Диабетна ретинопатия – симптоми и превенция на болестта

Диабетна ретинопатия – симптоми и превенция на болестта

Голяма част от хората, които страдат от диабет, са застрашени и от развитие на зрителни нарушения и най-вече от диабетна ретинопатия. Както името подсказва, заболяването се появява вследствие от усложнение на болестта захарен диабет.

Усложнения вследствие на диабетна ретинопатия

Основната причина за поява на заболяването се дължи на хронична хипергликемия (високи нива на кръвна захар). Получава се увреждане на най-малките кръвоносни съдове в ретината на окото. Структурата им се изменя и те стават крехки и лесно раними. По този начин може да се появят кръвоизливи, с което се нарушава остротата на зрението.

С напредване на заболяването се появяват новообразувани анормални кръвоносни съдове на повърхността на ретината, което може да доведе до белези и загуба на клетки.

Изложени на риск са хората с диабет тип 1, тип 2, а също и жените с гестационен диабет (диабет, развит по време на бременност). И рискът се увеличава в зависимост от това колко време пациентът страда от захарна болест. Но при жените, развили очното заболяване по време на бременността, може много по-бързо да се стигне до влошаване на състоянието.

Голяма част от хората, които страдат от захарна болест, не са наясно за наличието на ретинопатия, тъй като особено в началото тя протича безсимптомно.

Диабетна ретинопатия – симптоми и диагностика

Както споменахме по-горе, ранните стадии на болестта протичат безсимптомно. Ретинопатията прогресира незабелязано, докато не се появят първите проблеми със зрението.

Кървенето от анормалните кръвоносни съдове в ретината може да предизвика появата на „плаващи“ петна, които понякога се изчистват от само себе си. Но ако не се обърне навременно внимание на проблема, те се появяват отново и това повишава риска от силно влошаване и загуба на зрението.

За диагностициране на заболяването е необходим детайлен очен преглед, който включва:

  • Измерване на зрителната острота – този тест позволява да се определи способността за виждане на различни разстояния.
  • Тонометрия – измерване на вътреочното налягане.
  • Разширяване на зениците – поставят се капки от специалист-офталмолог, които разширяват зеницата, за да се изследва ретината и оптичния нерв.
  • Оптична кохерентна томография – тази техника е подобна на ултразвука, но се използват светлинни вълни, вместо звукови, за да се уловят изображения от тъкани вътре в организма. Осъществява се детайлна визуализация на тъканите, които могат да бъдат достигнати чрез светлина, като тези в окото.

Детайлният очен преглед позволява на специалиста по очни болести да провери ретината за:

  • промени в кръвоносните съдове
  • пропускащи кръвоносни съдове или предупредителни признаци за пропукани кръвоносни съдове, като мастни отлагания
  • оток на макулата
  • промени в очната леща
  • увреждания на нервната тъкан

Превенция на диабетна ретинопатия

Програма “Очно здраве” (Ocomed) предлага голямо разнообразие от съвети и решения за доброто здраве на вашите очи.
За превенция на всякакъв вид очни заболявания е необходимо да се приемат важните зрителни пигменти лутеин и зеаксантин, които участват в състава на макулата и ретината, но за съжаление не се синтезират по естествен път в организма.

Затова офталмолозите препоръчват при наличие на диабет да се направи профилактика чрез прием на природни продукти, които да предотвратят появата на диабетна ретинопатия.

Околут Комби/Ocolut® Combi притежава офталмопротективно действие, благодарение на съдържащите се в него пречистени очни пигменти лутеин и зеаксантин и антиоксидантите астаксантин и проантоцианидин. Те се натрупват избирателно в макулата и действат като „храна за окото“.

При риск от диабетна ретинопатия се препоръчва комбинацията на Околут Комби с Ентан/Entan® – друг природен продукт, който действа благоприятно при нарушено кръвоснабдяване в ретината. Необходимо е двата продукта да се приемат успоредно за период от поне 6 месеца, вследствие на което се наблюдава значително подобрение на зрението при хора, страдащи от диабет, както и качествена превенция срещу появата на диабетна ретинопатия.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари