Публикации

очите ковид

Очите по време на пандемия от Ковид-19 – мерки за защита

Очите, също както носа и устата, са идеалната „входна врата“ за Ковид-19. Ето защо те се нуждаят от специална защита сега по време на пандемията. Вижте няколко предпазни мерки, които да предприемете, за да избегнете заразяване и да запазите очното здраве в добро състояние.

Не търкайте очите

Така ще намалите риска от инфекция с коронавирус. Ако все пак по някаква причина се налага да докоснете очите, не го правете с пръсти, а с кърпичка за еднократна употреба.

В случай че страдате от сухи очи, вземете мерки за намаляване на сърбежа с ТриОмега 1000+/TriOmega 1000+.

Не забравяйте да измиете старателно ръцете с вода и сапун в продължение на 20-30 секунди преди и след поставяне на лекарство в очите.

Заменете контактните лещи с очила

Хората с контактни лещи имат склонност по-често да докосват очите си отколкото тези, които носят диоптрични очила. Ако сте един от тях, опитайте да носите очила. Те ще ви помогнат да намалите дразненето и ще служат като преграда, която ще ви пази от собствените ви ръце. Ако все пак държите на лещите, уверете се, че те са чисти и дезинфекцирани и винаги мийте добре ръцете си, преди да боравите с тях.

Винаги носете слънчеви/предпазни очила навън – добра предпазна мярка срещу заразяване с Ковид-19 през очите

Освен от вредните ултравиолетови лъчи, слънчевите очила предпазват очите и от атаките на коронавируса. Имайте предвид обаче, че те НЕ осигуряват 100% защита от нежелани аерозоли, които могат да проникнат под, над и отстрани на стъклата. Ето защо за максимална защита използвайте специално разработрените за целта предпазни очила.

Запасете се с нужните лекарства за очи

Аптеките са места с повишен риск от заразяване. Именно поради това е желателно да ги посещавате само в крайна нужда. Това обаче НЕ означава да прекъсвате назначеното от офталмолог лечение, защото състоянието ви може да се влоши необратимо. Просто се запасете за по-дълъг период с необходимите медикаменти.

Заложете на още по-надеждна защита за очите в условия на пандемия от Ковид-19

Офталмолозите от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Комби/Ocolut® Combi като средство за осигуряване на още по-добра защита на очите в условия на карантина. Благодарение на оптималното количество очни пигменти и антиоксиданти този мощен офталмопротектор осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите. Активните съставки – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg) – са комбинирани така че да предпазват от най-честите очни заболявания и рефракционни нарушения. Комплексното им действие:

 • възстановява плътността на макулния пигмент
 • подобрява функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и остротата на зрението
 • предпазва и възстановява съдовете на ретината
 • подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор

Продуктът няма противопоказания и е подходящ за продължителен прием. Икономичен е и стига за дълго време. Наличен е в аптеките. Може да се поръча и от сайта на онлайн магазин МоМо www.momo.bg.

нощно зрение

Нощно зрение – 5 естествени начина да го подобрите

Ако искате лесно и напълно безопасно да подобрите качеството на вашето нощно зрение, вземете предвид 5-те съвета по-долу. Те са доказали своята ефективност във времето, така че спокойно можете да им се доверите.

Носете слънчеви очила с червени стъкла за по-добро нощно зрение

Това е трик, до който прибягват пилотите, когато не разполагат с достатъчно време, за да позволят на очите да се адаптират към тъмнината преди нощен полет. Червеният цвят на стъклата повишава видимостта при намалена светлина или лоши светлинни условия. Уверете се сами в това, като направите следния експеримент. Покрийте екрана на фенерче с червена хартия и след това го насочете към географска карта. Когато погледнете внимателно, ще забележите, че цветовете са по-наситени отвсякога и виждате значително по-добре в тъмното.

Избягвайте да гледате директно към източника на светлина

Когато в окото попада повече светлина, зеницата се свива. Това на свой ред увеличава времето, за което окото се адаптира към тъмнината. Подценяването на ситуацията крие сериозни рискове особено при нощно шофиране, когато водачът може да бъде заслепен от светлините на насрещно движещете се автомобили. С цел намаляване и предотвратяване на опасността препоръчваме да НЕ гледате светлините на насрещните автомобили.

Оставете очите да се настроят към тъмнината, за да имате по-добро нощно зрение

Най-добрият начин да виждате по-добре нощем е да оставите очите да свикнат бавно с тъмнината. За целта постойте с отворени очи за около 20-30 минути в тъмно помещение, преди да излезете на нощна разходка. В случай че не разполагате с толкова време, стиснете силно очи за 10 секунди в тъмното, както правят военните от специалните части.

Движете очите

Не гледайте втренчено в една точка. Изследвайте пространството с очи. Не забравяйте да мигате, за да може пръчиците в ретината, които са отговорни за остротата на нощното зрение, да не загубят чувствителност към светлината.

Правете си очен масаж

Затворете очи и ги притиснете леко с дланите на ръцете. След около 5-10 секунди отворете очи и се наслаждавайте на по-добро зрение в тъмнината!

И един безценен бонус съвет за по-добро нощно зрение от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) – осигурете си прием на…

Околут Комби/Ocolut® Combi – мощен офталмопротектор за здрава ретина и добро зрение денем и нощем. Редовният прием по 1 растителна капсулa дневно, след хранене доставя всички пигменти и антиоксиданти, необходими за нормалното функциониране на очите. Всяка растителна капсула е синергична комбинация от лутеин 10 mg, зеаксантин 750 µg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Съставките са съчетани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Благодарение на взаимодопълващото си действие те подобряват функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и остротата на зрението през деня и нощта.

Продуктът успешно се прилага при лечение на кокоша (нощна) слепота. Напълно безопасен е, има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Удачно решение е за вегани и вегетарианци, тъй като не съдържа животински продукти. За поръчки използвайте сайта на електронен магазин МоМо www.momo.bg, където ви очакват атрактивни промоции.

сухи очи сутрин

Сухи очи сутрин подсказват за синдром на сухото око

Ако се будите със сухи очи сутрин, вероятно страдате от синдром на сухото око. Научете повече за това неприятно състояние и за начините, по които можете да се справите със сутрешния дискомфорт в очите.

Най-важното за синдром на сухото око

Сухотата в очите е едно от най-честите оплаквания в практиката на офталмолозите. Това състояние е свързано с намалена продукция или ускорено изпаряване на сълзите, и/или с нарушена пропорция в съставките на слъзния филм. Може да засегне хора от всяка възраст. Проявява се с усещане за парене и болка в очите, болезнени слепоочия, лесна умора на очите, непоносимост към светлина (фотофобия), чувство за наличие на чуждо тялото в окото, замъглено зрение. Състоянието може да се влоши под влияние на различни фактори, да започне да напомня за себе си още от сутринта и симптомите да се задълбочат.

Причини за сухи очи сутрин

 • продължително застояване пред екрана на компютъра и останалите дигитални устройства
 • дълъг престой в суха среда
 • хормонални промени
 • имунни нарушения
 • неправилно използване на контактни лещи
 • неблагоприятни фактори на околната среда – студ, запрашен и сух въздух, силен вятър

Общи препоръки при сухи очи сутрин

Най-важното е да се избягват всякакви ситуации, които могат да влошат проблема. При отопление на помещенията през зимата въздухът не бива да се пресушава, а при работа с компютър тряба да се спазват няколко прости правила. Препоръчително е да се работи с очила с антирефлексно покритие, да се увеличи шрифтът на текстовите файлове, очите да се откланяват от монитора за 10 минути на всеки час и да се прави очна гимнастика.

При излизане навън е желателно да се носят слънчеви очила. Те не само предпазват от слънцето, но и осигуряват щит срещу сняг, пясък и вятър, които също могат да навредят на очите.

Уникална природна комбинация при сухи очи сутрин

Офталмолозите от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) ви препоръчват приема на следните два продукта при сутрешна сухота в очите:

Околут Комби/Ocolut® Combi е природен офталмопротектор, който осигурява на очите всички необходими пигменти и антиоксиданти. Всяка растителна капсула гарантира комплексна грижа за очното здраве, като доставя отпимално количество от четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките така се допълват, че осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Освен при сухота в очите продуктът успешно се прилага при висок риск от очни заболявания, както и за профилактика и лечение на съдова патология.

ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ допълва лечението на сухота в очите. Това е научно разработен продукт с максимална чистота и високо качество, който съдържа оптимално количество стандартизирани омега-3 мастни киселини, обогатени с витамин E. Приемът му овладява симптоми като парене, усещане за „пясък“ в окото и дразнене при силна светлина.

И двата продукта са с висок профил на безопасност и имат отлична поносимост. Подходящи са за продължителен прием.

заболявания очи

Заболявания, които могат да влошат здравето на вашите очи

Определени заболявания поразяват множество аспекти от организма, включително и човешките очи. Ако страдате от едно от следващите изброени – задължително започнете активно да се грижите за здравето на очите си!

Диабет

Невъзможността на тялото да произвежда инсулин може да има огромен ефект върху целия организъм. Ретината на окото е много чувствителна към хранителния и химичния дисбаланс, който диабетът създава в тялото. Тя може да бъде силно увредена, като в резултат на това се развие очното заболяване диабетна ретинопатия. Ако не се лекува, диабетната ретинопатия може да предизвика болка, дискомфорт и подуване. Усложнение на състоянието може да доведе и до слепота.

Хипертония

Хипертонията е болестно сърдечно-съдово състояние, което се развива в резултат на комбинация от генетични фактори и такива от начина на живот. При високо кръвно налягане, артериите работят на пълни обороти, за да осигурят поток на кръвта в цялото тяло. Често обаче, високото кръвно налягане води до запушване и свиване на кръвоносните съдове. Това довежда до ограничаване на потока на кръвта до органите и тъканите, а един от резултатите е развитие на хипертонична ретинопатия. Очното заболяване може да е придружено от главоболие, проблеми със зрението и кървене в задната част на очите.

Розацея

Розацеята е кожно състояние, което предизвиква зачервяване на лицето. Когато засегне дермата около очите, може да причини сухота, сърбеж, парене и зачервяване на очите. Състоянието може да доведе още до подуване на клепачите и да повиши чувствителността към светлина.

Сърповидно-клетъчни заболявания, които увреждат човешките очи

Съпровидно-клетъчните нарушения са наследствени заболявания на кръвта, най-известно от които е съпровидно-клетъчната анемия. Причиняват абнормално оформени кръвни клетки и крият редица здравни рискове. Могат да увредят кръвоносните съдове в очите и при ненавременно овладяване – да предизвикват загуба на зрение.

Автоимунни заболявания, водещи до увреждане на очи и зрение

Автоимунните заболявания обикновено засягат множество органи и тъкани, в това число и очите. Пример за заболявания с автоимунна природа, които могат да засегнат очите, са лупус, ревматоиден артрит, улцерозен колит и болест на Крон. Те могат да причинят изтъняване на роговицата, замъгляване на зрението, главоболие, възпаление, сухота и болки в очите, както и фоточувствителност. Болестта на Грейвс, или още базедова болест, е друго автоимунно заболяване, поразяващо зрителните органи. То може да предизвика възпаление и подуване на очните тъкани. Натрупването на течност в очите причинява болка, сълзене и замъгляване на зрението.

Как да се погрижите за здравето на своите очи при някое от тези заболявания?

Ако страдате от някое от посочени заболявания, значи попадате в групата на хората с висок риск от очни проблеми. Но не се тревожете – можете да предпазите очите си, като започнете прием на Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът е мощен природен офталмопротектор, предназначен да защитава очите и зрението от увреждания. Той осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите, посредством комбинацията си от незаменими очни пигменти и антиоксиданти. Има изразен съдово-протективен и антиоксидантен ефект, действа противовъзпалително и противооточно. Насища и възстановява макулния пигмент, подобрява функцията на фоторецепторните клетки и пази очите от преждевременно стареене. Може да се използва като допълващо лечение при вече развити ретинопатии. Не проявява странични ефекти при дългосрочен прием.

диабетна ретинопатия лечение

Диабетна ретинопатия – лечение с домашни средства

Днес ще ви покажем как да подсилите назначеното от вашия лекар лечение на диабетна ретинопатия – едно от най-честите усложнения на диабета. Доверете ни се и си осигурете по-добро зрение.

Наблегнете на боровинковия сок

Пийте ежедневно сок от боровинки. Тези малки тъмносини плодчета крият невероятни ползи за здравето на засегнати от диабетна ретинопатия очи. Причината за положителния им ефект е високото съдържание на антоцианозиди. Това са флавоноиди, за които е доказано, че укрепват кръвоносните съдове на окото и намаляват кървенето на ретината.

Приемайте чай от гинко билоба, за да усилите ефекта от предписаното лечение на диабетна ретинопатия

Гинкото е едно от най-добрите природни средства за овладяване на диабетна ретинопатия. Благодарение на силно изразените си антиоксидантни свойства това древно растение подобрява кръвообращението и защитава нервните клетки на очите от увреждания. Насладете се на ползите му, като си приготвите чай. За целта запарете за 5 мин. 1 с.л. листа от Гинко билоба в 250 мл вряща вода. Прецедете, след като течността се охлади. Пийте по 1 чаша дневно.

Пийте чай от глухарче и репей

Според практикуващите традиционна китайска медицина състоянието на очите е пряко свързано с това на черния дроб. Ето защо, за да подобрят очното здраве, те препоръчват детоксикация на организма. Особено удачни за целта са растения с детоксикиращ ефект като глухарчето (радика) и репея. Уверете се лично в ползата им, като си направите запарка от тях. Добавете 1 ч.л. глухарче и 1 ч.л. репей в 250 мл вряща вода. Запарете за 5 минути, прецедете и пийте ежедневно.

Добавете фреш от портокал и грозде към закуската

Изстискайте сока на един портокал. Изсипете го в блендер и добавете 7 зърна грозде и малко вода. Блендирайте за няколко секунди. Пресипете в чаша и пийте на малки глътки. Благотворният ефект на напитката върху зрението се дължи на съдържащия се в нея флавоноид рутин, който оказава положително действие върху кръвообращението на ретината.

Доверете се на два доказани природни продукта, които допълват назначеното лечение на диабетна ретинопатия

Ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчваме комбинирания прием на две изпитани природни средства, с които засегнатите от диабетна ретинопатия да допълят лечението.

Околут Комби/Ocolut® Combi гарантира пълна пигментна и съдова защита на очите, като ги снабдява с всички необходими пигменти и антиоксиданти. Всяка растителна капсула на мощния офталмопротектор доставя оптимално количество лутеин (10 мг), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 мг), проантоцианидин (50 мг). Съставките са комбинирани така че да:

 • предпазват и възстановяват съдовете на ретината
 • подобряват кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор
 • намаляват пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан

Ентан/Entan® е универсален съдов протектор, който съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди (проантоцианидин и екстракт от Гинко билоба – флавон гликозиди и терпин лактони). Активните вещества подобряват кръвообращението и допринасят за укрепването на малките кръвоносни съдове в ретината.

И двата продукта са напълно безопасни, имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием.

затруднено нощно виждане

Затруднено нощно виждане – причини за „кокоша слепота”

С намаляване на продължителността на деня през студените месеци, хората със затруднено нощно виждане изпитват задълбочаване на проблема. Научете повече за причините за състоянието и терапевтичните подходи за неговото овладяване.

Очни заболявания – главни органични причини за затруднено нощно виждане

Катарактата, глаукомата, пигментният ретинит и диабетната ретинопатия са сериозни очни заболявания, които могат да бъдат първопричини за лошо нощно виждане.

Замъгляването на зрителното поле се дължи на замъгляване на лещата при „перде на окото”, или катаракта. Заболяването силно повлиява както дневното, така и нощното зрение.

Глаукомата е друга очна болест, която прогресира бавно, но сигурно, като уврежда различни части от зрението. По този начин нарушава и виждането на тъмно.

Ако страдате от т.н. „тунелно виждане”, вероятно става дума за генетичното очно заболяване пигментен ретинит. Един от първите му симптоми е увреждане на нощното зрение.

Диабетната ретинопатия е специфично заболяване, засягащо хората с диабет. Може да причини значително увреждане и загуба на зрението, и е основна причина за ретинална слепота при хората под 65 години.

Напредване на възрастта

Кокошата слепота по-често засяга нощното зрение на възрастните хора. Причината се крие в това, че с напредване на възрастта зениците спират да се разширяват на тъмно толкова, колкото преди. Това намалява количеството светлина, която навлиза в очите и не ни позволява да виждаме добре в тъмнината. Роговицата също „страда” при естествения процес на стареене. Тя става по-малко ясна, което допринася за виждане на отблясъци и смущаване на нощното зрение.

Некоригирани зрителни проблеми

Много хора имат по-добро зрение през деня, тъй като тогава зениците са по-малки и осигуряват по-голяма дълбочина на зрителното поле. Това компенсира евентуални зрителни смущения. През нощта обаче, зениците се разширяват. Появата на затруднение при нощното виждане може да се дължи на некоригирано късогледство, далекогледство, астигматизъм или други рефрактивни отклонения.

Травми и операции на очите

Нараняване на очите или травма на частта от мозъка, отговаряща за зрението, могат да причинят нарушения в нощното виждане. Лазерна корекция на зрението също може да предизвика нарушения във виждането на тъмно. Този страничен ефект може да бъде временен или постоянен.

Хранителни дефицити

Дефицит на някои микроелементи, важни за здравето на очите и доброто зрение, може да се изрази в нарушаване на нощното виждане. Такива могат да се развият при липса на Витамин А, витамини от група B и есенциални очни пигменти.

Подход за подобряване на остротата на зрението при затруднено нощно виждане

Ако забелижите смущения във виждането на тъмно, насрочете преглед при офталмолог. След установяване на причината за зрителния проблем, специалистът ще насрочи подходящо лечение. Това, с което вие сами можете да спомогнете за подобряване на зрението си, е да започнете прием на природния офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът е специално създаден, за да осигурява на очите необходимите незаменими очни пигменти и антиоксиданти лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те даряват зрителните органи с пълна пигментна и съдова защита. Подобряват функцията на фоторецепторните клетки и плътността на макулния пигмент, като по този начин засилват остротата на зрението. Забавят стареенето на очите, укрепват съдовете им и ги предпазват от увреждане. Изпълняват сигурна профилактика срещу дефицити на есенциални вещества за очите и очни болести.

домашни рецепти за очи

Домашни рецепти за очи – изпробвайте тези!

Използването на домашни рецепти за очи е вкусен и полезен метод за подобряване на зрението и здравето на зрителните органи. Ето кои рецепти от домашната кухня вършат чудеса за очите.

Морковена супа – една от най-популярните и полезни домашни рецепти за очи

Всички знаем колко са полезни морковите за очите. Богати на очни пигменти и антиоксиданти, те подобряват нощното виждане и се грижат за цялостното здраве на зрителните органи. Освен с отличен вкус, супата от моркови се отличава и с подсилващи защитните сили на организма свойства. Консумирайте я често, за да се радвате на отлично очно здраве.

Гръцка салата с домати

Гръцката салата е любима на мнозина. Една нейна добавка обаче, е отговорна за изключителните ѝ ползи за зрението и здравето на очите. Доматите са пълни с каротеноиди, включително ликопен. Проучвания сочат, че именно ликопенът играе роля за предотвратяване на светлинно увреждане на ретината. Доматите са богати още на витамин C, друг изразен протектор на зрението.

Смути с банан, боровинки, нар и кейл

Този освежаващ плодов микс е пълен с полезни за здравето на очите вещества. От кейла ще си набавите необходимите каротеноиди, а от боровинките важния за очите пигмент лутеин. Нарът има високо съдържание на витамин C, а бананът е богат на фибри и калий. За да си направите домашно смути, смесете 1 банан, два броя листа от кейл, купичка боровинки и сок от нар. Блендирайте до получаване на желаната смес. Охладете по избор и се наслаждавайте!

Сок от моркови, червено цвекло и ябълка

Трите съставки на тази напитка са едни от най-мощните природни дарове с отлични ползи за очите. След като припомнихме колко са важни морковите за зрителните органи, нека видим как помагат цвеклото и ябълките. Червеното цвекло е източник на лутеин и зеаксантин – есенциални натурални пигменти за очи, които поддържат здравето на макулата и ретината. Ябълките, от своя страна, са богати на флавоноиди. Тези вещества също подпомагат очното здраве. Предложеният сок от моркови, цвекло и ябълка може успешно да влезе в ежедневното ви меню. Консумацията му е лесен и бърз начин да си набавите най-необходимите елементи за очите.

Природен начин за мощно усилване на ефекта от предложените домашни рецепти за очи

Здравословното хранене е една от основните стъпки, препоръчвани от специалистите за подобряване на очното здраве. Консумацията на полезни храни обаче, не е достатъчна, за да се набавят всички микронутриенти за очи в необходимите дневни количества. За да бъде тази задача лесно изпълнима от всеки, са създадени офталмопротекторите с марка Околут. Тези иновативни натурални средства осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Съдържат балансирани комбинации от есенциални очни пигменти и антиоксиданти, чието оптимално дневно количество можете да си набавите само чрез една капсула. Продуктите от известната марка са разработени във варианти за деца, възрастни и хора с очните заболявания макулна дегенерация и пигментен ретинит. По този начин предлагат работещи решения за всички, които се нуждаят от подкрепа на зрението. Висококачественият природен състав на офталмопротекторите осигурява безспорен ефект, без да носи рискове за здравето.

глаукома превенция

Глаукома – препоръки за ефективна превенция

Заболяването глаукома, известно още като „тих крадец на зрението“, може да бъде предотвратено с помощта на нашите съвети за превенция. Запознайте се с тях още сега и осигурете добро здраве на своите очи.

Повече двигателна активност

Според скорошно европейско проучване физическата активност е от ключово значение за превенция на глаукома. Английски учени установяват, че активният начин на живот носи дългосрочна полза за очното здраве. Той подобрява ниското перфузионно налягане в съдовата система на ретината – рисков фактор за възникване на глаукома. Тук отваряме една скоба, за да поясним, че перфузионното налягане се определя от разликата между системното артериално налягане и вътреочното налягане.

А сега да се върнем на изследването

Резултатите показват, че участниците, които са практикували умерена физическа активност през последните 15 години преди началото на проучването, са изложени на 25% по-нисък риск от намалено перфузионно налягане. „По всичко личи, че перфузионното налягане зависи до голяма степен от състоянието на сърдечно-съдовата система. Не можем да коментираме причината, но определено има връзка между заседналия начин на живот и рисковите фактори за развитие на глаукома. Поддържането на активен начин на живот е един от пътищата за намаляване на опасността от глаукома“, казва доц. д-р Пол Джей Фостър от Института по офталмология към Лондонския университетски колеж.

Измерване на вътреочното налягане веднъж годишно – важна крачка към превенция на глаукома

Повишеното вътреочно налягане е основен рисков фактор за развитие на глаукома. С оглед на това се препоръчва ежегодно да се проверяват стойностите му. Това важи с особена сила за хората над 40 години и тези с фамилна обремененост.

Проучване на семейната история

По правило хората с генетична предразположеност са изложени на по-висок риск от глаукома. Ето защо е добре всеки да познава историята на заболяванията на своите роднини. В случай че някой от семейството (родители, баби, дядовци, чичовци и лели по бащина и майчина линия) има или е имал глаукома, или високо вътреочно налягане визитата при очен специалист не бива да се отлага нито ден.

Природно средство за ефективна превенция на глаукома

За още по-успешна профилактика на глаукома ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчваме приема на Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е мощен природен офталмопротектор, който осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите. Широкоспектърното действие на продукта се дължи на пълния набор от очни пигменти и антиоксиданти. Всяка капсула доставя на очите оптимално количество от четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Благодарение на взаимодопълващия си ефект съставките допринасят за:

 • възстановяване плътността на макулния пигмент
 • по-добро очно здраве и по-силно зрение
 • намалена пропускливост на капилярите и перивенозната тъкан

Продуктът успешно се прилага за намаляване на риска от очни заболявания и съдови патологии (ретинопатии) при рисковите групи от населението (хора над 40-годишна възраст, такива с фамилна обремененост и пушачи). Няма противопоказания. Подходящ за продължителен прием. Предлага се в иновативни растителни капсули (VGcaps), което го превръща в идеално решение за вегани и вегетарианци.

засилване на зрението

Засилване на зрението – няколко полезни съвета

Ако търсите начини за засилване на зрението, сте попаднали на правилната статия. Ще ви дадем препоръки как да се сдобиете с орлов поглед. Вижте ги и ги приложете на практика.

Починете си от очилата и лещите

Носенето на диоптрични очила и контактни лещи е предпочитан начин за корекция на зрението. Бърз, безболезнен и лесен! Има обаче един основен недостатък – прави очите мързеливи. Очните структури не разчитат на собствените си механизми да възстановят зрението и с времето стават лениви. Така диоптърът неусетно нараства. За щастие, има начин да излезете от порочни кръг. Сваляйте очилата и лещите винаги когато ви се отвори подходяща възможност през деня. В началото няма да ви е комфортно. Малко по малко зрението ще се избистри и ще усетите как виждате по-добре. За да постигнете оптимални резултати увеличавайте по малко всеки ден времето, което прекарвате без очила и лещи.

Сменяйте перспективата за засилване на зрението

Животът в града буквално ни ограничава между 4 стени – от офиса вкъщи и обратно. Това оказва пагубен ефект върху зрението, тъй като се губи способността да се гледа надалеч. Дори когато сме навън, пак не можем да дадем простор на погледа, защото сме обградени от сгради. Ето защо, когато отидете на море или планина винаги упражнявайте далечното виждане. Рейте поглед в безбрежната морска шир и в хоризонта! Очите определено ще са ви благодарни!

Свалете напрежението в очите

В съвременния дигитален свят зрението твърде често се влошава от очна преумора. Продължителните часове пред екната на компютъра, телевизора, мобилния телефон и останалите дигитални устройства си казват своето. Очите започват да отслабват и рано или късно се появяват зрителни проблеми. Естествено този сценарий няма да се развие, ако спазвате определена култура на работа, правите си почивки и очна гимнастика.

Гледайте във всички посоки

За да виждате по-добре, трябва да поддържате очните мускули в топ форма. Звучи амбициозно, но е напълно възможно. Просто отделете малко време да движите очите във всички възможни посоки – нагоре, надолу, вляво, вдясно, по диагонал…

Отговорът на природата за засилване на зрението

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват приема на Околут Комби/Ocolut® Combi за подобряване на зрението по естествен начин. Този природен продукт съчетава в едно всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи за орлов поглед. Активните съставки – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин – са съчетани така, че подобряват функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и зрителните способности. Това обаче не е всичко! Продуктът забавя стареенето на очите и намалява опасността от редица очни заболявания и рефракторни нарушения. Възстановява плътността на макулния пигмент, благоприятства кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор и намалява пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан.

За оптимален ефект е желателен продължителен прием по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Няма противопоказания.

как да се грижа за очите си

Как да се грижа за очите си през есента? Ето отговорите!

Как да се грижа за очите си през есенния сезон? Това е въпрос, над който е добре да си замислите в края на лятото. Побързайте! Отговорите идват в следващите редове!

Как да се грижа за очите си през есенните месеци? Тук сме, за да ви отговорим

Ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчваме да осигурите максимален комфорт на очите през есента чрез:

Намаляване на риска от алергия

Есента е сезонът, в който много от алергиите се обострят. Освен хрема, кихане и кашлица, алергичната реакция се проявява и със зачервяване, сърбеж и сълзене на очите. Симптомите не са опасни, но предизвикват силен дискомфорт. Качеството на живот се влошава и изпълнението на рутинните задължение се превръща в истинско изпитание. Ако имате или сте предразположени към типичните за сезона алергии към полени, акари, мухъл и домашен прах, направете всичко възможно, за да се предпазите. Избягвайте, доколкото е възможно срещата със съответния алерген. За целта:

 • носете предпазни очила и маска, когато излизате навън
 • поддържайте подовете и мебелите чисти
 • следете за влажността на въздуха у дома и в офиса
 • намалете конденза, за да предотвратите появата на мухъл
 • спете на антибактериален матрак или протектор, за да се предпазите от бактерии
 • проветрявайте често помещенията
 • чистете редовно праха с влажна кърпа

Вземане на мерки при работа с компютър

Завръщането в офиса след летните почивки предполага продължителен престой пред компютъра. Това крие неподозирани опасности за очното здраве. Зрителна умора, сухота и зачервяване на очите са само част от проблемите, които могат да ни сполетят в резултат на дългото взиране в компютърния екран и по-малкото мигане. За щастие, всичко това може да се предотврати, ако се спазва добра хигиена на работа и се правят повече почивки. За оптимални резултати се препоръчва на всеки 20 минути погледът да се отклонява от екрана и да се премества в далечна точка в пространството. При наличие на повече време и желание е желателно да се прави очна гимнастика.

Прием на висококачествен офталмопротектор – един от най-важните отговори на въпроса как да се грижа за очите си през есента

Заложете на Околут Комби/Ocolut® Combi за здрави очи и силно зрение през есента. Това е офталмологично изпитан продукт с изцяло природен състав. Всяка капсула съдържа всички необходими очни пигменти (лутеин и зеаксантин) и антиоксиданти (зеаксантин и проантоцианидин).
Формулата на продукта допринася за:

 • по-добра работа на фоторецепторните клетки
 • по-силно зрението
 • по-бавно стареене на очите
 • възстановяване плътността на макулния пигмент
 • защита на ретиналните съдовете
 • по-добро кръвообращение в зоната на зрителния анализатор
 • по-ниска пропускливост на капилярите и перивенозната тъкан

Благодарение на своето комплексно действие продуктът се прилага за профилактика на най-честите очни проблеми. Няма противопоказания. Подходящ е за продължителен прием.