женското зрение по време на бременност

Променя ли се женското зрение по време на бременност?

По време на бременност настъпват редица промени в тялото на нежния пол, понякога те са необичайни, като женското зрение например. Често това са временни проблеми, които отшумяват след раждането, но понякога могат да сигнализират и за някои по-сериозни състояния с очите. Разберете повече по темата от редовете по-надолу.

Как се променя женското зрение по време на бременност?

Зрението по време на бременност може да бъде повлияно от няколко фактора, включително хормонални колебания, задържане на течности и промени в кръвообращението. Тези физиологични промени могат да окажат влияние на формата и дебелината на роговицата, което води до леки промени в зрението. Някои жени може да отбележат замъгляване или затруднено фокусиране. Тези промени обикновено са временни и изчезват след раждане или кърмене.

Сухота в очите – една от основните промени в женското зрение по време на бременност

Хормоналните промени през периода на бременността могат да намалят производството на сълзи, причинявайки сухота в очите. Състояние, което носи със себе си неприятни симптоми като парене, сърбеж, раздразнение или усещане за чуждо тяло в окото. Особено често срещано е при дамите, които носят контактни лещи. Това на пръв поглед не е сериозно състояние, но ако не му се обърне внимание може да се задълбочи и да настъпят още оплаквания, като зрителна умора. Отнася се особено, ако бременната жена прекарва много време пред екраните на дигиталните устройства.

Други изменения в женското зрение по време на бременност

Докато много от промените в зрението по време на бременност са незначителни, някои могат да бъдат по-сериозни. Понякога те могат да бъдат повлияни от състояния като гестационна (предизвикана от бременност) хипертония или прееклампсия. Гестационната хипертония може да причини свиване на кръвоносните съдове в очите, което води до симптоми като замъглено зрение, двойно виждане или дори временна загуба на зрение. Тези симптоми не трябва да се пренебрегват, тъй като те могат да показват по-сериозни здравословни проблеми, които изискват незабавна медицинска помощ.

Друго състояние, което може да повлияе на зрението по време на бременност, е гестационният диабет. Високите нива на кръвната захар през периода могат да причинят подуване на очната леща, което води до замъглено зрение. Това състояние също така увеличава риска от развитие на диабетна ретинопатия, сериозно усложнение, което може да увреди ретината и да доведе до загуба на зрението, ако не се управлява правилно.

Управление на промените в женското зрение по време на бременност

Въпреки че понякога за дамите промените в зрението през този период може да им дойде в повече, то има няколко начина за справяне с тях. Например, поддържане на добра хидратация, използване на сълзи за очи и осигуряване на подходящо осветление при работа може да помогне за намаляване напрежението в очите. Също така е препоръчително да ограничите времето пред екрана, тъй като това може да влоши дискомфорта в очите. За тези, които изпитват по-значителни промени в зрението, консултацията с очен специалист е важна, за да се изключат всякакви сериозни заболявания и да се осигури подходяща грижа.

Изцяло природен продукт за отлично зрение при бременност, а и не само

Висококвалифицираните експерти от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват на дамите, които планират да забременеят, прием на Околут Комби / Ocolut® Combi. Този натурален офталмопротектор е мощно средство за профилактика на очните болести и зрителните смущения. Благоприятното му действие се дължи на пълната и рационална комбинация от най-силните очни пигменти и антиоксиданти. Всяка капсула съдържа лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Активните съставки са съчетани така, че взаимно да подсилват действието си и да осигурят пълна пигментна и съдова защита на очите. Оптимални резултати се наблюдават при продължителна употреба. Продуктът е с доказан профил на безопасност, като няма данни за противопоказания и странични ефекти. Ще го откриете в аптеките в страната или онлайн на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Най-стари
Най-нови Най-оценени
Вградени отзиви
Вижте всички коментари