Диабетна ретинопатия

Диабетна ретинопатия е най-сериозното усложнение на диабета, което засяга очите и зрението. Може да засегне всеки, който страда от диабет тип 1 или тип 2. Колкото по-дълго време е налице диабетът и колкото по-слаб е контролът върху него, толкова по-вероятно е да се развие диабетна ретинопатия.

Разпространението на диабета в наши дни придобива почти епидемични размери. Налице е бум на случаите на провокирани от него зрителни нарушения у нас и по света. Диабетната ретинопатия е едно от трите най-чести заболявания на ретината. В тази връзка програма Очно здраве (Ocomed) ще представи всичко най-важно за това очно заболяване: причините за развитието му, симптомите и утвърдените методи за превенция и лечение на диабетна ретинопатия.

Диабетна ретинопатия – причини и типове

Диабетна ретинопатия се развива поради негативното влияние на високата кръвна захар върху стените на кръвоносните съдове на ретината. С времето деликатните ретинални съдове се стесняват или дори запушват, което намалява кръвотока към изключително чувствителната към снабдяването с кислород ретина. Влошеното оросяване на ретината е основна причина за увреждането й и развитието на диабетна ретинопатия.

Процесът на увреждане на ретиналната тъкан е бавен. Това дава възможност за образуване на нови кръвоносни съдове, които да компенсират затрудненията с оросяването в тази зона на окото. Процесът се означава като пролиферация, неоваскуларизация или ангиогенеза. Новите кръвоносни съдове обаче са изключително крехки и пропускливи. Излизането на кръвна плазма през тях и натрупването й в ретиналната тъкан е втората причина за развитие на диабетна ретинопатия.

Във времето заболяването преминава през 2 форми: непролиферативна и пролиферативна диабетна ретинопатия. Прогресирането на състоянието е свързано именно със затрудненията с оросяването на ретината, водещи до патологичното образуване на нови, но нефункционални съдове. Усложненията при прогресията на диабетната ретинопатия може да доведат до увреждане на централната й зона (макулата) или до повишаване на очното налягане и увреждане на оптичния нерв. Така се стига до двете най-чести и непоправими последствия от нелекуваната диабетна ретинопатия – пълна дегенерация на макулата и глаукома.

Наред с прогресирането на диабета още няколко фактора може да допринесат за развитието на ретинопатия. Това са:

  • високо кръвно налягане
  • висок холестерол
  • тютюнопушене
  • бременност

Диабетна ретинопатия – симптоми

В началните си етапи диабетната ретинопатия може да не провокира никакви симптоми. В крайните си фази причинява необратима слепота. Затова е важно мерки за опазване на зрението да се предприемат още при поставяне на диагноза “диабет”.

Първите разпознаваеми симптоми на диабетна ретинопатия включват комплексни оплаквания, засягащи централното зрение като:

  • тъмни петна в центъра на зрителното поле
  • поява на мигащи светлинки и проблясъци
  • замъглено зрение
  • влошаване на цветното зрение
  • отслабено нощно виждане

Важно е да се отбележи, че симптомите на диабетна ретинопатия обикновено засягат и двете очи.

Лечение и профилактика на диабетна ретинопатия

Лечението на диабетна ретинопатия се назначава основно на база на формата на заболяването – дали тя е пролиферативна, или не. И в двата случая лечението е насочено към забавяне прогресията на заболяването и опазване на остатъчното зрение.

В ранните фази на непролиферативна диабетна ретинопатия само лекуващият офталмолог може да прецени дали има нужда от специфично лечение. В много случаи подобряването на контрола върху кръвната захар е достатъчна мярка за овладяване на зрителните усложнения на диабета.

При пролиферативна диабетна ретинопатия лечението е основно оперативно. То е насочено към стопиране кървенето през новоформираните кръвоносни съдове в ретината. Най-често се ползва методът на т.нар. фотокоагулация за лазерна корекция на зрението.

Дори оперативната намеса не гарантира окончателно излекуване на диабетната ретинопатия. Диабетът е доживотно състояние, поради което последващи нови проблеми с очите и зрението са напълно възможни. Това изисква придържането към строги превантивни мерки за трайна профилактика на диабетната ретинопатия.

Програма Очно здраве (Ocomed) призовава към редовни профилактични прегледи на зрението и предлага възможност за безплатни онлайн консултации и прегледи за хората от рисковите групи. Специалистите от програма Окомед препоръчват серията природни продукти Околут като източник на най-важните пигменти и антиоксиданти за очи. Те осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите за превенция и допълващо лечение на диабетна ретинопатия. Предлагаме и серия допълващи продукти, които заздравяват стените на кръвоносните съдове в ретината и стопират патологичната пролиферация на нови такива.

Диабетната ретинопатия не е непреодолимо състояние и зрителните увреждания не са неизбежни. С добър контрол на кръвната захар и качествени лечебни и профилактични грижи всеки пациент с диабет може да опази зрението си здраво до живот.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари