Публикации

възрастова дегенерация на макулата

Възрастова дегенерация на макулата и годжи бери

Редовният прием на малко количество сушено годжи бери помага за предотвратяване на възрастова дегенерация на макулата. Това заключение, отнасящо се за здрави хора на средна възраст, правят изследователи от Калифорнийския университет в САЩ.

Повече за връзката между възрастова дегенерация на макулата и годжи бери

От данните в сп. Nutrients става ясно, че при 13 здрави участници (45-65 години), които приемат 28 гр годжи бери 5 пъти седмично 90 дни:

 • има увеличаване на пигментите в макулата

Става въпрос за пигментите лутеин и зеаксантин, които:

Подобен ефект не е наблюдаван при останалите 14 участници, които не са приемали малките червени плодчета през периода на изпитването.

„Лутеинът и зеаксантинът са като слънчеви очила за очите. Колкото по-високо е количеството им в ретината, толкова по-голяма е защита, която подсигуряват. Нашето проучване установи, че нивото на тези очни пигменти може да бъде увеличено дори в здрави очи с малко годжи бери“. Коментарът е на водещият автор на изследването д-р Ксианг Ли.

Той споделя, че проучването е провокирано от факта, че според традиционната китайска медицина годжи бери има свойството да „озарява“ очите

Д-р Ли, който е израснал в Северен Китай, желае да разбере дали има физиологично обяснение за това. В търсене на отговора анализира биоактивните съединения на годжи бери и открива, че плодчето съдържа големи количества лутеин и зеаксантин.

„Доказахме, че годжи бери, който е естествен източник на ценни вещества, може да повиши пигментите в макулата на здрави индивиди. Следващата стъпка в изследването ще е да видим дали годжи бери влияе положително при ранен стадий на макулна дегенерация“. Това казва в заключение д-р Ли.

Срещу възрастова дегенерация на макулата наши специалисти препоръчват…

Това е изцяло природен продукт с висока концентрация естествени очни пигменти – лутеин и зеаксантин. Всяка растителна капсула (VGcaps) съдържа чист лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg.

Резултатите от нови проучвания сочат, че:

 • високите количества лутеин не само предпазват от макулна дегенерация, но и способстват за овладяване на процеса (Risher, Optometry, LAST2004)

За пълната протекция на очите продуктът доставя и оптимално количество зеаксантин.

Съставките се допълват и взаимно усилват действието си. Приемът е удобен – по 1 растителна капсула дневно, след хранене. Това улеснява придържането към терапията и е предпоставка за по-добър ефект.

Продуктът е подходящ за вегани и вегетарианци. Наличен е в аптеките в страната. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg, където постоянно има промоции.

Одобрен и препоръчван от опитните и висококвалифицирани офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed).

лечение на пигментен ретинит

Лечение на пигментен ретинит с прогестерон – има потенциал!

Изследователи от отдела за Администриране на медикаменти на университетска фондация San Pablo CEU в Мадрид разработват лечение на пигментен ретинит с прогестерон.

Още в началото ще кажем, че лечението на очното заболяване включва прилагането на действия, които целят спиране на неговата прогресия. След това уточнение пак се връщаме на изследването.

Проучването е описано подробно в докторската дисертация на д-р Адриан Аламбиага. Дисертацията е под ръководството на проф. Алисия Лопес Кастеляно и д-р Арасели Калатаюд и е защитена през април 2021 г. Резултатите са публикувани в няколко медицински издания, включително Pharmaceutics, Journal of Pharmaceuticals and Biomedical Analysis и International Journal of Pharmaceutics. От тях става ясно, че прогестеронът може да се прилага в различни форми (капки за очи, очни вложки) и в достатъчно количество, за да:

 • проникне в повърхността на окото и да достигне ретината, без да причинява значителна токсичност или дразнене

Лечение на пигментен ретинит и най-подходящата фармацевтична форма на прогестерона за по-добър терапевтичен ефект

„Използването на очни вложки позволява осигуряването на по-голямо количество прогестерон, отколкото това при водните разтвори. Водните разтвори също проникват в склерата и роговицата, но вложките се представят по-добре при проведените тестове. Те освобождават така прогестерона, че той да се абсорбира бавно и в по-голямо количество“, коментира д-р Аламбиага.

Тук отваряме една скоба, за да поясним, че прогестеронът е практически неразтворим във вода. Той се разтваря само в стомашно-чревните сокове и то бавно и непълно. Това идва да покаже, че при перорално приложение прогестеронът бързо губи своята ефективност. Освен това е нужно да се прилага във високи дози през устата, за да достигне съвсем малко количество в окото.

„Важно беше да се проучат различните начини за локално приложение на прогестерон, за да се редуцира дозата“, уточнява д-р Аламбиага.

По време на своето докторско изследване, под ръководството на проф. Лопес Кастеляно и д-р Калатаюд…

 • Аламбиага изследва разнообразие от фармацевтични форми на прогестерон за локално приложение в окото

За проф. Алисия Лопес Кастеляно, специалист в областта на фармацевтичните технологии, дисертацията на д-р Аламбиага показва, че:

 • локалното приложение на прогестерон в окото е напълно възможно

„Резултатите отварят врата за нови терапевтични стратегии за пациенти както с пигментен ретинит така и с други очни заболявания, за които рисков фактор е оксидативният стрес. Примери за такива са възрастова макулна дегенерация, макулен оток заради запушване на ретиналната вена, CMV ретинит, заден увеит и диабетна ретинопатия“. Това казва в заключение проф. Аламбиага.

Ще отнеме време, докато описаното лечение на пигментен ретинит стане факт. Пациентите с това очно заболяване обаче не могат да чакат

Специалистите офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) са наясно с това и имат точното предложение:

Това е двукомпонентен продукт, който поддържа нормалната зрителна функция и влияе благоприятно при пигментен ретинит. Активни съставки са естествените очни пигменти лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg. Научни изследвания показват, че във високи дози тези вещества са способни да спрат или забавят прогресията на много очни заболявания.

Продуктът е практически безопасен и има отлична поносимост, което го прави подходящ за продължителен прием. Дозировката е удобна – по 1 капсула дневно, след хранене. Това улеснява придържането към терапията и е предпоставка за по-добър ефект.

Наличен е в аптеките в цялата страна и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

детско зрение

Детско зрение и съвети как да се запази непокътнато

Създаването на определени навици както от родителите, така и от децата, е от ключово значение за доброто детско зрение. На това обръща внимание д-р Карлос Лария, директор на отделението по Педиатрична офталмология и страбизъм в испанската клиника „Бавиера“.

Съветите на експерта за добро детско зрение

„Препоръчително е внимателно да се наблюдава зрението на децата. Това позволява да се открият зрителни нарушения и навреме да се посети офталмолог. При съмнение за проблем офталмологичният преглед може да се извърши още през първата година от живота на детето“. Това коментира д-р Лария. Той е категоричен, че наблюдателността е ключова черта от характера на родителите за:

 • ранното откриване на проблеми с детското зрение
 • започване на навременно лечение (още през първите месеци или години от живота)

Всичко това е важно за подобряване на прогнозата и увеличаване на шансовете за излекуване.

Д-р Лария приканва родителите да внимават за предупредителни знаци за проблеми със зрението при децата като:

 • въртене на очите
 • прекалено приближаване до екрана на телевизора/компютъра
 • четене от твърде близо
 • често мигане
 • правене на необичайни гримаси
 • зачервяване на очите в края на деня
 • трудности в училище
 • повтарящ се ечемик

Офталмологът напомня също родителите да…

 • следят децата да спазват оптимална дистанция от екрана на телевизора, компютъра, таблета, мобилния телефон и др.)
 • ограничат времето на малчуганите пред екрана на дигиталните устройства
 • гарантират добро осветление в детската стая
 • осигурят на децата време за игри на открито

По отношение на забавленията навън д-р Лария изтъква, че те носят двойна полза. От една страна помагат за намаляване на времето, прекарано пред екрана на дигиталните устройства. От друга – за трениране на далечното зрение. „Разбира се, децата винаги трябва да носят висококачествени слънчеви очила навън, за да предпазват очите си от UV лъчите“. С това напомняне завършва д-р Лария.

За здрави очи и отлично детско зрение много специалисти по детска офталмология у нас препоръчват…

Околут/Ocolut® – изцяло природен продукт, разработен с грижа за детското очно здраве. Активните съставки са пречистени естествени очни пигменти лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg. Формулата е така създадена, че да:

 • подпомага зрението, функцията на макулата и очната леща
 • действа като вътреочен филтър и „храна“ за окото
 • филтрира и неутрализира фототоксичното въздействие на UV лъчите

Освен за профилактика продуктът може да се прилага и като допълнение към лечението на очни заболявания и рефракторни нарушения в детската възраст.

Приемът е удобен – само по 1 растителна капсула (VGcaps) на ден по време на хранене. Това улеснява придържането към терапията и е гаранция за по-добър ефект от приема.

Качеството на продукта е гарантирано от компания „Борола“ – лидер в сферата на здравеопазването у нас вече повече от 26 години. Горещо се препоръчва от специалистите офталмолози от програма Окомед (Ocomed).

лечение на катаракта

Лечение на катаракта без операция – все по-близо!

„Ново и революционно“ лечение на катаракта (перде на окото) показва „много положителни“ резултати при лабораторни проучвания. Това дава надежда, че скоро консервативното лечение на очното заболяване ще измести хирургичното, което е единственото възможно към момента решение.

Припомняме, че катаракта е офталмологично заболяване, което се характеризира с помътняване на очната леща. Среща се главно при възрастните хора, но в последните години има тенденция да се подмладява. Може да засяга само едното или и двете очи. Развива се бавно и постепенно. Ако не се вземат своевременни мерки, води до прогресивни нарушения на зрението.

Лечение на катаракта с фармакологично средство

Международен изследователски екип, начело с проф. Барбара Пиерсционек от факултета по Здравеопазване, образование, медицина и социални грижи на британския университет „Англия-Ръскин“:

 • провежда усъвършенствани оптични тестове на съединението оксистерол, предложено като лекарство срещу катаракта

При лабораторни тестове, резултатите, от които са публикувани в списание Investigative Ophthalmology & Visual Science (IOVS), изследователите установяват, че:

 • лечението на катаракта с оксистеролното съединение VP1-001 води до подобрение в профила на индекса на пречупване в 61% от очните лещи

Индекса на пречупване е ключов показател в офталмологията, необходим за поддържане на висока способност за фокусиране.

Резултатът дава основание на учените да заключат, че структурата на очната леща се възстановява, а с това и функцията ѝ да фокусира образите. Това е подкрепено и от факта, че помътняването на лещата на окото намалява в 46% от случаите.

Коментарът на специалиста

„Това е проучване, което няма аналог в света. То е първото, което доказва положителния ефект на съединение, предложено като лекарство срещу катаракта, което не е тествано върху лещата. Резултатите показват, че има забележителна разлика и подобрение в оптиката на очите с катаракта, които са лекувани със съединението, и тези, които не са. За да сме напълно обективни, трябва да кажем, че подобрение настъпва при някои видове катаракта. Това ни навежда на мисълта, че лечението с въпросното съединение може да е подходящо за точно определен тип катаракта. Предполагаме, че може да се наложи да се прави разграничение между различните типове катаракта при разработването на лекарства. Правим важна стъпка към фармакологичното лечение на това често срещано очно заболяване“, завършва с оптимизъм проф. Пиерсционек.

Дори когато фармакологичното лечение на катаракта стане факт, ще е добре функцията на очната леща да се подпомогне с…

Околут Комби/Ocolut® Combi – първият 100% природен продукт у нас, който осигурява всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи.

Формулата съдържа лутеин 10 mg, зеаксантин 750 μg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Съставките са комбинирани така че да оказват пълна пигментна и съдова защита на очите.

Редовният прием по 1 растителна капсула (VGcaps) дневно след хранене:

 • подпомага зрението и функцията очната леща, ретината и макулата (централната част на ретината)
 • допринася за поддържане на зрителната острота
 • съдейства за адаптирането на очите към тъмнина

Продуктът е подходящ за вегани и вегетарианци. Има добра поносимост дори при продължителна употреба. Препоръчва се от специалистите офталмолози на програма Очно здраве (Ocomed).

Търсете в аптеките в страната или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

макулна дегенерация свързана с възрастта

Макулна дегенерация свързана с възрастта и микробиом

Чрез въздействие върху микробиома е възможно да се повлияе на прогресията на макулна дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ). В това вярва д-р Жорди Монес. Той е:

 • директор на Института по проблеми, касаещи макулата (централната част на ретината, с която фиксираме) в Барселона
 • главен изследовател и съосновател на Barcelona Macula Foundation – фондация за проблемите на макулата, ретината и стъкловидното тяло

Д-р Монес е автор на пилотно проучване за:

 • оценка на възрастово-обусловена дегенерация на макулата и отговора към постбиотици при пациенти с това заболяване

Въпросното проучване се провежда с един от продуктите на биотехнологичната лаборатория Igen Biolab Group.

„Това пилотно клинично изпитване е наречено REVERS. Целта е да се намери доказателство, че чрез въздействие върху микробиома може да се повлияе на междинни високорискови форми на МДСВ. Това би означавало, че ще е възможно да се спре или забави по-нататъшна прогресия на заболяването“, казва д-р Монес.

Нова надежда за борба с макулна дегенерация свързана с възрастта

„Нашето проучване е единствено по рода си в световен мащаб и може да е от голяма полза за пациентите с МДСВ. От една страна, разполагаме с терапия (постбиотици), а от друга – със сложни компютъризирани функционални тестове. Тестовете разработихме в сътрудничество със Сити университет Лондон. Те ни позволяват да открием минимални промени в ретиналните клетки, цветното зрение и контрастната чувствителност в период от 1-2 години“. Това изтъква д-р Монес. Според него, ако изследването покаже положителни резултати и ако тези резултати бъдат потвърдени от по-нататъшни проучвания, това би представлявало:

„Предварителните резултати към този момент са обещаващи, но все още е твърде рано да се смятат за валидни. Много участници в проучването с МДСВ са преминали едногодишно лечение и продължават да се лекуват по този начин. Засега няма документирани странични ефекти“, информира д-р Монес.

Тепърва предстои да видим дали въздействието върху микробиома ще забави прогресията на макулна дегенерация свързана с възрастта

Междувременно битката със заболяването у нас продължава с Околут Дуо/Ocolut® Duo. Формулата на този офталмопротектор е вдъхновена от природата. Всяка растителна капсула осигурява на очите и очните структури чист лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg.

По данни от нови проучвания:

 • високите количества лутеин не само предпазват от макулна дегенерация, но и имат способност да възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004).

Благодарение на добавения в продукта зеаксантин очите получават двойна пигментна защита.

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Може да се приема продължително време. Подходящ за вегани, вегетарианци и постещи хора. Наличен в аптеките в цялата страна. Може да бъде поръчан и от www.momo.bg – сайтът на електронен магазин МоМо. Препоръчан от специалистите офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed).

диабет очни прегледи

Редовни очни прегледи – задължителни за пациенти с диабет

За да се радват на добро зрение, пациентите с диабет е препоръчително да си насрочват профилактични очни прегледи поне веднъж годишно. Причината е, че ако не се контролира, захарната болест може да се отрази негативно върху цялостното здравословно състояние и да нанесе необратими последици за очното здраве. Редовните посещения при офталмолог помагат за идентифициране на ранните етапи на очните заболявания, което е от ключово значение за успешното им лечение. В следващите редове вижте повече по темата.

Каква е връзката между захарната болест и очното здраве?

При диабет се нарушава способността за регулиране на кръвната захар в организма. В резултат се наблюдават флуктуации в нивата на глюкозата и е възможно да настъпи увреждане на малките кръвоносни съдове, включително на тези в окото. Това причинява зрителни смущения като замъглено виждане, поява на проблясъци или тъмни петна в зрителното поле и ако не се вземат мерки своевременно, води до загуба на зрението. В резултат от липсата на контрол върху нивата на кръвната захар най-често се развиват следните очни болести:

 • Диабетна ретинопатия
 • Катаракта
 • Глаукома
 • Диабетен макулен едем

Повече за всяка от тях може да научите тук.

Защо са необходими редовни очни прегледи при диабет?

Целта на регулярните посещения при офталмолог е да се вземат своевременни мерки за лечение на споменатите очни заболявания и да се предотврати необратимо увреждане на зрението. При рутинен очен преглед обикновено се разширяват зениците на пациента, за да се осигури по-ясен изглед на вътреочните структури. За целта се използват специални капки за очи. Очните лекари също така проверяват зрението на пациента, функционирането на очните мускули, вътреочното налягане и зрителната реакция към светлина. В зависимост от резултатите офталмолозите дават препоръки за периода, на който да се провеждат профилактични очни преглед, като за диабетиците е добре това да е поне веднъж в годината.

Добре е пациентите да са подготвени, че дилатацията на зениците може да продължи между 4 и 24 часа. Докато те са разширени, хората често изпитват повишена чувствителност към светлина и виждат замъглено. Следователно не е препоръчително човек да шофира през този период.

Профилактика на зрението с помощта на изцяло природен продукт

За превенция на споменатите очни заболявания, пациентите с диабет е добре да взимат профилактични мерки. Освен редовните посещения при офталмолог, те включват и набавяне на пълна гама от пигменти и антиоксиданти за добро очно здраве.

За целта експертите от програма Очно здраве (Ocomed) съветват да се доверите на Околут Комби/Ocolut® Combi. Този естествен офталмопротектор съчетава мощна комбинация от пигменти и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Продуктът се грижи за зрението на диабетиците като защитава ретината и макулата от увреждане, пази и възстановява съдовете на ретината, подобрява зрителната острота и забавя процесите на стареене на окото. Подходящ е както за профилактика, така и за овладяване на очните заболявания, причинени от захарна болест. За оптимални резултати се препоръчва продължителен прием, като дозировката е удобна и икономически изгодна – по 1 капсула дневно, след хранене. Няма данни за противопоказания.

късогледство при децата

Късогледство при децата – ето нещо любопитно по темата

По-вероятно е да се появи късогледство при децата, родени през лятото и прекарващи часове пред телефона. Това е заключението от проучване на английски изследователи. Резултатите са публикувани в онлайн изданието на British Journal of Ophthalmology от 6 ноември 2018 г.

Късогледство при децата, които са се появили на бял свят през летните месеци и прекаляват с телефона

„Има генетична обусловеност към късогледство. И все пак с податливостта не може да се обясни драматичното увеличение на това нарушение на зрението сред децата“. Коментарът е на д-р Кристофър Хамънд, професор по офталмология в Кралския колеж в Лондон.

В търсене на причините за нарастване случаите на детско късогледство проф. Хамънд и екипът му:

 • анализират данни на близо 2000 близнаци на възраст от 2 до 16 години, родени в Обединеното кралство в периода 1994-1996 г.

Учените преглеждат резултатите от очни тестове и се запознават със социални, икономически, образователни и поведенчески изследвания по въпроса. Молят родители и учители да попълнят въпросници по темата за късогледство в детска възраст.

При сравнителния анализ на резултатите от изследването учените установяват, че:

 • децата започват да носят коригиращи очила за късогледство около 11-годишна възраст
 • близо 5% от децата имат амблиопия (мързеливо око), а 5% – страбизъм (кривогледство)
 • общо 26% от близнаците са с миопия (късогледство)

Изследователите забелязват още, че рискът от късогледство е значително по-висок при онези деца, които…

По думите на учените опасността от късогледство е по-висока при децата, проплакали за пръв път през лятото, тъй като:

 • те започват образованието си на по-малка възраст от връстниците си, родени през зимата

Това на свой ред е свързано с ранно четене, което увеличава риска от късогледство.

За профилактика и неоперативно лечение на късогледство при децата специалистите офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват…

Околут/Ocolut® – висококачествен натурален офталмопротектор, специално разработен и създаден за детските очи и зрение. Формулата съчетава незаменимите очни пигменти лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg.

Редовният прием на продукта подпомага зрителните функции, работата на макулата (централната част на ретината) и лещата на окото. В допълнение осигурява пигментна защита на очите чрез специфични филтри.

Приемът е удобен – по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Не предизвиква нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула. Не съдържа консерванти и изкуствени овкусители. Може да бъде закупен от аптеките в страната и от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

проблеми с очите след ковид

Проблеми с очите след ковид, касаещи ретината

Анализ на 121 пациенти от началото на пандемията разкрива най-честите проблеми с очите след ковид. Според резултатите една малка част от преболедувалите коронавирус имат очни оплаквания. Когато обаче такива са налице, те могат да варират от леки до тежки. Много от нарушенията засягат ретината – слой от светлочувствителни клетки в задната част на окото с ключова роля за зрението. Затова в статията ще се спрем именно на тях.

Проблеми с очите след ковид, свързани с ретината

По данни от проучването 4 са главните проблеми с очите, в частност ретината, след прекаран ковид. Те включват:

Бели петна в ретината

Кръвните съсиреци от ковид пречат на хранителните вещества да достигнат до ретината. В резултат на „недохранването“ ретиналната тъкан набъбва и умира. При изследване на ретината тези области напомнят на петна от памучна вата. За щастие, те обикновено НЕ засягат зрението.

Оклузия на ретиналната артерия (очен удар)

Съсиреците в артериите на ретината могат да блокират притока на кислород и да причинят смъртта на клетките. Състоянието е известно като оклузия (запушване) на ретиналната артерия или инфаркт на окото. Най-честият симптом, който подсказва за него, е внезапната, тежка и безболезнена загуба на зрението.

Венозна оклузия на ретината – още един от възможните проблеми с очите след ковид, касаещи ретината

При запушване на вена на ретината кръвта не се оттича добре. Вследствие налягането в съдовете се повишава и се стига до кървене, подуване и изтичане на секрет от окото. Хората с подобни оплаквания могат да развият замъглено зрение, а в някои случаи и внезапна и постоянна слепота.

Съдов кръвоизлив в ретината

Налице е при спукване на стена на кръвоносен съд в ретината. Понякога причината е венозна оклузия на ретината. Възможно е кръвоизливът да доведе до появата на слепи петна и внезапна или постепенна загуба на зрение.

За профилактика на проблеми с очите след ковид специалистите офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват…

Околут Комби/Ocolut® Combi – за здрава ретина и добро зрение. Това е иновативна комбинация от 4 специално подбрани и прецизно дозирани съставки, които проявяват ретинопротективен ефект и усилват зрителната острота. Всяка растителна капсула (VGcaps) доставя на окото:

 • лутеин 10 мг

Предпазва ретината и макулата (централната зона на ретината) от свободни радикали и неутрализира UV лъчите.

 • зеаксантин 750 μg

Допълва действието на лутеина за пълна очна протекция.

 • астаксантин 2 мг

Блокира негативното въздействие на свободните радикали върху докозахексаенова киселина (ДХА) в ретината, жизненоважна за доброто зрение.

 • проантоцианидин 50 мг

Мощен антиоксидант със силно изразен съдово-протективен ефект. Укрепва колагена и еластина на съдовете и подобрява микроциркулацията в зоната на ретината.

Продуктът е безопасен и с възможност за продължителен прием. Особено подходящ е за хора от рискови групи за проблеми с ретината като:

 • диабетици
 • хипертоници
 • пациенти с нарушения на кръвта или със заболявания, засягащи кръвоносните съдове

Търсете в аптеките или поръчайте онлайн на www.momo.bg.

очите през зимата

Очите през зимата – възможни проблеми и превенция

На редица опасности са изложени очите през зимата. Кои са най-честите проблеми и как биха могли да се предотвратят те? Всичко това ни разкрива д-р Емилио Доронсоро, завеждащ отделението по офталмология в университетска болница „Ла Моралеха“ в Мадрид, Испания.

Потенциални рискове за здравето на очите през зимните месеци

По-ниските температури през зимата са предпоставка за сълзене на очите и поява на очно дразнене и дискомфорт. Това пък би могло да доведе до сърбеж, парене, замъглено зрение и усещане за чуждо тяло в окото, предупреждава д-р Доронсоро.

Друга опасност, която е свързана със зимния студ и заплашва очното здраве, е пренебрегването на UV лъчите. „Обикновено през зимата намаленото слънчево греене води до подценяване на риска от излагането на слънце с незащитено око“, коментира специалистът. Той отчита това като груба грешка и дебело подчертава, че:

 • макар и оскъдно слънцето през зимата е също толкова опасно за очите, колкото през лятото
 • продължителното и незащитено излагане на UV лъчи увеличава риска от развитие на редица очни патологии – катаракта, макулна дегенерация, птеригиум, фотокератит

Работещи начини за предотвратяване на посочените проблеми за очите през зимата

За предотвратяване на упоменатите рискове за очите и зрението през зимата д-р Доронсоро предлага серия от лесни за изпълнение съвети. Те целят очите да се поддържат хидратирани и защитени през студените зимни дни. Препоръките включват:

 • по-често мигане, за да се овлажнява очната повърхност
 • прилагане на изкуствени сълзи при нужда, за да се запази влажността на очите
 • при подозрение за чуждо тяло в очите – внимателна очна промивка с физиологичен разтвор или вода
 • регулиране на стайната температура и влажност
 • употреба на овлажнител за въздух
 • носене на висококачествени слънчеви очила при излизане навън

Към препоръките на д-р Доронсоро за защита на очите през зимата офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) у нас добавят…

И двата продукта са напълно натурални, имат отлична поносимост и са подходящи за дългосрочна употреба. Ефектът им е правопропорционален на продължителността на прием. В основата на протективното им действие стои рационалната формула.

Активни съставки в продукта за възрастни са лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Те са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.

Продуктът за деца снабдява очите с най-важните пигменти на макулата (централната част на ретината) – лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg).

И двата продукта филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчението по напълно естествен начин. Това ги превръща в истински природни очила!

Търсете в аптеките в страната или поръчайте от онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

хигиена на очите

Хигиена на очите – задължителна за всеки човек

Темата за хигиена на очите надхвърля почистването на клепачите и миглите и отвежда към съвкупност от грижи за очното здраве.

Хигиена на очите – изключително необходима за всички във всяка възраст

Полагането на хигиенни грижи за очите е важно за децата. Причината е ясна – детските очи са уязвими. Освен това малчуганите често докосват очната зона с мръсни ръце.

Носещите контактни лещи също трябва да обгрижват очите си. Основното, което трябва да знаят, е, че преди и след използването на лещите е абсолютно задължително да използват изкуствени сълзи.

И хората в напреднала възраст не бива да пропускат да се погрижат за очите. В противен случай рискуват да се сблъскат с проблеми като очна сухота, рани на роговицата и конюнктивит.

Някои основни продукти за очна хигиена

 • разтвор за промивка на очи, който едновременно почиства и хидратира
 • кърпички за очи за хидратация и почистване на клепачите, миглите и деликатната зона около очите
 • рол-он за подхранване на деликатната зона около очите
 • споменатите вече изкуствени сълзи за овлажняване на очите
 • специфични пигменти и антиоксиданти за очи

Начини за хигиена на очите

Много полезни навици помагат за поддържане на здрави очи и добро зрение:

За оптимален комфорт и хигиена на очите специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват…

Околут/Оcolut® – офталмопротектор за деца. Активни съставки са двата най-важни естествени очни пигмента за детските очи и зрение – лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg). Те са комбинирани така, че да подпомагат зрението, функцията на макулата и ретината. Действат като вътреочен филтър и „храна“ за окото.

Околут Комби/Ocolut® Combi – офталмологичен природен продукт за възрастни. Освен с пигментите лутеин (10 mg) и зеаксантин (750 μg) той снабдява очите и с антиоксидантите астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 мг). Четирите съставки допълват и взаимно усилват действието си. Резултатът от синергията помежду им е пълна пигментна и съдова защита за очите.

И двата продукта са практически безопасни и имат отлична поносимост дори при продължителен прием. Стигат за дълго време и са икономически изгодни. Има ги в аптеките в страната и в електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.