сухота в очите

Сухота в очите – ефективни начини за облекчаване

Статистиката сочи, че един на пет пациенти страда от сухота в очите. Така нареченият „Синдром на сухото око“ възпрепятства много от ежедневните ни дейности, а неглижирането на проблема може да доведе до усложнения. Ние, екипът на програма Очно здраве (Ocomed), сме ви подготвили няколко идеи как да облекчите сухотата в очите.

В какво се изразява сухотата в очите?

Здравите очи имат естествена лубрикация (базални сълзи), която с всяко наше мигване създава овлажняващ слой, предпазващ окото. „Сухото око“ се изразява в чувство на парене, сълзене, сърбеж или усещане за „чуждо тяло“, попаднало в очите ни. Оплакванията варират от зачервяване и сухота, до подуване и тежест на клепачите. Поставянето на контактни лещи става много трудно, а носенето им – невъзможно. Задълбочаването на проблема може да влоши зрението.

Причини за сухота в очите

  • Увеличаване на възрастта
  • Работа с компютър
  • Сезонни алергии
  • Прием на антихистамини, хапчета против забременяване, бета-блокери, антидепресанти
  • Работа в замърсена среда
  • Хормонален дисбаланс
  • Тютюнопушене
  • Консумация на алкохол
  • След лазерна операция
  • Автоимунни заболявания

Начини за облекчаване на „сухото око“

Когато очната сухота е на лице, има няколко неща, които можем да направим, за да подобрим състоянието си. Те са от огромно значение, тъй като действат превантивно на усложнението на проблема. Препоръчваме ви да:

Почивате – особено при работа с компютър. Честите отмествания на погледа от монитора влияят добре на очите. „Компютърното око“ има нужда да стои поне на 70 см от екрана и да отмества поглед на всеки 40 мин.

Носете подходящи очила – заложете на добрата очна защита като носите качествени слънчеви и компютърни очила. Слънчевите очила с висока UV защита предпазват на 100% от вредните лъчи, а и имат ролята на протектор срещу вятъра и праховите частици. Съветваме да използвате предпазни очила и по време на работа с мобилни устройства – те също влошават очното здраве.

Мигайте по-често. При използване на електронни устройства се взираме прекалено дълго и мигаме твърдя рядко. Наложете си по-често премигване, за да намалите изсушаването.

Премахвайте грима. Много продукти дразнят очите като запушват мейбомиевите жлези, отговорни за производството на сълзи. Никога не спете с грим! Освен, че уврежда кожата, непочистеният грим повишава очната сухота. Избягвайте агресивните измивни продукти, заложете на овлажняващи такива без алкохол.

Почиствайте клепачите. Редовно измивайте очите си и поставяйте овлажняващи компреси.

Препоръка на специалистите при очна сухота

Използването на продукт с доказан положителен ефект срещу проблемната сухота в очите, е съветът на специалистите от програма Очно здраве. Правилният избор за здравето на вашите очи е Околут Комби/Ocolut® Combi. Напълно натурален продукт, под иновативната форма на растителни капсули, Околут Комби ще осигури максималната пигментна, съдова и антиоксидантна защита, от която вашето зрение се нуждае. Околут Комби съдържа мощни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин, които го правят мощен офталмологичен продукт с най-високо качество. Околут Комби забавя очното стареене, подобрява зрението и предпазва съдовете на ретината. Действа при катаракта, възпален очен нерв, сухота и умора в очите, повишено очно налягане, намалено виждане през нощта и други очни заболявания. Използването на Околут Комби продължително време не причинява странични ефекти.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари