Замъглено зрение при хора с диабет – на какво се дължи?

Замъгленото зрение е свързано с усещане за временна или трайна липса на острота на зрението. Размазаното поле може да е слабо или очевидно, може да се променя в хода на деня и може да се появи внезапно или постепенно в зависимост от причината.

Диабет – въздействие върху зрението

Захарната болест се отразява негативно на зрението в определен етап от развитие на болестта. Вследствие на диабет могат да се развият както временни, така и по-трайни зрителни усложнения.
На първо място диабетът повишава нивата на кръвна захар и с течение на времето това неминуемо води до увреждане на малките кръвоносни съдове. Това увреждане за съжаление нерядко засяга ретината на окото, на което се дължи и проблемът, който разглеждаме – замъглено зрение.

Краткотрайно замъглено зрение вследствие на диабет

Временната поява на замъглено зрение при хората с диабет се дължи на повишено количество течности, които притискат лещата на окото. Това отново се случва под въздействието на високите нива на глюкоза в кръвта. Замъгленото зрение в този случай е в резултат на промяна на формата на лещата, тъй като тя позволява на светлината да преминава към задната част на очната ябълка и участва в създаването на образа.

Временно замъгляване на зрението може да се появи и в резултат на силно занижени нива на кръвна захар (хипогликемия). Това може да се дължи на промяна във времето на хранене или промяна в двигателната активност при хора, които приемат медикаменти за повишаване нивата на инсулин в организма. В този случай замъглено зрение се дължи не на промени в окото, а на въздействието на ниските нива на кръвна захар върху мозъка. В този случай проблемът със замъглено зрение ще отшуми веднага щом нивата на кръвна захар се нормализират.

Решение на проблема замъглено зрение и постигане на по-добра зрителна острота

Логично е диабетът, като причина за зрителни проблеми, да се третира отговорно и да се приложи правилната терапия според степента на заболяването. Контролирането на нивата на кръвна захар е в основата на лечението на захарна болест. Но страничните негативни последствия за зрението са проблем, на който трябва да се обърне допълнително внимание и да се подходи също толкова отговорно. Зрението, като едно от най-важните човешки сетива, има нужда от постоянни и адекватни грижи.

Замъгленото зрение се повлиява добре от приема на натурални средства за очното здраве. Околут Комби/Ocolut® Combi е продуктът, който снабдява очите с всички важни очни пигменти и антиоксиданти (лутеин, зеаксантин, астаксантин, проантоцианидин) и подобрява зрителната острота. Околут Комби предпазва съдовете на ретината и подобрява цялостното кръвоснабдяване в зоната на зрителния орган. При установено наличие на диабетна ретинопатия най-удачна е комбинацията на Околут Комби с Ентан/Entan® – също природно средство, което подобрява кръвоснабдяването на ретината и се прилага успешно при пациенти с диабет и други съдови заболявания.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари