Антиангиогенеза

Антиангиогенеза – когато кръвоносните съдове повече вредят, отколкото помагат

Ангиогенезата е процес, който привлича все повече внимание в научните среди. Тя се разглежда като основен патофизиологичен компонент, свързан с протичането на редица болести, включващи рак, артрит, кожни и зрителни заболявания и др. Същността на ангиогенезата може най-точно да опише чрез превеждане значението на двете гръцки думи, от които е съставено наименованието на процеса – „ангио“ и „генезис“, т.е. кръвоносен съд и изграждане. Това е нормален процес, помагащ на организма да се възстанови след травми и физически наранявания и протичащ естествено при формирането на плацентата у бременните жени например.

При нормалната ангиогенеза в кръвта се отделят сигнали, предизвикващи пролиферация на ендотелните клетки от стените на кръвоносните съдове и разрастването на съдовото дърво с образуване на нови съдове. В някои случаи обаче нови кръвоносни съдове може да се изграждат патологично и да доведат до сериозни здравословни проблеми.

Задълбоченото изучаване на каскадата от реакции при ангиогенеза в последните години е довело до откриването на различни инхибитори и модулатори на растежа на нови кръвоносни съдове в организма. Така днес терапията на много заболявания, предизвикани от патологична ангиогенеза, е базирана на ползването именно на такива натурални природни и безвредни продукти.

Модулирането на ангиогенезата и прекратяването на протичането й, т.е. процесът на антиангиогенеза, е наложителна терапевтична мярка за предотвратяване влошаването на редица заболявания, като основни от които се посочват образуването на тумори и някои зрителни болести като неоваскуларната глаукома, макулната дегенерация, диабетната ретинопатия и др.

Това са все състояния, при които патологичното разрастване на мрежата от кръвоносни съдове и изграждането на увредени и нефункционални такива, може да доведе до сериозни увреждания на зрението и дори до слепота. Това налага вземането на мерки за блокирането на този процес с цел съхраняване на зрението.

Успешен и безвреден терапевтичен метод, който помага за успешно опазване на незасегнатото от посочените заболявания зрение, включва приема на природния продукт Неостат – доказано офталмопротективно средство, осигуряващо нормална структура на кръвоносните съдове.
.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари