очна роговица

Очна роговица – действа като щит срещу коронавирус?

Нашата очна роговица (корнея) може би е „имунизирана“ срещу коронавирус (COVID-19). Това предполага изследване на учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, САЩ, публикувано в сп. Cell Reports. Ако предположението им се потвърди, те напълно ще оборят теорията, че очите са входната врата за коронавируса към организма и че конюнктивитът е възможен симптом на COVID-19.

Научете повече за изследването, което твърди, че нашата очна роговица е защитена от коронавирус

Учените решават да проверят как следните 3 вируса засягат роговицата:

  • вирусът Зика
  • вирусът на херпес симплекс (HSV)
  • SARS-CoV-2 – вирусът, който причинява COVID-19

Въпросните вируси са инокулирани (вкарани) в човешки роговици и роговици на мишки. Анализът на резултатите показва, че за разлика от останалите два вируса коронавирусът НЕ се репликира в човешката роговица. „Нашите данни показват, че новият коронавирус не навлиза в роговицата“, каза Джонатан Дж. Майнер, водещ автор на изследването.

Учените предполагат, че интерферони тип III (ламбда), открит в роговичната тъкан, е причината роговицата да е защитена от коронавирус. Само припомняме, че интерфероните играят важна роля в имунния отговор на тялото към чужди патогени – особено ракови клетки и вируси, и блокират вирусната репликация.

Заключенията на учените

„В нито една от анализираните човешки роговици коронавирусът не се репликира. Това обаче не означава, че роговицата по принцип устоява на коронавирусна атака. Възможно е да има хора, чиито роговици не са защитени от коронавируса“, подчертава Джонатан Дж. Майнер. Той допълва, че в бъдещи изследвания предстои да се установи дали други части на окото като слъзните канали и конюнктивата също устояват на набезите на вируса.

По отношение на конюнктивита, сочен като една от клиничните изяви на COVID-19, авторът на изследването е на мнение, че не е сигурно, че той е причинен от коронавируса. „Нужни са повече изследвания, за да се установи дали има връзка между конюнктивита и вируса на SARS-CoV-2“, категоричен е Джонатан Дж. Майнер.

Вече сте запознати с изследването, което подозира, че нашата очна роговица е недостъпна за коронавируса. Сега е време да разберете как да защитите още по-добре очите през настоящата пандемия

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Комби/Ocolut® Combi за осигуряване на цялостна пигментна и съдова защита на очите в условия на пандемия. Този мощен природен офталмопротектор е първият у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула съчетава в едно силата на лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Благодарение на допълващото и взаимно усилващо действие на съставките продуктът:

  • възстановява плътността на макулния пигмент
  • подобрява функцията на фоторецепторните клетки
  • предпазва и възстановява съдовете на ретината

Продуктът се използва успешно за профилактика и лечение на съдова патология – ретинопатия (диабетна, хипертонична, атеросклеротична). Намалява риска от развитие на най-често срещаните очни заболявания и рефракторни нарушения. Наличен е в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари