риск за очите

Риск за очите – налице при прекаляване с видеоигри!

Пристрастяването към видеоигри създава риск за очите. За това алармират експерти от испанския институт по офталмология „Фернандес Вега“. Повод за предупреждението е Световният ден на видеоигрите, отбелязван всяка година на 29-ти август.

Продължавайте да четете, за да разберете точно какви опасности за очите крият електронните игри и как да се предпази очното здраве.

Основният риск за очите от прекаляване с видеоигри

Специалистите обръщат най-голямо внимание на риска, който носят бързо мигащите светлини.

Напоследък все по-често се случва видеоигри (също филми и сериали) да използват блиц светлинни ефекти. Става въпрос за бързо повтарящи се светлинни импулси, позволяващи да се наблюдават в забавен ход бързо движещи се в тъмнината обекти. Въпросните светлини са свързани с повишен риск от епилепсия при хора със силно чувствителен организъм. „Хората с фоточувствителна епилепсия трябва да избягват прякото излагане на бързо мигащи светлини, за да предотвратят увреждане на ретиналните фоторецептори“. Думите са на д-р Лусия Фернандес-Вега, специалист в Отделението по педиатрична офталмология и страбология в института по офталмология „Фернандес Вега“. Тя посочва още, че този тип светлини замъгляват зрението и могат да доведат да очна умора, главоболие, зрителен стрес и раздразнение на очите.

Общи препоръки за предпазване на очите от негативния ефект на видеоигрите

Д-р Белен Санчес Канял, също от Отделението по педиатрична офталмология и страбология, подчертава необходимостта от осигуряване на оптимално разстояние между очите и екрана. „Желателно е да има 50-70 см дистанция“, уточнява тя.

Друг съвет в подкрепа на очното здраве, който дава експертката, е спазването на правилото 20-20-20. То се състои в това на 20 минути погледът да спира на обект на разстояние 20 метра за 20 секунди.

Специалистката препоръчва също изображенията да са стабилни, ясни и без мигащи светлини. По отношение на осветлението в стаята – съветът ѝ е то да е достатъчно. В противен случай погледът е насочен предимно към екрана на устройството, където се възпроизвежда видеоиграта. Мигането намалява и рискът от очен дискомфорт нараства.

Още една мярка за свеждане до минимум на посочения риск за очите при прекаляване с видеоигри

Специалистите офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват на най-запалените геймъри прием на Околут Комби / Ocolut® Combi. Този мощен офталмопротектор съдържа най-важните очни пигменти и антиоксиданти. Всяка растителна капсула осигурява рационална комбинация от лутеин 10 mg, зеаксантин 750 µg, астаксантин 2 mg, проантоцианидин 50 mg. Четирите съставки са съчетани така, че осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.

Продуктът допринася за подобряване функцията на фоторецепторните клетки, а от там и остротата на зрението. Действа благоприятно на зрителния анализатор при умора. Поддържа зрителната острота. Подпомага адаптирането на очите към тъмнината.

Приемът е удобен – по 1 капсула дневно, което е предпоставка за добър комплайънс и постигане на оптимални резултати.

Търсете продукта в най-близката аптека или го поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари