очни болести при възрастни

Най-често срещаните очни болести при възрастни

С напредване на възрастта се увеличава риска от различни очни болести при възрастни, които заслужават внимание. Повечето от тях не са за подценяване и сериозно могат да навредят на зрението. Много често причините за появата на очните заболявания, свързани с възрастта са резултат от неблагоприятното въздействие на различни фактори на средата върху очите. Освен това естествените процеси в организма също оказват влияние на зрителния анализатор.

Очни болести при възрастни – ето кои изискват внимание

В следващите редове ще опишем заболяванията, при които, ако не се вземат навременни мерки биха довели до сериозни зрителни проблеми, в това число и слепота.

Катаракта

Катарактата е сред най-разпространените очни заболявания при възрастни и засяга около половината от хората над 65-годишна възраст. Състоянието е известно още като старческо перде и се характеризира с потъмняване и помътняване на очната леща. Лещата е естествено прозрачна и съставена от специализирани протеини, които имат свойството да помогнат на светлината да се фокусира върху ретината. Освен това те предпазват окото от ултравиолетовата, инфрачервена радиация и от синята светлина. С напредване на възрастта обаче, тези протеини започват да се разграждат, заради натрупаното увреждане от свободните радикали. Това води до нарушаване функциите на очната леща, което дава и своето отражение със следните симптоми:

  • Замъглено виждане
  • Повишена чувствителност към светлина, особено през нощта
  • Поява на отблясъци в зрителното поле

Катарактата е водеща причина за слепота в световен мащаб, затова изисква особено внимание. Обикновено лечението е хирургично, като операцията често дава добри резултати.

Глаукома

Глаукомата спада към сериозните очни болести при възрастни, които засягат ретината и увреждат зрителния нерв, който предава сигнали към мозъка за тълкуване на зрителни стимули. Болестта е много коварна, тъй като е безсимптомна, а същевременно може да доведе до очни проблеми, включително и слепота. Смята се, че глаукомата е невродегеративно заболяване на окото, предимно при хора над 45-годишна възраст, най-често с диабет, сърдечно-съдови заболявания и фамилна обремененост. Ранното откриване на състоянието е ключово за неговото лечение. Затова и редовно трябва да се извършват очни прегледи със задължително измерване на вътреочното налягане. Лечението е комплексно, като най-голямо значение има спиране прогресирането на процеса, за да се запази зрението на пациента.

Възрастово обусловена макулна дегенерация

Макулната дегенерация спада към групата на очни болести при възрастни, които са сред честите причини за необратимо увреждане на зрението. Особено внимание се изисква при хора над 60-годишна възраст. Тя засяга макулата, която е част от ретината, отговорна за централното зрение, както и за цветоусещането. В макулата са концентрирани естествени пигменти като лутеин и зеаксантин. Те се явяват вътреочен филтър срещу увреждания, предизвикани от свободните радикали и оксидативния стрес. Важно е да се отбележи, че ако това състояние не се лекува, то почти винаги води до слепота.

Качествена профилактика на очни болести при възрастни с надежден природен продукт

За качествена грижа за очното здраве по напълно естествен и безопасен начин, специалистите от програма Очно здраве (Ocomed), препоръчват прием на Околут Комби / Ocolut® Combi. Това е натурален офталмопротектор, който съчета всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула съдържа лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин, които осигуряват пълна протекция на очите. Тази добре подбрана комбинация от активни съставки действа в посока подобряване на зрението и забавяне на прогресията при страдащите от различни очни болести. Редовно приеман, продуктът допринася за по-добра функция на ретината, макулата и лещата на окото. Иновативната фармацевтична форма на капсулите – Vgcaps, го прави отличен избор за вегани, вегетарианци и постещи. Има удобен прием – само по 1 капсула дневно.

Потърсете го в аптеките, или закупете сега онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари