носене на очила

Носене на очила – помага ли срещу заразяване с коронавирус?

Постоянното носене на очила може да има своите предимства по време на пандемията от COVID-19. Скорошно проучване, проведено в болница „Суджоу“ в Китай – страната, от която тръгна заразата с коронавирус, дава основание за това предположение.

Учените смятат, че хората, за които носенето на очила е ежедневие, са с по-нисък риск от заразяване с ковид

В изследването, публикувано в JAMA Ophthalmology, са анализирани данни от 276 хоспитализирани пациенти с коронавирус. 16 от тях (по-малко от 6 на сто) са с късогледство (миопия) и носят очила постоянно или повече от 8 часа дневно.

Изследователите сравняват данните за приетите в болница пациенти с миопия с тези на регистрираните случаи с късогледство в провинция Хубей – 31,5%. По-ниският процентен дял на късогледи хора в болниците навежда учените на мисълта, че те са по-малко податливи на вируса.

Резултатите са неубедителни поради относително малката извадка, но насочват към потенциална връзка между носенето на очила и ниският риск от заразяване с ковид.

„От началото на пандемията в Ухан, броят на лицата със зрителни проблеми, за които се налага хоспитализация заради коронавирус, е относително нисък. Това няма как да се подмине с лека ръка. Само от късогледство страдат над 80% от хората от всички възрасти в Китай“, казват учените.

В подкрепа на своята хипотеза изследователите посочват още, че ежедневното носене на очила възпрепятства докосването на очите с ръце

Според последните проучвания човек докосва неволно очите си до 10 пъти на час. Този навик е предпоставка за заразяване и разпространяване на ковид инфекцията. Защото, както е добре известно, очите наред с носа и устата могат да бъдат входна врата за коронавируса.

Но да се върнем пак към изследването. В извадката освен хора с миопия, има и такива със старческо далекогледство (пресбиопия). Броят им е 14. Никой от тях не носи очила. В хода на анализа не са открити значими разлики между пациентите със и без зрителни проблеми по отношение продължителността и тежестта на заболяването.

Природни очила, които осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите в условия на ковид пандемия

Офталмолозите от програма Очно зраве (Ocomed) препоръчват грижите за очите по време на пандемия от ковид-19 да се допълнят с:
Околут Комби/Ocolut® Combi – първият изцяло натурален продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Активни вещества са четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.

Благодарение на широкото си действие продуктът се използва за лечение и профилактика на най-честите очни проблеми и рефракторни нарушение. Подходящ е за вегани и вегетарианци, тъй като се предлага в иновативни и изцяло растителни капсули (VGcaps). Не предизвиква нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба. Може да се намери в аптеките или да се поръча от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg. Качеството е гарантирано от „Борола“ – компания лидер в сферата на здравеопазването у нас с 25-годишна традиция.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари