глаукомата

Глаукомата – чаят като превантивно средство

Редовният прием на топъл кофеинов чай може да се окаже оръжие срещу глаукомата при възрастни. Това предполагат резултатите от американско проучване, публикувано в онлайн изданието на сп. British Journal of Ophthalmology (BJO) от 14 декември 2017 г.

Глаукомата, чаят и потенциалната им връзка

Подтик за изследването дават проучвания с противоречиви данни. Според някои от тях хората, които пият много кафе, са в по-висок риск от глаукома. Докато други сочат, че кофеинът в кафето временно повишава вътреочното налягане и теоретично няма опасност от очното заболяване.

Американските изследователи, начело с д-р Ан Колеман от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), се заемат да изяснят и разширят познанията по въпроса. Целта им е да проверят дали има връзка между глаукома и кафе, чай, безалкохолни напитки (със и без кофеин).

Използваните данни са от национално представително проучване на САЩ, участниците, в което са преминали очен преглед и са попълнили анкета за храненето.

Резултатите сочат, че от близо 1700 изследвани лица 5% са с глаукома.

При анализа на данните учените установяват нещо интересно

Оказва се, че хората, които приемат топъл чай с кофеин над 6 пъти седмично са със 74% по-нисък риск от глаукома. За сравнение служат хората, които не са любители на чая. Зависимостта се запазва дори когато се вземат предвид фактори като възраст, тегло, наличие на диабет, тютюнопушене.

„Изключително интересна подробност е, че не кой да е, а топлият чай с кофеин се свързва с по-нисък риск от глаукома. При безкофеиновия и студения чай, както и при кафето (със или без кофеин) не се открива такава зависимост“, посочва д-р Колеман. Тя и колегите ѝ не са наясно как точно помага топлият кофеинов чай в борбата срещу глаукома. Предположенията им са, че комплексът от противовъзпалителни вещества в напитката предпазват клетките от увреждане.

Приемът на очни пигменти и антиоксиданти е най-добрата превенция на глаукомата

В това са категорични офталмолозите от програма Очно здраве (Окомед) у нас.

Оптимално количество пигменти и антиоксиданти за очи се съдържат в Околут Комби / Ocolut® Combi. Формулата съдържа лутеин 10 mg, зеаксантин 750 µg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg, които имат доказан положителен ефект върху очното здраве. Съставките са комбинирани така, че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.

Продуктът подпомага зрението и функцията на ретината, макулата и лещата на окото. Оказва благоприятно влияние на зрителния анализатор при стареене. Съдейства за поддържане на зрителната острота.

Дозировката е по 1 растителна капсула дневно, след хранене. Това улеснява придържането към терапията и е гаранция за постигане на по-добър профилактичен ефект.

Продуктът се предлага в аптеките (без рецепта) и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари