбинация от два изцяло натурални продукта за профилактика на зрението.

Околут Комби / Ocolut® Combi е мощен офталмопротектор, който осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите. Всяка капсула от продукта доставя на организма оптимални количества лутеин (10 мг), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 мг), проантоцианидин (50 мг). Това са най-важните пигменти и антиоксиданти за очното здраве.

Приемът в дългосрочен план се свърза със следните ползи:

 • предпазване и възстановяване на кръвоносните съдове в ретината
 • по-добро оросяване на зрителния анализатор
 • намаляване пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан

При диабет или високо кръвно налягане е удачно да комбинирате с Ентан / Entan®. Това е универсален съдов протектор, създаден специално с грижа за цялото съдово дърво. Съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди (проантоцианидин и екстракт от Гинко билоба – флавон гликозиди и терпин лактони). Продуктът подобрява кръвообращението и спомага за укрепване на кръвоносните съдове в ретината.

И двата продукта са с отличен профил на безопасност и са подходящи за дълговременна употреба. Може да закупите от аптеките в страната. Следете за горещи промоции и онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

зрение възраст

Зрение при хора на възраст – нуждае се от специална грижа

С навлизане в достолепна възраст проблемите с нормалното зрение зачестяват. Знаейки това, хората в третата възраст трябва да следят внимателно здравето на очите и при най-малкото оплакване да посетят офталмолог. В противен случай последствията могат да са необратими. Предупреждението отправят експертите от испанската компания Sanitas Mayores, които осигуряват грижа за възрастните хора.

Зрение при хора в напреднала възраст – характерни промени

Започваме с нещо обезпокояващо. Цели 80% от хората над 60-годишна възраст в Испания страдат от зрителни проблеми. Едва 20% от тази възрастова група се подлага на очни профилактични прегледи. Тревожните резултати са от съвместно проучване на Испанското дружество по гериатрия и геронтология (SEGG) и фондация Salud Visual в Мадрид.

„Обикновено от 60-годишна възраст нагоре пръчиците и колбичките в ретината, които играят важна роля в светоусещането и в предаването на сигнали към мозъка, намаляват. Пигментният ретинален епител, който подпомага работата на фоторецепторните клетки, също търпи нарушения в своите функции. В резултат зрителната острота отслабва. В допълнение размерът на зеницата намалява, развива се перде (катаракта) на едното или на двете очи, клепачите се отпускат. Това означава само едно – нужна е много повече светлина за изпълнението на всяка ежедневна задача“. Коментарът е на д-р Емилио Доронсоро, завеждащ Отделението по офталмология на университетска болница La Moraleja в Мадрид.

Най-честите проблеми и тяхната превенция

Опитът на специалистите офталмолози показва, че 3 са главните проблеми, с които се сблъскват хората в напреднала възраст. Това са пресбиопия (старческо далекогледство), възрастово обусловена макулна дегенерация и катаракта (старческо перде).

Експертите са категорични, че проблемите с очите и зрението при възрастните трябва да се диагностицират навреме и да се лекуват адекватно. Неглижирането на тези проблеми води до неблагоприятни последици. Причината е, че с времето те имат тенденция да се задълбочават и да стават по-тежки.

Цялостна грижа за добро зрение при хора на възраст

Опитните и ерудирани специалисти офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Комби /Ocolut® Combi на възрастните хора. Това е най-мощния изцяло природен офталмопротектор на българския пазар, който успешно се прилага при висок риск от очни заболявания.

Приемът осигурява всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин, проантоцианидин. Концентрациите на активните съставки в една капсула са оптимални. Редовната и продължителна употреба гарантира пълна пигментна и съдова защита за очите.

Приемът подпомага зрението и функцията на ретината, макулата и лещата на окото. Действа благоприятно на зрителния анализатор при стареене. Допринася за поддържане на зрителната острота.

Освен че предоставя комплексно решение за максимална защита на очите и зрението, продуктът е напълно безопасен. Има отлична поносимост и е подходящ за дълговременно използване. Предлага се във всяка аптека без рецепта. Може да бъде поръчан и от онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

диагноза миопия

Диагноза миопия – рискът нараства при децата!

Родените между 2002-2021 г. са по-засегнати от диагноза миопия (късогледство) в сравнение с предишни поколения. Имайки предвид това, очакванията са над 50% от световното население да е или да бъде с късогледство. Обезпокояващите данни са изнесени по време на Международния конгрес по оптометрия, контактология и офталмологична оптика (OPTOM 2022) в Испания.

Диагноза миопия – опасности, причини и тенденции

Специалистите обръщат внимание, че според последните проучвания нелекуваното късогледство увеличава риска от редица сериозни очни проблеми и заболявания. Такива са катаракта, глаукома, отлепване на ретината, миопична макулопатия (миопична макулна дегенерация). В някои случаи е възможно да се стигне дори до трайна загуба на зрението.

Като главна причина за влошаване на очното здраве на най-младите хора в последните години експертите посочват засилената употреба на дигитални устройства. Допълнителни утежняващи обстоятелства от началото на пандемията от ковид-19 са социалната изолация и дистанционното обучение.

Относно детското късогледство специалистите казват, че към момента то е с разпространение от 30-40%. През следващите години обаче се очаква случаите да нараснат до 60%.

Предвид надвисващата опасност от увеличаване на късогледството сред децата и младежите офталмолозите препоръчват редовна профилактика на очите

Те са категорични, че открито навреме рефракционното нарушение може да бъде коригирано успешно. Напомнят още, че подобряването на зрителната функция оказва положителен ефект върху представянето на учениците в училище. Това си има своето логично обяснение – чрез очите се получава над 80% от информацията за заобикалящата ни среда. „Обикновено късогледството се появява на възраст между 6-10 години. Развива се бавно в периода на израстване и се стабилизира между 21-25-годишна възраст. Знаейки това, родителите трябва да водят децата на профилактичен преглед при офталмолог поне веднъж годишно“, казват специалистите. Те посочват още, че ранното откриване на късогледство предоставя най-добра възможност за овладяване на прогресията му. За целта помагат очила, офталмологични лещи и прием на офталмопротектори.

Природното решение при диагноза миопия сред малки деца и деца в училищна възраст

Офталмолозите от програма Окомед препоръчват на родителите да осигурят на децата Околут / Ocolut® от едноименната серия продукти за очно здраве. Това е специално разработено средство в подкрепа на детските очи и зрение. Формулата съдържа двата незаменими очни пигмента лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg. Те взаимно се допълват и усилват ефекта си. В резултат от редовния прием прогресията на късогледството в детска възраст се забавя. Зрителната острота се увеличава и рискът от увреждане на макулата значително намалява.

Продуктът е с изцяло натурален състав. Не съдържа консерванти и изкуствени овкусители. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула. За да има ефект, трябва да се приема продължително време. Дозировката е по 1 капсула дневно по време на хранене. Продава се в аптеките без рецепта. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

слънчеви очила деца

Слънчеви очила за деца – полезна информация за родителите

„Както възрастни, така и деца трябва да носят слънчеви очила“. Това заявяват в свое изявление експертите от Испанската педиатрична асоциация (AEP). Изказването поражда серия от въпроси. От каква възраст нататък да се носят детски слънцезащитни очила, какви да са те и достатъчни ли са за ефективно предпазване от слънцето. Отговорите дава д-р Андрес Фернандес-Вега Куето Фелгеросо. Той е офталмолог в отделението по Глаукома на испанския офталмологичен институт „Фернандес-Вега“.

Слънчеви очила за деца – отговорите на най-важните въпроси

Д-р Фернандес-Вега посочва, че децата трябва да са със слънчеви очила от момента, в който започнат да се заглеждат по-продължително в обкръжаващите го предмети и хора. „Предполага се, че именно това е времето, когато малчуганите биха могли да започнат да гледат директно към слънцето“, уточнява специалистът. Той обръща специално внимание, че слънчевите лъчи (UV) са опасни за очите.

Тук е мястото да кажем, че UV лъчите имат кумулативно действие. Казано с други думи, негативният им ефект се натрупва с времето и води до различни очни проблеми и заболявания.

По отношение на избора на самите очила д-р Фернандес-Вега дава серия от препоръки. Стъклата да са затъмнени и с UV защита. Рамката да е в подходящ размер и да е от устойчив и гъвкав материал. За предпочитане от пластмаса или силикон за максимален комфорт при носене. Очилата да са обозначени с маркировка CE, която гарантира, че отговарят на европейските разпоредби за безопасност.

Специалистът подчертава, че е важно да се даде възможност на по-големите малчугани да участват в избора на слънчеви очила

По думите му това е предпоставка да ги носят с удоволствие.

За максимална протекция на детските очи от UV лъчите д-р Фернандес-Вега препоръчва очилата да се носят с шапка (широкопола или бейзболна). Накрая съветва родителите да приучат своите наследници да не гледат директно към слънцето, дори когато са с очила.

Природни слънчеви очила за деца за максимална защита на очите от вредната слънчева радиация

Наши специалисти офталмолози с богат опит съветват родителите да осигурят на своите наследници Околут / Ocolut®. Това е продукт с естествена формула, който нежно се грижи за детското зрение. Всяка растителна капсула съдържа най-важните пигменти за очи – лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg). Съставките се натрупват избирателно в макулата (централната част на ретината). Филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчението. Обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината. Действат като вътреочен филтър и на практика изпълняват функцията на природни слънчеви очила.

Продуктът е практически безопасен и е с отлична поносимост. Подходящ за продължителен прием. Наличен е в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg. Качеството е гарантирано от висококвалифицираните и опитни офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed).

възрастова дегенерация на макулата

Възрастова дегенерация на макулата и годжи бери

Редовният прием на малко количество сушено годжи бери помага за предотвратяване на възрастова дегенерация на макулата. Това заключение, отнасящо се за здрави хора на средна възраст, правят изследователи от Калифорнийския университет в САЩ.

Повече за връзката между възрастова дегенерация на макулата и годжи бери

От данните в сп. Nutrients става ясно, че при 13 здрави участници (45-65 години), които приемат 28 гр годжи бери 5 пъти седмично 90 дни:

 • има увеличаване на пигментите в макулата

Става въпрос за пигментите лутеин и зеаксантин, които:

Подобен ефект не е наблюдаван при останалите 14 участници, които не са приемали малките червени плодчета през периода на изпитването.

„Лутеинът и зеаксантинът са като слънчеви очила за очите. Колкото по-високо е количеството им в ретината, толкова по-голяма е защита, която подсигуряват. Нашето проучване установи, че нивото на тези очни пигменти може да бъде увеличено дори в здрави очи с малко годжи бери“. Коментарът е на водещият автор на изследването д-р Ксианг Ли.

Той споделя, че проучването е провокирано от факта, че според традиционната китайска медицина годжи бери има свойството да „озарява“ очите

Д-р Ли, който е израснал в Северен Китай, желае да разбере дали има физиологично обяснение за това. В търсене на отговора анализира биоактивните съединения на годжи бери и открива, че плодчето съдържа големи количества лутеин и зеаксантин.

„Доказахме, че годжи бери, който е естествен източник на ценни вещества, може да повиши пигментите в макулата на здрави индивиди. Следващата стъпка в изследването ще е да видим дали годжи бери влияе положително при ранен стадий на макулна дегенерация“. Това казва в заключение д-р Ли.

Срещу възрастова дегенерация на макулата наши специалисти препоръчват…

Това е изцяло природен продукт с висока концентрация естествени очни пигменти – лутеин и зеаксантин. Всяка растителна капсула (VGcaps) съдържа чист лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg.

Резултатите от нови проучвания сочат, че:

 • високите количества лутеин не само предпазват от макулна дегенерация, но и способстват за овладяване на процеса (Risher, Optometry, LAST2004)

За пълната протекция на очите продуктът доставя и оптимално количество зеаксантин.

Съставките се допълват и взаимно усилват действието си. Приемът е удобен – по 1 растителна капсула дневно, след хранене. Това улеснява придържането към терапията и е предпоставка за по-добър ефект.

Продуктът е подходящ за вегани и вегетарианци. Наличен е в аптеките в страната. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg, където постоянно има промоции.

Одобрен и препоръчван от опитните и висококвалифицирани офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed).

лечение на пигментен ретинит

Лечение на пигментен ретинит с прогестерон – има потенциал!

Изследователи от отдела за Администриране на медикаменти на университетска фондация San Pablo CEU в Мадрид разработват лечение на пигментен ретинит с прогестерон.

Още в началото ще кажем, че лечението на очното заболяване включва прилагането на действия, които целят спиране на неговата прогресия. След това уточнение пак се връщаме на изследването.

Проучването е описано подробно в докторската дисертация на д-р Адриан Аламбиага. Дисертацията е под ръководството на проф. Алисия Лопес Кастеляно и д-р Арасели Калатаюд и е защитена през април 2021 г. Резултатите са публикувани в няколко медицински издания, включително Pharmaceutics, Journal of Pharmaceuticals and Biomedical Analysis и International Journal of Pharmaceutics. От тях става ясно, че прогестеронът може да се прилага в различни форми (капки за очи, очни вложки) и в достатъчно количество, за да:

 • проникне в повърхността на окото и да достигне ретината, без да причинява значителна токсичност или дразнене

Лечение на пигментен ретинит и най-подходящата фармацевтична форма на прогестерона за по-добър терапевтичен ефект

„Използването на очни вложки позволява осигуряването на по-голямо количество прогестерон, отколкото това при водните разтвори. Водните разтвори също проникват в склерата и роговицата, но вложките се представят по-добре при проведените тестове. Те освобождават така прогестерона, че той да се абсорбира бавно и в по-голямо количество“, коментира д-р Аламбиага.

Тук отваряме една скоба, за да поясним, че прогестеронът е практически неразтворим във вода. Той се разтваря само в стомашно-чревните сокове и то бавно и непълно. Това идва да покаже, че при перорално приложение прогестеронът бързо губи своята ефективност. Освен това е нужно да се прилага във високи дози през устата, за да достигне съвсем малко количество в окото.

„Важно беше да се проучат различните начини за локално приложение на прогестерон, за да се редуцира дозата“, уточнява д-р Аламбиага.

По време на своето докторско изследване, под ръководството на проф. Лопес Кастеляно и д-р Калатаюд…

 • Аламбиага изследва разнообразие от фармацевтични форми на прогестерон за локално приложение в окото

За проф. Алисия Лопес Кастеляно, специалист в областта на фармацевтичните технологии, дисертацията на д-р Аламбиага показва, че:

 • локалното приложение на прогестерон в окото е напълно възможно

„Резултатите отварят врата за нови терапевтични стратегии за пациенти както с пигментен ретинит така и с други очни заболявания, за които рисков фактор е оксидативният стрес. Примери за такива са възрастова макулна дегенерация, макулен оток заради запушване на ретиналната вена, CMV ретинит, заден увеит и диабетна ретинопатия“. Това казва в заключение проф. Аламбиага.

Ще отнеме време, докато описаното лечение на пигментен ретинит стане факт. Пациентите с това очно заболяване обаче не могат да чакат

Специалистите офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) са наясно с това и имат точното предложение:

Това е двукомпонентен продукт, който поддържа нормалната зрителна функция и влияе благоприятно при пигментен ретинит. Активни съставки са естествените очни пигменти лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg. Научни изследвания показват, че във високи дози тези вещества са способни да спрат или забавят прогресията на много очни заболявания.

Продуктът е практически безопасен и има отлична поносимост, което го прави подходящ за продължителен прием. Дозировката е удобна – по 1 капсула дневно, след хранене. Това улеснява придържането към терапията и е предпоставка за по-добър ефект.

Наличен е в аптеките в цялата страна и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

детско зрение

Детско зрение и съвети как да се запази непокътнато

Създаването на определени навици както от родителите, така и от децата, е от ключово значение за доброто детско зрение. На това обръща внимание д-р Карлос Лария, директор на отделението по Педиатрична офталмология и страбизъм в испанската клиника „Бавиера“.

Съветите на експерта за добро детско зрение

„Препоръчително е внимателно да се наблюдава зрението на децата. Това позволява да се открият зрителни нарушения и навреме да се посети офталмолог. При съмнение за проблем офталмологичният преглед може да се извърши още през първата година от живота на детето“. Това коментира д-р Лария. Той е категоричен, че наблюдателността е ключова черта от характера на родителите за:

 • ранното откриване на проблеми с детското зрение
 • започване на навременно лечение (още през първите месеци или години от живота)

Всичко това е важно за подобряване на прогнозата и увеличаване на шансовете за излекуване.

Д-р Лария приканва родителите да внимават за предупредителни знаци за проблеми със зрението при децата като:

 • въртене на очите
 • прекалено приближаване до екрана на телевизора/компютъра
 • четене от твърде близо
 • често мигане
 • правене на необичайни гримаси
 • зачервяване на очите в края на деня
 • трудности в училище
 • повтарящ се ечемик

Офталмологът напомня също родителите да…

 • следят децата да спазват оптимална дистанция от екрана на телевизора, компютъра, таблета, мобилния телефон и др.)
 • ограничат времето на малчуганите пред екрана на дигиталните устройства
 • гарантират добро осветление в детската стая
 • осигурят на децата време за игри на открито

По отношение на забавленията навън д-р Лария изтъква, че те носят двойна полза. От една страна помагат за намаляване на времето, прекарано пред екрана на дигиталните устройства. От друга – за трениране на далечното зрение. „Разбира се, децата винаги трябва да носят висококачествени слънчеви очила навън, за да предпазват очите си от UV лъчите“. С това напомняне завършва д-р Лария.

За здрави очи и отлично детско зрение много специалисти по детска офталмология у нас препоръчват…

Околут/Ocolut® – изцяло природен продукт, разработен с грижа за детското очно здраве. Активните съставки са пречистени естествени очни пигменти лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg. Формулата е така създадена, че да:

 • подпомага зрението, функцията на макулата и очната леща
 • действа като вътреочен филтър и „храна“ за окото
 • филтрира и неутрализира фототоксичното въздействие на UV лъчите

Освен за профилактика продуктът може да се прилага и като допълнение към лечението на очни заболявания и рефракторни нарушения в детската възраст.

Приемът е удобен – само по 1 растителна капсула (VGcaps) на ден по време на хранене. Това улеснява придържането към терапията и е гаранция за по-добър ефект от приема.

Качеството на продукта е гарантирано от компания „Борола“ – лидер в сферата на здравеопазването у нас вече повече от 26 години. Горещо се препоръчва от специалистите офталмолози от програма Окомед (Ocomed).

лечение на катаракта

Лечение на катаракта без операция – все по-близо!

„Ново и революционно“ лечение на катаракта (перде на окото) показва „много положителни“ резултати при лабораторни проучвания. Това дава надежда, че скоро консервативното лечение на очното заболяване ще измести хирургичното, което е единственото възможно към момента решение.

Припомняме, че катаракта е офталмологично заболяване, което се характеризира с помътняване на очната леща. Среща се главно при възрастните хора, но в последните години има тенденция да се подмладява. Може да засяга само едното или и двете очи. Развива се бавно и постепенно. Ако не се вземат своевременни мерки, води до прогресивни нарушения на зрението.

Лечение на катаракта с фармакологично средство

Международен изследователски екип, начело с проф. Барбара Пиерсционек от факултета по Здравеопазване, образование, медицина и социални грижи на британския университет „Англия-Ръскин“:

 • провежда усъвършенствани оптични тестове на съединението оксистерол, предложено като лекарство срещу катаракта

При лабораторни тестове, резултатите, от които са публикувани в списание Investigative Ophthalmology & Visual Science (IOVS), изследователите установяват, че:

 • лечението на катаракта с оксистеролното съединение VP1-001 води до подобрение в профила на индекса на пречупване в 61% от очните лещи

Индекса на пречупване е ключов показател в офталмологията, необходим за поддържане на висока способност за фокусиране.

Резултатът дава основание на учените да заключат, че структурата на очната леща се възстановява, а с това и функцията ѝ да фокусира образите. Това е подкрепено и от факта, че помътняването на лещата на окото намалява в 46% от случаите.

Коментарът на специалиста

„Това е проучване, което няма аналог в света. То е първото, което доказва положителния ефект на съединение, предложено като лекарство срещу катаракта, което не е тествано върху лещата. Резултатите показват, че има забележителна разлика и подобрение в оптиката на очите с катаракта, които са лекувани със съединението, и тези, които не са. За да сме напълно обективни, трябва да кажем, че подобрение настъпва при някои видове катаракта. Това ни навежда на мисълта, че лечението с въпросното съединение може да е подходящо за точно определен тип катаракта. Предполагаме, че може да се наложи да се прави разграничение между различните типове катаракта при разработването на лекарства. Правим важна стъпка към фармакологичното лечение на това често срещано очно заболяване“, завършва с оптимизъм проф. Пиерсционек.

Дори когато фармакологичното лечение на катаракта стане факт, ще е добре функцията на очната леща да се подпомогне с…

Околут Комби/Ocolut® Combi – първият 100% природен продукт у нас, който осигурява всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи.

Формулата съдържа лутеин 10 mg, зеаксантин 750 μg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Съставките са комбинирани така че да оказват пълна пигментна и съдова защита на очите.

Редовният прием по 1 растителна капсула (VGcaps) дневно след хранене:

 • подпомага зрението и функцията очната леща, ретината и макулата (централната част на ретината)
 • допринася за поддържане на зрителната острота
 • съдейства за адаптирането на очите към тъмнина

Продуктът е подходящ за вегани и вегетарианци. Има добра поносимост дори при продължителна употреба. Препоръчва се от специалистите офталмолози на програма Очно здраве (Ocomed).

Търсете в аптеките в страната или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

макулна дегенерация свързана с възрастта

Макулна дегенерация свързана с възрастта и микробиом

Чрез въздействие върху микробиома е възможно да се повлияе на прогресията на макулна дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ). В това вярва д-р Жорди Монес. Той е:

 • директор на Института по проблеми, касаещи макулата (централната част на ретината, с която фиксираме) в Барселона
 • главен изследовател и съосновател на Barcelona Macula Foundation – фондация за проблемите на макулата, ретината и стъкловидното тяло

Д-р Монес е автор на пилотно проучване за:

 • оценка на възрастово-обусловена дегенерация на макулата и отговора към постбиотици при пациенти с това заболяване

Въпросното проучване се провежда с един от продуктите на биотехнологичната лаборатория Igen Biolab Group.

„Това пилотно клинично изпитване е наречено REVERS. Целта е да се намери доказателство, че чрез въздействие върху микробиома може да се повлияе на междинни високорискови форми на МДСВ. Това би означавало, че ще е възможно да се спре или забави по-нататъшна прогресия на заболяването“, казва д-р Монес.

Нова надежда за борба с макулна дегенерация свързана с възрастта

„Нашето проучване е единствено по рода си в световен мащаб и може да е от голяма полза за пациентите с МДСВ. От една страна, разполагаме с терапия (постбиотици), а от друга – със сложни компютъризирани функционални тестове. Тестовете разработихме в сътрудничество със Сити университет Лондон. Те ни позволяват да открием минимални промени в ретиналните клетки, цветното зрение и контрастната чувствителност в период от 1-2 години“. Това изтъква д-р Монес. Според него, ако изследването покаже положителни резултати и ако тези резултати бъдат потвърдени от по-нататъшни проучвания, това би представлявало:

„Предварителните резултати към този момент са обещаващи, но все още е твърде рано да се смятат за валидни. Много участници в проучването с МДСВ са преминали едногодишно лечение и продължават да се лекуват по този начин. Засега няма документирани странични ефекти“, информира д-р Монес.

Тепърва предстои да видим дали въздействието върху микробиома ще забави прогресията на макулна дегенерация свързана с възрастта

Междувременно битката със заболяването у нас продължава с Околут Дуо/Ocolut® Duo. Формулата на този офталмопротектор е вдъхновена от природата. Всяка растителна капсула осигурява на очите и очните структури чист лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg.

По данни от нови проучвания:

 • високите количества лутеин не само предпазват от макулна дегенерация, но и имат способност да възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004).

Благодарение на добавения в продукта зеаксантин очите получават двойна пигментна защита.

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Може да се приема продължително време. Подходящ за вегани, вегетарианци и постещи хора. Наличен в аптеките в цялата страна. Може да бъде поръчан и от www.momo.bg – сайтът на електронен магазин МоМо. Препоръчан от специалистите офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed).