носене на лещи

Носене на лещи – удачно ли е по време на ковид пандемия?

В контекста на пандемията от коронавирус (COVID-19) логично изниква въпросът дали е уместно ежедневното носене на лещи. Питането става все по-актуално, след като излязоха данни, че очната лигавица е една от главните входни врати на патогена.

Нека видим какво е мнението на специалистите относно носене на лещи в условия на пандемия

„Към днешна дата няма данни, които да потвърждават, че контактните лещи крият по-висок риск от заразяване с коронавирус от диоптричните очила. Ето защо ние не смятаме, че хората в добро здравословно състояние трябва да избягват това средство за корекция на зрението“. Това е становището на специалистите по очно здраве. Те обаче дебело подчертават, че за да се предотврати навлизането на коронавируса през очите, е нужно да се спазват някои правила.

Препоръки при носене на лещи във времена на пандемия

  • Хората, които носят контактни лещи, трябва да поддържат висока лична хигиена. Нужно е да отделят специално внимание на ръцете. Абсолютно задължително е почистването с хладка вода и сапун (в краен случай с дезинфектант) да се извършва преди всяко слагане и сваляне на лещите.
  • По принцип, а още повече във времена на пандемия годността на лещите не бива да се просрочва. Еднодневните лещи трябва да се използват в рамките на деня. Двуседмичните – в продължение на 14 дни, а месечните – за период от един месец. Щом изтече определеното от производителя време, лещите задължително се подменят с нови.

И още…

  • С оглед на хигиената и здравето е желателно контейнерът, в който се съхраняват лещите, да се сменя с нов на всеки три месеца
  • Силно препоръчително е лещите да се почистват и дезинфекцират само със специално предназначен за целта разтвор
  • При най-малкото дразнение или поява на грипоподобни симптоми носенето на лещи трябва незабавно да се преустанови и да се проведе консултация с офталмолог

Допълнителна защита за очите при носене на лещи през пандемията

Специалистите по офталмология от програма Очно здраве (Ocomed) напомнят, че необходимостта от защита на очите се повишава в условията на повишена заболеваемост. За пълната пигментна и съдова протекция на очните структури те препоръчват Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е първият природен продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула на този мощен офталмопротектор осигурява оптимално високи дози:

  • лутеин (10 mg)
  • зеаксантин (750 μg)
  • астаксантин (2 mg)
  • проантоцианидин (50 mg)

Съставките се допълват и взаимно усилват своето действие. Резултатите не закъсняват! Плътността на макулния пигмент се възстановява, остротата на зрението се усилва, кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор се подобрява.

Продуктът е безопасен и е подходящ за продъжителна употреба. Подходящ избор е за вегани, вегетарианци и постещи, тъй като се предлага в изцяло растителни капсули (VGcaps). Може да се закупи от аптеките или да се поръча още сега от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари