диагноза миопия

Диагноза миопия – рискът нараства при децата!

Родените между 2002-2021 г. са по-засегнати от диагноза миопия (късогледство) в сравнение с предишни поколения. Имайки предвид това, очакванията са над 50% от световното население да е или да бъде с късогледство. Обезпокояващите данни са изнесени по време на Международния конгрес по оптометрия, контактология и офталмологична оптика (OPTOM 2022) в Испания.

Диагноза миопия – опасности, причини и тенденции

Специалистите обръщат внимание, че според последните проучвания нелекуваното късогледство увеличава риска от редица сериозни очни проблеми и заболявания. Такива са катаракта, глаукома, отлепване на ретината, миопична макулопатия (миопична макулна дегенерация). В някои случаи е възможно да се стигне дори до трайна загуба на зрението.

Като главна причина за влошаване на очното здраве на най-младите хора в последните години експертите посочват засилената употреба на дигитални устройства. Допълнителни утежняващи обстоятелства от началото на пандемията от ковид-19 са социалната изолация и дистанционното обучение.

Относно детското късогледство специалистите казват, че към момента то е с разпространение от 30-40%. През следващите години обаче се очаква случаите да нараснат до 60%.

Предвид надвисващата опасност от увеличаване на късогледството сред децата и младежите офталмолозите препоръчват редовна профилактика на очите

Те са категорични, че открито навреме рефракционното нарушение може да бъде коригирано успешно. Напомнят още, че подобряването на зрителната функция оказва положителен ефект върху представянето на учениците в училище. Това си има своето логично обяснение – чрез очите се получава над 80% от информацията за заобикалящата ни среда. „Обикновено късогледството се появява на възраст между 6-10 години. Развива се бавно в периода на израстване и се стабилизира между 21-25-годишна възраст. Знаейки това, родителите трябва да водят децата на профилактичен преглед при офталмолог поне веднъж годишно“, казват специалистите. Те посочват още, че ранното откриване на късогледство предоставя най-добра възможност за овладяване на прогресията му. За целта помагат очила, офталмологични лещи и прием на офталмопротектори.

Природното решение при диагноза миопия сред малки деца и деца в училищна възраст

Офталмолозите от програма Окомед препоръчват на родителите да осигурят на децата Околут / Ocolut® от едноименната серия продукти за очно здраве. Това е специално разработено средство в подкрепа на детските очи и зрение. Формулата съдържа двата незаменими очни пигмента лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg. Те взаимно се допълват и усилват ефекта си. В резултат от редовния прием прогресията на късогледството в детска възраст се забавя. Зрителната острота се увеличава и рискът от увреждане на макулата значително намалява.

Продуктът е с изцяло натурален състав. Не съдържа консерванти и изкуствени овкусители. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула. За да има ефект, трябва да се приема продължително време. Дозировката е по 1 капсула дневно по време на хранене. Продава се в аптеките без рецепта. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари