глаукома изследване

Глаукома – ново изследване дава надежда за лечение

Изследване на медицинското училище „Гросман“ в Ню Йорк установява, че естествената съставка цитиколин забавя прогресията на коварната глаукома. От публикуваните в сп. Neurotherapeutics резултати става ясно, че въпросното съединение помага за възстановяване на сигналите от зрителния нерв към мозъка. Експериментът е проведен върху животински модели. Учените обаче се надяват, че резултатът ще е подобен и при хора.

За целите на своето изследване учените симулират глаукома при няколко десетки плъхове

Те използват бистър гел, за да повишат леко очното налягане, без това да блокира зрението на животните. След това провеждат образно изследване с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Така измерват структурната цялост, функционалната и физическа активност по зрителния път. Накрая изследват визуалното поведение на гризачите, за да проверят яснотата на зрението във всяко око.

След като анализират данните от проучването, учените откриват, че при плъхове:

  • с леко повишено очно налягане функциите на зрителния нерв се влошават до 5 седмици след нараняване на тъканите, осигуряващи връзка между окото и мозъка
  • третирани с цитиколин, влошаването на нервните структури се забавя с до 74%

Резултатите дават основание на изследователите да допуснат, че цитиколинът оказва протективен ефект върху нервните клетки в окото, необходими за зрението

Тук е мястото да кажем, че цитиколинът се съдържа във всяка клетка на човешкото тяло. Той е особено важен за правилното функциониране на мозъка. При абсорбирането си в червата се разгражда до уридин и холин. След като премине през кръвно-мозъчната бариера, се възстановява в мозъка като цитиколин.

И пак да се върнем на изследването. Учените предупреждават, че са необходими повече изследвания, преди медикаментите с цитиколин да бъдат препоръчани за лечение на глаукома при хора. Те изрично подчертават, че предлаганите на пазара лекарства с активна съставка цитиколин не са доказали ефективността си в клиничните изпитвания.

Бъдещите планове на учените са да разберат защо при глаукома се наблюдава изчерпване на холина в организма и как точно помага цитоколинът.

Представихме накратко научното изследване. Сега ще напомним кое средство препоръчват специалистите у нас при глаукома

Висококвалифицираните офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) съветват пациентите с глаукома да запазят зрението си с Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е първият природен продукт на българския пазар, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула доставя на очите оптимално количество от най-мощните протектори на зрението:

  • лутеин 10 mg
  • зеаксантин 750 μg
  • астаксантин 2 mg
  • проантоцианидин 50 mg

Съставките работят в синхрон. Допълват и усилват взаимно действието си. В резултат от синергията помежду им продуктът осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите. Функцията на фоторецепторните клетки се подобрява. Остротата на зрението се усилва. Стареенето на очите се забавя.

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ за вегани и вегетарианци.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари