зрителни нарушения

6 от 10 диабетици с повишен риск от зрителни нарушения

Сериозните зрителни нарушения са сред основните здравословни проблеми, застрашаващи хората с диабет. Диабетната ретинопатия, като най-тежко сред тези нарушения, е сред водещите причини за слепота в световен мащаб. Оказва се обаче, че много от хората с диабет не отдават необходимото внимание на този факт и пренебрегват опасността от развитие на зрителни нарушения. Според Световната Здравна Организация (СЗО) рискът от проблеми със зрението при диабетиците нараства значително през последните години. А причината за това е повече от изненадваща.

Все по-висок риск от зрителни нарушения сред диабетиците – защо?

Много от хората с диабет възприемат необходимите промени в начина на живот – поддържат добра физическа активност и променят хранителния си режим. Малко от тях обаче полагат качествени превантивни грижи за зрението си. Според данни на СЗО едва 40% от диабетиците посещават редовно офталмолог. Това означава, че 6 от всеки 10 диабетно болни омаловажават риска за зрението си. Така пренебрегването на офталмологичните грижи се явява основна причина за високия риск от зрителни нарушения сред тази пациентска група.

Според специалистите хората страдащите от диабет трябва да се подлагат на поне 1 профилактичен преглед на зрението годишно. За диабетиците над 45-годишна възраст подобни прегледи трябва да са дори по-чести – поне 2 пъти годишно. Това е най-лесният и ефективен начин за навременно диагностициране и овладяване на диабетна ретинопатия и другите типове зрителни нарушения, застрашаващи диабетиците. В над 95% от случаите тези нарушения не провокират отчетливи симптоми в ранните си стадии. Само прегледът при офталмолог може да помогне за откриването им, забавяне на прогресията им и запазване на максимална част от зрението незасегнато.

Програма Очно здраве (Ocomed) в помощ на хората със зрителни нарушения

Екипът на програма Очно здраве (Ocomed) предлага възможност за безплатна консултация с водещи специалисти в областта на офталмологията, които могат да дадат необходимите насоки според индивидуалните нужди на всеки пациент със зрителни нарушения.

Специалистите от програма Ocomed препоръчват и превантивен прием на природния продукт Околут Комби/Ocolut® Combi при всички пациенти с повишен риск от зрителни нарушения. Освен диабетиците в тази група попадат хората над 40-годишна възраст, пушачите, работещите на компютър, хората с хронично високо кръвно налягане и др.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари