Глаукома

Глаукома – болестта, която тихо краде вашето зрение

Глаукома – хронично заболяване на очите, характеризиращо се с повишено вътреочно налягане. Ако своевременно не се предприемат мерки за нормализиране на вътреочното налягане, развитието на болестта може да доведе до атрофия на зрителния нерв, а оттам до необратима слепота.
В началните стадии глаукомата често протича безсимптомно. Зрението се влошава едва тогава, когато се увредят нервните влакна на зрителния нерв.

Форми на глаукома

Различават се няколко форми на глаукома, всяка от които има свои характеристики.

Закритоъгълна глаукома – остър епизод на повишаване на вътреочното налягане до критични показатели. Пациентът започва да изпитва силна болка в очите, следвана от главоболие и повръщане. По време на пристъпа, остротата на зрението в засегнатото око значително намалява. Симптомите на закритоъгълната глаукома са сходни с тези на менингит, мигрена и често пациента не получава адекватна помощ. В резултат на това, вътреочното налягане дълго време остава повишено, което води до необратими изменения в структурата на окото.

  • Вторична глаукома – явява се следствие на инфекциозно заболяване на окото или съдово заболяване, но може да се развие след травма на главата или директно нараняване на очната ябълка. При тази форма на глаукома се наблюдава денонощни колебания в стойностите на вътреочното налягане. Това състояние е реална заплаха за атрофия на зрителния нерв и слепота.
  • Откритоъгълна глаукома – една от най-коварните форми на заболяването. Характерна е с това, че при нея показателите на вътреочното налягане практически остават непроменени, а в действителност вътреочното налягане може да се понижи. Съответно, пациентът не изпитва никакви неприятни симптоми и към лечение не се пристъпва, докато нарушенията в зрението не станат необратими.
  • Вродена глаукома – рядка форма на заболяването. Наблюдава се при някои новородени. Причина за нейната проява са вродени малформации – нарушения в структурата на дренажната система на окото през вътреутробния живот.

Рискови фактори за заболяването

Съществуват няколко рискови фактора, които могат да доведат до развитие на заболяването. В частност, тези фактори могат да бъдат късогледство; хормонални заболявания; захарен диабет; наследствена предразположеност; претърпяна травма на окото; прием на медикаменти, които съдържат кортикостероиди; възраст над 60 години.

Симптоми на заболяването

Отделят се три основни симптоми на заболяването:

  • стесняване на периферното зрение;
  • спад в зрителната острота;
  • дегенеративни изменения в зрителния нерв.

За съжаление, много често пристъпът на скритата глаукома се бърка с мигрена или преуморени очи. През този период, болният не предприема действия, които да намалят вътреочното налягане, а междувременно болестта оказва своето опустошително въздействие върху зрителният апарат.

Лечение

Методите за лечение на глаукома в офталмологията са медикаментозно, лазерно и хирургично лечение. Медикаментозното лечение включва препарати, които ефективно снижават и контролират нормалните нива на вътреочното налягане. В амбулаторната практика се използват бета-блокери, които да намалят вътреочното налягане.Простагландинови аналози – антиглаукомни препарати, които водят до понижаване на вътреочното налягане.
Някои единични случаи изискват причините за заболяването да бъдат отстранени оперативно. Лазерната интервенция се извършва бързо и безболезнено, така че травмирането на очната ябълка е сведено до минимум.

Важно е да се знае, че навременното диагностициране, периодичните очни прегледи и правилно приложено лечение са начините за справяне с коварната болест.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари