сухотата в очите

Ефективни начини за справяне със сухотата в очите

Сухотата в очите е съпроводена с неприятни симптоми, които могат да повлияят негативно на цялостното състояние на човек и затова навременното справяне с тях е от съществено значение. Проявяването на състоянието е съпроводено с парене и щипене на очите, зачервяване или усещане за песъчливост. Случва се, защото зрителният орган не произвежда достатъчно количество слъзна течност, поради редица фактори. За да разберете кои са те и как ефективно да се справите с проблема продължете да четете статията по надолу.

Фактори, които оказват влияние на сухотата в очите

Когато в очите се съдържат достатъчно количество сълзи, те поддържат повърхността на зрителния орган гладка и добре хидратирана. Освен това премахват различни прашинки попаднали в тях и ги предпазват от редица инфекции. Понякога обаче, дори слъзните канали да произвеждат достатъчно слъзна течност, то някои фактори оказват влияние за нарушаване липидния слой в окото. Това често предизвиква прекомерно измиване на слъзния слой, което води до неприятните симптоми.

Често срещани причини за сухота в очите:

  • Прекомерно излагане на UV – светлина без защита
  • Климатици, изсушаващи въздуха
  • Продължително четене или шофиране
  • Прекалено стоене пред дигитални устройства
  • Менопауза
  • Употреба на някои медикаменти
  • Тютюнопушене

Справянето с неприятните симптоми може да се окаже лесно като спазвате някои от следните методи:

Топли компреси и масажи за справяне със сухотата в очите

Ако очите ви са зачервени и сухи можете да им помогнете като използвате топли компреси в домашно условия. Необходимо е само да намокрите чиста кърпа с топла вода и да я поставите върху тях, когато са затворени. Това ще облекчи дразненето и сухотата в очите.

Друг метод за овлажняване на окото е да се направи масаж на клепачите. Той се изпълнява с кръгови движения от основата на миглите, като се започне от вътрешния ъгъл на окото и се продължи към слепоочието. По този начин се стимулира производството на маслен (липиден) слой.

Осигуряване на редовна почивка при продължителна работа на компютър, намалява сухотата в очите

Работата пред компютър, както и продължителното гледане пред телефон или таблет предполага фокусиране на очите върху една точка, по рядко мигане и съответно изсушаване на окото. Затова и се налага да се правят почивки. Следвайте правилото 20/20: затваряте очите на всеки 20 минути за 20 секунди.

Режим на хранене с богата на омега-3 мастни киселини храна помага при усещане за сухи очи

Проучванията сочат, че консумацията на богата на мазнини храна може да повлияе на сухотата в очите, като спомага за производството на липиден слой в слъзният филм. Набавянето на омега-3 мастни киселини се получава чрез консумацията на риби като сьомга, скумрия и пъстърва, както и с прием на добавки като ТриОмега 1000+ / TriOmega® 1000+.

Като допълнително средство към горепосочените методи специалистите от програма Очно здраве (Ocomed), препоръчват природен офталмопротектор

Околут Комби / Ocolut® Combi осигурява пълна съдова и пигментна защита на очите. Всяка растителна капсула съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Рационалната им комбинация предпазва от сухотата в очите и помага за поддържане на добро зрение. Продуктът действа благоприятно на зрителния анализатор при стареене и умора, и спомага за адаптиране на очите към тъмнината. Той е икономически изгоден, дозира се по 1 капсула дневно, след хранене. Подходящ е за продължителен прием заради високия си профил на безопасност.

Потърсете в аптечната мрежа в страната или закупете от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където можете да следите за актуални и изгодни промоции.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари