потрепване на очите

Потрепване на очите – има ли причина или е просто суеверие?

Неволното потрепване на очите е често срещано явление, което може да продължи със седмици, дори месеци. То е непредвидимо, понякога досадно, а за някои и доста притеснително, тъй като в повечето случаи не се знае каква е причината. Голяма част от информацията за него е свързана по-скоро с духовния аспект на нещата, но всъщност състоянието може да е признак за здравословен проблем. По-надолу в статията сме описали и основните причини за неконтролируемото потрепване на очите. Вижте ги.

Защо изпитваме потрепване на очите – науката отговаря?

Според невролозите, това оплакване често преминава от само себе си и без лечение, ако обаче не продължава повече от две седмици. Понякога неприятното потрепване на очите се получава от неконтролируем спазъм на мускулните влакна, които изграждат кръговия мускул на окото. А причините за това могат да бъдат различни.

Зрителна умора

Потрепване на очите може да е свързано с така наречената зрителна умора. Заради начина на живот, който водим, прекомерното стоене пред екраните на дигитални устройства, очите постепенно започват да се изморяват и да реагират. В този случай, ако към състоянието има оплаквания и като главоболие, сухота или дразнене в очите, е необходимо да се свържете с офталмолог. А, за да си помогнете сами, може да правите „упражнения за очи“, което ще се отрази благотворно на страдащия от умора зрителен орган, а оттам и трептенето в клепачите.

Дисбаланс на хранителни вещества

Направени изследвания показват, че липсата на някои хранителни вещества, в този случай по-конкретно на микроелементи, са отговорни за неволното потрепване на очите. Става въпрос за магнезий, недостига на който предизвиква спазми в крайниците. За да се справите с тази причина е препоръчително да се храните с повече храни богати на елемента. Такива са зеленолистните зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови култури. За по-добър ефект може да включите към диетата си и витамини като „храна за очите“.

Нездравословен начин на живот

Умората, ежедневният стрес, липсата на достатъчно сън и неправилното хранене са причина за потрепване на очите. Когато не си доспиваме, зрителният орган не може да си почине достатъчно от непрестанното напрежение, на което е подложен през деня. Освен това според някои направени проучвания прекомерната употреба на кофеинови напитки и алкохол също често водят до неприятния тик на окото. Затова и добрия, пълноценен сън, поне по 7-8 часа на денонощие, контролиране на стреса чрез различни, приятни за вас активности, както и повишаване количеството на течности, най-добре вода, биха помогнали в случая.

Потрепване на очите – възможен симптом на заболявания

Специалистите съветват, ако появата на потрепване на очите зачести и състоянието е придружено с болка, парене и други неразположение да се обърне внимание, тъй като може да е индикация за:

  • Възпаление на ръбовете на клепачите
  • Сухота в очите
  • Чуждо тяло е окото
  • Конюнктивит
  • Алергични състояния
  • Глаукома

Природна помощ при потрепване на очите и подпомагане на тяхното здраве

Висококвалифицираните специалисти от програма Очно здраве (Ocomed), препоръчват Околут Комби / Ocolut® Combi за поддържане на добро здравословно състояние на зрителния анализатор. Той е натурален офталмопротектор, с комбинация в състава си от всички необходими пигменти и антиоксиданти за добро зрение – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те осигуряват пълна пигмента и съдова защита за окото и редовният прием на продукта успешно съдейства за поддържане на зрителната острота. Освен това забавя стареенето на очите като подпомага кръвоснабдяването на ретината и мозъка. Може да приема продължително време, тъй като е с висок профил на безопасност. За по-голямо удобство се дозира само по 1 капсула дневно, след хранене.

Потърсете го в аптеките в страната или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където може да разгледате за актуални и атрактивни промоции.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари