Астаксантин

Астаксантин – антиоксидант с множество здравословни ползи

Астаксантин е антиоксидант от групата на каротеноидите. Наподобява бета-каротин, но е с малко по-различна структура и съществено се различава по своята биологична активност. Той доказано притежава 10 пъти по-силни антиоксидантни свойства от другите видове очни пигменти.

За разлика от лутеин и зеаксантин, които са от растителен произход, този естествен пигмент се среща предимно в морските организми и водорасли. Най-богати на астаксантин са някои риби като дива сьомга, дъгова пъстърва и див арктически сивен, както и морските дарове с розов цвят (скариди, раци, омари) и микроводораслите хематококус (Haematococcus pluvialis).

В какво се изразяват здравословните ползи от астаксантин?

Астаксантин неутрализира свободните радикали в организма, предотвратява заболявания, които се развиват вследствие на процесите на стареене (макулна дегенерация и катаракта) и подсилва имунната система на организма, чрез повишаване броя и активността на Т-клетките и макрофагите – два от защитните видове клетки, които се борят с инфекциите и болестотворните микроорганизми. Т.е. има противовъзпалителен ефект.
Характерно за него е, че, за разлика от други видове антиоксиданти, той преминава през клетъчната мембрана и се бори със свободните радикали извън и вътре в клетките.

Най-ценни са ползите му за здравето на очите!

Определени каротеноиди доказано защитават ретината и макулата от увреждане, причинено от оксидативния стрес. С други думи, недостатъчното количество антиоксиданти в организма повишава вероятността от ускорено стареене на тъканите и органите, вследствие на оксидативния стрес, предизвикан от прекомерни количества свободни радикали.
Фоточувствителните клетки в ретината поглъщат светлината. А това, което ги защитава от ярката светлина са именно очните пигменти, които е необходимо да приемаме с храната или чрез природни продукти, тъй като организмът не ги синтезира по естествен път.

Клинични проучвания доказват, че именно астаксантин е способен да премине през кръвно-ретинната бариера и да упражни своите антиоксидантни свойства, като спре разрушаването на ретината и предпази макулата от увреждане. Това е възможно, защото астаксантин защитава фоторецепторите от дегенерация и спира вредното въздействие на УВ-лъчите. Точно затова е едно от най-предпочитаните средства за превенция на макулна дегенерация и катаракта – две от най-често срещаните възрастово обусловени очни заболявания.

Програма Очно здраве (Ocomed) предлага широка гама от природни продукти, подходящи за поддържане на добро зрение. А продуктът, който съдържа оптимални количества астаксантин, е най-новият продукт от фамилия Околут – Околут Комби/Ocolut® Combi. Неговото действие се допълва и подсилва от другите три съставки в продукта – лутеин, зеаксантин и проантоцианидин.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари