До 2050 г. от късогледство ще страдат половината хора по света

През февруари учени от института Brien Holden Vision Institute в Сидни, Австралия, оповестиха тревожни данни, касаещи проблемите със зрението. Учените са изследвали данни от над 2 милиона хора с очни болести, които данни са събирани в периода от 1995 г. досега. Отчитайки броя на хората с късогледство (миопия) и тенденциите в разпространението на заболяването, специалистите алармират за неспирното увеличаване на засегнатите.

След 35 години всеки втори човек по света ще е с късогледство

През 2000-та година от късогледство са страдали 1.4 милиарда души по света, или 23% от световното население. Според австралийските учени, ако се запазят тенденциите в разпространението на заболяването, до 2050 г. броят на засегнатите ще нарастне значително. Счита се, че тогава с късогледство ще са поне 4.8 милиарда души, или около 50% от населението.

Най-тревожното е, че в тези близо 5 милиарда души ще попадат голяма част от днешните деца. Това допълнително засилва нуждата от справяне с един от най-належащите здравни проблеми днес – проблемът късогледство при децата. Необходими са сериозни мерки, за да се нормализира тревожната статистика. Добрата новина е, че такива мерки може да се полагат успешно.

Причини за развитие на късогледство и методи за справяне с проблема

Нарастването на случаите на късогледство се дължи основно на специфичния начин на живот днес. Ползването на компютър, смартфон и подвижни електронни устройства са сред водещите увреждащи зрението фактори. Ефектът им се допълва от залежаването и малкото време, прекарано на открито.

Именно разходките на открито се разглеждат като метод за намаляване на риска от зрителна увреда и при деца, и при възрастни. В частния случай на късогледството основното средство за подобряване на зрението са очилата и лещите. Именно с тях може да се избегне по-нататъшно влошаване на състоянието. Те обаче не са единственото средство за подобряване на зрението. За да не се превърне късогледството във водеща причина за перманентна загуба на зрението са необходими допълнителни мерки.

Сред доказаните средства, на които може да разчитат хората с късогледство у нас за поддържане на зрението си е Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е най-новият продукт от програма Очно здраве (Ocomed), чийто ефект е доказан от редица проучвания. Околут Комби съчетава най-важните природни съставки за качествена грижа за очите и зрението. Комбинацията от лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин осигурява пълна защита за очите и помага за справяне с късогледство и други очни болести.

Ybilei_20-god_Borola_2

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари