Макулна дегенерация и катаракта – как да ги спрем

Макулна дегенерация и катаракта – как да ги спрем?

Кои са най-честите очни болести?

Две от най-често срещаните очни болести при възрастните хора са макулната дегенерация и катарактата.

Катаракта

Според много офталмолози тази очна болест е основната причина за загуба на зрението в развитите страни. Обезпокоителен е и фактът, че катарактата води до инвалидизация при голяма част от българските пациенти, засегнати от нея. За съжаление според специалисти катарактата се “подмладява”. Причината за това се крие в увеличаващия се интензитет на ултравиолетовите лъчи, което е свързано с глобалното затопляне и повишаване на радиацията. Вследствие на това около 1% от хората, достигнали до 40 – годишна възраст страдат от тази очна болест. Според данни на специалисти около 30% от хората навършили 55 години са засегнати от някаква форма на катаракта.
Най-честите симптоми на катаракта са: замъгляване и размазване на зрението, повишена чувствителност към светлина, понижено цветоусещане и нощно зрение, двойно виждане.
При катаракта замъгляването и потъмняването на лещите на очите причинява слепота.

Макулна дегенерация

Тази очна болест е основната предпоставка за слепота при хората, навършили 55 години. Според официалната статистика само в САЩ макулната дегенерация засяга около 1,75 млн души. Специалистите прогнозират, че до 2020 г. те ще се увеличат с още един милион. Сред контролируемите фактори за възникване на макулна дегенерация са тютюнопушенето, повишеното кръвно налягане, високите нива на холестерола, излагането на слънчева светлина и повишената употреба на мазнини. Симптомите на макулна дегенерация включват замъглено виждане, затруднено цветоусещане, трудности при разпознаване на лица, възприемане на правите линии като вълнисти и подобряване на оплакванията при силна светлина.

Как можем да “избягаме” от макулната дегенерация и катарактата?

Според специалисти от Lawrence Berkley National Laboratory макулната дегенерация и катарактата може да се предотвратят чрез нормализиране на патологично високото кръвно налягане, благоприятстващо настъпването на нарушения в зрителната функция. Един от най-подходящите начини за тази цел е тичането. В период от 7 години екип от Бъркли проследява здравословното състояние на 12 000 жени и 29 000 мъже. По време на изследването 733 мъже и 581 жени развиват някаква форма на катаракта и макулна дегенерация. Всички участници са били анкетирани относно двигателните им навици и в произволни моменти са им провеждани тестове за физическа издръжливост, включващи бягане на пътека и подробни очни прегледи. Оказва се, че при доброволците, бягали ежедневно по 3-4 км рискът от развитие на макулна дегенерация и катаракта намалява с 30%, при тези, които са тичали 4-8 км той се понижава с 40%, а при тези, бягали над 10 км той се намалява с над 60%.
За да понижите още риска от развитие на макулна дегенерация и катаракта, освен редовната физическа активност ще ви помогне и природния продукт Околут/Ocolut®. В Околут се съдържат два основни очни пигмента – лутеин и зеаксантин, за които е научно доказано, че предпазват от развитието на двете очни заболявания.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари