Катаракта – 4 често срещани видове

Катаракта – 4 често срещани видове

Катаракта е очно заболяване, което затруднява нормалното виждане. Наблюдава се замъгляване и потъмняване на естествената леща на окото, която се намира зад ириса и зеницата. Поради тази причина заболяването е познато още като перде на окото. Катаракта е социално значимо заболяване, което трябва да се диагностицира и лекува навреме.

Смята се, че образуването на катаракта започва с появата на бучки, формирани от протеините в очите, които пречат на лещата да изпраща ясни образи към ретината. А ретината преобразува светлината, която идва от лещата, в сигнали, които достигат до очния нерв и чрез него до мозъка.

Това е една от водещите причини за загуба на зрението при хора над 40-годишна възраст. В действителност случаите на катаракта в световен мащаб са повече от тези на глаукома, макулна дегенерация и диабетна ретинопатия взети заедно.

Видове катаракта

  • Старческа катаракта – най-голям брой от случаите на катаракта са свързани с процесите на стареене.
  • Вродена катаракта – някои бебета се раждат с катаракта или я придобиват в детска възраст, като често са засегнати и двете очи.
  • Вторична катаракта – развива се в резултат на друго заболяване (например вследствие на диабет или употреба на кортикостероиди).
  • Травматична катаракта – този вид се развива вследствие на нараняване на очите. Може да се развие непосредствено след инцидента или след няколко години.

Грижа за зрението преди и след операция на катаракта

Катаракта се развива бавно и впоследствие се стига до нарушение на зрението. Може да се отрази и на двете очи, но обикновено това не става едновременно.

Единственият метод за лечение на катаракта за момента е оперативна интервенция, наречена ултразвукова факоемулсификация. Процедурата представлява раздробяване на потъмнялата леща посредством ултразвукови вълни. След като се отстранят частиците чрез вакуумно изсмукване, се имплантира нова изкуствена леща.

В повечето случаи резултатът е задоволителен, като се постига основната цел – трайно подобряване на зрението. Операцията е безобидна и трае не повече от 30 минути.

Като превантивна мярка срещу развитието на катаракта, както и след извършена операция, се препоръчва приемът на полезни за очите вещества като антиоксиданти и очни пигменти, които не се синтезират по естествен път в организма. Такива са лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те се натрупват в ретината на окото и забавят възрастово свързаните деградации на очните тъкани.

Програма Очно здраве (Ocomed) предлага пълна гама натурални продукти и здравни съвети за доброто здраве на този деликатен орган. При наличие на катаракта се препоръчва прием на Околут Комби/Ocolut® Combi в комбинация с ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ за пълна здравна грижа за очите и предотвратяване на страничния ефект от операция на катаракта – сухота в очите.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари