макулна дегенерация при млади хора

Макулна дегенерация при млади хора – всичко, което трябва да знаем за състоянието!

Макулна дегенерация с ранно начало е заболяване, засягащо деца, юноши и млади хора, и се развива под влияние на генетично заложени фактори. Дегенеративните процеси при състоянието са провокирани от недохранване на клетките на макулата и затова често се означава и като младежка макулна дегенерация. Разберете повече за състоянието като прочетете статията по-надолу.

Какво е макулна дегенерация при млади хора по своята същност?

Нека първо да споменем, че дегенерация на макулата е характерна обикновено за по-възрастните хора, основно заради възрастовите изменения на ретината. Очното заболяване при деца и юноши се развива вследствие на унаследяване на определени гени и от двамата родители. Ако само един от родителите ги притежава, то за детето се счита, че е носител на болестта, но не проявява симптомите. Най-честата форма на макулна дегенерация при млади хора е така наречената болест на Щаргард. Характеризира се с прогресивна загуба на фоточувствителните клетки в макулата – колбички и пръчки. Началото на заболяването може да настъпи между раждането и младата възраст. Симптомите обаче най-често започват в детството или през тийнейджърските години – между 16 и 18 години. Еднакво разпространена е сред момичетата и момчетата.

Най-чести симптоми на макулна дегенерация при млади хора – болест на Щаргард

Според Националният очен институт хората, при които очното заболяване е настъпило в ранна детска възраст, са склонни да изпитат симптомите по-рано и то да прогресира по-бързо. Ето и кои са признаците на разпознаване на болестта Щаргард:

  • Намаляване на централното зрение
  • Нарушена острота на зрението
  • Трудно различаване на детайли върху обектите
  • Цветна слепота
  • Поява на жълтеникави петна в макулата

Младите хора, страдащи от макулна дегенерация, обикновено не губят напълно зрението си, защото периферната му част остава незасегната.

Природен продукт като допълващо средство в лечението на макулна дегенерация при млади хора

Важно е да се извършват регулярни офталмологични прегледи още в ранна детска възраст. С тяхна помощ може да се диагностицира очното заболяване в началото и да се предприемат необходимите мерки за забавяне на неговото развитие. Специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват носене на висококачествени слънчеви очила и прием на природен продукт, доставящ необходимите очни пигменти за добро очно здраве. Затова спокойно може да се доверите на Околут / Ocolut® – натурален офталмопротектор, в състава на който влизат комбинация от висококачествени стандартизирани активни съставки – лутеин и зеаксантин. Те осигуряват пълна грижа за очите и зрението като подпомагат функцията на макулата и лещата на окото. Пигментите се натрупват в макулата и забавят дегенеративните процеси в нея. Високият профил на безопасност дава възможност за продължителен прием на продукта. Освен това е икономически изгоден, заради удобния еднократен прием на ден, след хранене.

Наличен е в аптеките в страната и онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където редовно може да се възползвате от атрактивни промоции.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари