Глаукома

Глаукома – причини и симптоми на болестта

Глаукома е очно заболяване, което уврежда очния нерв. Обикновено, но не във всички случаи, появата на глаукома се дължи на необичайно високо очно налягане. С течение на времето, повишеното очно налягане е възможно да разруши нервната тъкан в очите, което да доведе до частична загуба на зрението или слепота. Ранното диагностициране е възможно да предотврати последваща загуба на зрението.

Глаукома – причини за болестта

Редица сериозни клинични проучвания показват, че повишеното очно налягане е сред основните рискови фактори за увреждане на очния нерв. В предната част на окото има място, наречено предна камера, а в задната част на окото непрекъснато се произвежда чиста течност. Тази течност преминава към предната камера, след което напуска окото през каналите в роговицата и ириса, като по този начин подхранва близките тъкани. Когато тези канали са запушени изцяло или частично, естественото очно налягане, наречено вътреочно налягане, може да се увеличи. Това уврежда очния нерв, а прогресиране на увреждането води до необратима загуба на зрението.

Причината за глаукома не винаги е известна, но медицински специалисти смятат, че един от следните фактори предразполагат за нейната поява:

  • капки за очи за разширяване на зениците
  • блокиран или ограничен дренаж в окото
  • прием на определени медикаменти (кортикостероиди)
  • слаб или ограничен кръвен поток към очния нерв
  • високо или повишено кръвно налягане
  • механична травма на окото

Глаукома – симптоми

Не случайно това заболяване се нарича „тихият крадец на зрението“, защото повечето форми на болестта започват безсимптомно, докато не се появят първите признаци на загуба на зрението. Поради тази причина често глаукома прогресира незабелязано, докато очния нерв не се увреди напълно с различна степен на загуба на зрението.
Но при откритоъгълна глаукома внезапно може да се появят замъгляване на зрението, ореол около източници на светлина, интензивна болка, гадене и повръщане. Ако забележите подобни симптоми, незабавно посетете специалист-офталмолог.
Глаукома може да се развие на едното или на двете очи. Без навременно лечение, хората с глаукома бавно губят периферното си зрение. С течение на времето, централното зрение също може да намалее, докато не изчезне напълно.

Лечение на глаукома

Както вече споменахме, нелекуването на болестта може да доведе до пълна и необратима загуба на зрението. Навременното диагностициране и прилагането на правилно лечение забавят прогресирането на глаукома и повишават шансовете за опазване на зрението.

Намаляване на вътреочното налягане е от ключово значение за правилното лечение. Но и профилактиката е не по-малко важна за запазване на зрението. Тя включва прилагане на здравословни практики в начина на живот и осигуряване на максимална защита и комфорт за зрението.

Основна цел на програма Очно здраве (Ocomed) е да осигури полезна информация за всички, които страдат от глаукома и други очни заболявания и нарушения на зрението.

Редовният и продължителен прием на очни пигменти е от ключово значение за поддържане на добро зрение и е основен елемент от профилактиката на различни очни заболявания, включително и на глаукома.

При риск от глаукома специалистите от програма Очно здраве препоръчват прием на Околут Комби/Ocolut® Combi в комбинация с ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. Очните пигменти, които се съдържат в Околут Комби, подобряват остротата на зрението, а високата концентрация на омега-3 мастни киселини в ТриОмега1000+ допринасят за намаляване на вътреочното налягане.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари