очни проблеми

Очни проблеми при диабетици отвъд ретинопатията

Диабетната ретинопатия е основното очно заболяване, асоциирано с хронично високите нива на кръвна захар. Страдащите от диабет обаче е добре да знаят, че сериозното увреждане на ретината е само един от потенциалните очни проблеми, които ги заплашват.

Екипът на програма Очно здраве (Ocomed) ще представи именно очните проблеми отвъд ретинопатията, които диабетиците трябва да познават. Ще посочим основните им симптоми и някои важни превантивни мерки за опазване на зрението при страдащите от диабет.

Очни проблеми при диабетиците

Освен диабетната ретинопатия, като основно последствие от високата кръвна захар, диабетиците са предразположени към още 2 сериозни очни заболявания:

  • глаукома – диабетът повишава с поне 40% риска от глаукома. Колкото по-дълго се поддържа висока кръвна захар, толкова по-висок е този риск. Значително влияние върху него има и възрастта.
  • катаракта (перде на окото) – макар често да се означава като старческо перде поради силното влияние на възрастта върху формирането й, катаракта може да се развие и в млада възраст. Най-застрашени в това отношение са именно диабетиците. Освен по ранно развитие, катарактата при тях прогресира много по-бързо

Навременното откриване на очните проблеми изисква профилактичен преглед на зрението поне 2 пъти годишно. От значение е и навременната реакция още при първи симптоми на очни проблеми.

Симптоми на очни проблеми, провокирани от диабета

Ретинопатията, катарактата и глаукомата, асоциирани с диабета, често се развиват безсимптомно в началните си фази. Освен това много често появата на очни проблеми при диабетици се пренебрегва, поне до момента на рязкото им влошаване.

Симптомите, появата на които изисква задължителна реакция при страдащите от диабет, са:

  • влошаване на централното зрение – основен симптом на увреждане на ретината (ретинопатия)
  • замъгляване на зрението, размазване и трудно фокусиране на погледа върху наблюдаваните обекти – основен симптом на катаракта
  • болки или усещане за натиск в окото, поява на ареоли около наблюдаваните обекти – основни симптоми на глаукома

Независимо дали са налице някои от посочените симптоми или не, диабетиците трябва да полагат превантивни грижи за зрението си.

Превенция на очните проблеми, провокирани от диабета

Програма очно здраве (Ocomed) предлага серията природни продукти Околут като ефикасно решение за оказване на профилактична или допълваща лечението грижа за очите.

Страдащите от диабет могат да профилактират заплашващите ги очни проблеми с различни комбинации от продукти Околут и допълващите ги природни препарати.

За превенция и допълващо лечение на диабетна ретинопатия се препоръчва комбинация от Околут Комби/Ocolut® Combi и Неостат/Neostat® или Ентан/Entan®, в зависимост от това дали ретинопатията е пролиферативна или не.

Успешна превенция и допълващо лечение на катаракта се извършва с комбинацията от Околут Комби и Оксибор Форте/Oxybor® Forte.

По отношение превенция на риска от глаукома диабетиците може да разчитат на допълващото се действие на Околут Комби и ТриОмега 1000+/TriOmega 1000+®.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари