хипертонична ретинопатия

Хипертонична ретинопатия – полезна информация

Хроничното поддържане на високо кръвно налягане (хипертония) може да увреди фините кръвоносни съдове на ретината, водейки до втвърдяването и стесняването им. В резултат се развива хипертонична ретинопатия. Проявите й силно наподобяват тези при диабетна ретинопатия. Двете състояния се означават с различни термини единствено на база на различните причини за появата им.

Ретината е сред най-чувствителните към снабдяване с кислород структури на окото. При увреждане на кръвоснабдяващите я съдове достъпът на кислород до ретиналните клетки намалява. Това неминуемо засяга зрението и води до поява на характерните за хипертонична ретинопатия симптоми.

Хипертонична ретинопатия – симптоми

Когато високото кръвно налягане увреди фините ретинални съдове, зрителните нарушения се изразяват най-често в:

  • отслабено зрение, особено централното
  • замъглено зрение
  • двойно виждане

Възможна е появата и на външни симптоми, свързани със зачервяване на очите и леки кръвоизливи по бялото на окото (субконюнктивна хеморагия).

Възможно е хроничната хипертония да не провокира отчетливи симптоми, но рискът от увреждане на ретиналните съдове и намаляване на зрението остава висок. Това налага хората с хронична хипертония да преминават през редовен профилактичен преглед на зрението.

Хипертонична ретинопатия – диагностициране

За установяване на хипертонична ретинопатия се налага обстоен очен преглед. Проследява се състоянието не само на ретината, но и на останалите вътрешни структури на зрителния анализатор. Диагноза хипертонична ретинопатия се поставя при хора с хронично високо кръвно налягане, при които очният преглед установи:

Диагностицирането се улеснява, когато успоредно с тези резултати пациентът проявява и посочените по-горе симптоми.

Хипертонична ретинопатия – лечение и профилактика

Лечението на хипертонична ретинопатия започва винаги с установяване на контрол върху кръвното налягане. Едва след това може да се счита, че лечебният подход ще има траен ефект.

За подобряване състоянието на ретината се прилагат мерки, назначени от лекаря спрямо конкретното състояние на отделния пациент. Независимо какви са те, лечението винаги може да бъде допълнено от прием на офталмопротективния продукт Околут Комби/Ocolut® Combi. Той осигурява цялостна пиментна и съдова защита на окото, осигурена от мощните му съставки – астаксантин, проантоцианидин, лутеин и зеаксантин.

Като превантивна мярка и за допълващо лечение при хипертонична ретинопатия програма Очно здраве (Ocomed) препоръчва и приема на Неостат/Neostat®. Той нормализира пропускливостта на кръвоносните съдове и забавя патологичите процеси на образуване на нови нефункционални съдове в ретината.

Комбинацията от Околут Комби и Неостат е рационален избор за допълващо лечение и профилактика на диабетна и хипертонична ретинопатия.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари