хипертонична ретинопатия

Превенция на хипертонична ретинопатия

Зрението не се уврежда само и единствено вследствие на напредване на възрастта. Някои външни фактори също допринасят за намаляване на зрението и дори до неговата загуба. А контролирането на тези фактори предпазва зрението, независимо от възрастта.

Високото кръвно налягане (хипертония) е един от факторите, които увреждат кръвоносните съдове в ретината, което се отразява негативно на зрението. Заболяването на очите, причинено от хронична хипертония, се нарича хипертонична ретинопатия. При нелекуване на това състояние последствията за зрението могат да бъдат сериозни.

Ретината е тънък слой светлочувствителна тъкан, разположена в задната част на окото. Тя „поглъща“ светлината, която достига до окото, и изпраща светлинни импулси към мозъка посредством зрителния нерв. Здравето на ретината е от ключово значение за здравето на зрението.

Какво представлява хипертонична ретинопатия?

За да се добие представа какво представлява хипертонична ретинопатия, е важно да се даде точно обяснение на това какво е ретинопатия. Това състояние се характеризира с увреждане на ретината. При по-тежки случаи може да се стигне до частична или цялостна загуба на зрението. Хипертонична ретинопатия е състояние, при което ретинопатия се причинява от хронично високо кръвно налягане.

Колкото повече време се поддържа кръвното високо, толкова по-тежки могат да са последствията за този фин, прозрачен слой на окото. А ако в допълнение към това страдате от диабет, имате висок холестерол или сте пушач, рисковете от увреждане са още по-големи.

Усложнения за очите, причинени от хипертонична ретинопатия

  • Увреждане на очните нерви поради лошо кръвоснабдяване
  • Запушване на артериите към ретината
  • Запушване на вените, които пренасят кръвта от ретината

Превенция на хипертонична ретинопатия

Както споменахме, хипертоничната ретинопатия може да доведе до сериозно увреждане на зрението, затова навременната превенция е важна стъпка за поддържане на добро зрение. Тайната за предпазване от това опасно очно заболяване се крие в наблюдение и регулиране на кръвното налягане.

Мерките за нормализиране на кръвното налягане включват промяна в начина на хранене (здравословен хранителен режим), повече движение и редовен прием на медикаменти, ако са предписани такива. Поддържането на здравословно телесно тегло също е важен фактор за намаляване на артериалното налягане. Освен това се препоръчва да се мери редовно кръвното налягане и да се правят редовни прегледи при специалист.

От друга страна, за здравето на зрението се грижат природните продукти от програма Очно здраве (Ocomed). При хипертонична ретинопатия специалистите съветват прием на Околут Комби/Ocolut® Combi и Ентан/Entan®. Комбинацията на тези два продукта осигурява пълна протекция за здравето на очите. Околут Комби защитава зрението чрез мощните протективни свойства на четирите очни пигмента – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. А Ентан действа благоприятно на цялото съдово дърво и повлиява добре кръвоснабдяването на ретината.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари