късогледство

Късогледство – как да забавим прогресията?

Късогледството, познато още като миопия, е едно от най-разпространените рефракционни нарушения на зрението. Характерно за него е ясното зрение на близко разстояние, но размазване на обектите в далечината. Сред физиологичните особености на това зрително нарушение е издължаването на очната ябълка.

Защо хората развиват късогледство?

Последни прочувания доказват, че придобитото късогледство се развива вследствие на приспособяване на зрението към гледане на близко разстояние. Когато човек прекарва часове наред всеки ден в работа, която изисква фокусиране на близко разстояние, рискът от поява на късогледство се увеличава многократно.

Важно е да се помисли и по въпроса защо не всички хора, които използват очите си основно за близка работа, развиват късогледство и само при някои от тези, които го развиват, се наблюдава по-тежка форма на миопия. Оказва се, че някои хора са генетично по-предразположени от други. Но това не поставя състоянието в групата на наследствените зрителни нарушения. По-скоро може да се каже, че наследствения фактор допринася за повишаване на вероятността за развитие на късогледство при подходящи за това условия. Т.е. наследствеността е един от факторите, но не е първопричина за развитие на тази рефракционна аномалия.

Може ли да се спре прогресията на късогледство?

Прогресирането на късогледство може да бъде забавено с помощта на някои ключови промени в начина на живот.

Прекарвайте повече време навън

Тъй като късогледството се влошава при продължително взиране на близки разстояния (най-вече при четене и работа с компютър), особено добре се отразява на зрението прекарването на повече време на открито и опитите за гледане на обекти на по-далечни разстояния.

Ограничете използването на мобилни и електронни устройства

Колкото и необходими да са ни тези технологични средства, ако се стремим към опазване и подобряване на зрението си за по-дълъг период от време е добре да ограничим до минимум използването им в рамките на деня, защото употребата им налага гледане основно на близко разстояние.

Прием на подходящи офталмопротективни средства

За най-полезни за зрението се смятат средствата на основата на зрителни пигменти. Двата ключови очни пигмента за зрението са лутеин и зеаксантин, а когато са в комбинация с астаксантин – най-мощният антиоксидант от семейството на каротеноидите, се осъществява пълна протекция на зрението.

Всички тези качества притежава природният продукт Околут Комби/Ocolut® Combi, който благодарение на четирите си активни съставки – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин, допринася за подобряване на остротата на зрението и възстановява плътността на макулния пигмент.

Околут Комби е средство, което има редица ползи за зрението и помага за преодоляване не само на късогледство, но и на други често срещани зрителни нарушения като катаракта, повишено очно налягане, синдром на компютърното зрение, съдови очни заболявания (диабетна, хипертонична или атеросклеротична ретинопатия) и други.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари