витамини здравето на очите

Наръчник включващ най-важните витамини за здравето на очите!

Недостигът на някои витамини може сериозно да влоши здравето на очите и да доведе до заболявания със сериозни последици. Редовните прегледи при офталмолог, поддържането на добра хигиена на зрителните органи и качествената храна са в основата на поддържане на добро очно здраве. Освен това резултати от различни изследвания показват, че приемът на някои витамини може да предотврати или забави развитието на катаракта, глаукома и макулна дегенерация.

Необходими витамини за поддържане здравето на очите

С напредване на възрастта човек се нуждае жизненоважен баланс от витамини, за да поддържа здрави очи и добро очно зрение. Вижте по-надолу в статията кои са те и източниците за тяхното набавяне.

Витамин А

Витамин А и зрението са мощни съюзници според редица научни изследвания. Той е компонент на протеина родопсин, който позволява на окото да вижда в условия на слаба светлина. Според Американската академия по офталмология, дефицитът на витамин А може да доведе до нощна слепота. Освен това той играе важна роля като предпазва най-външната част от обвивката на окото от околната среда. Тъй като ценното вещество е отговорно за овлажняване на очите, недостигът му може да доведе и до суха очна повърхност. Витамин А може да се приема чрез храната под две форми:

  • Като ретинол, който се набавя чрез консумацията на животински продукти – черен дроб, яйца, риба и млечни продукти
  • Като бета-каротин, който се набавя от растителни източници – сладък картоф, тиква, моркови и червена чушка

Витамин Е

Алфа-токоферол е форма на витамин Е с особено мощни антиоксидантни свойства. Те се борят със свободните радикали, които увреждат тъканите в цялото тяло, както и някои протеини в окото. Това може да доведе до развитие на мътни зони върху лещата на окото, известни като катаракта. Направено през 2015 година изследване дава заключение, че прием на витамин Е, чрез добавки или чрез диета, може да намали риска от развитие на катаракта. Най-богатите хранителни източници на този витамин за здравето на очите са: бадеми, слънчогледови семки, фъстъци, аспержи и др.

Витамин C

Витамин C е друг мощен антиоксидант, който се бори срещу оксидативното увреждане. Според едно проучване участниците, които приемат повече от витамина показват 33% намален риск от прогресия на катаракта. Витамин C се съдържа в големи количества в цитрусови плодове, броколи, брюкселско зеле и къпини.

Освен витамини са необходими още пигменти и антиоксиданти за поддържане здравето на очите

Според специалистите на програма Очно здраве (Ocomed), набавянето на всички необходими пигменти и антиоксиданти за подобряване на зрението при очни заболявания може да стане с Околут Комби / Ocolut® Combi. Този натурален продукт съчетава в себе си силата на активните съставки: лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Тяхното уникално действие подпомага зрението и функцията на ретината, макулата и лещата на окото. Освен това съдействат за поддържане на зрителната острота, както и за по-бързото адаптиране на очите към тъмнината. Продуктът е подходящ за продължителна употреба, има отлична поносимост и висок профил на безопасност. Освен това иновативната растителна капсула го прави подходящ за вегетарианци, вегани и постещи. Дозира се удобно – само по 1 капсула дневно, след хранене.

Не се колебайте и го потърсете в аптеките в страната или поръчайте онлайн на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари