сълзене на очите

Сълзене на очите през зимата – чест проблем

Мнозина са изпитвали сълзене на очите, когато температурите навън паднат през зимния сезон. За щастие, макар и неприятно, това усещане в повечето случаи е съвсем нормално.

Причини за сълзене на очите

Повърхността на окото, съставена от конюнктивата и роговицата, трябва да бъде много добре хидратирана и омазнена, за да бъде в оптимално състояние. Студът и вятърът обаче карат естествените масла и влага да се изпаряват. Ето защо очите прибягват до „план Б“ и стартират вроден физиологичен защитен механизъм: повторно хидратиране с производството на сълзи. Конюнктивата и роговицата са много чувствителни зони, като външната обвивка на окото има редица нервни влакна, които реагират на промените в температурата. Следователно сълзенето не е нищо повече от рефлексно действие на организма, който изпраща сигнали до слъзните жлези да произвеждат повече течност за създаването на защитен филм.

Повод за притеснение може да има, когато сълзенето се появява постоянно или продължава при нормализиране на температурата навън. В тези случаи се препоръчва консултация със специалист, защото може са се окаже индикация за друг скрит проблем, като малка обструкция на слъзния канал. Ако сълзенето е придружено от зачервяване на очите, гноене и болка може да става въпрос за инфекциозен конюнктивит, причинен от патогенни микроорганизми, характерни за сезона, които ни заразяват с грип.

Съвети за защита на очите от неблагоприятните фактори на околната среда

За да осигурим комфорта на очите си през зимния сезон, е важно да се придържаме към няколко препоръки. Използването на изкуствени сълзи е отличен метод за подобряване на лубрикацията на окото. Макар и да звучи противоречиво, тези средства намаляват сълзенето на окото, провокирано от прекомерно пресушаване на очната лигавица. Изкуствените сълзи помагат още срещу сърбеж, парене и усещане за чуждо тяло в окото – характерни симптоми на сухота в очите.

Използването на слънчеви очила през зимата също защитава очите. И то не само от вредните UV лъчи! Не бива да забравяме студения въздух и сухия вятър, които са големи „дразнители“ за очната роговица и конюнктива. При избор на очила е важно да потърсите качествени такива, които имат нужните филтри.

И не на последно място, избягвайте разтъркването на очите. Независимо дали го правите за ободряване, отморяване на очите или защото в зрителния анализатор е попаднал външен дразнител, като мигла или прашинка, разтъркването не е препоръчително. Този навик може да увреди роговицата и крехките капиляри по клепачите. Ето защо го заменете с използването на физиологичен разтвор, а при зрителна умора просто дайте нужната почивка на очите.

Природен продукт – тайната за зрителен комфорт

Околут Комби / Ocolut® Combi е изцяло природен офталмопротектор за пълна съдова и пигментна защита. Приемът му осигурява всички необходими пигменти и антиоксиданти за добро очно здраве и комфорт. Всяка растителна капсула гарантира комплексна грижа като доставя оптимално количество от четирите най-мощни протектора на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Рационалната комбинация помага за поддържане на добро зрение, като възстановява плътността на макулния пигмент, подобрява функцията на фоторецепторните клетки и кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор. Продуктът защитава от сухота в очите и от най-честите очни заболявания и рефракторни нарушения. Дозира се по 1 капсула дневно, след хранене. Икономически изгоден е. Подходящ е за продължителен прием.

Може да закупите от аптеките в страната и в електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари