нощна слепота

Нощна слепота – не е за подценяване!

Когато се говори за нощна слепота или никталопия, не се има предвид пълна слепота, а зрителна немощ при намалено осветление или тъмнина. За съжаление, това може да направи дори най-простите задачи, като ставането за чаша вода през нощта, трудно изпълними. Нощната слепота сама по себе си не е болест, а по-скоро състояние, което се явява симптом на друг основен проблем. В статията сме подготвили най-необходимата информация за „кокошата слепота“ и дали има изход от състоянието.

В какво се изразява състоянието нощна слепота?

Всеки е изпитвал дискомфорт в очите, когато влиза от ярко осветено място в тъмна стая. Адаптирането към тъмнината става бързо при нормално функциониране на зрителния орган. Ретината, която е разположена в задната част на окото има различни видове фоторецепторни клетки. Те се наричат колбички и пръчици, и помагат за нормалното виждане. Конусните клетки отговарят за цветовете, а пръчковидните за виждане в тъмното. Когато пръчиците не работят правилно, заради различни състояния или заболяване, се говори за нощна слепота.

Основни причини за появата на нощна слепота

Има няколко различни причини, които учените смятат за отговорни за появата на нощна слепота. Според Световната здравна организация, никталопията е един от първите признаци на дефицит на витамин А и B2 (рибофлавин). Друг фактор за трудната зрителна адаптация към тъмнина се оказва и сухотата в очите. Заради прекомерната употреба на дигитални устройства, това е все по-често срещана причина. При някои очни заболявания като катаракта, глаукома, миопия и пигментен ретинит, нощната слепота се оказва по-скоро симптом.

Признаци за разпознаване на нощна слепота

Основните признаци, по които можете да разпознаете, че страдате от кокоша слепота са:

  • Замъглено виждане
  • Намалено нощно виждане
  • Стесняване на зрителното поле
  • Светлинна чувствителност

Докато не се справите със състоянието и заради последиците от него е препоръчително да не шофирате след залез слънце.

Начини за справяне с нощната слепота

За съжаление никталопията не винаги е лечима, като изходът от терапията много зависи от основния проблем, който я предизвиква. Ако тя е резултат от дефицит на витамин А, то коригирането става лесно с включването на богати на витамина храни към диетата. Такива са най-вече черният дроб, млякото, жълтъкът, морковите, доматите, лилавите плодове и др.

Ако нощната слепота е симптом на някои очни заболявания, то диетата няма да има полза, а е необходимо да се назначи подходяща терапия. И последният случай, е в който състоянието може да се дължи на генетично заболяване – пигментен ретинит. За съжаление за него все още няма окончателно лечение.

Природен продукт за по-добро очно здраве и подобряване на зрението при затруднено очно виждане

Специалистите офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Комби / Ocolut® Combi. Той е първият природен продукт на пазара, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Синергичното действие на съставките го правят мощен офталмопротектор за пълна пигментна и съдова защита на очите. Приемът му подобрява функцията на фоторецепторните клетки. Продължителната му употреба осигурява оптимална грижа за очите като спомага за поддържане на зрителната острота и улеснява адаптацията на очите към тъмнината. Абсолютно подходящ е за вегетарианци, вегани и постещи, заради иновативната форма на капсулите – VGcaps (растителни капсули).

Можете да го намерите в аптеките, или да направите онлайн поръчка на електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където винаги има актуални и изгодни промоции.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари