Захарен диабет

Изследване проведено върху пациенти със Захарен диабет тип 2, за действието на Ентан и Околут Дуо върху диабетната полиневропатия и диабетната ретинопатия

Д-р Красимир Кулински

ОПЛ от гр. Пазарджик

Тема на изследването:

Действието на Ентан и Околут Дуо върху диабетната ретинопатия и полиневропатия на пациенти със захарен диабет тип 2, за период от 6 месеца.
Продуктите Ентан и Околут Дуо са предоставени на пациентите безплатно за период от 6 месеца.

Материал и методи:

В изследването бяха включени 10 пациенти със захарен диабет на средна възраст 63 години /53-73/. От тях 6 са мъже и 4 жени. 5 пациенти са с Неинсулинозамисим захарен диабет тип 2 на перорално лечение и 5 пациенти с Неинсулинозависим захарен диабет тип 2 на инсулиново лечение. Всички пациенти са със задоволителен гликемичен контрол. 7 от пациентите имат придружаващо заболяване Артериална хипертония, добре контролирана с антихипертензивна терапия.

Пациентите бяха подбирани в растояние на 2 месеца през декември 2013г. и януари 2014г. Изследването продължи 6 месеца, като пациентите бяха контролирани ежемесечно, като на ежемесечните прегледи се измерваше кръвно налягане, еднократна кръвна захар с глюкомер в кабинета и разговор с пациента за здравословното му състояние.

На всички пациенти в началото се проведе консултация с офталмолог за установяване на диабетна ретинопатия. На 6 пациенти е установена диабетна ретинопатия на 3 пациенти имат незначителни промени в очните дъна и при 1 пациент няма увреждане.

Резултати:

При първоначално проведения преглед, в анамнезата, всички пациенти съобщават за проблеми с подбедриците, като мравучкане, студенина, понякога болка в стъпалата, намалена чувствителност, изтръпване, боцкане и парастезии особено нощем. На всички пациенти е проведен тест с монофиламент с дозиран натиск 10 грама. При 8 от пациентите има липса на чувствителност, а при двама силно намалено усещане. Стъпалата на всички пациенти са студени при допир. Регистрирана е и намалена чувствителност за студено и топло. При изследване на пулсациите с палпация на а.radialis,a.dorsalispedis,a.tibialis posterior при 6 от пациентите са установени нормални пулсации и при 4 пациенти намалени до липсващи.

На всички пациенти бяха раздадени по 2 опаковки от Ентан, като приема е 2х1 капсула дневно и Околут Дуо – 1 опаковка, като приема е 1 капсула дневно.
По отношение на диабетната полиневропатия.

Още във втория месец от началото на лечението трима от пациентите съобщиха, че са почувствали краката си по-топли и са изчезнали нощното мравучкане и болките в стъпалата.
На четвъртия месец всички пациенти съобщиха, че вече нямат болка в краката и мравучкане и ги чувстват по- топли.
По отношение на диабетната ретинопатия.

В третия месец 4 от пациентите съобщиха за подобряване на зрителната острота, а останалите 6 пациенти това го съобщиха на шестия месец.

На шестия месец от лечението, беше направен контролен преглед от офталмолог. На 6 от пациенти с установена диабетна ретинопатия има лекостепенно подобрение и подобрение на зрителната острота. Тримата пациенти с незначителните промени от първоначалния преглед, 2 са с значително подобрение, а 1 без промяна. Пациента без увреждане съобщи за подобрение на зрителната острота.

Заключение:

Употребата на Ентан в доза 2х1 капсула дневно, подобрява както диабетната полиневропатия, така и диабетната ретинопатия, като подобрява кръвния поток на долните крайници, за което всички пациенти съобщиха за изчезване на крампите по подбедриците и стъпалата и най-важно изчезнаха нощните схващания и болка в стъпалата, както и затоплянето и повишаването на чувствителността на стъпалата, с което се облекчи състоянието на пациентите.

При шестмесечни прием на Околут Дуо – по 1 капсула дневно се постигна задържане на прогресията на диабетната ретинопатия при пациентите с диагностицирана такава и подобрение при пациентите с начална форма на диабетна ретинопатия. При всички пациенти се отчете подобряване на зрителната острота.

От всичко казано до сега и двата препарата допринасят за подобрение на начина на живот на пациентите със Захарен диабет тип 2 независимо дали са на перорално или инсулиново лечение.

Поради високия си профил на безопасност и доброто повлияване на пациентите установено при това изследване, Ентан и Околут Дуо са подходящи за профилактика и терапия в различни стадии на диабетна полиневропатия и диабетна ретинопатия.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
2 Коментарa
Най-стари
Най-нови Най-оценени
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
Rosica Dekova
Rosica Dekova
28.10.2014 22:41

Фармацевт съм по професия.На мой близък също общопрактикуващият лекар му е препоръчал тази схема на приложение.Близкият ми ги ползва вече 6 месец.Много е доволен.Казва, че му се е подобрил контраста на виждането.Затова и аз препоръчвам на пациентите тази схема!

Екип Ocomed
Редактор
Екип Ocomed
10.11.2014 16:28
Отговор на   Rosica Dekova

Здравейте госпожо Декова ,

Благодарим Ви за споделеното мнение.

Бъдете все така активни и не се колебайте да споделяте впечатленията си от нашите продукти.

Поздрави!
Клиничен екип, програма Окомед .