храни за очите

Най-добрите храни за очите – вкусете здравето!

Когато става въпрос за подобряване на зрението, включването на най-добрите храни за очите е от съществено значение. Те осигуряват необходимите витамини и хранителни вещества за целта. Когато говорим за тях, не става въпрос само за познатите на всички моркови. Съществува разнообразие от вкусни варианти, които могат да ви помогнат да защитите зрението си. Затова и в тази статия ще се разгледат подходящите храни, които ще ви позволят да „вкусите“ здравето!

Листни зеленчуци – зелени храни за очите

Една от най-добрите храни за очите включва листни зеленчуци като спанак, къдраво зеле и кейл. Тези зеленчуци са богати на лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които предпазват очите от увреждане, причинено от синята светлина и други фактори на околната среда. Лутеинът и зеаксантинът също намаляват риска от развитие на свързана с възрастта макулна дегенерация и катаракта, две често срещани причини за загуба на зрението с напредване на възрастта.

Изследване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, подкрепя връзката между тези хранителни вещества и здравето на очите предполагайки, че диета с високо съдържание на лутеин и зеаксантин може да подобри зрителната функция. Включването на листни зеленчуци в ежедневните ви ястия, независимо дали в салати, смутита или като варени гарнитури, може да бъде прост, но мощен начин за насърчаване здравето на очите.

Храни за очите с омега-3 мастни киселини

Мазните риби като сьомга, скумрия и сардини са пълни с омега-3 мастни киселини, друг основен компонент в най-добрите храни за очите. Омега-3 спомагат за поддържане здравето на ретината, което е от решаващо значение за ясното зрение. Те също така предотвратяват синдрома на сухото око, като подпомагат производството на естествено хидратиране на очите. Проучване публикувано в Investigative Ophthalmology & Visual Science подчертава, че хората, които редовно консумират храни, богати на омега-3 мастни киселини, имат значително по-нисък риск от развитие на макулна дегенерация. Освен това тези здравословни мазнини са от съществено значение за цялостното развитие на мозъка и очите, което ги прави особено важни за деца и бременни жени. За вкусен начин да включите омега-3 в диетата си, опитайте печена сьомга или скумрия на скара. Можете също така да изберете растителни източници като ленено семе и семена от чиа, които също са полезни за здравето на очите.

Храни за очите, богати на витамин С

Когато става въпрос за най-добрите храни за очите, цитрусовите плодове като портокали, лимони и грейпфрути са ключови играчи. Тези плодове са с високо съдържание на витамин С, антиоксидант, който предпазва очите от увреждане на свободните радикали, особено в лещата и ретината. Витамин С също помага за образуване на колаген, което е важно за поддържане здравето на кръвоносните съдове в очите.

Моркови и сладки картофи – класическите герои за здравето на очите

Нито едно обсъждане на най-добрите храни за очите не би било пълно, без да се споменат морковите и сладките картофи. И двете са с високо съдържание на бета-каротин, вид витамин А, който помага за поддържане на добро зрение и предотвратява нощна слепота. Витамин А е от решаващо значение за производството на пигмента родопсин, който позволява на очите да виждат в условия на слаба светлина.

Проучвания показват, че диети богати на бета-каротин, могат да забавят прогресията на макулна дегенерация и други дегенеративни заболявания на очите. Сладките картофи също са заредени с витамин Е, който допълнително поддържа здравето на очите, като предотвратява оксидативното увреждане. За вкусен начин да увеличите приема на бета-каротин, помислете за добавяне на печени сладки картофи или пръчици от моркови към вашата диета.

Природен офталмопротектор за цялостна грижа на очите

Според специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) като допълнение към най-добрите храни за очите и грижата за тях е прием на качествен природен продукт. И тук на помощ идва Околут Комби / Ocolut® Combi. Това е първият 100% натурален офталмопротектор на пазара у нас, който съдържа всички пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка растителна капсула от този природен дар доставя на зрителните органи оптимално количество лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Благодарение на мощното допълващо действие на активните съставки продуктът осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите. А какъв е резултата? Забавя се стареенето на очните клетки, подобрява се функцията на фоторецепторните клетки и кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор. За да се разгърне потенциала му обаче е необходимо да се приема продължително време. В това няма никакъв проблем, защото природното средство е с висок профил на безопасност. Безспорно предимство е и удобния му прием – само по 1 капсула дневно, след хранене.

Потърсете в аптечната мрежа в страната или закупете лесно и удобно от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Най-стари
Най-нови Най-оценени
Вградени отзиви
Вижте всички коментари