Публикации

упражнения за по-добро зрение

Упражнения за по-добро зрение, които наистина работят

Подготвили сме ви серия от упражнения за по-добро зрение. Изпълнявайте ги редовно, за да се радвате на здрави очи и орлов поглед до дълбока старост.

С тези упражнения за по-добро зрение ще забравите за често срещани проблеми като уморени очи и очна сухота

Палминг – едно от най-ефективните базови упражнения за по-добро зрение

Наименованието на това базово упражнение за очи произлиза от английската дума за „длан“ – palm. Начинът на изпълнение е следният:

Настанете се удобно и разтривайте дланите една в друга, докато се сгреят. Затворете очи и ги покрийте с длани. Стремете се да не оказвате натиск и да не затруднявате дишането. Желателно е да не прониква светлина през пръстите ви. Представете си непрогледен мрак и се фокусирайте върху мисълта за него. Опуснете се и дишайте бавно и дълбоко в продължение на 3 минути.

Широко затворени/отворени очи

Затворете плътно очи за 3-5 секунди. След това ги отворете широко за 3 до 5 секунди. За постигане на оптимален резултат повторете упражнението 7 пъти.

Масаж с възглавничките на пръстите

Затворете очи и ги масажирайте нежно с възглавничките на пръстите за 2-3 секунди. Натиснете леко с три пръста горните клепачи. Повторете упражнението отначало 5 пъти.

Кръгове с очи

Седнете спокойно и започнете да движите очите си в кръг – първо по посока на часовниковата стрелка, а след това наобратно. Изпълнете упражнението веднъж, като правите по 21 повторения в посока. Мигайте няколко пъти при смяна на посоката.

Приближаване и отдалечване на молив

Вземете молив и изпънете ръката на нивото на очите. Гледайте върха на молива, докато бавно го приближавате към носа. Продължавайте да го следите с поглед, докато го отдалечавате. Повторете упражнението между 7-21 пъти.

Промяна на фокуса

Фокусирайте се върху отдалечен предмет за няколко секунди. После бавно приближете погледа върху близкоразположен предмет, който е разположен приблизително в същата равнина. След няколко секунди отново насочете очи към далечната точка. Повторете 21 пъти.

Ефектът от посочените упражнения за по-добро зрение може да е още по-добър с помощта на…

Ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) горещо препоръчваме да усилите ефективността на упражненията с мощния офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Неговата специална формула съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин, проантоцианидин. Съставките са така подбрани, че да осигурят пълна пигментна и съдова защита на очите. Научно доказано е, че при редовен прием Околут Комби успява да усили остротата на зрението, да забави стареенето на очните клетки и да възстанови плътността на макулния пигмент. Това обаче не е всичко! Околут Комби подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор и намалява пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан.

Многостранното действие на Околут Комби го превръща в идеално средство за намаляване на риска от очни заболявания и рефракторни нарушения. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ е за продължителен прием.

чувствителност на очите към светлина

Чувствителност на очите към светлина – защо възниква фотофобията?

Чувствителност на очите към светлина, или още фотофобия, е често срещано очно смущение. Характеризира се с дискомфорт и болка в очите при излагане на слънчева, флуорисцентна или инкадесцентна светлина. Фактът, че хората изпитват чувствителност към светлина е изключително интересен, предвид огромната роля, която светлината играе в способността ни да виждаме. Светлината стои в основата на многоетапен процес, който включва множество части на окото. Поради сложността на процеса „виждане”, различни части на очите могат да бъдат причина за чувствителност към светлина или фотофобията да бъде симптом на очно заболяване. Нека разгледаме причините, които могат да доведат до появата ѝ.

Причини за възникване на чувствителност на очите към светлина

 • излагане на очите на ярка светлина без предпазни средства
 • продължително носене на контактни лещи или използване на неподходящи такива
 • синдром на сухото око
 • очни инфекции, алергии, травми или претърпяна очна операция
 • ерозия или язва на роговицата
 • катаракта
 • конюнктивит
 • кератит
 • увеит
 • менингит
 • мигрена или клъстерно главоболие
 • прием на определени медикаменти

Съвети за намаляване на дискомфорта при фотофобия

Тъй като повишената чувствителност на очите към светлина може да е симптом на редица очни заболявания, при поява на фотофобия насрочете преглед при офталмолог. За да облекчите състоянието, можете да приложите следващите мерки за намаляване на дискомфорта и протекция на очите:

 • Изчакайте няколко секунди при преминаване през места с различна осветеност, за да се приспособят очите ви.
 • Защитавайте очите си, когато сте на открито.
 • Носете качествени слънчеви очила с поляризация и UV филтър за намаляване на слънчевите отблясъци и предпазване на очите от ултравиолетовите лъчи.
 • Обмислете носене на фотохроматични очила – техните лещи реагират бързо на промените в светлинните условия, като потъмняват навън и изсветляват на закрито.

Пълна офталмологична грижа за здрави очи и добро зрение

Можете да поддържате очите си здрави и защитени по най-добрия начин – като приемате очни пигменти. Те имат редица позитиви при облекчаване на най-често срещаните очни проблеми, включително и фотофобия. Предпазват очите от увреждане, подобряват зрението и са удачна превенция при висок риск от очни заболявания.

Очните пигменти не се синтезират в човешкото тяло, а се набавят отвън. Тъй като приемът им чрез храната не може да обезпечи нужното дневно количество, е подходящо да се приемат под формата на офталмопротектор с природен произход. На посочения профил отговаря Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът съдържа рационална комбинация от два незаменими очни пигмента – лутеин и зеаксантин, и два мощни антиоксиданта – астаксантин и проантоцианидин. Околут Комби осигурява пълна съдова и пигментна защита на очите и подобрява състоянието при фотофобия или друго очно смущение. Напълно безопасен е и може да се приема продължително време.

храни за очно здраве

Храни за очно здраве – ето кои са най-добрите!

Днес ще ви покажем едни от най-добрите храни за очно здраве. Вижте кои са те и ги добавете към ежедневното меню, за да се радвате на добро зрение до дълбока старост.

Това са някои от най-добрите храни за очно здраве

Кромид лук

Кромидът е богат на витамин А и C – класически антиоксиданти, които благоприятстват здравето на очите. Освен това съдържа много кварцетин – флавоноид, който има свойството да предотвратява появата на катаракта при диабетици. Имайте предвид, че по-голямата част от това вещество се съдържа в лучените люспи. С оглед на това не ги изхвърляйте, а ги използвайте за приготвяне на отвара за пиене. Ползите от кварцетинът за очите и зрението обаче не спират дотук! Той стимулира синтеза на важни за здравето на ретината пигменти и предпазва очите от вредното въздействие на UV лъчите.

Спанак

Това зеленолистно растение е отличен източник на лутеин и зеаксантин – пигменти, които са от важно значение за очите. Те намаляват риска от развитие на възрастово обусловени очни заболявания. В допълнение предпазват очните клетки от негативния ефект на слънчевите лъчи.

Броколи

Този виден представител на семейство Кръстоцветни е особено полезен за очите. Научни изследвания показват, че редовната му консумация помага за увеличаване плътността на макулния пигмент с до 30%. Въпросният пигмент предпазва централната част на ретината, (макула) от синьото лъчение от LED екраните и има ключова роля за нормалната ѝ физиология.

Червени чушки

Трябва да похапвате повече червени чушки, ако искате да подобрите очното си здраве. Пиперките снабдяват очите с голямо количество витамин А, C, B6, лутеин, зеаксантин, бета каротин и ликопен. Благодарение на всички тези ценни вещества се намалява опасността от катаракта и макулна дегенерация – едни от разпространените очни заболявания в съвременния свят.

Моркови – една от ненадминатите храни за очно здраве

Когато говорим за храни за по-добро очно здраве, няма как да не споменем морковите. Положителният им ефект върху зрителните органи се дължи на високото количество бета каротен, прекурсор на витамин А. Освен че усилват зрението, морковите предпазват от дегенеративни очни заболявания като катаракта. За да усвоите по-добре бета каротена, подложете морковите на лека термична обработка с малко мазнина.

Усилване на ефекта на посочените храни за очно здраве с доказан природен продукт

Ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчваме да съчетаете приема на посочените храни с Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е първият природен продукт у нас, който осигурява цялостна грижа за очите и зрението. В основата на положителния му ефект стои пълният набор от пигменти и антиоксиданти, необходими за отлично очно здраве. Всяка капсула на Околут Комби доставя оптмално количество лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани така че да подобряват остротата на зрението, да възстановяват плътността на макулния пигмент и да забавят стареенето на очните клетки. В резултат на своя допълващ и усилващ ефект съставките на Околут Комби предпазват от едни от най-честите заболявания на очите и рефракторни нарушения. Поръчайте онлайн на адрес www.momo.bg.
Околут Комби е практически безвреден и има много добра поносимост при продължителна употреба.

увреждане на очите

Дигиталните екрани могат да причинят сериозно увреждане на очите

LED светлината, излъчвана от постоянно използваните от нас дигитални устройства, може да причини дълготрайно увреждане на очите. И тъй като поради ситуацията с епидемията от коронавирус прекарваме повече време, взирайки се в електронните устройства, вижте и кой е начинът за предпазване на зрението.

Учените твърдят – продължителното използване на дигитални устройства води до увреждане на очите

Всеки, работещ пред компютър, е изпитвал умора, сухота и дори болка в очите. Този, т.н. синдром на компютърното око, не подминава и хората, които използват продължително време смарфона си или гледат телевизия с часове. Колкото и голям дискомфорт да причинява, синдромът на компютърното око не води до дълготрайно увреждане на очите. Или поне така се е считало до скоро.

Учени от Мадридския университет Комплутенсе споделят пред Boston Monday, че LED светлината, излъчвана от дигиталните екрани на електронните устройства, може сериозно да навреди на очите ни. Тя може да е причина за увреждане на ретината и загуба на зрение. Проучването им посочва потенциално висок риск за възрастните и децата, които всекидневно използват електронни устройства.

Резултати от проведеното изследване

Екипът изследователи тества ефекта от излагане на LED светлина върху лабораторни плъхове. Учените поставят 6 таблета, излъчващи бяла светлина, около клетките на животните. Таблетите били включени за 16 часа, след което изключени за 8 часа. След три месеца, при плъховете, подложени на ескперимента, се наблюдавала 23% по-голяма загуба на ретинални клетки, в сравнение с контролната група плъхове. Генната експресия, която отговаря за клетъчната смърт, също била със завишени нива при плъховете, изложени на бяла светлина. Проучването сочи още, че при плъховете, които гледали таблети с филтър, блокиращ LED светлината, не се отчита по-голяма загуба на очни клетки.

Резултатите от изследването хвърлят светлина върху важната тема. Още проучвания са нужни, за да се докаже със сигурност тезата на учените.

Как да предпазим очите и зрението си от вредното влияние на дигиталните екрани?

Има как да запазим очите си здрави, а зрението остро, дори при продължителна работа с електронни устройства. Офталмолозите съветват при използване на дигитално устройство да мигаме редовно, почиваме на всеки 20 минути, правим упражнения за очи и да приемаме очни пигменти. Тези елементи са есенциални за очите и трудно се набавят само чрез храната. Можем обаче, да си ги доставим в необходимото количество чрез прием на офталмопротектор. Такъв продукт, високо ефективен и препоръчван от офталмолозите, е Околут Комби/Ocolut® Combi. Природният продукт съдържа всички необходими очни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Чрез мощното им действие, Околут Комби осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите.

За здравето на детските очи – също повлияни от вредното дигитално лъчение, се грижи Околут/Ocolut®. Той подпомага зрението, функцията на макулата и очната леща. Съдържа природни очни пигменти, в комбинация, съобразена с нуждата на детските очи, и е напълно безопасен.

очни проблеми при децата

Очни проблеми при децата – как да ги разпознаете?

Често симптомите на очни проблеми при децата се откриват твърде късно, когато вече се налага лечение. За да не допуснете това, следете за важните симптоми, които могат да ви помогнат да разпознаете зрителните проблеми при малчуганите.

Много очни проблеми при децата се развиват в началото безсимптомно

Рядко се замисляме върху факта, че около 80% от информацията, която получаваме за света около нас се дължи на правилните ни зрителни възприятия. Това е особено важно за децата, които непрекъснато научават нови неща от заобикалящата ги среда. В този аспект, ако детето страда от недиагностициран проблем с очите, това може силно да повлияе цялото му бъдещо развитие.

Множество очни проблеми при децата са трудни за диагностициране. Те нямат изразена симптоматика при появяването си. Това подчертава ролята на родителите, които трябва да успеят сами да открият появата на проблем с очите на детето си. Ето защо, ще представим няколко показателни знаци, по наличието на които да се ориентирате, че детето ви се нуждае от преглед при очен лекар. Ето как да разпознаете, че зрението на малчугана е нарушено:

Стоенето близо до телевизора и четенето на малко разстояние

Днес все по-често се споменава, че вредното влияние на съвременните електронни устройства върху зрението е просто остарял мит. Но истината е, че дългото стоене пред телевизионния или компютърния екран уврежда зрението както на децата, така и на възрастните.

Гледането на телевизия или четенето от много близко разстояние може да е знак, че детето има късогледство. Ако детето непрекъснато ползва пръста си, за да отбелязва докато чете, също може да се възприеме като зрително смущение. Много специалисти считат това за сигурен знак за трудности при фокусиране на погледа на детето. Това важи особено при по-големите деца, които вече не би следвало да ползват показалка, докато четат.

Често търкане на очите като сигнал за очни проблеми при децата

При децата това е нормален процес, когато са изморени и им се спи. Енергичното разтъркване на очите без видима причина, придружено от сърбеж, парене или болка, може да се счита за предупредителен симптом. Детето също така може да има проблеми с фокусирането, да присвива очи и да не успява да концентрира погледа си. Когато родителите забележат подобни прояви, е добре да се консултират с офталмолог.

Силна чувствителност към светлина и сълзене на очите – основен симптом на очни проблеми при децата

Това състояние е известно като фотофобия и често се придружава от гадене и главоболие. Показателен симптом за наличие на проблеми с очите на детето. Към алармиращите сигнали можем да прибавим е очното зачервяване, което не отминава с дни.

Затваряне на едното око и гледане само през другото при извършване на определени занимания също е сигнал, че зрението на малчугана е компрометирано. Много очни заболявания засягат само едното око и подобен навик е знак, че нещо със зрението не е наред.

Още предупредителни знаци за очни проблеми при децата

 • оформяне на малки кори и гнойни образувания в ъглите на окото или на клепачите
 • “играене” на очите наляво-надясно или нагоре-надолу
 • често мигане
 • ако очите на детето са прекалено изпъкнали, това също може да е симптом на заболяване

Как да действат родителите, ако е налице някой от горепосочените симптоми за очни проблеми при децата?

В наши дни, много деца имат зрителни смущения – очите им се зачервяват, появява се сърбеж, сълзене и др. Някои очни заболявания, като глаукома, все по-често засягат и малчугани, а някои деца дори се раждат с тях. Всичко това засилва нуждата от профилактични офталмологични прегледи в ранна детска възраст. Те трябва да се правят поне 2 пъти годишно.

За отлична очна грижа, специалистите от програма Очно здраве съветват родителите да обърнат внимание на офталмопротективни продукти за деца. Препоръчван от видни офталмолози е природният продукт Околут/Ocolut®.

Околут съдържа двата основни зрителни пигменти – лутеин и зеаксантин. Тези очни пигменти са наричани още „храна за очите“ и имат невероятен антиоксидантен ефект. Околут е изключително подходящ и препоръчван продукт за профилактика и овладяване на зрителни смущения в детска възраст. Околут подпомага зрението и подобрява функцията на макулата и лещата на окото. Продуктът е безопасен при продължителна употреба и няма странични ефекти.

Околут се дозира по 1 растителна капсула на ден, след хранене.

умора в очите

Умора в очите – предпазете зрението си от увреждане!

Живеем в технологично време, в което чувството на умора в очите ни е до болка познато. Дългите часове пред дигиталните устройства могат да влошат зрението ни – необходимо е да помислим за качествена профилактика!

Умора в очите е най-често поставяната диагноза от офталмолозите

Напълно естествено е динамиката на ежедневието и продължителното взиране в дребните букви, цифри и образи в екрана на монитора или телефона да изтощават очите ни. Чувството на умора в очите не е признак за увредено зрение. По-скоро умората е знак, че имаме нужда от почивка и активно подпомагане на зрението. Чрез тези мерки ще можем да поддържаме очите си здрави и да ги предпазим от евентуални увреждания.

Основната причина за поява на умора в очите – лъченията от дигиталните устройства

Днес сме изправени пред факта, че работата на мнозина е свързана с ежедневно използване на компютър. Но колкото и напреднали да са съвременните технологии, почти няма човек, който да не изпитва известна умора в очите след използването им. Истината е, че очите ни са изложени на голямо натоварване, а зрението ни е реално застрашено от появата на синдром на компютърното око. Това потвърждават и думите на офталмолози, според които броят на засегнатите от това състояние нараства с бързи темпове.

Симптоми на умора в очите

Симптомите, които показват, че очите ви са уморени в повечето случаи са оплаквания, локализирани именно в зоните на зрителния анализатор. Те, в отделни случаи, могат да са придружени и от главоболие. Основните оплаквания идват от очите. Те се зачервяват, появява се сърбеж и парене. В някои случаи окото бързо съхне и слъзната течност не успява да го овлажнява успешно. В други случаи, се наблюдава повишено сълзене на едното или двете очи. Рядко обаче, е налице оток или подуване, каквито се наблюдават при развитие на очна инфекция.

Умората в очите не води до пряко влошаване на зрението. Опасността тук идва по-скоро от честите търкания за облекчаване на сърбежа и раздразненията, които те предизвикват. Това значително повишава риска от физическо травмиране на окото или от пренасяне на различни микроорганизми до очната повърхност. Освен това, умора в очите е упорито състояние, което дори след временно облекчение отново напомня за себе си.

Какво представлява синдром на компютърното око?

Това състояние е съпроводено от замъгляване на зрението, болка и сухота в очите, увеличена чувствителност към светлина и главоболие. Всички тези симптоми са пряко свързани с ежедневната работа на компютър или използването на друго дигитално устройство.

Една от главните причини за появата на синдром на компютърно око е по-малката яснота на компютърното изображение в сравнение с това, което е разположено върху печатния лист. По този начин, фокусирането на окото е затруднено, а човек е принуден да мига по-рядко, което води до изсушаване на роговицата. Синдромът на компютърното око може да е съпроводен от болка в очите, гръбначния стълб, китките и шията.

Офталмолозите препоръчват на ежедневно работещите с компютър да отделят известно време за отмора на очите. Най-добре е това да става на всеки 20 минути. Специалистите съветват още, да се обърне внимание на проблема в дълбочина, ако целим дългосрочното му решаване. Според офталмолозите, приемът на очни пигменти е най-сигурният начин за защита на зрението срещу вредното влияние на дигиталното лъчение.

Забравете за умора в очите и поддържайте отлично очно здраве

Когато тялото се умори му осигуряваме по-дълга почивка и то възстановява жизнеността си. Очите ни обаче, не могат да се радват на подобен комфорт. При тях умората се премахва най-успешно с помощта на подкрепа отвън, най-добре идваща от природата.

Офталмолозите от програма Очно здраве препоръчват за активна защита на зрението, приема на продуктите от фамилия Околут. За дълготрайно премахване на неприятната умора в очите, специалистите залагат на Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът е специално предназначен за справяне със синдрома на умореното или компютърното око, както и съпътстващата сухота в очите. Околут Комби съдържа четирите най-мощни очни пигменти и антиоксидантилутеин, зеаксантин, проантоцианидин и астаксантин. Очните пигменти, наричани още „храна за очите“, се грижат за доброто зрение като осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.

Околут Комби е препоръчително да се приема при висок риск от очни заболявания, късогледство и затруднено нощно виждане и катаракта. Продуктът забавя стареенето на очите, подобрява остротата на зрението и кръвоснабдяването в зрителния анализатор.

Околут Комби е напълно безвреден продукт, дори при продължителна употреба няма противопоказания. Дозира се по 1 капсула на ден, след хранене.

Глаукома

Глаукома – сериозно очно заболяване с тежки последици!

Глаукома е коварно заболяване на очите. Развива се бавно и не причинява оплаквания, докато не се стигне до по-напреднал стадий, когато зрението е увредено. Нека научим повече за нея и за методите за лечение и профилактика!

Същност на глаукома

Глаукома представлява хронична прогресираща оптиконевропатия, водеща до характерни структурни изменения в диска на зрителния нерв и неврофибрилерния слой на ретината. Впоследствие се развиват и типичните промени в зрителните функции – отпадания в зрителното поле. В терминалния стадий на заболяването се достига до необратима загуба на зрение.

В световен мащаб глаукома е сред водещите причини за слепота. Най-засегната е възрастовата група над 50 години.

Видове глаукома

Първична откритоъгълна глаукома

Това е най-честата форма на глаукома. Обикновено от нея страдат хората над 50 години. Като основни причини за появата ѝ специалистите посочват повишено вътреочно налягане и проблеми с кръвоснабдяването. Симптомите, с които се проявява са прогресираща атрофия и промяна на зрителния нерв и зрителното поле. При увреждане на очните клетки се наблюдават слепи петна в зрителното поле.

Закритоъгълна глаукома

По правило тази форма на глаукома се среща сред хората с по-малка по размери предна очна камера и такива, при които ъгълът между ириса и роговицата е по-малък от 45 градуса. В резултат се затруднява оттичането на вътреочната течност, увеличава се налягането, а зрителният нерв се уврежда. При този вид глаукома се наблюдава силно увеличено вътреочно налягане, болки в главата и очите, влошено зрение, повръщане или гадене.

Терапевтично лечение на глаукома

Предвид характера на заболяването, тежестта и необратимостта на патологичните изменения, от изключително значение е ранното диагностициране и своевременното и адекватно лечение.

Всеобщо възприета е следната последователност в терапевтичното поведение: медикаментозно лечение – лазерна терапия – хирургично лечение.

Използването на лазерните технологии е силно застъпено в производството, науката и не на последно място, в медицинската практика. Глаукома е сред очните заболявания, в чиято диагностика и лечение лазерната технология има огромно значение.

Лечение и профилактика на глаукома с изпитано природно средство

Висококвалифицираните специалисти от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват употребата на природният продукт Околут Комби/Ocolut® Combi срещу глаукома. Той се използва успешно както за превенция, така и за забавяне прогресията на коварното очно заболяване. Тайната на действието му се крие в рационалната комбинация от очни пигменти и антиоксиданти в състава му. Това е първият 100% натурален продукт у нас, който осигурява цялостна грижа за очите и зрението. Всяка капсула на това природно чудо съчетава силата на пигментите за очи лутеин и зеаксантин и мощните антиоксиданти астаксантин и проантоцианидин. Съставките взаимно допълват и усилват ефекта си. Комбинирани са така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.

Двата очни пигмента лутеин и зеаксантин действат като щит за ретината и макулата (централната зона на ретината). Предпазват тези деликатни части на окото от действието на свободните радикали и неутрализират вредните ултравиолетови лъчи.

Мощният антиоксидант астаксантин обезврежда свободните радикали, които оказват негативното въздействие върху докозахексаенова киселина в ретината. Тази наситена киселина е изключително важна за доброто зрение.

Проантоцианидинът – другият антиоксидант в Околут Комби, е със силно изразен съдово-протективен ефект

Укрепва очните съдове, като заздравява колагена и еластина в тях и подобрява микроциркулацията на кръвта в зоната на ретината.

Научно доказано е, че комплексното действие на съставките на Околут Комби допринася за предпазване и възстановяване съдовете на ретината, подобряване остротата на зрението и забавяне стареенето на очите. Ползите от приема на продукта обаче не се изчерпват дотук! Установено е, че възстановява плътността на макулния пигмент, благоприятства кръвотока в зоната на зрителния анализатор и намалява пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан.

Околут Комби е произведен според правилата за добра производствена практика. Предлага се под формата на иновативни растителни капсули (VGcaps), които са подходящи за прием от вегетарианци, вегани и постещи. Има удобен прием – дозира се по 1 растителна капсула на ден след хранене. Активните съставки се нуждаят от време, за да разгърнат напълно потенциала си. Ето защо се препоръчва Околут Комби да се приема продължително време. Има отлична поносимост. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при дълговременна употреба. Много икономичен и лесно достъпен.

макулна дегенерация

Какво е макулна дегенерация и как да предпазим зрението?

Макулна дегенерация е заболяване на очите, което ако се неглижира, води до силно влошаване на зрението. Какво представлява дегенерацията на макулата и може ли да се контролира?

Макулната дегенерация протича с влошаване на централното зрение

Влошеното централно зрение е вследствие на увреждане на макулата – централната зона на ретината. Най-често периферното зрение остава незасегнато. Вследствие на това се затруднява четенето, фокусирането на заобикалящите предмети и различаването на лица.

Макулната дегенерация се проявява в две форми – суха и мокра (неоваскуларна). Сухата форма се наблюдава по-често и се счита за по-безобидна – прогресира бавно, сравнително рядко води до слепота. Мократа форма е тази, която прогресира по-бързо. Макар да е диагностицирана само при около 10% от засегнатите, напоследък се наблюдава тенденция за по-широкото ѝ разпространение.

Наблюденията на честотата на разпространение на заболяването при отделни групи хора са довели до обособяването на няколко рискови фактора. Счита се, че в определен момент те се оказват водещи за развитие на макулна дегенерация.

Основният фактор за поява на макулна дегенерация се свързва с напредване на възрастта

Ето защо това заболяване най-често е наричано възрастово обусловена макулна дегенерация или макулна дегенерация, свързана с възрастта. Причината се крие във възрастово обособените изменения в кръвоснабдяването и преноса на кислород и хранителни вещества до ретината и макулата. Това води до некроза и атрофия на клетките им.

Други фактори, за които се предполага, че провокират развитие на макулна дегенерация

 • пол – установено е, че по-често от макулна дегенерация страдат жените
 • фамилна обремененост
 • висок холестерол и кръвно налягане – това са основни причини за развитие на атеросклероза и увреждане на кръвоносните съдове
 • тютюнопушене
 • свободни радикали и оксидативен стрес – фоточувствителните ретинални клетки са особено уязвими към действието на свободните радикали

Трудности в разпознаване на цветовете – това е един от първите симптоми на макулна дегенерация

Хората с макулна дегенерация изпитват затруднения в различаването на един от друг цвят в тъмната и светлата гама.

При наличие на макулна дегенерация, в началото на заболяването се наблюдава подобрение на симптомите при силна светлина. С течение на времето тази зависимост намалява.

Замъглено виждане – при него най-вече е засегнато централното зрение

Увреждането на фоторецепторните клетки води до трудно фокусиране на заобикалящите обекти, букви или лица. Един от първите признаци за замъглено зрение е повишената нужда от силна светлина по време на четене, както и при писане. Засегнатите от макулна дегенерация имат проблем с преминаването от места със силна светлина към места със слаба, и обратното.

Макулна дегенерация се свързва и с нарушено разпознаване на правите линии

В по-напреднал етап от заболяването, засегнатите трудно разпознават правите линии в централното зрително поле, като ги възприемат с вълнообразна форма. Това е и един от първите, но за съжаление късни симптоми, каращи страдащите да потърсят лекарска намеса.

Добрата новина е, че макулната дегенерация може да бъде успешно повлияна

Можем да обособим няколко навика, чието прилагане действа ефективно в защита на зрението ни.

 • увеличаване приема на каротеноиди – това означава по-често присъствие на трапезата на пресни цветни плодове и зеленчуци. Зрението е един от многото компоненти на организма, които те укрепват. Никак не е случайно толкова честото насърчаване на приема им – те доставят незаменими очни пигменти.
 • прием на омега-3 мастни киселини и витамин D – рибата и ядките са първият избор на всеки, решил да оптимизира приема си на мастни киселини и витамин D
 • допълнителна помощ от добре подбрани природни средства

Клинични проучвания доказват, че приемът на високи количества очни пигменти забавя хода на прогресията на макулна дегенерация и подобрява зрението

Офталмолозите от програма Очно здраве препоръчват при макулна дегенерация приема на природния продукт Околут Дуо/Ocolut® Duo.

Околут Дуо е натурално средство за отлично зрение, което съдържа оптимални количества от двата очни пигмента – лутеин и зеаксантин.

Продуктът има мощно офталмопротективно действие. Съставките му се натрупват избирателно в макулата. Филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV – лъчението. Обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината. Действат като “храна за окото” и като вътреочен филтър.

Околут Дуо се прилага при лечение и профилактика на макулна дегенерация и при очното заболяване пигментен ретинит.

Околут Дуо се предлага в иновативна форма – растителни капсули (Solucaps), които могат да се приемат от вегетарианци и вегани. Продуктът е изключително удобен за прием, може да се употребява продължително и няма странични действия.

често мигане

Често мигане при децата – неприятен и опасен симптом!

Здравните специалисти алармират, че през последните години броят на децата с често мигане се увеличава. „Родителите трябва да знаят, че този на пръв поглед безобиден симптом може да алармира за редица заболявания на детските очи“, категорични са експертите. Преди обаче да разберем повече за проблема и за начините за неговото разрешаване, ще се запознаем с ролята на мигането и неговите характерни особености в детска възраст.

Функция на мигането

Биологичният смисъл на мигането е периодично овлажняване на роговицата от прекомерния слъзен филм. Целта е непрестанно предпазване на очните повърхности от неблагоприятното въздействие на външните фактори и дозирано пропускане на светлина в окото, за да се обработи светлинната информация на висше, централно-мозъчно ниво.

Особености на мигането при децата

Мигането има свои характери особености във всеки един от етапите на детското развитие.

В кърмаческия период (до 6-месечна възраст) бебетата мигат значително по-рядко от възрастните. Причината за това е, че те прекарват по-голямата част от денонощието в сън.

Когато поотраснат малко, мъниците започват да мигат значително по-често. Броят на миганията обаче пак е по-малък от този при възрастните. Ако родителите забележат, че наследниците им мигат учестено и очите им са зачервени, подути и сълзят, те непременно трябва да им запишат час при офталмолог.

След като навършат 3 години, малчуганите започват да мигат толкова често, колкото и възрастните – около 10-20 мигания в минута. При често мигане на децата в този период своевременно трябва да се потърси консултация със специалист.

Причини за често мигане при децата

Офталмолозите посочват следните три основни групи причини за често мигане при децата:

Вродени

Към вродените причини за често мигане при малчуганите се отнасят генетична предразположеност, анатомични нарушения на клепачите, нарушена функция на клепачите, слъзните жлези и увредена очна повърхност.

Придобити

Такива са ниското телесно тегло, силното нервно напрежение, някои заболявания от общ характер, инфекциозни и алергични състояния, влияние на отрицателните фактори на средата и очните травми.

Комбинирани

Както подсказва наименованието, комбинираните причини за често мигане при децата са комбинация от вродените и придобитите.

Начини за профилактика на често мигане при децата

С цел предпазване на децата от проблеми с очите като често мигане специалистите приканват родителите да приучат мъниците да:

 • поддържат изрядна хигиена на очите
 • посещават редовно офталмолог
 • не прекарат прекалено дълго време пред екраните на дигиталните устройства

Доказаното природно средство за профилактика на очни проблеми като често мигане в детска възраст

За да е още по-надеждна профилактиката на очни проблеми като често мигане, ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) горещо препоръчваме на родителите да осигурят на децата природния продукт Околут/Ocolut®. Този офталмопротектор е специално създаден за защита на изключително уязвимите детски очи. В състава му са вложени високи количества от двата специфични очни пигмента лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg). Те действат като „храна за окото“ и вътреочен филтър. Натрупват се избирателно в макулата (централната зона на ретината). Филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчението. Обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината. По този начин Околут предпазва очите и зрението на малчуганите от сериозни офталмологични проблеми. Освен за профилактика продуктът се използва успешно и за лечение на очни заболявания при деца.

Безотказното действие на Околут се дължи на способността да подпомага зрението, функцията на макулата и лещата на окото

Околут е произведен според изискванията за добра производствена практика. Притежава сертификатите Халал и Кашер. Предлага се в иновативни растителни капсули (VGcaps) без аналог на пазара у нас. Те са 100% натурални, хипоалергични, не съдържат консерванти и изкуствени овкусители. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула.

Околут има отлична поносимост и е практически безвреден. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. За постигане на оптимален ефект се препоръчва Околут да се приема продължително време по 1 капсула дневно сред хранене. Дълговременната употреба не крие риск за здравето поради 100% натуралния произход на съставките. Продуктът е икономически изгоден.

макулна дегенерация

Макулна дегенерация – повече за сухата ѝ форма

Макулна дегенерация е нарастващ световен проблем. Коварното очно заболяване е сред водещите причина за загуба на зрението на 32% от хората над 50-годишна възраст в развитите страни. Като с всяко изминало десетилетие този процент прогресивно се увеличава. В опит да противодействат на плашещата тенденция учените търсят нови начини за борба със заболяването и най-честата му разновидност – сухата. Преди обаче да видим докъде са стигнали в търсенията си, ще предоставим повече информация за тази форма на болестта.

Същност на суха макулна дегенерация

Сухата или още атрофична (непролиферативна) форма на макулна дегенерация се характеризира с изтъняване слоевете на макулата (централната част на ретината). При нея бавно и прогресивно „загиват“ клетките на пигментния епител и надлежащите фоторецепторни клетки (колбички), отговорни за нормалното цветно и централно зрение. Ако се чудите защо и фоторецепторите ги застига скоропостижна смърт, отговорът е следния – техният метаболизъм зависи от целостта на клетките на пигментния епител.
Основното оплакване на потърпевшите е замъгленото, неясно централно зрение.
Сухата форма на макулна дегенерация е изключително коварна. Тя прогресира с години. За разлика от мократа форма се отличава с етапност в протичането.

Етапи на протичане на суха форма на макулна дегенерация

Сухата макулна дегенерация има следните три етапа на протичане:

 • ранен – протича без каквито и да е симптоми
 • умерен – появяват се началните симптоми на заболяването
 • късен – симптомите се задълбочават

Много от случаите на суха макулна дегенерация прогресират до мокра форма, която крие по-сериозни рискове от увреждане на зрението.

Рискови фактори за суха форма на макулна дегенерация

Все още не са ясни механизмите за възникване нито на сухата, нито на мократа форма на дегенерация на макулата. Това автоматично означава, че и рисковите фактори за появата на двете форми на очното заболяване тънат в мистерия. Потенциално отговорни за появата на двете разновидности на заболяването се посочват:

 • фамилна обремененост
 • напреднала възраст
 • тютюнопушене
 • хипертония
 • високи стойности на холестерол
 • лош хранителен режим – прекомерен прием на мазнини
 • продължително излагане на UV лъчения с незащитени очи
 • оксидативен стрес

Честота на разпространение на суха форма на макулна дегенерация

Офталмологичната практика сочи, че в 85% от случаите се среща суха форма на дегенерация на макулата и едва в 15% – мократа.

Последствия от нелекувана суха форма на макулна дегенерация

Последиците от неглижиране на симптомите на суха форма на макулна дегенерация могат да бъдат изключително тежки. Статистиката нееднозначно го потвърждава. Оставена нелекувана тази форма на дегенерация на макулата води до централна слепота при 10-20% от заболелите.

Превенция на суха форма на макулна дегенерация

За намаляване на риска от развитие на суха форма на макулна дегенерация специалистите препоръчват на хората над 40-годишна възраст да:

• намалят приема на мазнини
• преустановят тютюнопушенето
• „вкарат“ в норма стойностите на холестерола
• се предпазват от оксидативния стрес
• се подлагат на профилактични прегледи на очите поне веднъж в годината

Нови методи за профилактика на дегенерация на макулата

Редица проучвания сочат, че придържането към диета, включваща приема на повече витамин С, бета-каротен, цинк, мед, лутеин и зеаксантин допринася за превенция на макулна дегенерация. Най-новите проучвания показват още, че приемът на 6 мг лутеин на ден намалява риска от възникване на суха форма на макулна дегенерация.

Надеждното природно средство за превенция и овладяване на всички форми на дегенерация на макулата

Висококвалифицираните специалисти от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват приема на Околут Дуо/Ocolut® Duo за намаляване на риска както от сухата, така и от мократа форма на макулна дегенерация. Този изпитан природен продукт е със силно изразено офталмопротективно действие, дължащо се на уникалния му състав. Всяка капсула на Околут Дуо снабдява очите с високи количества от двата най-важни очни пигменти лутеин и зеаксантин. Съставките се натрупват избирателно в макулата. В резултат филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчението. Обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината. Действат като „храна за окото“ и вътреочен филтър.

Освен при риск от макулна дегенерация (суха и мокра форма) Околут Дуо се прилага успешно при опасност от пигментен ретинит. Може да се използва и като помощно средство в лечението на двете очни заболявания.

За постигане на оптимален ефект се препоръчва Околут Дуо да се приема продължително време по 1 растителна капсула на ден след хранене. Дълговременната употреба не крие риск за здравето поради изцяло природния произход на съставките.