храни при глаукома

При глаукома – внимавайте с тези храни!

Изключването на някои храни от диетата може да се окаже от полза при пациенти с повишен риск от развитие на глаукома, а също и при вече засегнатите от очното заболяване. Глаукома включва група невродегенеративни очни заболявания, които протичат с атрофия на очния нерв. Причина за развитие на заболяването са трайно повишените нива на вътреочно налягане. Ако не се диагностицира и третира своевременно, глаукомата нанася необратими щети на зрението и крие риск от слепота. Тъй като начинът на живот е от значение за развитието и прогресията на очното заболяване, в следващите редове споделяме кои храни могат да навредят при глаукома.

Сладки храни и напитки – не се препоръчват при глаукома

Избягването на сладките храни и напитки косвено може да предотврати или забави развитието на глаукома, защото намалява риска от диабет и затлъстяване. Захарната болест, особено когато нивата на глюкоза в кръвта не се контролират стриктно, удвоява опасността от развитие на глаукома. Същевременно високият индекс на телесна маса (ИТМ) според някои проучвания е свързан с повишаване на вътреочното налягане. Ето защо си струва да елиминираме от диетата един от най-коварните и пристрастяващи източници на празни калории, а именно сладкото. В тази графа попадат не само бонбоните и шоколадът, но и печивата, които съдържат захар, сосове и сиропи за овкусяване, преработени харни с добавена захар и подсладените напитки (сокове, газирано).

Рафинирани въглехидрати – сред опасните храни при глаукома

Прекомерната консумация на рафинирани въглехидрати е рисков фактор за развитие на метаболитен синдром. Той предразполага към няколко заболявания, включително диабет тип 2 и сърдечно-съдови болести. Рафинираните въглехидрати осигуряват на организма по-малка хранителна стойност от нерафинираните и могат да допринесат за наддаване на тегло. Проучване от 2020 г. установява, че промените в приема на въглехидрати могат пряко да повлияят на резултатите за здравето на очите. Няма преки доказателства, че свалянето на излишните килограми намалява вътреочното налягане, но учените предполагат тази зависимост. Ето защо при глаукома може да се окаже разумно ограничаването на хляб и печива от бяло брашно, бял ориз и паста, чипсове, снаксове и преработени зърнен закуски.

Кофеин

Прекаляването с кофеиновите напитки крие сериозни рискове за очното здраве. По-конкретно според проучване по темата приемът на повече от 480 мг кофеин дневно (около 4 чаши) увеличава тройно вероятността от развитие на глаукома при хора с генетична предразположеност към повишено вътреочно налягане. Ето защо всеки с наследствена обремененост за глаукома си струва да обмисли какво количество кофеинови напитки е безопасно да консумира.

Природна профилактика за отлично очно здраве

Експертите от програма Очно здраве (Ocomed) горещо препоръчват прием на Околут Комби/Ocolut® Combi като част от превенцията на глаукома. Природният продукт осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите. Широкоспектърното му действие се дължи на пълния набор от очни пигменти и антиоксиданти. Всяка капсула комбинира оптимални количества от четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg).

Благодарение на взаимодопълващия се ефект съставките допринасят за възстановяване плътността на макулния пигмент, по-добро очно здраве и по-силно зрение, намалена пропускливост на капилярите и перивенозната тъкан.

Продуктът е практически безопасен. Няма данни за противопоказания и странични ефекти. Подходящ за продължителен прием. Предлага се в иновативни растителни капсули (VGcaps), което го превръща в идеално решение за вегани и вегетарианци. Дозира се по 1 капсула дневно, след хранене. Терапията е лесна за спазване и икономически изгодна. Търсете в аптеките в страната и онлайн на сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари